Haha, da, jedno od nas dvoje je gnjusni lažovčinaLavlje_srce wrote: 12 Mar 2026, 22:56 Nastavljas sa gnusnim lažima, mada sam ti postavila detaljno razoblicavanje istih u jednom od postova iznad. Tvoj izbor je da ponavljas jedne te iste laži.
Ti moje simpatije nisi imao niti u jednom trenutku, jer nizes laz na laz od početka moje komunikacije s tobom. I to u muslimanima svetom mjesecu Ramazanu.
Samo ti, ali morat ćeš nekog drugog da ga uvuces u svoju paukovu mrežu laži. Meni si pročitana knjiga.
Da li je današnja islamska religija judeo-hadiska i suprotna Kur'anu?
-
Tamburex
- Sitna buranija

- Been thanked: 21 times
- Status: Offline
Re: Da li je današnja islamska religija judeo-hadiska i suprotna Kur'anu?
-
Tamburex
- Sitna buranija

"Ovo mi mjesto ništa ne znači, ali sam mahsuz navratio da svima kažem da sam ravnodušan"
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 974 times
- Been thanked: 1469 times
- Status: Online
vidio da je lavlje srce zadnja pisala pa usao zbog tog a onda iznad Nora i Mute takodjer gostujuTamburex wrote: 13 Mar 2026, 18:05"Ovo mi mjesto ništa ne znači, ali sam mahsuz navratio da svima kažem da sam ravnodušan"![]()
-
Tamburex
- Sitna buranija

TALMUD, ROSH HASHANAH 16B:
“I RABBI JICHAK je rekao: Presuda nad čovjekom (njegova propisana sudbina) može biti poništena zbog četiri vrste postupaka. To su: davanje milostinje (cadakat), molitva (dova), promjena vlastitog imena i promjena vlastitih djela nabolje.”
HADIS:
“Ne odbija (mijenja) kader (ono što je određeno) osim dova, niti produžuje život osim dobročinstvo”.
“I RABBI JICHAK je rekao: Presuda nad čovjekom (njegova propisana sudbina) može biti poništena zbog četiri vrste postupaka. To su: davanje milostinje (cadakat), molitva (dova), promjena vlastitog imena i promjena vlastitih djela nabolje.”
HADIS:
“Ne odbija (mijenja) kader (ono što je određeno) osim dova, niti produžuje život osim dobročinstvo”.
-
Tamburex
- Sitna buranija

Vatrene žene vs žene stanovnice Vatre
JUDAIZAM:
TALMUD u vezi Ponovljenog zakona 17:15:
„Postavi nad sobom kralja — kralja, a ne kraljicu.“
„Sve javne dužnosti koje postavljaš trebaju biti popunjene iz reda tvoje braće".
MISHNEH TORAH, MAJMONIDES:
„Žena se ne postavlja na kraljevsku vlast.“
SAHIH HADIS:
"Neće uspjeti narod koji ima ženu za vladara".
MOGUĆI RAZLOZI (TAKOĐE PLAGIRANI IZ JUDAIZMA):
Poslanik Muhammad je rekao:
„O skupino žena, dijelite milostinju i mnogo tražite oprost, jer sam vidio da vas je najviše među stanovnicima Vatre.“
Jedna razumna žena među njima upitala je: „Zašto, o Allahov Poslaniče?“
On je odgovorio:
„Mnogo proklinjete i nezahvalne ste prema muževima.
Nisam vidio nikoga manjkavijeg u razumu i vjeri ko bi mogao nadvladati razboritog muškarca kao vi.“
One su rekle: „U čemu je naš nedostatak u razumu i vjeri?“
On je rekao:
„Zar svjedočenje žene nije jednako polovini svjedočenja muškarca?“
One su rekle: „Jeste.“
Rekao je: „To je nedostatak u njenom razumu.
Zar nije tačno da kada žena ima menstruaciju ne klanja i ne posti?“
Rekao je: „To je nedostatak u njenoj vjeri.“
TALMUD u vezi Ponovljenog zakona 17:15:
„Postavi nad sobom kralja — kralja, a ne kraljicu.“
„Sve javne dužnosti koje postavljaš trebaju biti popunjene iz reda tvoje braće".
MISHNEH TORAH, MAJMONIDES:
„Žena se ne postavlja na kraljevsku vlast.“
SAHIH HADIS:
"Neće uspjeti narod koji ima ženu za vladara".
MOGUĆI RAZLOZI (TAKOĐE PLAGIRANI IZ JUDAIZMA):
Poslanik Muhammad je rekao:
„O skupino žena, dijelite milostinju i mnogo tražite oprost, jer sam vidio da vas je najviše među stanovnicima Vatre.“
Jedna razumna žena među njima upitala je: „Zašto, o Allahov Poslaniče?“
On je odgovorio:
„Mnogo proklinjete i nezahvalne ste prema muževima.
Nisam vidio nikoga manjkavijeg u razumu i vjeri ko bi mogao nadvladati razboritog muškarca kao vi.“
One su rekle: „U čemu je naš nedostatak u razumu i vjeri?“
On je rekao:
„Zar svjedočenje žene nije jednako polovini svjedočenja muškarca?“
Rekao je: „To je nedostatak u njenom razumu.
Zar nije tačno da kada žena ima menstruaciju ne klanja i ne posti?“
Rekao je: „To je nedostatak u njenoj vjeri.“
- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4371 times
- Been thanked: 3242 times
Tamburex wrote: 13 Mar 2026, 18:03Haha, da, jedno od nas dvoje je gnjusni lažovčinaLavlje_srce wrote: 12 Mar 2026, 22:56 Nastavljas sa gnusnim lažima, mada sam ti postavila detaljno razoblicavanje istih u jednom od postova iznad. Tvoj izbor je da ponavljas jedne te iste laži.
Ti moje simpatije nisi imao niti u jednom trenutku, jer nizes laz na laz od početka moje komunikacije s tobom. I to u muslimanima svetom mjesecu Ramazanu.
Samo ti, ali morat ćeš nekog drugog da ga uvuces u svoju paukovu mrežu laži. Meni si pročitana knjiga.![]()
Bosanci ne govore "gnjusni", a sto se tiče laganja, sve se vidi na temi. Samo, uzalud ti sve laži.
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
I don't need nobody
And I don't fear nobody
I don't call nobody but you
My One & Only.
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
I don't need nobody
And I don't fear nobody
I don't call nobody but you
My One & Only.
-
Tamburex
- Sitna buranija

