Da li je današnja islamska religija judeo-hadiska i suprotna Kur'anu?

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Bostan
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times
Status: Offline

Re: Da li je današnja islamska religija judeo-hadiska i suprotna Kur'anu?

Post by Bostan » 18 Jan 2026, 19:16

Tamburex wrote: 18 Jan 2026, 19:11 Pusti dogmatsku apologetiku, svakako sam je precizno opisao još prije par postova, nego ima li tog Buharijevog citata o Zuhrijevom dodatku? :)
Nemam knjige da bi to provjerio vec gledam sta su selefije i sufije(suniti) rekli po tom pitanju.(a dao sam dva linka...nesto kasnije sam dodao i drugi sufijski)

zagortenej
Na probnom
Na probnom
Mood:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 3 times

Post by zagortenej » 18 Jan 2026, 19:22

Rek'o Zuhri, eto ko je rek'o
„A one koji se bore u Nama – Mi ćemo sigurno uputiti putem Našim. A Allah je, doista, s onima koji čine dobro.“

Bostan
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Bostan » 18 Jan 2026, 19:26

zagortenej wrote: 18 Jan 2026, 19:22 Rek'o Zuhri, eto ko je rek'o
PA fino ti pise

Zaključak:

Izvještaj koji kaže da je Poslanik (s.a.v.s.) razmišljao o samoubojstvu zbog kašnjenja u objavi tijekom ranih faza svoje misije, te dodatni materijal koji se nalazi u Buhariju, ali ne zadovoljava standarde Buharija, ne može se smatrati dijelom sahiha (vjeroispovijesti). Sam Buhari (neka mu se Allah smiluje) potvrdio je da su to riječi az-Zuhrija i nikoga drugog, te da je to nešto što je on čuo bez ikakvog isnada, i da to nije istina. Spomenuli smo neke druge verzije hadisa, koje sve potvrđuju da ova priča nije istinita ni u svom lancu prenosilaca ni u svom tekstu.

Tamburex
Sitna buranija
Sitna buranija
Been thanked: 21 times

Post by Tamburex » 18 Jan 2026, 19:58

Bostan wrote: 18 Jan 2026, 19:16
Tamburex wrote: 18 Jan 2026, 19:11 Pusti dogmatsku apologetiku, svakako sam je precizno opisao još prije par postova, nego ima li tog Buharijevog citata o Zuhrijevom dodatku? :)
Nemam knjige da bi to provjerio vec gledam sta su selefije i sufije(suniti) rekli po tom pitanju.(a dao sam dva linka...nesto kasnije sam dodao i drugi sufijski)
Pa tako kaži, "priznajem da ne znam šta piše u Buhariji, ali vjerujem "učenjacima" i prenosim njihove tvrdnje kao da su moje, jer mi je lakše slijepo njima vjerovati, nego sam provjeriti".

Slagali su te učenjaci, a ti lažeš nas. Ovo je baš prikladan primjer dogmatskih podvala, gdje se nesuvisla dogmatska interpretacija teksta podvaljuje kao dio samog tog teksta i dalje tako ta laž prenosi bez provjere i nekritički.

I sva ta akrobacija i muljanje samo u pogledu jednog hadisa. A koliko je tek Kur'an zakriven hadiskim muljanjem "učenjaka" koji ga "objašnjavaju".

Upravo si ti ovdje zorno ilustrovao kako i zašto su u stvarnosti "učenjaci" božanstvo i posrednici do Allaha u judeo-hadiskom islamu, a Muhamed došao da ukine posrednike do Allaha :ok

Bostan
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Bostan » 18 Jan 2026, 20:01

Tamburex wrote: 18 Jan 2026, 19:58
Bostan wrote: 18 Jan 2026, 19:16

Pa tako kaži, "priznajem da ne znam šta piše u Buhariji, ali vjerujem "učenjacima" i prenosim njihove tvrdnje kao da su moje, jer mi je lakše slijepo njima vjerovati, nego sam provjeriti".

