Halo taxi!
Moderator: Krokodil Behko
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8238 times
- Been thanked: 19387 times
- Status: Offline
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10007 times
- Been thanked: 11894 times
Re: Halo taxi!
AKO STE SE PITALI: Evo u kojima gradovima je taksi najskuplji, a u kojima najjeftiniji?

Najskuplji taksi prijevoz od standardnih pet kilometara među gradovima svijeta je u švicarskom Zürichu i općenito u europskim gradovima, dok su te cijene niže u Sjevernoj Americi, Aziji i Africi, a najjeftiniji prijevoz taksijem je u Kairu u Egiptu, prenosi svjetski magazin za putovanja Conde Nast Traveller.
Magazin podatke prenosi iz izvještaja Deutsche Banka "Mapiranje svjetskih cijena 2025." u kojemu detaljno analizira razne cijene, među kojima i standardnu vožnju taksijem od pet kilometara, uzimajući u obzir uobičajene lokalne tarife i cijene tradicionalnih taksija te vožnje putem aplikacija.
Zürich u Švicarskoj se našao na prvom mjestu s cijenom taksi prijevoza za pet kilometara od 27,30 američkih dolara.
Visoko na listi su i Ženeva (25,10 dolara), London (23,10 dolara) te Milano (22,40 dolara). Tu su i Bruxelles (22,10 dolara), Amsterdam (21,70), München (20,90), a toliko se plaća i taksi vožnja od pet kilometara u Kopenhagenu.
Prvih deset gradova na listi pokazuju da su najskuplje vožnje taksijem u Europi, a povoljnije su u Aziji, SAD-u i Kanadi.
"Nalazi u izvještaju pokazuju da su neki gradovi po cijenama vožnji taksijem daleko skuplji, dok drugi ostaju iznenađujuće pristupačni, poput primjerice indijskih gradova Delhija, Mumbaija i Bengalurua, gdje vožnje od pet kilometara koštaju manje od dva, odnosno 2,10 i 2,90 dolara. Time su ti gradovi i među najjeftinijima u svijetu za taksi vožnje", kažu istraživači, prenosi Hina.
I u jugoistočnoj Azije cijene su niže nego drugdje u svijetu, primjerice u Manili vožnja košta 2,30 dolara, a u Jakarti 2,40 dolara.
Kod europskih gradova s nižom cijenom ističe se Prag s 10,50 dolara. Kanadski gradovi poput Toronta i Vancouvera su negdje u sredini s cijenama 11 i 11,10 dolara, a New York je na 20. mjestu s 15,80 dolara. Na listi 20 gradova prema cijenama taksija su i Tokio, Stockholm, Berlin, Sydney, Edinburgh, Barcelona, Oslo, Dublin i Frankfurt.
- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 31444 times
- Been thanked: 29183 times
- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
- Has thanked: 6648 times
- Been thanked: 5982 times
Prvo pravilo, uvijek pitaj koliko ce biti priblizan iznos i onda tek sjedaj. Kad dodjes na cilj, kasno kukati.
Ja u Pragi platila voznju 5 €, a poznanica 90 €. Iz centra, cilj, isti hotel. Ja pitala, trazila, ona sjela u prvi taxi kod zeljeznicke, jos pred mrak, malo ju bilo ko strah.. i eto ti.
Ja pitam covjeka u zutom taxiju, rekoh trebam do A1 hotela, koliko bi to bilo. Kaze pa nekih 60, 70€, vidjecemo. Rekoh, e pa necemo (iz hotela do grada platila 5 € ranije, pozvali mi taxi na recepciji). Kaze on, pa koliko bi ti onda gospodjice dala/platila? Jos se ruga kao. Rekoh tebi, nista. I odem. I nadjem nekog cicu, privatni taxi, pitam lijepo, kaze 5 €. Rekoh super. Dodjemo na cilj, ja mu platim sa 20 €, i ostavim mu onih 15 €. Kako se obradovao, jos kaze, zovi me kad god i ostavi karticu svoju.
Znaci nije mi zao, platit cu al nemoj me pravit budalom.
Tako da jedna od mnogih lekcija, posebno kad putujes negdje... uvijek pitaj ranije.
Kolega u Ljubljani zaboravio kuci mikrofon za snimanje, taxi ga odvede i vrati, 150€. Pa mogao je novi kupiti na destinaciji za te pare i otic na rucak.
Ja u Pragi platila voznju 5 €, a poznanica 90 €. Iz centra, cilj, isti hotel. Ja pitala, trazila, ona sjela u prvi taxi kod zeljeznicke, jos pred mrak, malo ju bilo ko strah.. i eto ti.
Ja pitam covjeka u zutom taxiju, rekoh trebam do A1 hotela, koliko bi to bilo. Kaze pa nekih 60, 70€, vidjecemo. Rekoh, e pa necemo (iz hotela do grada platila 5 € ranije, pozvali mi taxi na recepciji). Kaze on, pa koliko bi ti onda gospodjice dala/platila? Jos se ruga kao. Rekoh tebi, nista. I odem. I nadjem nekog cicu, privatni taxi, pitam lijepo, kaze 5 €. Rekoh super. Dodjemo na cilj, ja mu platim sa 20 €, i ostavim mu onih 15 €. Kako se obradovao, jos kaze, zovi me kad god i ostavi karticu svoju.
Tako da jedna od mnogih lekcija, posebno kad putujes negdje... uvijek pitaj ranije.
Kolega u Ljubljani zaboravio kuci mikrofon za snimanje, taxi ga odvede i vrati, 150€. Pa mogao je novi kupiti na destinaciji za te pare i otic na rucak.
Svako sebe laze kako mu odgovara.
- Zanki
- saudade

