Iftar / sehur
- immuno
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 13681 times
- Been thanked: 14907 times
- Status: Offline
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1388 times
- Been thanked: 4605 times
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8484 times
- Been thanked: 20124 times
- ironman
- sirius

- Has thanked: 27233 times
- Been thanked: 27804 times
Re: Iftar / sehur
Pa brada je i ona od 3 dana..ne mora to bit vehbijia karic da bi se zvalo bradom 
dream of spring...
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 57878 times
- Been thanked: 10396 times
Bitan je nijetironman wrote: 17 Mar 2026, 08:12 Pa brada je i ona od 3 dana..ne mora to bit vehbijia karic da bi se zvalo bradom![]()
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta

- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

- Has thanked: 2973 times
- Been thanked: 5228 times
Da je poslanik vidio nase cetnike reko bi da muslimani gule kozu s lica
Znam dosta muslimana u BiH koji ne nose duge brade ko vehabije zbog cetnika.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 57878 times
- Been thanked: 10396 times
Reko bi i pojacajte safunNora Ibsenova wrote: 17 Mar 2026, 17:34 Da je poslanik vidio nase cetnike reko bi da muslimani gule kozu s licaZnam dosta muslimana u BiH koji ne nose duge brade ko vehabije zbog cetnika.
Da sam pcela zelja mi je pusta

- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14743 times
- Been thanked: 25159 times
- Maja
- Administrator

Kakvi sad cetnici, zna se kolika se brada po islamu nosi.
Vcrs bila buranija (tikva), tankosava.
Jos 2 dana
Jos 2 dana
- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4335 times
- Been thanked: 3218 times
Joj Majo, život mi je lakši kad procitam neke tvoje komentare. 
Kraljica, dzaba je.
Kraljica, dzaba je.
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
I don't need nobody
And I don't fear nobody
I don't call nobody but you
My One & Only.
I don't need nobody
And I don't fear nobody
My One & Only.
- Maja
- Administrator

- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Ne zna se.Maja wrote: 17 Mar 2026, 19:48 Kakvi sad cetnici, zna se kolika se brada po islamu nosi.
Jos 2 dana
Kolika treba bit muslimanska brada?
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.
- Maja
- Administrator

- Lavlje_srce
- Alienka

Pa najljepše od svega je sto nisi svjesna koliko si duhovita.
Memento Mori
I don't need nobody
And I don't fear nobody
My One & Only.
I don't need nobody
And I don't fear nobody
My One & Only.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14743 times
- Been thanked: 25159 times
- Lavlje_srce
- Alienka