Slagali su te učenjaci, a ti lažeš nas. Ovo je baš prikladan primjer dogmatskih podvala, gdje se nesuvisla dogmatska interpretacija teksta podvaljuje kao dio samog tog teksta i dalje tako ta laž prenosi bez provjere i nekritički.

I sva ta akrobacija i muljanje samo u pogledu jednog hadisa. A koliko je tek Kur'an zakriven hadiskim muljanjem "učenjaka" koji ga "objašnjavaju".

Upravo si ti ovdje zorno ilustrovao kako i zašto su u stvarnosti "učenjaci" božanstvo i posrednici do Allaha u judeo-hadiskom islamu. :ok
Pises besmislice, samo zato sto je internet (jedini) za mene u ovom slucaju trezor informacija to ne znaci da takvo sto ne pise...tj ne znam zasto bi ucenjaci lagali.
To ne cini ucenjake nepogresivim, ali islam je vjera dokaza pa ako netko donese validan dokaz ne znaci da je bozanstvo.

Tamburex
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Tamburex » 18 Jan 2026, 20:05

Bostan wrote: 18 Jan 2026, 20:01
Pises besmislice, samo zato sto je internet (jedini) za mene u ovom slucaju trezor informacija to ne znaci da takvo sto ne pise...tj ne znam zasto bi ucenjaci lagali.
To ne cini ucenjake nepogresivim, ali islam je vjera dokaza pa ako netko donese validan dokaz ne znaci da je bozanstvo.
Iznio si lažnu tvrdnju, priznao da ne znaš šta stoji u originalu i onog ko ti na tvoju zabludu (neka bude zabluda, a ne svjesna podvala) skreće pažnju optužuješ da piše besmislice.

Predstavljajući svojim primjerom valjda islam kao vjeru sujetnih dogmatskih lažova.

Bostan
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Bostan » 18 Jan 2026, 20:07

Tamburex wrote: 18 Jan 2026, 20:05
Bostan wrote: 18 Jan 2026, 20:01
Iznio si lažnu tvrdnju, priznao da ne znaš šta stoji u originalu i onog ko ti na tvoju zabludu (neka bude zabluda, a ne svjesna podvala) skreće pažnju optužuješ da piše besmislice.

Predstavljajući svojim primjerom valjda islam kao vjeru sujetnih dogmatskih lažova.
Nisam nigdje rekao da sam iz originala nasao taj podatak.
Hehe cuj dogmatskih lazova :)
Dokaz za to ti treba sem da paushalno iznosis besmislice.

Bostan
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Bostan » 18 Jan 2026, 20:11

Ne smatram besmislicama sve sto pises , tacno sam rekao na sto mislim da su besmislice...to da se ucenjaci tretiraju kao bozanstva.

Tamburex
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Tamburex » 18 Jan 2026, 20:13

Bostan wrote: 18 Jan 2026, 20:07
Iznio si tvrdnju da Buhari tvrdi da je Zuhri dodao dio hadisa.

Slagao si.

Ali nisi mislio da je to Buhari rekao u originalu, nego valjda u nekoj Buhari- kopiji, šta god to značilo? :D.

Hahaha, žešća ego-patetika ;)
Samo ti nastavi iznositi lažne tvrdnje bez dokaza, potvrđivati da si svjestan da to radiš, i i dalje optuživati druge za besmislice :ok

Bostan
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Bostan » 18 Jan 2026, 20:16

Tamburex wrote: 18 Jan 2026, 20:13
Iznio si tvrdnju da Buhari tvrdi da je Zuhri dodao dio hadisa.

Slagao si.

Ali nisi mislio da je to Buhari rekao u originalu, nego valjda u nekoj Buhari- kopiji, šta god to značilo? :D.

Hahaha, žešća ego-patetika ;)
Samo ti nastavi iznositi lažne tvrdnje bez dokaza, potvrđivati da si svjestan da to radiš, i i dalje optuživati druge za besmislice :ok
A gdej sam ja to slagao, fino sam rekao i potkrijepio to referencom.

