LOTR: The Rings of Power

Moderator: Krokodil Behko

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 971 times
Been thanked: 1458 times
Status: Offline

Re: LOTR: The Rings of Power

Post by tuzlak1212 » 30 Oct 2025, 13:26

Masamune wrote: 04 Jun 2024, 21:01 Nisam to upratio. Drugu sezonu možda i ne budem gledao jer mi je prva bila ispod prosjeka realno.

Ali se definitivno radujem ovim drugim projektima pogotovo jer je Peter Jakcson ponovo uključen. On je ipak mnogo više poštovao Tolkienov rad i svijet mada je i on usrao neke stvari u poređenju sa knjigama, ali ne puno. Ovi su sa serijom mnogo toga usrali do daske, jer ja sam jedan od onih koji cijeni izvorni materijal i isti su masakrirali. Nadam se da se isto neće desiti sa Harry Potter serijom koju HBO planira snimiti.

Od fantasy žanra to ostaje najbolja adaptacija ikad do sad. Pogotovo Fellowship of the ring. Odmah iza su, što se mene tiče, Harry Potter filmovi (ne svi, neki su bili bezveze) i Dune.
I kod Peter Jacksona je vise religiozno gledanje nego cinjenicno, i on je izmijenio spram knjiga nema sta nije, al bas nema sta nije, pa niko njemu toliko ne prigovara jer niko nije znao za pricu dok on nije napravio filmove... Al kad bi gledali na isti kantar njemu se treba jos vise prigovarat.

A ljudi ovu seriju hejtaju a po ovoj seriji i nema knjiga maltene, u mrvama se spominje, tako da ako zbog par mrva ovoliki rat dizu onda su Peter Jacksona trebali upucat

Hajmo reci ako je Henry Cavill sad primjer i standard glumca koji bojkotuje fantaziju ako se ne prati originalni lore, on bi 100x vise bojkotovao LOTR filmove nego RoP

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 23507 times
Been thanked: 21540 times

Post by Masamune » 30 Oct 2025, 14:19

tuzlak1212 wrote: 30 Oct 2025, 13:26
Masamune wrote: 04 Jun 2024, 21:01 Nisam to upratio. Drugu sezonu možda i ne budem gledao jer mi je prva bila ispod prosjeka realno.

Ali se definitivno radujem ovim drugim projektima pogotovo jer je Peter Jakcson ponovo uključen. On je ipak mnogo više poštovao Tolkienov rad i svijet mada je i on usrao neke stvari u poređenju sa knjigama, ali ne puno. Ovi su sa serijom mnogo toga usrali do daske, jer ja sam jedan od onih koji cijeni izvorni materijal i isti su masakrirali. Nadam se da se isto neće desiti sa Harry Potter serijom koju HBO planira snimiti.

Od fantasy žanra to ostaje najbolja adaptacija ikad do sad. Pogotovo Fellowship of the ring. Odmah iza su, što se mene tiče, Harry Potter filmovi (ne svi, neki su bili bezveze) i Dune.
I kod Peter Jacksona je vise religiozno gledanje nego cinjenicno, i on je izmijenio spram knjiga nema sta nije, al bas nema sta nije, pa niko njemu toliko ne prigovara jer niko nije znao za pricu dok on nije napravio filmove... Al kad bi gledali na isti kantar njemu se treba jos vise prigovarat.

A ljudi ovu seriju hejtaju a po ovoj seriji i nema knjiga maltene, u mrvama se spominje, tako da ako zbog par mrva ovoliki rat dizu onda su Peter Jacksona trebali upucat

Hajmo reci ako je Henry Cavill sad primjer i standard glumca koji bojkotuje fantaziju ako se ne prati originalni lore, on bi 100x vise bojkotovao LOTR filmove nego RoP
Ja ne cjepidlačim kad je u pitanju Peter Jackson iako znam da ga masa ljudi ne voli zbog toga šta je uradio sa filmovima. Ok je to bilo sve skupa. Da, bilo je promjena, a i neke likove je prikazao bitnijim nego što jesu u knjigama. Koliko se sjećam Arwen nije bila toliko bitan lik u knjigama, a ovamo jeste. Kraj je isto dosta drugačiji itd.

Međutim, rijetko ćeš naći film da je 100% rađen po knjizi ako toga uopšte ima, pa zbog toga nisam previše kritičan. LOTR trilogija je remek djelo bez obzira što ti filmovi nisu oslikavali puno toga kako je u knjizi, a možda zato i jesu tako dobri. Da jesu oslikavali možda bi to bili gori filmovi nego postojeći. Hobit već ne računam u to remek djelo. Iako je ta trilogija ok nihe ni blizu LOTR.

Što se tiče Rings of Power tu je već u pitanju masakriranje kompletne tematike i cijelog vremena. Od prve sezone mi se povraćalo kao da su sam Silmarillion okrenuli naopako.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 27432 times
Been thanked: 28080 times

Post by ironman » 30 Oct 2025, 14:49

Meni je trilogija savrsena.
Par modifikacija nista nije pokvarilo.
Doslovno po knjizi imali bismo trilogiju sa 7 sati trajanja svakog od dijelova.
P.S.
Masa ,pogledaj sezonu 2.
Puno bolja od prve.
Treca na godinu.
dream of spring...

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41969 times
Been thanked: 28802 times

Post by Rum » 25 Mar 2026, 12:41

Novi film iz svijeta “Gospodara prstenova” od Stephena Colberta i njegova sina u razvoju je u Warner Brosu.

Voditelj kasnonoćnog showa rekao je da je, nakon što je osmislio ovu ideju, o njoj razgovarao sa svojim sinom, scenaristom Peterom McGeejem, te razradio “okvirnu narativnu strukturu” filma. Nakon što su postavljeni temelji, Colbert je nazvao Jacksona, a tijekom posljednje dvije godine surađivali su sa scenaristicom Philippom Boyens na razvoju scenarija.

Službeni sinopsis filma glasi: “Četrnaest godina nakon Froda, Sam, Merry i Pippin kreću na put kako bi ponovno prošli prve korake svoje avanture. U međuvremenu, Samova kći Elanor otkriva dugo zakopanu tajnu i odlučna je otkriti zašto je Rat za Prsten bio na rubu poraza još prije nego što je uopće započeo.”

Ovaj novi projekt iz svijeta “Gospodara prstenova” označava Colbertov prvi ulazak u razvoj velikih blockbustera. Ipak, nije mu prva suradnja s Jacksonom. Colbert je imao manju ulogu u filmu “Hobit: Smaugova pustoš” iz 2013. godine. Također je režirao Jacksona, kao i zvijezde “Gospodara prstenova” Iana McKellena, Vigga Mortensena i Elijaha Wooda, u kratkom filmu “Darrylgorn” iz 2019., smještenom u Međuzemlju J. R. R. Tolkiena.

Novozelandska scenaristica Boyens ima dugu povijest suradnje s Jacksonom. Sudjelovala je u pisanju njegove trilogije “Gospodar prstenova” i filmova “Hobit”, zajedno s Fran Walsh. Također je koautorica Jacksonovog epskog filma o čudovištu “King Kong” iz 2005. godine.
FB_IMG_1774438819390.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pojedino kamenje je mekše od vaših srca.

Post Reply

Return to “Serije”