KOMESAR wrote:Nole wrote:Socrates wrote:Jugoslavija nije mogla opstati jer srpski politički i akademski vrh nije bio ni za kakvu demokratsku reformu. Oni su htjeli samo reformu srpskih interesa. Cak se može argumentovati da je Milošević prvi otcijepio Srbe od Jugoslavije.
Radio sam ja komparativnu analizu Kanade i Jugoslavije kada sam studirao. Zemlje imaju dosta sličnosti za analizu.
Reforma Jugoslavije je trebala biti temeljna, a ne samo održavanje izbora. Trebalo se je krenuti od znakova dobre volje, kao što je, recimo, premještanje glavnog grada u Sarajevo i razmještaj raznih državnih institucija sirom zemlje. Kanadski glavni grad je Ottawa simbolično na granici izmedju Ontarija i Quebeca.
Trebalo je republikama dati punu kontrolu nad njihovim resursima, kao što je slučaj sa kanadskim provincijama.
Trebalo je reformirati JNA, da se uspostavi balans u kojem Srbi ne bi dominirali.
Trebalo je rješavati pitanje Albanaca, jer ih je bilo nekoliko puta više nego Crnogoraca a nisu imali republiku. Mitologija o kolijevci srpskog naroda je u redu, ali stanje na terenu je bilo drugačije.
Trebalo se je ozbiljno pozabaviti pitanjima manjina, Srba u Hrvatskoj, Srba na Kosovu, mnogih manjina u Srbiji, Albanaca u Makedoniji. To se je moglo raditi i preko međunarodnih institucija, svijet je ulazio u 21 vijek, Hladni Rat gotov. Bilo je pravo vrijeme za pametne da rade pametno.
I opet, možda ni to ne bi bilo dovoljno da se očuva Jugoslavija, kao što se možda neće očuvati ni Kanada.
Svejedno, barem bi Nole, da se sve ovo gore odradilo, imao neku normativnu podlogu za njegovo pisanje.
Šta je srpski politički vrh izabrao? Da ubija ljude.
Nole, dobar si čovjek, ali ne vidim sta zapravo braniš. Srbija je prva krenula u otcijepljenje od Jugoslavije. Otcijepili su vas politicari od zdravog razuma. Srbija je pala kad su krenuli da ubijaju ljude za veliku Srbiju.
Sve ostalo su posljedice te sulude avanture.
p.s. nisam dosta stvari spomenuo oko sveukupne reforme jer bi post bio predugačak. I ovako je dug.
Gledaj, ne branim Miloševića jer je on završio na smetlištu istorije gde je i Franjo morao završiti.
Ja ovde tvrdim da su njih dvojica u Karađorđevu odlučili sudbinu Jugoslavije. Njihov plan je bio: Zapucajmo u Sloveniji i posle par dana je pustiti.Vukovar će se žrtvovati da se narodi zamrze. Znam ljude koji su bili tamo na ratištu. Uđu u Vukovar i naređenje vraćaj se nazad. Sloba je uništavao grad , a Franja im nikakvu pomoć ni u hrani nije slao. Namerno naprtavljen onaj pakao jer ga je JNA mogla osvojiti za 3 dana,
Bosnu podeliti između Srbije i Hrvatske. Srbe iz Hrvatske naseliti na Kosovvo a Albance plako proterati u Makedoniju i Albaniju. To je bio njihov plan i nek mi neko kaže da nije istina to. Sve je to poremetio Bil Klinton koji je na silu pomirio Aliju i Franju u Splitu 1993. Kakav su odnos imali Hrvati i Bošnjaci pre tog sastanka...pa ratovali jedni protiv drugih. Za Srbe proterane iz Hrvatske znam da je bio plan Kosovo jer sam na autoputu Niš Beograd vraćajući se iz Sofije sreo nepregledne kolone izbeglica. Amerikanci nisu dozvolili da se tamo nasele.