Nejse...

Kur'an nam govori da treba u zajednici postojati ljudi znani kao rabbani, tj oni koji poucavaju Knjizi i vjeri i mudrosti.
Takvi su ucenjaci, ali takvima se u Kur'anu nazivaju i jevrejski rabini.

Tamburex
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Tamburex » 18 Jan 2026, 20:29

Bostan wrote: 18 Jan 2026, 20:16
.
Evo tu si slagao: "Sam Buharija navod o navodnim suicidnim idejama Poslanika je osporio rekavsi da je to dodato od az-Zuhrija(koji nije bio savremenik Poslanikov), tako da nema tu sta da se kaze."

Kad sam ti tražio da citiraš te Buharijine riječi, "prečuo" si i nastavio verglati.

Nemaš intelektualno poštenje, što je česta odlika branilaca dogme po svaku cijenu.

No toliko o tome.

Bostan
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Bostan » 18 Jan 2026, 20:31

Tamburex wrote: 18 Jan 2026, 20:29
Bostan wrote: 18 Jan 2026, 20:16
.
Evo tu si slagao: "Sam Buharija navod o navodnim suicidnim idejama Poslanika je osporio rekavsi da je to dodato od az-Zuhrija(koji nije bio savremenik Poslanikov), tako da nema tu sta da se kaze."

Kad sam ti tražio da citiraš te Buharijine riječi, "prečuo" si i nastavio verglati.

Nemaš intelektualno poštenje, što je česta odlika branilaca dogme po svaku cijenu.

No toliko o tome.
U zakljucku koji sam naveo se veli da i Buhari priznaje da je ideja o suicidu dodata.

Sam Buhari (neka mu se Allah smiluje) potvrdio je da su to riječi az-Zuhrija i nikoga drugog...

zagortenej
Na probnom
Na probnom
Mood:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 3 times

Omer Allmighty

Post by zagortenej » 18 Jan 2026, 20:44

Prenosi Omer ibn el-Hattab (r.a.):
„Moj Gospodar se sa mnom složio u tri stvari: (Allah se složio sa Omerom, a ne obrnuto)

1) Rekao sam: ‘O Allahov Poslaniče ﷺ, kada bismo uzeli Ibrahimovo mjesto (Mekamu Ibrahim) kao mjesto za obavljanje namaza.’
Pa je objavljena Božanska objava:
“I uzmite Ibrahimovo mjesto kao mjesto za namaz.” (El-Bekare, 2:125)

2) A u vezi sa ajetom o pokrivanju žena, rekao sam:
“O Allahov Poslaniče ﷺ, kada bi naredio svojim ženama da se zaklanjaju od ljudi, jer im se obraćaju i dobri i loši.”
Pa je objavljen ajet o pokrivanju žena.

3) Jednom su se žene Allahovog Poslanika ﷺ ujedinile protiv njega, pa sam im rekao:
“Možda će, ako vas on razvede, njegov Gospodar dati njemu umjesto vas žene bolje od vas.”
Pa je objavljen ovaj ajet – isti onakav kakav sam ja rekao.” (Et-Tahrim, 66:5)

Allah je sigurno pomislio, slažem se sa Omerom, ne bih ja tu ništa mijenjao i poslao Džibrila sa objavom.

Prenosi Aiša (r.a.):
„Žene Allahovog Poslanika ﷺ imale su običaj da noću odlaze na El-Menāsi, prostrano otvoreno mjesto (u blizini Bekije u Medini), radi obavljanja nužde.
Omer je govorio Allahovom Poslaniku ﷺ:
“Naredi svojim ženama da se pokriju.”
Međutim, Allahov Poslanik ﷺ to tada nije učinio.
Jedne noći Sauda bint Zam‘a, žena Allahovog Poslanika ﷺ, izašla je u vrijeme jacije, a bila je visoka žena. Omer joj se obratio i rekao:
“Prepoznao sam te, o Sauda!”
To je rekao jer je silno želio da se objave ajeti o hidžabu.
Nakon toga Allah je objavio ajete o hidžabu.“

Prenosi Omer (r.a.):
„Rekao sam:
‘O Allahov Poslaniče ﷺ! Kod tebe ulaze i dobri i loši ljudi, pa predlažem da narediš majkama vjernika (tj. tvojim ženama) da se zaklanjaju.’
Nakon toga Allah je objavio ajete o hidžabu.”

