A kad ce vama one letece taksije uvest ko vucic sto je u Beogradu napravio?
Sarajevo
Moderator: Krokodil Behko
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14778 times
- Been thanked: 25255 times
- Status: Offline
Re: Sarajevo
Dozvolite da se obratimo
- Beni
- Fuck you

- Mood:
- Has thanked: 2395 times
- Been thanked: 6065 times
Bas je neko pisao o tome na drugom forumu, sto je opce poznato kod nas.
Jusufranić je u GRAS stigao još prije rata, i razni izvori ga spominju u vezi sa mnogim dubiozama te malverzacijama. Legendarno je npr. kako je prebacio jedan broj autobusa na teritoriju pod kontrolom VRS-a gdje su služili jednom "jaranu" kao sredstvo za privatni biznis. Kratko rečeno, u GRAS-u se počelo krasti u velikom stilu. Međutim, ova osoba je konstantno bila "zaštićena" od političkog vrha i GRAS je služio za zapošljavanje i lično obogaćivanje glasača, rođaka, pohlepa. Pročitaj ratna izdanja Oslobođenja iz 1994. godine. Grad pod opsadom, ljudi ubijani, gladni, smrznuti. Ipak, na stranicama ovih novina Jusufranić obračunava sa "izdajicama" iz redova "neloajalnih" radnika GRAS-a koji su pokušavali upozoriti na skandalozne aktivnosti kriminalnog tipa naprimjer u vezi sa donacijama. Strani posjetioci koji su ušli pred sam kraj rata u krug remize, slučajno su naišli npr. na ogromne zalihe zvanično "nepostojećih" namirnica u periodu kada su Sarajlije preživljavale na paketićima od United Nothing-a. Ovo sam od njih čuo lično. Sam Jusufranić je na kraju morao 2006. godine dati ostavku, ali GRAS kao takav je već bio pretvoren od firme koja se bavi prevozom putnika u sistem ličnog obogaćivanja i neskrivenog lopovluka, javašluka, štela preko veze. Stručnost nije vrijedila ništa, partijska pripadnost i sl. je bila odlučujući faktor. Niko nije odgovarao za ništa. Sa pogleda finansija, rupa bez dna. Sarajevski javni prevoz se od evropskih standarda približavao više onima u Bangladešu. Narod je masovno kupovao automobile i posljedica su postale konstantne gigantične gužve.
Političari su pred dešavanjima u GRAS-u decenijama zatvarali oči, ili su ih tolerisali ili čak podržavali.
Fuck you a friendly note to start the day
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 58324 times
- Been thanked: 10465 times
Kako se rjesava dug prema elektroprivredi? Bio sam jednom u tramvaju kad je nestalo struje, elektroprivreda iskljucila 
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta

- HAVANA
- Penzioner

- Has thanked: 2977 times
- Been thanked: 24657 times
- Vanilla
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Has thanked: 5498 times
- Been thanked: 6981 times
Sto bi ova danasnja omladina rekla, ludilo mozga.
Svi smo potreseni i emotivni, strasna nesreca i totalno zbunjujuca situacija. Nadam se da ce istina i pravda, uz jasne dokaze, izaci na vidjelo.
U jednom momentu mislim tehnicki kvar, u drugome da je vozac bio bahat, cas mi ga zao, cas sam ljuta a sve zbog medija, prenosa svakakvih informacija a nicega konkretnog.
Zadnje sto me buni je ovo rjesenje suda gdje se, izmedju ostalog, kaze:
Dakle, krenuo je sa semafora u ul. Put zivota (to je pocetna stanica sa Zeljeznicke stanice) i to je prvi semafor koji ga pusta u saobracaj gdje nastavlja putanju kroz ulicu Halida Kajtaza (ravnica, iz tog pravca Americka ambasada je desno, Tehnicka skola lijevo i tramvajsko stajaliste za pravac prema Zeljeznickoj stanici) normalnom brzinom. Na kraju ulice Halida Kajtaza (koja se ovdje ne spominje), naspram Americke ambasade i tramvajskog stajalista ga docekuje semafor i bas tu dobija naglo ubrzanje. Dakle, tu nije stao pa je ili zaista bas tu dobio naglo ubrzanje ili je zagasao da stigne proci na tom semaforu...
Kako da djecu pustamo da idu u skolu a idu tramvajima....
Svi smo potreseni i emotivni, strasna nesreca i totalno zbunjujuca situacija. Nadam se da ce istina i pravda, uz jasne dokaze, izaci na vidjelo.
U jednom momentu mislim tehnicki kvar, u drugome da je vozac bio bahat, cas mi ga zao, cas sam ljuta a sve zbog medija, prenosa svakakvih informacija a nicega konkretnog.
Zadnje sto me buni je ovo rjesenje suda gdje se, izmedju ostalog, kaze:
Dakle, krenuo je sa semafora u ul. Put zivota (to je pocetna stanica sa Zeljeznicke stanice) i to je prvi semafor koji ga pusta u saobracaj gdje nastavlja putanju kroz ulicu Halida Kajtaza (ravnica, iz tog pravca Americka ambasada je desno, Tehnicka skola lijevo i tramvajsko stajaliste za pravac prema Zeljeznickoj stanici) normalnom brzinom. Na kraju ulice Halida Kajtaza (koja se ovdje ne spominje), naspram Americke ambasade i tramvajskog stajalista ga docekuje semafor i bas tu dobija naglo ubrzanje. Dakle, tu nije stao pa je ili zaista bas tu dobio naglo ubrzanje ili je zagasao da stigne proci na tom semaforu...
Kako da djecu pustamo da idu u skolu a idu tramvajima....
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41969 times
- Been thanked: 28802 times
Samo najpokvarenije komunjare mogu podržavati ovog štetočinu koji je zavio u crno nekoliko mladih ljudi u nesreći koju je uzrokovao tamvaj star 60 g.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pojedino kamenje je mekše od vaših srca.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Jeste li primijetili da se i ovi lešinari nisu pojavili i podržali proteste u Sarajevu.
Dubioza kolektiv je već odavno postala dubioza morala.
Sramno, miševi plaćenički.
Bojkot vam je od danas!

Dubioza kolektiv je već odavno postala dubioza morala.
Sramno, miševi plaćenički.
Bojkot vam je od danas!
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Zijad, Samir, Hajro, Masleša, Almir, Mujo
…četnici iz našeg mejtefa jeboim efendija tatu između dva bajrama

…četnici iz našeg mejtefa jeboim efendija tatu između dva bajrama
-
Pixit
- Sitna buranija

- Has thanked: 80 times
- Been thanked: 127 times
Za Dubiozu, oni nisu u Sa nego u Zenici? (mogli su doduše doputovati) a i podosta su ih ishejtali za Novu godinu. Ja bih najradije sviju ishejtala al' onda se sjetim, i mene će sutra tako. :I
Nierika
- HAVANA
- Penzioner

Pa ostalo ih samo 5 od zlocinaca prijasnjih.I vidi belaja od sadaka tramvaja.Zamisli da nije uradio sto je uradio.Mada ne pises ti to ni zbog tragedije ni bilo cega osim politickih razloga.Kod nas je sve politika pa i ovo.Tuga.Sta bi u portugalu pa se ljudi organizuju i traze rjesenje,obnove itd Al eto kod nas to jedva docekaju,njima i tragedija valja da ima sta sebijica govore drzat i haris itd.Od stete boljeg nije bilo,ako ko zna boljeg nek napise ko je.Ja ne znam.Rum wrote: 15 Feb 2026, 20:29 Samo najpokvarenije komunjare mogu podržavati ovog štetočinu koji je zavio u crno nekoliko mladih ljudi u nesreći koju je uzrokovao tamvaj star 60 g.FB_IMG_1771183712454.jpg
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Beni
- Fuck you

