Istoricitet kur'anskih priča?

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22833 times
Been thanked: 20926 times
Status: Offline

Re: Istoricitet kur'anskih priča?

Post by Masamune » 01 Jan 2026, 12:29

Nora Ibsenova wrote: 30 Dec 2025, 10:48 Istorija Kuranskih, i druge dvije monoteisticke religije prica se nalazi u sumerskim mitovima a kasnije babilonskim. Tamo se pojavljuje i stvaranje covjeka od gline, i "rebro", i stvaranje svijeta u 7 dana, i veliki potop, i mnogi drugi monoteisticki arhetipovi su preuzeti i prepakovani.

Prvi koji su ih prepakovali su bili Jevreji prilikom progona iz Babilona kao sredstvo ojacavanja duha naroda. Od Jahve koji je bio u prvoj knjizi Tore najbitniji Bog, ali ipak jedan od Bogova, do prognona i prepakivanja Jahve kao jedinog Boga.
Tako je. Većina toga je izgrađeno na politeizmu i paganstvu.

Npr. i ranije je bilo Isusa i prije samog Isusa.

numka
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 81 times
Been thanked: 102 times

Post by numka » 01 Jan 2026, 13:10

Baš na ovo naletih neki dan, pa eto bi mi interesantno:

Error 404 - Signature not found

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 55349 times
Been thanked: 9873 times

Post by ElTriconi » 01 Jan 2026, 13:15

numka wrote: 01 Jan 2026, 13:10 Baš na ovo naletih neki dan, pa eto bi mi interesantno:

Bio je nakav "potop" u skorijoj historiji, nije ni cudo sto u svakom kraju svjeta postoji neka prica o potopu. I to se prenosi s koljena na koljeno hiljadama godina 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Tamburex
Sitna buranija
Sitna buranija
Been thanked: 20 times

Post by Tamburex » 01 Jan 2026, 13:26

Masamune wrote: 01 Jan 2026, 12:29
Tako je. Većina toga je izgrađeno na politeizmu i paganstvu.

Npr. i ranije je bilo Isusa i prije samog Isusa.
Osim što se Kur'an i deklarativno naslanja na Toru i Evanđelja, većina ostalih priča u njemu su priče koje su kružile tim podnebljem u Muhamedovo vrijeme i bile opštepoznate, a u pitanju su hrišćanski apokrifi, judaistički midraši i talmudska učenja, arapski folklor.

Kur'anska priča o tome kako se meleki klanjaju Adamu, a Iblis odbija potiče iz jevrejskih midraša. Priča o "Habilu i Kabilu" (mada u Kur'anu nisu navedena njihova imena), te kako gavran podučava način pokopa u zemlju je iz rabinskog midraša. Priča o Ibrhaimu koji razbija idole dok je njegov narod zauzet svetkovinom je iz midraša (Berešit Rabbah). Katapultiranje Ibrahima u vatru od strane faraona je jevrejska legenda. Sulejmanov razgovor sa životinjama je dio predislamskog jevrejskog folklora. Sulejmanovo upravljanje džinima potiče iz ranohrišćanskog apokrifa "Solomonov zavjet". Kur'anska priča o Isau koji govori u kolijevci je sadržana u "Tominom evanđenju o djetinjstvu". Priča o Isau koji pravi ptice od gline ispričana je u arapskom Evanđelju o djetinjstvu Spasitelja. Priča o porođaju Merjem ispod palminog drveta je hrišćanski apokrif, dok je priča o Spavačima pećine poznata hrišćanska legenda iz 4-5 vijeka n.e. Itd.

Sve navedeno prilično obesmišljava pretežno vjerovanje islamske religije da su u pitanju istorijski događaji. U pitanju je miks mitova i raznih folklora koji je kružio Arabijskim poluostrvom u Muhamedovo vrijeme i kojeg je Muhamed na svoj način prepakovao.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1680 times
Been thanked: 3209 times

Post by Mutevelija » 01 Jan 2026, 13:37

Ali čak i da je iz drevnih predaja, to opet nista ne ide protv Kur'ana jer Kura'n je Božiji govor i on nije samo Knjiga, on je Objavljivan po etapama od kako je čovjek stvoren na svoj način.
Kuran je bio kod Allaha u Lahful Mahfuzu .
Allâh (tebârak ve te´âlâ) je rekao:

بَلْ هُوَ قُرْآنٌ مَّجِيدٌ فِي لَوْحٍ مَّحْفُوظٍ

”…a ovo je Kur’an veličanstveni, na Ploči pomno čuvanoj.” (Kur'an, 85:21-22)

DAkle prije nego što je Muhammed a.s dobio objavu Kuran je postojao u Ploči pomno čuvanoj.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

zagortenej
Na probnom
Na probnom
Mood:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Post by zagortenej » 01 Jan 2026, 16:40

Mutevelija wrote: 01 Jan 2026, 13:37
DAkle prije nego što je Muhammed a.s dobio objavu Kuran je postojao u Ploči pomno čuvanoj.
Onda Kur'an ne opisuje historijske događaje, jer kako bi, ako je stvoren prije njih.
Pogotovo ne one događaje koji su se desili dok je Muhamed bio živ.
Onda sve pada u vodu,
Npr
Sura At-Tahrim, ajeti 1–2 govore o događaju kada je Poslanik Muhammed ﷺ pio (jeo) med kod jedne od svojih supruga, pa se – da bi udovoljio drugima – zakleo da ga više neće uzimati. Allah ga zatim kori i pojašnjava da sebi ne zabranjuje ono što je dozvoljeno.
Kako Je Allah mogao znati da će se žene naljutiti na Muhameda jer je jeo med kod jedne žene, a nije kod druge ili treće, pa o tome napraviti suru.

Ili naredba o pokrivanju žena jer je Omer to tražio od Muhameda, kako je opisano u hadisima. Omer je čak uhodio Muhamedove žene po noći kad su izlazile da obave nuždu pa dovikivao/"prepoznao sam te, ta i ta" i onda je došla objava o pokrivanju.
„A one koji se bore u Nama – Mi ćemo sigurno uputiti putem Našim. A Allah je, doista, s onima koji čine dobro.“

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 01 Jan 2026, 18:01

Pa Allah zna sve unaprijed. Zato je i dao objavu o tom događaju, prvo se mora mesto desiti pa da dodje objava jer kako bi mi pouke izveli ?
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1397 times
Been thanked: 1708 times

Post by Sioux » 01 Jan 2026, 18:15

numka wrote: 01 Jan 2026, 13:10 Baš na ovo naletih neki dan, pa eto bi mi interesantno:

Pogled Joca Vujičića

Tamburex
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Tamburex » 01 Jan 2026, 18:57

Mutevelija wrote: 01 Jan 2026, 13:37 Ali čak i da je iz drevnih predaja, to opet nista ne ide protv Kur'ana jer Kura'n je Božiji govor i on nije samo Knjiga, on je Objavljivan po etapama od kako je čovjek stvoren na svoj način.
Kuran je bio kod Allaha u Lahful Mahfuzu .
Allâh (tebârak ve te´âlâ) je rekao:

بَلْ هُوَ قُرْآنٌ مَّجِيدٌ فِي لَوْحٍ مَّحْفُوظٍ

”…a ovo je Kur’an veličanstveni, na Ploči pomno čuvanoj.” (Kur'an, 85:21-22)

Zajedno sa sahih hadisima?
Je li na levhi mahfuzu samo Kur'an?

Tamburex
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Tamburex » 01 Jan 2026, 19:02

Mutevelija wrote: 01 Jan 2026, 18:01 Pa Allah zna sve unaprijed. Zato je i dao objavu o tom događaju, prvo se mora mesto desiti pa da dodje objava jer kako bi mi pouke izveli ?
66:1 O Vjerovjesniče! Zašto zabranjuješ ono što ti je Allah učinio halalom, tražeći zadovoljstva žena svojih?

Ako je vjerovati Kur'anu ili čak hadiskim interpretacijama tih ajeta, Muhamedovi postupci mimo prenošenja teksta Kur'ana nisu bili nadahnuti, sa vahjom.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 01 Jan 2026, 19:47

Tamburex wrote: 01 Jan 2026, 19:02
Mutevelija wrote: 01 Jan 2026, 18:01 Pa Allah zna sve unaprijed. Zato je i dao objavu o tom događaju, prvo se mora mesto desiti pa da dodje objava jer kako bi mi pouke izveli ?
66:1 O Vjerovjesniče! Zašto zabranjuješ ono što ti je Allah učinio halalom, tražeći zadovoljstva žena svojih?