Selam, Marijo, milosti puna; Zdravo, Muhamede, milosti svjetovima
SAHIH HADIS:
Prenosi se od ‘Uthman bin Hunaif da je jedan slijep čovjek došao Poslaniku Muhammad (ﷺ) i rekao:
“Uputi dovu Allahu da me izliječi.”
On mu reče: “Ako želiš da sačuvaš nagradu za Ahiret, to je bolje, a ako želiš, uputit ću dovu za tebe.”
On reče: “Uputi dovu.”
Tada mu je rekao da uzme abdest i da ga lijepo upotpuni, zatim da klanja dva rekata i da prouči ovu dovu:
“Allahumme inni es’eluke ve etevedždžehu ilejke bi Muhammedin nebijjir-rahme. Ja Muhammede, inni kad tevedždžehtu bike ila rabbi fi hadžeti hazihi li tukda. Allahumme fešeffi’hu fijje.”
(“O Allahu, ja Te molim i Tebi se okrećem posredstvom Muhammeda, vjerovjesnika milosti. O Muhammede, ja sam se putem tvog posredovanja okrenuo svome Gospodaru u vezi s ovom mojom potrebom kako bi bila ispunjena. O Allahu, primi njegovo zauzimanje za mene.”)
ZDRAVO, MARIJO (KATOLICIZAM):
“Zdravo Marijo” (katolička molitva) na bosanskom jeziku glasi u cijelosti:
Zdravo, Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom.
Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus.
Sveta Marijo, Majko Božija, moli za nas grešnike sada i na času smrti naše.
Amen.
KOMENTAR U VEZI KUR'ANSKOG UČENJA:
Jedna od osnovnih poruka Kur'ana je izbacivanje kulta posrednika do boga ("Allaha"). Eksplicitno se govori kako su (neki) hrišćani Mariju i Isusa uzeli za božanstva (kojim se mole).
Međutim, u samoj islamskoj sunitskoj religiji postoji "sahih" hadis prema kojem je Muhamed odobrio postupanje suštinski identično onom za koje se prigovara hrišćanima. Radi se o direktnom obraćanju čovjeku (Muhamedu) kako bi on posredovao kod "višeg autoriteta" u korist molioca ("moli oca"
). Na isti način su mekanski mušrici-idolopoklonici opravdavali svoje robovanje Allahovim kćerima-"one nam služe da nas približe Allahu".
Ovo je još jedan u moru slučajeva direktne suprotstavljenosti judeo-hadiskog islama kur'anskom učenju i stvarnom Muhamedu.
Takođe je na fonu obožavanja i imitiranja Muhameda (lažno opisanog u hadisima) kao supermena i nižeg božanstva, po ugledu na hrišćansko i mušričko-mekansko učenje kojem se Muhamed svojim naukom direktno suprotstavio.
Prenosi se od ‘Uthman bin Hunaif da je jedan slijep čovjek došao Poslaniku Muhammad (ﷺ) i rekao:
“Uputi dovu Allahu da me izliječi.”
On mu reče: “Ako želiš da sačuvaš nagradu za Ahiret, to je bolje, a ako želiš, uputit ću dovu za tebe.”
On reče: “Uputi dovu.”
Tada mu je rekao da uzme abdest i da ga lijepo upotpuni, zatim da klanja dva rekata i da prouči ovu dovu:
“Allahumme inni es’eluke ve etevedždžehu ilejke bi Muhammedin nebijjir-rahme. Ja Muhammede, inni kad tevedždžehtu bike ila rabbi fi hadžeti hazihi li tukda. Allahumme fešeffi’hu fijje.”
(“O Allahu, ja Te molim i Tebi se okrećem posredstvom Muhammeda, vjerovjesnika milosti. O Muhammede, ja sam se putem tvog posredovanja okrenuo svome Gospodaru u vezi s ovom mojom potrebom kako bi bila ispunjena. O Allahu, primi njegovo zauzimanje za mene.”)
ZDRAVO, MARIJO (KATOLICIZAM):
“Zdravo Marijo” (katolička molitva) na bosanskom jeziku glasi u cijelosti:
Zdravo, Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom.
Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus.
Sveta Marijo, Majko Božija, moli za nas grešnike sada i na času smrti naše.
Amen.
KOMENTAR U VEZI KUR'ANSKOG UČENJA:
Jedna od osnovnih poruka Kur'ana je izbacivanje kulta posrednika do boga ("Allaha"). Eksplicitno se govori kako su (neki) hrišćani Mariju i Isusa uzeli za božanstva (kojim se mole).
Međutim, u samoj islamskoj sunitskoj religiji postoji "sahih" hadis prema kojem je Muhamed odobrio postupanje suštinski identično onom za koje se prigovara hrišćanima. Radi se o direktnom obraćanju čovjeku (Muhamedu) kako bi on posredovao kod "višeg autoriteta" u korist molioca ("moli oca"
Ovo je još jedan u moru slučajeva direktne suprotstavljenosti judeo-hadiskog islama kur'anskom učenju i stvarnom Muhamedu.
Takođe je na fonu obožavanja i imitiranja Muhameda (lažno opisanog u hadisima) kao supermena i nižeg božanstva, po ugledu na hrišćansko i mušričko-mekansko učenje kojem se Muhamed svojim naukom direktno suprotstavio.
- Bostan
- Sitna buranija

- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 12 times
Postoj vise vrsta šefata. Pogresno je traziti od nekoga, bilo on covjek ili melek, šefat na ovom svijetu vjerujuci da ta osoba daje razrijesenje situacije.
Dozvoljen šefat je onj koji se upucuje Allahu, ne nekom drugome, da hurmetom, svetoscu tog i tog covjeks primi dove.Dakle ne moli se Muhameda, kao sto je u slucsju Marije kod ksrcana, vec Allahu. Razlog dozvoljnog šefata je da covjek ima mnogo grijeha i tada mu se halali.
Ajet 4:64veli
A Mi smo poslali svakog poslanika zato da bi mu se, prema Allahovom naređenju, pokoravali. A da oni koji su se sami prema sebi ogriješili dođu tebi i zamole Allaha da im oprosti, i da i Poslanik zamoli za njih, vidjeli bi da Allah zaista prima pokajanje i da je milostiv.
Dozvoljen šefat je onj koji se upucuje Allahu, ne nekom drugome, da hurmetom, svetoscu tog i tog covjeks primi dove.Dakle ne moli se Muhameda, kao sto je u slucsju Marije kod ksrcana, vec Allahu. Razlog dozvoljnog šefata je da covjek ima mnogo grijeha i tada mu se halali.
A Mi smo poslali svakog poslanika zato da bi mu se, prema Allahovom naređenju, pokoravali. A da oni koji su se sami prema sebi ogriješili dođu tebi i zamole Allaha da im oprosti, i da i Poslanik zamoli za njih, vidjeli bi da Allah zaista prima pokajanje i da je milostiv.
-
Tamburex
- Sitna buranija