Prenosi se da je Omer ibn el-Hattab (r.a.) rekao:
„Prije nego što je objavljena zabrana alkohola (khamra), Omer je rekao:
‘Allahu, daj nam jasan propis o alkoholu.’
Tada je objavljen ajet u suri El-Bekare:
‘Pitaju te o vinu i kocki. Reci: U njima je mali grijeh…’ (El-Bekare, 2:219).
Omer je pozvan i ajet mu je proučen. On je rekao:
Zatim je objavljen ajet u suri En-Nisa:
‘O vjernici, ne približavajte se namazu dok ste pijani…’ (En-Nisa, 4:43).
Kada bi se oglašavao ikamet za namaz, glasnik Allahovog Poslanika ﷺ bi dovikivao:
‘Ne približavajte se namazu dok ste pijani!’
Omer je ponovo pozvan i ajet mu je proučen. On je opet rekao:
Tada je objavljen ajet u kojem stoji:
‘Pa hoćete li se već jednom okaniti?’ (El-Ma’ide, 5:91).
Nakon toga Omer je rekao:
‘Okanili smo se, okanili smo se.’”

Prenosi Usame ibn Zejd (r.a.):
„Allahov Poslanik ﷺ otišao je da posjeti Abdullaha ibn Ubejja (navodnog vođu licemjera u Medini, op.a.) tokom bolesti od koje je i umro.
Kada je ušao kod njega, shvatio je da mu se približila smrt. Pa mu je rekao:
‘Ja sam te odvraćao od prijateljstva (naklonosti) prema Jevrejima.’
On (Abdullah ibn Ubejj) je odgovorio:
‘As‘ad ibn Zurara ih je mrzio – pa šta je od toga imao koristi?’
Kada je umro, njegov sin je došao i rekao:
‘Allahov Poslaniče, Abdullah ibn Ubejj je umro. Daj mi svoju košulju da ga u nju zamotam.’
Allahov Poslanik ﷺ je skinuo svoju košulju i dao mu je.”

Prenosi Omer ibn el-Hattab (r.a.):
„Kada je umro Abdullah ibn Ubejj ibn Selul, Allahov Poslanik ﷺ bio je pozvan da mu klanja dženazu.
Kada je Allahov Poslanik ﷺ ustao da klanja, ja sam brzo ustao i rekao:
‘O Allahov Poslaniče! Zar ćeš klanjati dženazu Ibn Ubejju, a on je rekao to i to u toj i toj prilici?’
I počeo sam nabrajati sve što je govorio.
Allahov Poslanik ﷺ se nasmiješio i rekao:
‘O Omere, udalji se od mene.’

Kada sam previše govorio, rekao je:
‘Dato mi je da biram, pa sam izabrao (da mu klanjam). Kada bih znao da će mu biti oprošteno ako za njega zatražim oprost više od sedamdeset puta, sigurno bih to učinio.’
(Omer dodaje:)
Allahov Poslanik ﷺ mu je klanjao dženazu, zatim se vratio, a nakon kratkog vremena objavljena su dva ajeta iz sure Et-Tevba (Bera’e):
‘I nikada (o Muhammede) ne klanjaj nijednom od njih kada umre…’
do kraja ajeta,
‘…jer su oni bili buntovni.’ (Et-Tevba, 9:84)

(Omer dodaje:)
‘Kasnije sam se čudio svojoj smjelosti pred Allahovim Poslanikom ﷺ toga dana. A Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju.’“ I Omer

I sad dolazi objašnjenje Omerove pronicljivosti:

Prenosi Ebu Hurejra (r.a.):
Allahov Poslanik ﷺ je rekao:
„Među narodima prije vas bilo je muhaddesūn (ljudi kojima se stvari ‘pogađaju’ pa se kasnije obistine, kao da su nadahnuti božanskom inspiracijom). A ako takvih ima među mojim sljedbenicima, onda je to Omer ibn el-Hattab.”

