Proglašeni su najbolji parfemi svih vremena

Aktuelnosti

Moderators: Urednik foruma, VIP

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 10168 times
Been thanked: 8772 times
Status: Offline

Re: Proglašeni su najbolji parfemi svih vremena

Post by Zizi » 14 Jan 2026, 20:10

Krokodil Behko wrote: 06 Jan 2026, 09:37 Image

Portal Fragrantica, vodeća platforma za ljubitelje parfema širom svijeta, odlučio je istražiti koje mirisne kreacije publika i stručni urednici smatraju apsolutnim ikonama: najboljim ženskim i muškim parfemima svih vremena.

Kroz kombinaciju glasova čitatelja i ekspertnih odabira, nastala je lista koja objedinjuje klasike koji su oblikovali parfemsku industriju, ali i moderne legende koje su definirale današnje mirisne trendove.

Najbolji ženski parfemi svih vremena

1. Hypnotic Poison – Dior

Kultni ženski orijentalno gurmanski parfem lansiran 1998. koji je postao sinonim za zavodljivost i misterij. Otvara se bogatim notama badema i jasmina, koje odmah privlače pažnju svojim toplim i senzualnim tonovima. Srce mirisa sadrži tuberozu i mošus, dodajući cvjetnu dubinu i sofisticiranu eleganciju. Baza kombinira vaniliju, tonku i sandalovinu, ostavljajući dugotrajan i zavodljiv trag na koži. Hypnotic Poison se i danas smatra jednim od najprepoznatljivijih i najutjecajnijih ženskih parfema, omiljenim među ljubiteljicama orijentalnih mirisa.

Image

2. Shalimar Eau de Parfum – Guerlain

Legendarni ženski orijentalno vanilasti parfem lansiran je 1925. i često nazivan jednim od prvih ikoničnih orijentalnih mirisa u historiji parfumerije. Otvara se svježim notama bergamota i limuna, stvarajući svjetli i pomalo citrusni uvod prije nego se razvije u bogato cvjetno srce. Srce mirisa sadrži jasmin i ružu, što parfemu daje elegantnu i senzualnu dubinu. Shalimar je sinonim za luksuz, profinjenost i bezvremensku eleganciju, miris koji je vijekovima očarao generacije žena.

Image

3. Coco Mademoiselle Chanel

Coco Mademoiselle – Chanel je ženski orijentalno cvjetni parfem lansiran 2001., koji je brzo postao moderna klasika i simbol sofisticirane, samouvjerene žene. Otvara se svježim notama bergamota, narandžinog cvijeta i mandarine, dajući energičan i svjež početak. Baza kombinira pačuli, vetiver, vaniliju i bijeli mošus, ostavljajući dugotrajan, topao i zavodljiv trag. Coco Mademoiselle je prepoznat po svojoj svestranosti i modernom, luksuznom karakteru, idealan za žene koje žele miris pun stila i elegancije, prenosi Zadovoljna.hr.

Image

4. Mon Guerlain Guerlain

Otvara se svježim i aromatičnim notama lavande i bergamota, koje daju umirujući, ali energičan uvod. Srce parfema sadrži jasmin, irisu i sambac jasmin, dodajući cvjetnu eleganciju i sofisticiranost. Baza kombinira vaniliju Tahiti, sandalovinu i pačuli, ostavljajući dugotrajan, topao i senzualan trag na koži. Mon Guerlain je prepoznat po svojoj ženstvenosti i profinjenosti, miris koji balansira između svježine, cvjetnosti i gurmanske topline.

Image

5. Alien Mugler

Ženski orijentalno drvenasti parfem lansiran 2005., poznat po svom misterioznom i upečatljivom karakteru. Otvara se intenzivnom i svijetlom notom jasmina sambaca, koja odmah privlači pažnju svojom cvjetnom snagom. Srce parfema sadrži drvenaste i amber akorde, stvarajući duboku, toplu i sofisticiranu osnovu. Baza uključuje cedar, mošus i mahagonij, ostavljajući dugotrajan i senzualan trag. Alien je kultni miris koji se ističe originalnošću i prepoznatljivim, gotovo magičnim prisustvom, idealan za žene koje žele ostaviti snažan dojam.

Image

6. Delina Parfums de Marly

Delina – Parfums de Marly je ženski floralno voćni parfem koji se smatra jednom od najpoznatijih kreacija ove luksuzne francuske niche kuće, a iza njega stoji parfumer Quentin Bisch. Delina otvara mirisnu priču s liči, rabarbarom i bergamotom, dajući svjež i sočan početak prije nego se razvije u bogato cvjetno srce. U srcu dominira Damascena ruža, pivoč i vanilija, stvarajući elegantnu, senzualnu i ženstvenu cjelinu.

Image

7. Dior Addict – Dior

Dior Addict – Dior je ženski orijentalno cvjetni parfem iz 2002. koji je odmah postao simbol zavodljivosti i intenziteta. Otvara se svježim i aromatičnim notama mandarine, cvijeta naranče i bergamota, stvarajući energičan i privlačan uvod. Srce mirisa donosi tuberozu, jasmin i vaniliju, dodajući kremastu i senzualnu dubinu. Baza kombinira tonku, mošus i sandalovinu, ostavljajući dugotrajan i topao trag. Dior Addict je klasik modernog orijentalnog stila, idealan za žene koje žele ostaviti upečatljiv dojam.