Šta kaže islamska religija, je li slijepac iz hadisa progledao?Bostan wrote: 18 Mar 2026, 20:40 Postoj vise vrsta šefata. Pogresno je traziti od nekoga, bilo on covjek ili melek, šefat na ovom svijetu vjerujuci da ta osoba daje razrijesenje situacije.
- Bostan
- Sitna buranija

Daj hadis u kojoj zbirci i broj.Tamburex wrote: 28 Mar 2026, 15:07Šta kaže islamska religija, je li slijepac iz hadisa progledao?Bostan wrote: 18 Mar 2026, 20:40 Postoj vise vrsta šefata. Pogresno je traziti od nekoga, bilo on covjek ili melek, šefat na ovom svijetu vjerujuci da ta osoba daje razrijesenje situacije.
Polako i jednostavno
-
Tamburex
- Sitna buranija

Evo hadisa:
https://sunnah.com/ibnmajah:1385
Ali u tom konketnom hadisu nije navedeno je li slijepac uz Muhamedovo posredovanje progledao.
- Bostan
- Sitna buranija

....O Muhammad, I have turned to my Lord by virtue of your intercession concerning this need of mine so that it may be met. O Allah, accept his intercession concerning me)”....Tamburex wrote: 29 Mar 2026, 12:38Evo hadisa:
https://sunnah.com/ibnmajah:1385
Ali u tom konketnom hadisu nije navedeno je li slijepac uz Muhamedovo posredovanje progledao.
Ostalo ostalo je nedoreceno pa se uzimaju i ajeti i hadisi o posredovanju.
-
Tamburex
- Sitna buranija

Prema tekstu "sahih" hadisa Muhamed je stvorio kontekst u kojem se očekuje da će slijepac progledati, u smislu "bolje ti je da to ne tražiš na ovom svijetu, ali ako već hoćeš, onda uradi ovako..." Okvir koji je Muhamed postavio je takav da bi bilo razočaravajuće za publiku da slijepac nije progledao. Stoga hadis o njegovom progledavanju (koji opet Muhameda nasilu i protivno Kur'anu diže u ravan "čudotvoraca" Isusa i Mojsija) postoji u islamskim izvorima, ali se "ulema razilazi u mišljenju" u pogledu oznake njegove vjerodostojnosti.Bostan wrote: 29 Mar 2026, 16:26
Ostalo ostalo je nedoreceno pa se uzimaju i ajeti i hadisi o posredovanju.
Ovaj "sahih" hadis se objektivno ne može nasloniti na ajet koji si ponudio kao odgovor na post sa tim hadisom.
Naime, iz konteksta tog ajeta (4:60-65) se vidi da se on odnosi na munafike koje se za Muhamedovog života poziva da dođu Muhamedu i pokaju se zbog svog licemjerja i zablude.
60. Zar nisi vidio one koji tvrde da oni vjeruju u ono šta je objavljeno tebi i šta je objavljeno prije tebe? Žele da sude prema tagutu, a već im je naređeno da ne vjeruju u njega. I želi šejtan da ih zavede zabludi dalekoj.
61. I kad im se kaže: "Idite onom šta je objavio Allah, i Poslaniku!", vidiš munafike okreću se od tebe, odustajući.
62. Pa kako će biti kad ih snađe nesreća zbog onog šta su unaprijed poslale ruke njihove?, zatim dođu tebi kunući se Allahom: "Željeli smo samo dobročinstvo i sređivanje."
63. To su oni za koje zna Allah šta je u srcima njihovim. Zato se okreni od njih i savjetuj ih, i reci im za duše njihove riječi djelotvorne.
64. A nismo poslali nijednog poslanika osim da bude slušan s dozvolom Allahovom. A da oni - kad učine zulm dušama svojim - dođu tebi pa zatraže oprost od Allaha, i (da) im zatraži oprost Poslanik, sigurno bi našli Allaha Primaocem pokajanja, Milosrdnim.
Takođe, oni sami trebaju doći Muhamedu i zatražiti oprost od Allaha, a i Muhamed direktno moli Allaha za njih.
Nema nikakvog njihovog zazivanja ili izvještavanja Muhameda kao posrednika (nekog nadljudskog entiteta) do Allaha kako je to navedeno u "sahih" hadisu koji je suprotan Kur'anu.
Štaviše, "džahilijetska", predislamska telbija tokom mušričkog obreda hadža je zvučala monoteističkije nego taj "sahih" hadis fabrikovan po ugledu na hrišćansko zazivanje Marijinog posredništva i imitiranje Isusovih čuda: „Odazivam Ti se, Ti nemaš sudruga — osim sudruga koji Ti pripada; Ti njime vladaš i onim što posjeduje.”
Osim toga, sam koncept pozivanja na, kako ti kažeš, "hurmet" nekog bogougodnika, je kvaran pokušaj da se isposluje sopstveni interes tako što će se Allaha napraviti budalom koju će se preveslati preko providne "štele", na šta se ajet 10:18 može smatrati svojevrsnim komentarom:
10:18: „Oni, pored Allaha, obožavaju one koji im ne mogu ni nauditi ni koristiti i govore: ‘Ovo su naši zagovornici kod Allaha.’ Reci: ‘Zar da Allaha obavještavate o onome što On ne zna ni na nebesima ni na Zemlji?’ Uzvišen je On i vrlo visoko iznad onih koje Njemu ravnim smatraju!”
- Bostan
- Sitna buranija