Prenosi Ukbe ibn Amir (r.a.):
„Kada bi poslije mene trebao biti neki poslanik, to bi bio Omer ibn el-Hattab.”

Es-Sujuti je govorio o podudaranju Objave s riječima Omera (r.a.), rekavši:
„Poglavlje o podudaranju Objave s Omerom (neka je Allah zadovoljan njime):
Neki su te primjere naveli u broju većem od dvadeset.
Ibn Merdavejh prenosi od Mudžahida koji je rekao:
‘Omer bi imao određeno mišljenje, pa bi Kur’an bio objavljen u skladu s tim mišljenjem.’
Ibn ‘Asakir prenosi od Alije (r.a.) koji je rekao:
‘U Kur’anu zaista ima mišljenja koja potiču od Omerovog mišljenja.’
Također prenosi od Ibn Omera, s lancem prenosilaca koji seže do Poslanika ﷺ, da je rekao:
Kad god bi ljudi nešto rekli, a Omer rekao nešto drugo o tome, Kur’an bi bio objavljen na način sličan onome što je Omer rekao.“

šta reći, koju posluku porati.
Last edited by zagortenej on 18 Jan 2026, 21:12, edited 1 time in total.
„A one koji se bore u Nama – Mi ćemo sigurno uputiti putem Našim. A Allah je, doista, s onima koji čine dobro.“

Tamburex
Sitna buranija
Sitna buranija

Re: Omer Allmighty

Post by Tamburex » 18 Jan 2026, 20:55

zagortenej wrote: 18 Jan 2026, 20:44
3) Jednom su se žene Allahovog Poslanika ﷺ ujedinile protiv njega, pa sam im rekao:
“Možda će, ako vas on razvede, njegov Gospodar dati njemu umjesto vas žene bolje od vas.”
Pa je objavljen ovaj ajet – isti onakav kakav sam ja rekao.” (Et-Tahrim, 66:5)
Da nema sahih hadisa, iz samog Kur'ana nikad ne bismo mogli ni pretpostaviti da je Omer naređivao Allahu šta da naredi Džibrilu da naredi Muhamedu, a Muhamed posluša.
Mašala.

Bostan
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Bostan » 18 Jan 2026, 21:48

Čuo sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s., kako govori: "Dok sam spavao, dali su mi zdjelu punu mlijeka (u snu) i pio sam ga do mile volje dok nisam primijetio da mu vlaga izlazi iz noktiju, a zatim sam ostatak dao Omeru." Oni (ljudi) su upitali: "Šta si protumačio (san)? O Allahov Poslaniče?" Rekao je: "(To je vjersko) znanje."
https://sunnah.com/bukhari:7006

Omer je usljed poznavanja vjerskog znanja bio pronicljive prirode, a njegovi prijedlozi (u tri slucaja) su se poklopili sa objavom ne zbog toga sto je Omer 'uticao' na objavu vec zbog pronicljivosti. Poslanik je rekao da ashabi pitaju i daju prijedloge sve dok objava silazi i da ce im se dati odgovor.Npr. jedna zena se zalila Muhammedu na muza pa je Allah cuo njenu zalopojku i presudio u njen slucaj.