- Mood:
- Has thanked: 2395 times
- Been thanked: 6065 times
Nesreća nakon koje su sumnje u GRAS još veće: Šta je s krivičnim prijavama iz 2022. godine?
http://www.klix.ba/clanak/260215087
Stanje u sarajevskom preduzeću GRAS ponovo je u fokusu javnosti, zbog isklizavanja tramvaja ovog preduzeća iz šina, što je za posljedicu imalo pogibiju 23-godišnjeg studenta Erdoana Morankića iz Brčkog i tešku povredu 17-godišnje Elle Jovanović.
Godinama se sumnja da u GRAS-u postoje neregularnosti, a one su još više opravdane nakon spomenute teške nesreće, koja se dogodila 12. februara.
Takve sumnje su posljedica iskustva stanovnika Sarajeva s korištenjem javnog prijevoza te tvrdnje Adnana Kasapovića, vozača tramvaja iz nesreće, i njegovih kolega vozača tramvaja.
Naime, Kasapović uvjerava da je tramvaj kojim je upravljao na liniji 1 Željeznička stanica - Baščaršija dobio naglo, nekontrolirano ubrzanje, usljed čega je iskliznuo iz šina, koje su 2023. u potpunosti rekonstruirane.
Sanela Ostojić, Kasapovićeva radna kolegica, također vozačica tramvaja, koja je navela da je 33 godine vozačica, izjavila je u programu televizije Face da se njoj i njenim kolegama i ranije događalo da tramvaj sam nekontrolirano ubrza. Misli da se teška nesreća ne bi mogla dogoditi da je tramvaj bio ispravan.
"Tramvaj nije mogao dobiti ovoliko ubrzanje da je bio ispravan. Kada počnemo voziti od Željezničke stanice, vozimo u 'leru', blago se spuštamo jer su na toj trasi i kontakteri i sekcioneri. Tako vozimo do semafora (raskrsnice na kojoj se dogodila nesreća)", rekla je.
Ostojić je navela da vozači tramvaja za to naglo ubrzanje kažu da se vožnja "zalijepila". Kasapović je to isto spomenuo na sinoćnjem ročištu na Kantonalnom sudu u Sarajevu,
"To je situacija kada vozilo povlači struju i kada pritiskamo kočnicu. Kada se to dogodi ('zalijepi' vožnja), onda kočnica kao da ne postoji. Takve kvarove ne može niko predvidjeti. To nije nešto što se jednom dogodilo. Ako vozilo ne povlači struju, ugasimo ga, pa upalimo", naglasila je.
Potvrdno je odgovorila na pitanje da se i njoj događalo nekontrolisano povećanje brzine.
"Više puta. To su takvi tramvaji. Jednostavno se naviknete na to. Tramvaj odradi cijelu smjenu, jedan-dva dana, i onda se dogodi takvo nešto", dodaje i smatra da Kasapović uopće nije imao priliku "resetovati" tramvaj, s obzirom na svoju brzinu kretanja.
Kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) je poslije nesreće naglasio da prema GRAS-ovom pravilniku nijedno vozilo ne može biti pušteno u saobraćaj bez tehničke saglasnosti odgovornih osoba.
Ipak, bez obzira na ove navode, kao i na druge sumnje da u GRAS-u postoje neregularnosti, Kasapović je za Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu trenutno jedini osumnjičeni, tvrdeći da je on isključivi krivac za neprilagođenu brzinu.
Kantonalna vlada je prije četiri godine pred istim tim tužilaštvom podnijela krivične prijave protiv 47 osoba za koje su tada ocijenili da su odgovorne za stanje u GRAS-u.
Krivične prijave podnijete su protiv pet bivših kantonalnih ministara saobraćaja, 18 bivših članova Nadzornog odbora i 24 bivša člana Uprave GRAS-a, među kojima su i bivši direktori ovog preduzeća.
Međutim, Tužilaštvo KS se od tada do danas nije javno oglasilo da li je i kako je postupilo po ovim krivičnim prijavama.
Kantonalni sud u Sarajevu je prije gotovo osam godina u prvostepenoj presudi oslobodio bivšeg direktora GRAS-a Ibrahima Jusufranića i bivšeg direktora Turističke poslovnice ovog preduzeća Branislava Petrovića. Bili su optuženi za zloupotrebu položaja i ovlasti te krivotvorenje isprava.
Jusufranić je preminuo dvije godine nakon prvostepene presude dok je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine osudio Petrovića na četiri godine zatvora.
http://www.klix.ba/clanak/260215087
Stanje u sarajevskom preduzeću GRAS ponovo je u fokusu javnosti, zbog isklizavanja tramvaja ovog preduzeća iz šina, što je za posljedicu imalo pogibiju 23-godišnjeg studenta Erdoana Morankića iz Brčkog i tešku povredu 17-godišnje Elle Jovanović.
Godinama se sumnja da u GRAS-u postoje neregularnosti, a one su još više opravdane nakon spomenute teške nesreće, koja se dogodila 12. februara.
Takve sumnje su posljedica iskustva stanovnika Sarajeva s korištenjem javnog prijevoza te tvrdnje Adnana Kasapovića, vozača tramvaja iz nesreće, i njegovih kolega vozača tramvaja.
Naime, Kasapović uvjerava da je tramvaj kojim je upravljao na liniji 1 Željeznička stanica - Baščaršija dobio naglo, nekontrolirano ubrzanje, usljed čega je iskliznuo iz šina, koje su 2023. u potpunosti rekonstruirane.
Sanela Ostojić, Kasapovićeva radna kolegica, također vozačica tramvaja, koja je navela da je 33 godine vozačica, izjavila je u programu televizije Face da se njoj i njenim kolegama i ranije događalo da tramvaj sam nekontrolirano ubrza. Misli da se teška nesreća ne bi mogla dogoditi da je tramvaj bio ispravan.
"Tramvaj nije mogao dobiti ovoliko ubrzanje da je bio ispravan. Kada počnemo voziti od Željezničke stanice, vozimo u 'leru', blago se spuštamo jer su na toj trasi i kontakteri i sekcioneri. Tako vozimo do semafora (raskrsnice na kojoj se dogodila nesreća)", rekla je.
Ostojić je navela da vozači tramvaja za to naglo ubrzanje kažu da se vožnja "zalijepila". Kasapović je to isto spomenuo na sinoćnjem ročištu na Kantonalnom sudu u Sarajevu,
"To je situacija kada vozilo povlači struju i kada pritiskamo kočnicu. Kada se to dogodi ('zalijepi' vožnja), onda kočnica kao da ne postoji. Takve kvarove ne može niko predvidjeti. To nije nešto što se jednom dogodilo. Ako vozilo ne povlači struju, ugasimo ga, pa upalimo", naglasila je.
Potvrdno je odgovorila na pitanje da se i njoj događalo nekontrolisano povećanje brzine.
"Više puta. To su takvi tramvaji. Jednostavno se naviknete na to. Tramvaj odradi cijelu smjenu, jedan-dva dana, i onda se dogodi takvo nešto", dodaje i smatra da Kasapović uopće nije imao priliku "resetovati" tramvaj, s obzirom na svoju brzinu kretanja.
Kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) je poslije nesreće naglasio da prema GRAS-ovom pravilniku nijedno vozilo ne može biti pušteno u saobraćaj bez tehničke saglasnosti odgovornih osoba.
Ipak, bez obzira na ove navode, kao i na druge sumnje da u GRAS-u postoje neregularnosti, Kasapović je za Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu trenutno jedini osumnjičeni, tvrdeći da je on isključivi krivac za neprilagođenu brzinu.
Kantonalna vlada je prije četiri godine pred istim tim tužilaštvom podnijela krivične prijave protiv 47 osoba za koje su tada ocijenili da su odgovorne za stanje u GRAS-u.
Krivične prijave podnijete su protiv pet bivših kantonalnih ministara saobraćaja, 18 bivših članova Nadzornog odbora i 24 bivša člana Uprave GRAS-a, među kojima su i bivši direktori ovog preduzeća.
Međutim, Tužilaštvo KS se od tada do danas nije javno oglasilo da li je i kako je postupilo po ovim krivičnim prijavama.
Kantonalni sud u Sarajevu je prije gotovo osam godina u prvostepenoj presudi oslobodio bivšeg direktora GRAS-a Ibrahima Jusufranića i bivšeg direktora Turističke poslovnice ovog preduzeća Branislava Petrovića. Bili su optuženi za zloupotrebu položaja i ovlasti te krivotvorenje isprava.
Jusufranić je preminuo dvije godine nakon prvostepene presude dok je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine osudio Petrovića na četiri godine zatvora.
Fuck you a friendly note to start the day
-
Pixit
- Sitna buranija