- Has thanked: 28490 times
- Been thanked: 32547 times
String wrote: 27 Feb 2012, 15:04 Vec duze vrijeme posmatram taxiste na ulici i dolazim do zakljucka da su bas bezobrazni i saobracajno neodgojeni...SVI DO JEDNOG!!!
Koliko puta samo zakoce bez upozorenja svjetlosnom signalizacijom...prestrojavaju se bez iste...ulecu u makazice i psuju kao da su svi okolo krivi osim njih jer ne mogu do cilja normalnom brzinom.
Ja shvatam da je posao u pitanju i da se tesko zaradjuje zbog konkurencije ali brate ne mozes zivotinja biti...
Imam utisak da su zbog toga jer su svaki dan na cesti poceli da umisljaju da je ulica samo bas za njih rezervisana a da su ostali ucesnici u saobracaju tek neki cunjici koje treba sto prije zaobici...
Samo se sjetim kad sjedem u taxi pa kad taxista pocne da ukazuje na ostale vozace.
"Vidi ovog majke ti!!!" "PA GDJE CES KONJU!!!?????" itd.
O naplati onako "odokativno" necu niti da govorim...ono tipa: "Ma hajde, daj 5KM" i tako to....
Imate li vi problema s njima na cesti?
Najbolja stvar kod psihopate je, što ti se maksimalno posvete.
- Maja
- Administrator

Mene je jednom taksista nenamjerno odvezo na pogresno mjesto al je tako bio mlad i simpa da mu nisam nista rekla. Sta smeta malo i prosetati
- Maja
- Administrator

Vozio me taxi neko vrijeme dok nisam skontala da su mi ostali kljucevi u ulaznim vratima zgrade. S vana. Te se vracaj, kontam jao ako ih je neko uzeo, kljuc od stana, ulaza, sanduceta... kuku meni.
Dodje taksi pred zgradu kad kljucevi stoje u vratima.
Na kraju taksimetar pokazao 14,70 KM
Dodje taksi pred zgradu kad kljucevi stoje u vratima.
Na kraju taksimetar pokazao 14,70 KM
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 55444 times
- Been thanked: 9888 times
Sta i da je uzo, more ukrast kredenac iz sesetih, to jedino vrjedi 
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

- Maja
- Administrator

- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 55444 times
- Been thanked: 9888 times
Imam nov sifon u najlonu, da neko obije stan prvo bi to hapio 
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao

- Sibila
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 905 times
Paja taxista,
Oprezno sa taxijem:
Shvatas ti, da oni vikendom voze raje toliko,
Jebe ti Sarajevo taxi mater: zato, za novu godinu ko bude slavio:
1515.
1516
Kale taxi
Crveni
Zuti
Benjo i Adin
Samir i Emir
Meni je Sarajevo itekako ovako: voze te zivotami na tri mjesta, sami misic.
Jebu se oko tog monopola
Jebo ti privatni: 12 sati voze! Voznja ti je cudo.
Voze momci, i moraju biti smireni.
Oprezno sa taxijem:
Shvatas ti, da oni vikendom voze raje toliko,
Jebe ti Sarajevo taxi mater: zato, za novu godinu ko bude slavio:
1515.
1516
Kale taxi
Crveni
Zuti
Benjo i Adin
Samir i Emir
Meni je Sarajevo itekako ovako: voze te zivotami na tri mjesta, sami misic.
Jebu se oko tog monopola
Jebo ti privatni: 12 sati voze! Voznja ti je cudo.
Voze momci, i moraju biti smireni.