Kanada i Jugoslavija se nisu mogle porediti jer se samo u XX veku tri puta pucalu u Jugi jedni na druge. Tito je proterao 200.000 Italijana iz Dalmacije, a Albancer koji su svi od reda bili balisti (Kapetn Leši postoji samo u partizanskim filmovima) su nagrađenii čak. Ne samo da nisu proterani sa Kosova već su naseljavani i iz Albanije ( Tito je sa Enver Hodžom i Georgi Dimitrovim planirao Balkaniju) a Srbima koji su proterani 1941. sa Kosova, među njima moj deda baba i cela porodica, nije dozvoljeno da se vrate na svoja imanja. E baš tu na Kosovu je krenuo kraj Jugoslavije. Kad su počeli nemiri na Kosovu Kučan je u Cankarijevom domu izgovorio: Svaki narod ima pravo na samoopredeljenje i Albanci!!! Gospodine Kučan Albanci su na Kosovu NARODNOST i to pravo po Ustavu nemaju.
Trebala je reforma Jugoslavije al Sloba i Franjo su vukli na svoju stranu, Kučan hteo otcepljenje i zbog njih jer Bosna i stradala.
Ne zaboravi da da je rat koji je Milošević započeo protiv Hrvatske sa JNA i neočetnicima bio veoma krvav.Krajinu i Slavoniju su srpske snage etnički oćistile.Naročito su neočetnici bili majstori tog posla.Po osvajanju Vukovara u njemu su "Arkanovi tigrovi" pobili više stotina civila,a vojska više stotina zarobljenih vojnika.Bio je to nastavak posla koji su neočetnici napola uradili u Drugom svjetskom ratu.
Tek poslije Vukovara u krizu su se umiješale vanjske sile koje su taktički,vremenom,oslabile srpsku snagu i na kraju je porazili za vijek vijekova.
Epizode kao što je dogovor Tuđman-Milošević u Karađorđevu su priče za malu djecu.
Sad nije mi jasno ko je koga klao u Hrvatskoj za vreme WWII.
p.s.
Hrvati su uz pomoć Njemačke "skratili nogavice" Miloševiću.
Sa dosta toga se slažem sa tobom. Arkan i četničke jedinice su zlo koje nije smelo da se pusti u Hrvatsku...
Ali to je model kako nateratui narode da se mrze. Pre rata sam imao puno prijatelja u Zagrebu. Tamo sam imao jednu sestru od strica sa kojom sam se puno družio. Često smo u Salun izlazili nekoliko puta je i Franjo Arapović bio u društvu sa nama. Kada sam bio mobilisan 17 dana metka nisam ispalio jer sam uvek mislio : A na koga? Možda baš na one dugare iz ZG ili na zeta, koji je oženio tu moju sestru tik pred rat i na čijoj svadbi sam bio...
Vukovar je dogovoren rat. Za 3 dana se mogao osvojiti. Desetine puta su jedinice JNA ulazile u centar grada i naređenje povlačenje. Zašto ne mi neko objasni?
Ovo za iscrplivanje Slobe uz emargo si dobro napisao. Sloba je hteo da se qrči , a ni jednog velikog saveznika nije imao. Možda je i imao al su ga posle prodali, to mi nemožemo znazti. Mogao je i u Jeljcinu tražiti saveznika al glupi Sloba podrži Zjuganova ...E pa burazeru ko te jebe sad...
Epizoda Tuđman Milošević je apsolutna istina. Koji qrac je šef Hrvatske obaveštajne službe Hrvoje Šarinić za vreme Oluje sve vreme bio kod Slobe u kabinetu??? Šta je on tamo tražio? Da nisu odande dogovorene sve akcije pa i ona pred Banja Lukom da bi se Radovan Kartadžić sklonio i Sloba preuzeo ulogu mirotvorca? Zoran Đinđić, demokrata koji nije učestvovao u ratovima, je tražio i apelovao da VJ bombarduje hrvatsdku artiljeriju i zaštiti natrod u Krajini... Sloba dupetom nije mrdnuo, a mogao je legitimno poslati avijaciju jer je Tuiđman napao Krajinu koja je u to vreme uz pomoć međunarodne zajednice bila u mirovnim pregovorima i čak zona pod zaštitom UN.