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 287 times
Been thanked: 537 times

Post by Remzudin » 19 Jan 2026, 09:41

Nasli su se dvojca kao Harut i Marut

Tamburex
Sitna buranija
Sitna buranija

"A da ih malo, samo malčice, capnem?" :D

Post by Tamburex » 19 Jan 2026, 22:54

Bostan wrote: 18 Jan 2026, 21:48 Čuo sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s., kako govori: "Dok sam spavao, dali su mi zdjelu punu mlijeka (u snu) i pio sam ga do mile volje dok nisam primijetio da mu vlaga izlazi iz noktiju, a zatim sam ostatak dao Omeru." Oni (ljudi) su upitali: "Šta si protumačio (san)? O Allahov Poslaniče?" Rekao je: "(To je vjersko) znanje."
https://sunnah.com/bukhari:7006

Omer je usljed poznavanja vjerskog znanja bio pronicljive prirode, a njegovi prijedlozi (u tri slucaja) su se poklopili sa objavom ne zbog toga sto je Omer 'uticao' na objavu vec zbog pronicljivosti. Poslanik je rekao da ashabi pitaju i daju prijedloge sve dok objava silazi i da ce im se dati odgovor.Npr. jedna zena se zalila Muhammedu na muza pa je Allah cuo njenu zalopojku i presudio u njen slucaj.
Ali tu su i minimalno četiri slučaja gdje se Omer nepronicljivo već bio nameračio da Muhamedovim sagovornicima otpadne glava, ali mu procjena nije bila dobra, iako je u tim slučajevima već zamišljao da od Allaha na licu mjesta dolazi odobravajući ajet "pod mač, bato".

1. Događaj s Ensarijama i muhadžirima

Tada su Ensarije povikale: „O Ensarije!“, a muhadžiri su povikali: „O muhadžiri!“
Allahov Poslanik ﷺ je rekao: „Ostavite to, jer je to nešto odvratno (džahilijetsko).“

U vrijeme kada je Allahov Poslanik ﷺ došao u Medinu, Ensarija je bilo više od muhadžira, ali se kasnije broj muhadžira povećao.

Abdullah b. Ubej je rekao:
„Zar su to učinili? Tako mi Allaha, ako se vratimo u Medinu, sigurno će ugledniji iz nje protjerati poniženijeg!“

Omer b. el-Hattab je rekao:
„O Allahov Poslaniče! Dozvoli mi da odrubim glavu ovom munafiku!“

„Ostavi ga, da ljudi ne bi govorili da Muhammed ubija svoje ashabe.“

2. Događaj s Ibn Sajjadom

Allahov Poslanik ﷺ je rekao Ibn Sajadu:
„Sakrio sam za tebe jednu tajnu.“

Ibn Sajjad je rekao:
„Ed-Duhh (dim).“

„Šuti! Ne možeš preći svoje granice (niti ono što ti je određeno).“

Tada je Omer rekao Allahovom Poslaniku ﷺ:
„Dozvoli mi da mu odsiječem vrat!“

„Ostavi ga. Ako je on zaista on (Dedždžal), ti ga nećeš moći savladati; a ako nije, nemaš nikakve koristi u tome da ga ubiješ.“

3. Događaj nakon Bitke na Hunejnu

Džabir je rekao:
„Allahov Poslanik ﷺ je bio u El-Dži‘rani, na dan Bitke na Hunejnu, a plijen je bio kod Bilala. Poslanik ﷺ ga je dijelio. Tada mu je prišao jedan čovjek i rekao:
‘Budi pravedan! Ti nisi pravedan!’

Poslanik ﷺ je rekao:
‘Teško tebi! Ko će biti pravedan ako ja nisam pravedan?’

Omer je rekao:
‘Allahov Poslaniče, dozvoli mi da odsiječem glavu ovom munafiku!’

