Ljut jer mu brat živi sa ženom kod roditelja i ne plaća ništa

Aktuelnosti

Moderators: Urednik foruma, VIP

Post Reply
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10005 times
Been thanked: 11893 times
Status: Offline

Ljut jer mu brat živi sa ženom kod roditelja i ne plaća ništa

Post by Krokodil Behko » 03 Jan 2026, 10:35

Image

Na Redditu se pojavila rasprava koja je ponovo otvorila vječno porodično pitanje – treba li odraslo dijete plaćati najam roditeljima ako i dalje živi u njihovoj kući. Objavu je pokrenuo korisnik na r/askcroatia, a u kratkom roku prikupila je veliki broj komentara i različitih mišljenja.

Autor je opisao konkretnu situaciju u porodičnoj kući u kojoj roditelji žive u prizemlju, dok najmlađi sin sa suprugom koristi prvi sprat. Iako roditelji danas imaju manja primanja nego ranije, od sina ne traže nikakav najam – dijelom i zato što stariji brat ranije također nije plaćao ništa dok je živio u istom prostoru, prenosi Dnevno.hr.

Objavu prenosimo u cijelosti:
"Najmlađi brat živi sa ženom na prvom spratu porodične kuće (roditelji su u prizemlju) i ne plaća im nikakav najam. Eventualno nekad plati struju. Oni ne zahtijevaju od njega nikakav novac, jer im je neugodno pitati. Neugodno im je pitati jer je najstariji brat isto nekih pet godina živio bez da je išta plaćao, sa svojom ženom. Inače, taj prvi sprat se u međuvremenu, kada nije bio zauzet, iznajmljivao kao apartman ljeti. Prije su mi oba roditelja radila, a sada radi samo mama. Treba li mlađi plaćati najam, ako je stariji brat pet godina besplatno živio? To je njihov argument zašto ne traže novac od najmlađeg, a trenutno nemaju baš neke prihode."

Podijeljena mišljenja i argumenti porodice

U komentarima su se brzo pojavili suprotstavljeni stavovi.
"Pa ako ni stariji brat nije plaćao, ne treba ni mlađi. Nije fer. Ali bilo bi lijepo da su se barem ponudili plaćati struju i vodu koje sami troše."

Autor je dodatno pojasnio:
"Roditelji plaćaju sve režije."

Jedan korisnik smatra da sve zavisi od porodičnog dogovora:
"To zavisi od dogovora. Ako roditelji ne traže, razumljivo je da ne mora, ali ako vidi da su u finansijskim problemima, bilo bi u redu da sam ponudi pomoć."

Sličan stav ponovio je i drugi komentar:
"Trebao bi biti svjestan i sam ponuditi pomoć."

Neki korisnici ističu da im plaćanje najamnine roditeljima nema smisla:
"Glupo je plaćati najam kod roditelja, to je zajednička kuća. Režije koje potroše, naravno da trebaju plaćati."

Odgoj, odgovornost i granice pomoći

Dio komentatora raspravu je proširio na porodične odnose i međusobnu solidarnost:
"U normalnim porodicama, ako neko zapne u problemima, ljudi si pomažu. I roditelji djeci i djeca roditeljima. Znam ljude koji plaćaju najam roditeljima jer žele pomoći, a ako ne plaćaju najam, pomažu kroz račune, drva ili namirnice."

Jedan komentar donosi iskustvo iz siromašnije porodice:
"Kod nas u kući, ko god je radio davao je za režije i stan, čak i dok smo bili u srednjoj školi. Ako roditelji imaju novca, onda možda ne treba, ali ako nemaju, a prave se da imaju, to je problem."

Drugi se nadovezuju u sličnom tonu:
"Ne treba plaćati najam, ali ako roditeljima postaje teže, on je odgovoran pomoći. Preuzimanje režija je minimum."

Pojavili su se i komentari o odgoju i odgovornosti:
"Kad imaš djecu i ne učiš ih odgovornosti. Meni su roditelji rekli da se zaposlim i da učestvujem u troškovima čim sam pauzirao fakultet."

Na to je uslijedio odgovor:

"Nije sve do odgoja, nešto je i do karaktera. Ima porodica gdje jedno dijete jeste odgovorno, a drugo nije, iako su odrasli pod istim krovom."

Jedan korisnik naglašava važnost jednakih pravila:
"Pravila bi trebala vrijediti jednako za sve. Da nisam učestvovao u troškovima, moj bi me otac izbacio iz kuće, poznajem ga."

Bilo je i praktičnih prijedloga:
"Ako je moguće, najbolje bi bilo razdvojiti brojila. Malo početno ulaganje, ali kasnije svima poštenije i jednostavnije."

Jedan od najdirektnijih komentara zaključuje:
"Ne razumijem brata koji se sam ne sjeti pomoći roditeljima barem simboličnim iznosom svaki mjesec."

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 55349 times
Been thanked: 9873 times

Re: Ljut jer mu brat živi sa ženom kod roditelja i ne plaća ništa

Post by ElTriconi » 03 Jan 2026, 10:41

Sto su pravili trospratnicu, pa ja 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3976 times
Been thanked: 7354 times

Re: Ljut jer mu brat živi sa ženom kod roditelja i ne plaća ništa

Post by Matan » 03 Jan 2026, 10:45

Gdje je normalna porodica sve fercera kako treba, a gdje nije...
normalno da treba uzimati od dijeteta i ako imaju roditelji dovoljno novca za rezije..
treba uzimati i stavljati na stranu, zbog odgovornosti i ucenju obavezama..
i taj novac, nakraju ce opet ostati djeci..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Post Reply

Return to “Vijesti”