Ako je vjerovati Kur'anu ili čak hadiskim interpretacijama tih ajeta, Muhamedovi postupci mimo prenošenja teksta Kur'ana nisu bili nadahnuti, sa vahjom.
Muhammed a.s je imao dvije vrste objave Kur'an i Hadis a ostale stvari koje nisu imale veze da objavom tj vahjom je nekad i naglašavao.
Kad bi ga ashabi pitali Jel to objava ili je to tvoje mišljenje poslanice. Tipa prije bitke na Bedru kakvu su imali strategiju i kakvu je imao on.
Ali opet on po svom hiru ne govori i nije pjesnik.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:
Has thanked: 6648 times
Been thanked: 5977 times

Post by uvijek_kontra » 01 Jan 2026, 19:57

Tamburex wrote: 01 Jan 2026, 19:02 66:1 O Vjerovjesniče! Zašto zabranjuješ ono što ti je Allah učinio halalom, tražeći zadovoljstva žena svojih?

Oprosti, nemam pojma o temi koja se pise ovdje al procitam i zivo me zanima, ako nije previse osobno pitanje, odakle ti toliko znanja? Jesi li toliko u vjeri (opet se izvinjavam ako se ne kaze tako), ili se bavis time? Ili te samo zanima toliko? Zaista me fascinira i opet se izvinjavam ako sam preradoznala.
Svako sebe laze kako mu odgovara.

Tamburex
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Tamburex » 01 Jan 2026, 20:13

Mutevelija wrote: 01 Jan 2026, 19:47
Muhammed a.s je imao dvije vrste objave Kur'an i Hadis a ostale stvari koje nisu imale veze da objavom tj vahjom je nekad i naglašavao.
Kad bi ga ashabi pitali Jel to objava ili je to tvoje mišljenje poslanice. Tipa prije bitke na Bedru kakvu su imali strategiju i kakvu je imao on.
Da li Kur'an uči da ne sadrži kontradikcije? Da li sadrži kontradikcije?

Da li sahih hadisi sadrže brojne međusobne kontradikcije i kontradikcije sa Kur'anom?

Gdje stoji da je Muhamed imao dvije vrste objava?

Da li je Muhamed verifikovao hadise koji su bezveznim metodama kodifikovani stotinama godina nakon njegove smrti?

Da li Kur'an negativno govori o vjerovanju u drugi hadis-govor mimo samih kur'anskih ajeta?

Kur'an 45:6 To su ajeti Allahovi, učimo ih tebi s Istinom. Pa u koji će hadis nakon Allaha i ajeta Njegovih vjerovati?
Kur'an 7:185 Zar neće pogledati carstvo nebesa i Zemlje i šta je stvorio Allah od stvari, i da se možda rok njihov već približio? Pa u koji će hadis poslije njega vjerovati?

Kur'an 6:114 Pa zar da mimo Allaha tražim suca, a On je Taj koji vam je objavio Knjigu detaljnu? A oni kojima smo dali Knjigu, znaju da je ona spuštena od Gospodara tvog s Istinom; zato ne budite nikako od sumnjivaca.

31:6 I od ljudi je ko kupuje hadisku razonodu (lehvul hadis), da bi zavodio s puta Allahovog bez ikakva znanja i uzimao ga ruglom. Ti takvi će imati kaznu prezrenu.
Uči li Kur'an da u njemu nije ništa izostavljeno, odnosno da je dovoljna uputa sam po sebi?

6:38 ...u Knjizi ništa nismo izostavili...

U Kur'anu stoji obećanje nad čuvanjem Kur'ana ("Zikra"): Mi, uistinu, Kur'an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti!

Da li postoji slično obećanje u vezi hadisa?
Last edited by Tamburex on 01 Jan 2026, 20:19, edited 1 time in total.

Tamburex
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Tamburex » 01 Jan 2026, 20:18

uvijek_kontra wrote: 01 Jan 2026, 19:57
Oprosti, nemam pojma o temi koja se pise ovdje al procitam i zivo me zanima, ako nije previse osobno pitanje, odakle ti toliko znanja? Jesi li toliko u vjeri (opet se izvinjavam ako se ne kaze tako), ili se bavis time? Ili te samo zanima toliko? Zaista me fascinira i opet se izvinjavam ako sam preradoznala.
Nije to neko znanje, iako možda autsajderu tako izgleda, u pitanju su danas svima sa konekcijom lako dostupne informacije (svaki hot topic najčešće ima već razrađene pro i contra strane i razrađene argumente), posebno ako se osoba po nekom osnovu zanima time, tj. ako je u nekom smislu insajder. "Time" se bavim povremeno i rekreativno.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 01 Jan 2026, 20:20

Tamburex wrote: 01 Jan 2026, 20:13
Mutevelija wrote: 01 Jan 2026, 19:47
Da li Kur'an uči da ne sadrži kontradikcije? Da li sadrži kontradikcije?