Ima film iz 1896 gdje je voz išao ka ekranu i publika se u strahu razbježala, ovo je suprotna situacija gdje je voz stvarno iskočio iz šina. Realno da sam vozač moglo se i meni desiti, kao što mi se moglo desiti i da sam bila putnik na stanici. Znam da su vozači kamiona u svijetu protestvovali nedavno, možda nema veze s ovom situacijom al' nije lako ni jednoj od strana, sigurno nisu planirali da se desi tragedija al' isto tako ima načina da se sistem poboljša.
Nierika
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Za razliku od Beograda, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković ne da nije odao počast mladiću koji je poginuo u Sarajevu već se uopšte ne oglašava.
Ima "pametnija posla". Otputovao je na odmor u Saudijsku Arabiju.
Ima "pametnija posla". Otputovao je na odmor u Saudijsku Arabiju.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Istina je da od napona zavisi i snaga motora, moguce je da je ovo krpljenje do zadnjeg momenta sto je prihvacena cinjenica u javnim preduzecima. Sav taj skop koji sluzi za pogon motora je skup ko zlato a vjerovatno je da su majstori na odrzavanju trazili od uprave zamjenu tih djelova a moguce je i da su oni rekli krpi dok ide nek ide.
Istraga ce utvrditi gdje je u lancu vozac - majstor - sef odrzavanja - uprava doslo do zastoja a moguce je da su u ovih par dana odgovorni vjesto zamaskirali trag unistavajuci ili ispravljajuci zahtjeve i naloge. Nadam se da ce se nakon istrage i u ostalim javnim preduzecima poceti raditi pametnije i vise slusati sta kaze struka, to ce zahtjevati neki kapital da se odradi i ocekivati je porast cjena usluga
Istraga ce utvrditi gdje je u lancu vozac - majstor - sef odrzavanja - uprava doslo do zastoja a moguce je da su u ovih par dana odgovorni vjesto zamaskirali trag unistavajuci ili ispravljajuci zahtjeve i naloge. Nadam se da ce se nakon istrage i u ostalim javnim preduzecima poceti raditi pametnije i vise slusati sta kaze struka, to ce zahtjevati neki kapital da se odradi i ocekivati je porast cjena usluga

- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Vozis li ti?Pixit wrote: 16 Feb 2026, 00:06 Zanimanje pilota se smatra elitnom profesijom s milion pravila, vozače se nekad možda degradira al' je definitivno odgovoran posao.

-
Pixit
- Sitna buranija

Položila sam vozački al' ne vozim, otplaćujem master trenutno pa kad riješim to. Išla sam u osnovnu koju su podržavale arapske zemlje pa me podsvjesno i to nekad usporava, u smislu da žene ne trebaju voziti al' planiram u budućnosti.
Voziš li ti i šta?
Nierika
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Vozim na poslu skoro svaki dan. I vidila si sta znaci vozitPixit wrote: 16 Feb 2026, 02:37Položila sam vozački al' ne vozim, otplaćujem master trenutno pa kad riješim to. Išla sam u osnovnu koju su podržavale arapske zemlje pa me podsvjesno i to nekad usporava, u smislu da žene ne trebaju voziti al' planiram u budućnosti.
Voziš li ti i šta?

- HAVANA
- Penzioner

Pa ne dozvoli da te usporava.Mozes sve.Kad hoces.Pixit wrote: 16 Feb 2026, 02:37Položila sam vozački al' ne vozim, otplaćujem master trenutno pa kad riješim to. Išla sam u osnovnu koju su podržavale arapske zemlje pa me podsvjesno i to nekad usporava, u smislu da žene ne trebaju voziti al' planiram u budućnosti.
Voziš li ti i šta?
Nije skupo na moru, skupo je na obali.