Image

8. Libre Le Parfum Yves Saint Laurent

Libre Le Parfum – Yves Saint Laurent je ženski orijentalno cvjetni parfem koji naglašava snažan, samouvjeren karakter moderne žene. Otvara se začinskim i citrusnim akordima đumbira, šafrana, bergamota i mandarine, dajući topao i sofisticiran uvod. Srce mirisa čine narandžin cvijet i lavanda, dodajući elegantnu i cvjetnu profinjenost. Baza sadrži vaniliju Bourbon, med i vetiver, ostavljajući dugotrajan i zavodljiv trag.

Image

9. L’Interdit Eau de Parfum Rouge – Givenchy

Ženski orijentalno cvjetni parfem koji spaja senzualnost i sofisticiranost u modernoj interpretaciji klasičnog L’Interdit mirisa. Otvara se svježim i sočnim notama crvene naranče i bergamota, stvarajući energičan i privlačan uvod. Srce mirisa čine tuberoza, jasmin i irisi, dodajući cvjetnu dubinu i elegantnu profinjenost. Baza kombinira pačuli, mošus i vaniliju, ostavljajući topao i dugotrajan trag na koži.

Image

10. Portrait of a Lady Frederic Malle

Portrait of a Lady – Frédéric Malle je ženski orijentalno cvjetni parfem predstavljen 2010., koji je odmah postao moderna ikona luksuzne niche parfumerije. Otvara se bogatim notama ruže i crnog ribiza, dajući intenzivan i elegantan cvjetni uvod. Srce mirisa sadrži kadulju, cimet i klinčić, dodajući začinsku toplinu i sofisticiranu dubinu. Poznat je po svojoj dramatičnoj eleganciji i snažnom karakteru, miris koji ostavlja nezaboravan dojam.

Image
Isprobala sam broj 6 i 9. Oba su mi fina, samo nijedan me ne oduševljava toliko da bih ga voljela imati.
Mister je dao baš dobru uputu za br. 6, da treba sačekati 15 minuta da mu se razvije glavna nota, a ona me baš i odbija od ovog parfema, previše mi je intenzivna, na momente me iritira. Draža mi je ona prva udarna nota.
Ovaj drugi parfem, broj 9, u neka doba me počeo podsjećati na Jadore od Diora.

Naredne koje planiram isprobati su broj 8 i 10.

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Zizi » 02 Feb 2026, 00:31

Mister No wrote: 07 Jan 2026, 14:23
Jesi li ovaj probao?
Screenshot_2026-01-29-22-31-26-940_org.mozilla.firefox.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 9292 times
Been thanked: 5958 times
Status: Online

Post by Mister No » 02 Feb 2026, 01:02

Zizi wrote: 02 Feb 2026, 00:31
Mister No wrote: 07 Jan 2026, 14:23
Jesi li ovaj probao?
Nisam.
Bas sam pogledao sastav. Ovo moze biti tezak parfem sa arapskim štihom. Obavezno probat prije kupovine.
The Dark Side Of The Forum...

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Zizi » 02 Feb 2026, 01:20

Mister No wrote: 02 Feb 2026, 01:02
Zizi wrote: 02 Feb 2026, 00:31

Jesi li ovaj probao?
Nisam.
Bas sam pogledao sastav. Ovo moze biti tezak parfem sa arapskim štihom. Obavezno probat prije kupovine.
Probala sam ga, prvo mi se nije svidio, da bih nakon nekoliko sati odlijepila za njim.
Kada sam ga probala nisam pogledala cijenu. Dođem kući, odem na web stranicu da vidim koliko košta, kad ono gluho bilo, 518,00 KM :valja
Tražim sada ima li kakva kopija :ooo
Kako si dobar poznavalac parfema, hajde reko da vidim s tobom možda znaš.

Mister No

Post by Mister No » 02 Feb 2026, 01:35

Zizi wrote: 02 Feb 2026, 01:20
Mister No wrote: 02 Feb 2026, 01:02

Nisam.
Probala sam ga, prvo mi se nije svidio, da bih nakon nekoliko sati odlijepila za njim.
Kada sam ga probala nisam pogledala cijenu. Dođem kući, odem na web stranicu da vidim koliko košta, kad ono gluho bilo, 518,00 KM :valja
Ima ouda u njemu. Odatle tezina ali i cijena.
Probaj njihove ali ni Initio n8je jeftin.
Screenshot_20260202_013240_Chrome.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:
Has thanked: 7238 times
Been thanked: 6544 times

Post by uvijek_kontra » 02 Feb 2026, 15:03

Cekam ovog. :jupi
Poslali su mi uzorak kad je napravljen, i mislila sam da cu ga uzet na ljeto kod njih, kao i svake godine ALIIIIII ove godine Francuska otpada s liste. Narucih neki dan. :ples Jedva jedva jeeeedva cekam. Omiljeni i najbolji do sad.
Svako sebe laze kako mu odgovara.

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Zizi » 02 Feb 2026, 22:06

Mister No wrote: 02 Feb 2026, 01:35
Zizi wrote: 02 Feb 2026, 01:20

I ovaj žara s cijenom. :ooo

Mister No

Post by Mister No » 02 Feb 2026, 23:10

Zizi wrote: 02 Feb 2026, 22:06
Mister No wrote: 02 Feb 2026, 01:35

Probaj ovaj Latafin.
Kopija je ovog Initia.
Screenshot_20260202_230716_Chrome.jpg

Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Zizi » 02 Feb 2026, 23:12

Mister No wrote: 02 Feb 2026, 23:10
Zizi wrote: 02 Feb 2026, 22:06