‘Ovaj čovjek ima sljedbenike koji uče Kur’an, ali on ne prelazi njihova grla. Oni izlaze iz vjere kao što strijela prolazi kroz metu – na njoj ne ostaje ništa.’“

4. Događaj s Hatibom b. Ebi Belte‘om

Pismo su odnijeli Allahovom Poslaniku ﷺ.
Omer je rekao:
„O Allahov Poslaniče! Hatib je izdao Allaha, Njegovog Poslanika i vjernike. Dozvoli mi da mu odsiječem glavu!“

„O Hatibe! Šta te je navelo da uradiš to što si uradio?“

Hatib je odgovorio:
„O Allahov Poslaniče! Zar da ne vjerujem u Allaha i Njegovog Poslanika? Ali ja sam htio učiniti uslugu ljudima Mekke kako bi zbog toga zaštitili moju porodicu i moj imetak, jer niko od tvojih ashaba nema a da nema nekoga od svojih bližnjih preko kojih Allah štiti njegovu porodicu i imetak.“

„Istinu je rekao, zato o njemu ne govorite ništa osim dobro.“

Omer je ponovo rekao:
„O Allahov Poslaniče! On je izdao Allaha, Njegovog Poslanika i vjernike – dozvoli mi da mu odsiječem glavu!“

„Zar on nije učesnik Bitke na Bedru? A šta ti znaš – možda je Allah pogledao učesnike Bedra i rekao: ‘Radite šta hoćete, Ja sam vam već oprostio i Džennet vam je zagarantovan.’“

Tada su se Omerove oči napunile suzama i rekao je:
„Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju.“

Ali glavno je ovo koliko je Omer uporan. Nameračio se, pričalo se vjeri, vremenu, globalnom zatopljavanju, njemu je svaki kontekst odgovarajući da zatraži od Muhameda "daj mi da provedem ono moje" :D

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1711 times
Been thanked: 3279 times

Post by Mutevelija » 19 Jan 2026, 23:30

Izbrisao si post gdje vrijedjas Haruta i Maruta.

Dva meleka

Oni se povode za onim što su šejtani o Sulejmanovoj vladavini kazivali A Sulejman nije bio nevjernik, nego su nevjernici šejtani koji ljude uče vradžbini u Babilonu, Haruta i Maruta, a to nije objav­lje­no dvojici meleka Njih dvojica nikoga nisu učili dok mu ne bi rekli: 'Mi samo iskušavamo, a ti nemoj biti nevjernik! I ljudi su od njih dvojice učili kako će muža od žene rastaviti, ali oni nisu mogli nikome bez Allahove volje nauditi. Učili su ono što će im nauditi i od čega koristi neće imati, iako su znali da onaj ko to sebi pribavi, na drugome svijetu nikak­ve sreće neće imati. A doista je jadno ono za što su se prodali, kada bi samo oni to znali.

Prijavio sam ti taj post

Ne radi se ovde o nikakvom muslimanu nego i osobikoja ismijava islam, kao samo Hadisa , ne znam što ovo moderaciju toleriše.
Zamoliti ću vas da pred nadolazeće dane Ramazana malo odvadite ovog trolanja na PDF religiji

El Bekare
Sura Krava - Ajet 98
← Nazad na suru Krava

مَنْ كَانَ عَدُوًّا لِلَّهِ وَمَلَائِكَتِهِ وَرُسُلِهِ وَجِبْرِيلَ وَمِيكَالَ فَإِنَّ اللَّهَ عَدُوٌّ لِلْكَافِرِينَ
Prevod značenja
Ko je neprijatelj Allahu, melecima Njegovim i poslanicima Njegovim i Džibrilu i Mikailu - pa, Allah je, doista, neprijatelj onima koji ne vjeruju!
Last edited by Mutevelija on 19 Jan 2026, 23:33, edited 1 time in total.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Re: Omer Allmighty

Post by Mutevelija » 19 Jan 2026, 23:32

Tamburex wrote: 18 Jan 2026, 20:55 Prde Marut
Prde Harut osta Barut

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 19 Jan 2026, 23:35

Majo ozbiljno ti govorim trebala bi ovakve teme odvaditi kad dodje Ramazana.
Nema logike na jednoj temi će biti iftar sehur, a na drugima vrijedjanje Islama, meleka , ashaba poslanika ajeta hadisa.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Post Reply

Return to “Religija”