Mrs Fuddo.
Memento Mori
I don't need nobody
And I don't fear nobody
My One & Only.
I don't need nobody
And I don't fear nobody
My One & Only.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Nije tačno. Nema nikakvih ograničenja oko dužine brade, glede i unatoč tome što su se muslimani stoljećima naprđivali oko toga kolika treba biti muslimanska brada. Lagana bradica, jedna šaka, dvije, šake i li više...
Naime...
U vrijeme kada se zajednica prvobitnih muslimana ustalila, Poslanik a.s. je odlučio otići korak dalje pa je naredio muslimanima da se i fizičkim izgledom razlikuju od onovremenih idolopoklonika.
Naredio im je da ne nose šarenu i kitnjastu odjeću, kako su to činili idolopoklonici, umjesto toga preporučio je nošenje jednostavne bijele odjeće. Takođe je muškarcima zabranio nošenje svile i zlata, dok ženama to nije zabranio.
Nošenje brade u tom podneblju, u tom vremenu, bila je podrazumijevajuća stvar za muškarca. Bila je to općeprihvaćena kulturološka stvar, do te mjere da skoro nije postojao izbrijan muškarac u tom podneblju. Brade i brkovi su bivali svakakvi, nije postojalo nikakvo ograničenje niti naročit stil.
Da bi se i na taj način razlikovali od ostalih, Poslanik a.s. je rekao: "Puštajte brade, a skraćujte brkove, da biste se razlikovali od idolopoklonika."
Kao što vidimo, nije rečeno "... da biste bili bolji, ljepši, zdraviji, pobožniji, bliži Bogu itd.." Nego je rečeno "... da biste se razlikovali..."
Inače, naredba nije izrečena u strogo naređujućem tonu, više je izrečena kao preporuka, ali to bi bolje objasnili arebisti koji dobro razumiju specifične izraze na arapskom jeziku koji je dosta kompleksniji od naših jezika.
Danas, kada se islam raširio po svim meridijanima, kada se ustalio u mnogim krajevima, konkretno u Bosni i kada je svojim uticajem formirao razne kulture, konkretno i bošnjačku, prestala je svrha puštanja brada, jer se ne moramo fizičkim izgledom razlikovati od drugih, kao što trebamo načinom života i opće kulturološki.
Ukratko, prestala je svrha, pa time prestaje potreba za prvim dijelom rečenice o naredbi.
Osvrnuo bih se na Norin post oko četničkih i muslimanskih brada i tako potvrdio smislenost njenog posta.
Ako bih ja sada, ovdje u Bosni pustio bradu i skraćivao brkove, kako su to činili muslimani i kako to i danas čine, kako bih se razlikovao od četnika koji to isto čine?
Mi u Bosni smo mahom prripadnici hanefijske pravne škole i maturidijske akide, za razliku od nekih drugih škola mi koristimo razum u donošenju fikhskih propisa, zato što smo razumom obdarena bića.
Laser, sincerely.
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4576 times
- Been thanked: 3592 times
Mislim da je ta brada i najbitnija u Islamu 
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Da, poželjna je ona hipsterska, kao u našeg Fuad efendije.
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 956 times
- Been thanked: 1437 times
al nisi ni priblizno okruzen cetnicima da se od njih razlikujes, koliko si okruzen ateistima, komunjarama, west culture ljudima koji se briju svaki dan il na 2-3 danaLaser wrote: 17 Mar 2026, 21:02Nije tačno. Nema nikakvih ograničenja oko dužine brade, glede i unatoč tome što su se muslimani stoljećima naprđivali oko toga kolika treba biti muslimanska brada. Lagana bradica, jedna šaka, dvije, šake i li više...![]()
Naime...
U vrijeme kada se zajednica prvobitnih muslimana ustalila, Poslanik a.s. je odlučio otići korak dalje pa je naredio muslimanima da se i fizičkim izgledom razlikuju od onovremenih idolopoklonika.
Naredio im je da ne nose šarenu i kitnjastu odjeću, kako su to činili idolopoklonici, umjesto toga preporučio je nošenje jednostavne bijele odjeće. Takođe je muškarcima zabranio nošenje svile i zlata, dok ženama to nije zabranio.
Nošenje brade u tom podneblju, u tom vremenu, bila je podrazumijevajuća stvar za muškarca. Bila je to općeprihvaćena kulturološka stvar, do te mjere da skoro nije postojao izbrijan muškarac u tom podneblju. Brade i brkovi su bivali svakakvi, nije postojalo nikakvo ograničenje niti naročit stil.
Da bi se i na taj način razlikovali od ostalih, Poslanik a.s. je rekao: "Puštajte brade, a skraćujte brkove, da biste se razlikovali od idolopoklonika."
Kao što vidimo, nije rečeno "... da biste bili bolji, ljepši, zdraviji, pobožniji, bliži Bogu itd.." Nego je rečeno "... da biste se razlikovali..."
Inače, naredba nije izrečena u strogo naređujućem tonu, više je izrečena kao preporuka, ali to bi bolje objasnili arebisti koji dobro razumiju specifične izraze na arapskom jeziku koji je dosta kompleksniji od naših jezika.
Danas, kada se islam raširio po svim meridijanima, kada se ustalio u mnogim krajevima, konkretno u Bosni i kada je svojim uticajem formirao razne kulture, konkretno i bošnjačku, prestala je svrha puštanja brada, jer se ne moramo fizičkim izgledom razlikovati od drugih, kao što trebamo načinom života i opće kulturološki.
Ukratko, prestala je svrha, pa time prestaje potreba za prvim dijelom rečenice o naredbi.
Osvrnuo bih se na Norin post oko četničkih i muslimanskih brada i tako potvrdio smislenost njenog posta.
Ako bih ja sada, ovdje u Bosni pustio bradu i skraćivao brkove, kako su to činili muslimani i kako to i danas čine, kako bih se razlikovao od četnika koji to isto čine?
Mi u Bosni smo mahom prripadnici hanefijske pravne škole i maturidijske akide, za razliku od nekih drugih škola mi koristimo razum u donošenju fikhskih propisa, zato što smo razumom obdarena bića.
Laser, sincerely.![]()
kad ti hodas carsijom i postis, i frajer isto ko ti obucen, popeglan, pocesljan i obrijan, dere Sarajevsko u kaficu, ne vadi cigaru i bogara bez pardona
prece ti je razlikovat se od njeg nego od ceetnika koji ti nije ni na mapi blizu... tu je ovaj hadis koji si spomenuo a ne na cetnicima koji su ti stotinama kilometara od tebe
a s druge strane, vecina krscana su obrijani, bradati cetnici su izrazita manjina, pa opet vise licis na njih obrijan nego neobrijan
mada ni ja nemam tu "vehabijsku" bradu, il da kazem nisam brkove skino nikad isto sam fudo hipster, al je jaci argument da i mi moramo nositi bradu upravo cak i tvim tvojim navodima