Da li sahih hadisi sadrže brojne međusobne kontradikcije i kontradikcije sa Kur'anom?

Gdje stoji da je Muhamed imao dvije vrste objava?

Da li je Muhamed verifikovao hadise koji su bezveznim metodama kodifikovani stotinama godina nakon njegove smrti?

Da li Kur'an negativno govori o vjerovanju u drugi hadis-govor mimo samih kur'anskih ajeta?

Kur'an 45:6 To su ajeti Allahovi, učimo ih tebi s Istinom. Pa u koji će hadis nakon Allaha i ajeta Njegovih vjerovati?
Kur'an 7:185 Zar neće pogledati carstvo nebesa i Zemlje i šta je stvorio Allah od stvari, i da se možda rok njihov već približio? Pa u koji će hadis poslije njega vjerovati?

Kur'an 6:114 Pa zar da mimo Allaha tražim suca, a On je Taj koji vam je objavio Knjigu detaljnu? A oni kojima smo dali Knjigu, znaju da je ona spuštena od Gospodara tvog s Istinom; zato ne budite nikako od sumnjivaca.

31:6 I od ljudi je ko kupuje hadisku razonodu (lehvul hadis), da bi zavodio s puta Allahovog bez ikakva znanja i uzimao ga ruglom. Ti takvi će imati kaznu prezrenu.
Uči li Kur'an da u njemu nije ništa izostavljeno, odnosno da je dovoljna uputa sam po sebi?

6:38 ...u Knjizi ništa nismo izostavili...

U Kur'anu stoji obećanje nad čuvanjem Kur'ana ("Zikra"): Mi, uistinu, Kur'an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti!

Da li postoji slično obećanje u vezi hadisa?
To ti djeca u mektebu znaju da je Muhammed a.s imao dvije vrsta objave. :kafa
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Tamburex
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Tamburex » 01 Jan 2026, 20:23

Mutevelija wrote: 01 Jan 2026, 20:20
To ti djeca u mektebu znaju da je Muhammed a.s imao dvije vrsta objave. :kafa
Od Allaha i šejtana, ako je vjerovati Kur'anu? ;)

Nadrastu li ta djeca ikad kao odrasli ljudi mektepsko dogmatsko programiranje?

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:
Has thanked: 6648 times
Been thanked: 5977 times

Post by uvijek_kontra » 01 Jan 2026, 21:44

Tamburex wrote: 01 Jan 2026, 20:18
Nije to neko znanje, iako možda autsajderu tako izgleda, u pitanju su danas svima sa konekcijom lako dostupne informacije (svaki hot topic najčešće ima već razrađene pro i contra strane i razrađene argumente), posebno ako se osoba po nekom osnovu zanima time, tj. ako je u nekom smislu insajder. "Time" se bavim povremeno i rekreativno.
Hvala. :)
Svako sebe laze kako mu odgovara.

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 3835 times
Been thanked: 1547 times

Post by Quds » 01 Jan 2026, 22:27

Jao, majko moja... 😵‍💫

Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 9791 times
Been thanked: 9961 times

Post by Zana » 01 Jan 2026, 22:34

Kakve dvije vrste objava?
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"

Tamburex
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Tamburex » 02 Jan 2026, 09:42

Zana wrote: 01 Jan 2026, 22:34 Kakve dvije vrste objava?
Otprilike je učenje sunitskog "ortodoksnog" islama da ne možeš biti vjernik ako osim u istinitost i slijeđenje Kur'ana istovremeno ne vjeruješ i u sadržaj "sahih hadisa" koji su kodifikovani stotinama godina poslije Muhameda, a sadrže njegovu navodnu praksu i učenja koja nisu opisana u Kur'anu.
Dakle, jedna objava je ono što je Allah kroz Kur'an objavio Muhamedu.
Druga objava je navodna činjenica da je Muhamed u pogledu stvari upute bio stalno božanski nadahnut, pa je sve što je radio i učio, a da nije spomenuto u Kur'anu-objava koju muslimani trebaju slijediti. Ona je zapisana u "sahih hadisima", predstavlja opise Muhamedovog "nadahnutog" ponašanja, tj. role-model ponašanja muslimana i uključuje, između ostalog sljedeće stvari, tj. dozvoljenost ili naredbu ili preporuku da se:

-ima seks sa djevojčicama od devet godina
-svim pripadnicima grupe koji ubiju pastira i ukradu stoku odsijeku sve ruke i noge i usijanim ekserima izvade oči i ostavi ih se da umru od žeđi
-počini praktično genocid nad sugrađanskim plemenom koje ti se predalo, a koje te navodno namjeravalo izdati u ratu protiv treće strane, tako što se žene i ženska djeca uzmu u roblje, a sva muška djeca kojima su počele rasti stidne dlake i svi stariji muškarci-pokolju
-kamilji urin koristi kao lijek
-preljubnike ubije putem kamenovanja
-ubijaju žene i djeca u napadnutim nevjerničkim naseljima pod uslovom da muslimani napad vrše noću
-na licu mjesta siluju i to tako što se ejakulira u njih, zarobljene nevjerničke žene iako su im muževi živi i takođe zarobljeni
-stekneš dozvolu da odraslu mušku osobu učiniš "mahremom" (zabranjenim za brak) tako što ćeš ga podojiti pet ili deset puta ("sahih hadisi" se razlikuju koliki broj puta). npr. moraš na poslu provoditi nasamo u kancelariji vrijeme sa muškim kolegom, a muž ti je ljubomoran na to. onda ti podojiš tog kolegu deset puta i on ti postane mahrem i tvoj muž više nema razloga za ljubomoru.
-ubije onog ko napusti islamsku religiju. možeš dobrovoljno postati muslimanka, ali islam ne možeš napustiti sa glavom na ramenu. tj. sloboda vjeroispovijesti postoji samo u jednom smjeru
-ženu smatra manjkavom u vjeri i generalno, jer je manjkave pameti, nezahvalna mužu i jer navodno ne može klanjati dok ima menzes
-ubijaju homoseksualci
-vjeruje da su propisi o podajanju odraslih muškaraca i kamenovanja preljubnika nezapisani, a stvarni (ili zapisani, ali je koza pojela list Kur'ana sa tim propisima) dio Kur'ana
-vjeruje da žena, pas i magarac kvare namaz
-vjeruje da je Muhamed pohvalio vjernika koji je ubio (nožem, sjekirom, zadavio-na jedan od tih načina) robinju trudnu njegovim djetetom zato što je govorila loše o Muhamedu
-kad na ulici sretneš jevreja ili hrišćanina, trebaš ga sa sredine ulice pogurati, natjerati da ide njenim krajem, a ne sredinom

Itd.

Dakle, ako vjeruješ u istinitost Kur'ana i slijediš kur'anske upute, ali ne vjeruješ u gornje "sahih" ("vjerodostojne") hadise (makar vjerovala u hadise koji nisu suprotni Kur'anu) suprotstavljene Kur'anu, nisi muslimanka, nego ćafirka.

Ako dobro razumijem, to je ono što vjeruje Mutevelija i ovi njegovi istomišljenici što se ukažu na temi samo da kažu da se neće diskutovati na njoj ili da teatralno prevrnu očima.

Pri tom sunitsko-hadiska ulema ne daje smislena objašnjenja o tome kako vjerovati u sahih hadise ako sadrže bezbroj direktnih međusobnih kontradikcija, kontradikcija sa Kur'anom i besmislica, tj. takvi su da ako vjeruješ u jedan sahih hadis, nužno ne možeš vjerovati u drugi koji je potpuno suprotnog sadržaja, a i on "sahih".

Pri tom su, takođe, sunitski muslimani poletni da se pred hrišćanima i jevrejima hvale "sačuvanošću Allahovog govora" (Kur'ana) za razliku od hrišćanskih ili jevrejskih "priča navodnih svjedoka punih kontradikcija", "rekla-kazala", dok u internom diskursu smatraju da nisu muslimani oni koji ne vjeruju u muslimanske "rekla-kazala" priče koje se suprotstavljaju upravo sadržaju onog "sačuvanog Allahovog govora" na koji se pozivaju u raspravama sa nemuslimanima.

Post Reply

Return to “Religija”