Doobro manje vise moze se tako reci, ali ja se ne slazem sa tobom po pitanju zauzimanja ljudi jedne za druge.
To se da iz dobro znanog ajetul qursij.
Allah je – nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! ....
Allah je – nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! ....
-
Tamburex
- Sitna buranija

Rekao bih da si iznio strawman argument, tj. lažno mi pripisao neki stav "sa kojim se ne slažeš" i onda "poentirao" ajetom 2:255, iako nigdje nisam negirao kur'ansko zauzimanje ljudi jednih za druge, nego baš suprotno.Bostan wrote: 30 Mar 2026, 02:15 Doobro manje vise moze se tako reci, ali ja se ne slazem sa tobom po pitanju zauzimanja ljudi jedne za druge.
- Bostan
- Sitna buranija

Ok Ok izviniTamburex wrote: 30 Mar 2026, 17:39Rekao bih da si iznio strawman argument, tj. lažno mi pripisao neki stav "sa kojim se ne slažeš" i onda "poentirao" ajetom 2:255, iako nigdje nisam negirao kur'ansko zauzimanje ljudi jednih za druge, nego baš suprotno.Bostan wrote: 30 Mar 2026, 02:15 Doobro manje vise moze se tako reci, ali ja se ne slazem sa tobom po pitanju zauzimanja ljudi jedne za druge.
-
Tamburex
- Sitna buranija

Vlastohleplje najodabranijih ashaba-sahrana živog Muhameda
Prenosi Ibn Abbas (r.a.):
“Kada se stanje (bolest) pogoršalo kod Muhammad (s.a.v.s.), rekao je:
‘Donesite mi (pribor) da vam napišem nešto nakon čega nećete zalutati.’
Tada je Umar ibn al-Khattab rekao:
‘Poslanika je savladala bolest (bunca), a vi imate Allahovu Knjigu — dovoljna nam je Allahova Knjiga.’
Pa su se prisutni razišli i počeli raspravljati.
Neki su govorili: ‘Približite (pribor) da vam Poslanik napiše…’
a drugi su govorili ono što je rekao Omer.
Kada je rasprava i neslaganje postalo veliko pred Poslanikom (s.a.v.s.), rekao je:
‘Ustanite od mene.’”
Ibn Abbas je potom govorio:
“Zaista je velika nesreća (musibet) to što je razilaženje i galama spriječila Allahovog Poslanika da im napiše to što je htio.”
Iz ovog hadisa stiče se dojam da su najodabraniji ashabi, konkretno Omer i krug oko njega i Ebu Bekra, izignorisali Muhamedovu želju da ostavi pisanu oporuku čijeg se sadržaja plašili, odnosno plašili su se da bi takvom oporukom Muhamed nedvosmisleno vlast ostavio nekom drugom, a ne njima.
Uprkos Omerovim optužbama Muhameda za neuračunljivost, Muhamedov govor je krajnje lucidan. Želi na neosporan način, pisanom oporukom obznaniti svoju posljednju i presudnu uputu. Međutim, Omer mu to zabranjuje.
Muhamedovo ponašanje je i dalje lucidno. Nakon što vidi da su ga najbliži ashabi živog precrtali i sahranili, razočaran i rastužen ih tjera od sebe.
Dovoljno je pogledati opise događaja u Seqifi, par dana kasnije, gdje se Muhamedovo tijelo nije ohladilo, a Ebu Bekr vodi Omera kao ličnog strongmana da prebije Sead ibn Ubadu i tako mu fizičkim nasiljem otme vlast za koju je smatrao da mu, kao Medinjaninu, pripada i da Omer batinama natjera Seada da da prisegu Ebu Bekru kao halifi. Naravno, Ali i porodica nisu bili u tom doslovnom ringu borbe za vlast, nego su bili sa Muhamedovim tijelom i spremali ga za dženazu.
DOGAĐAJ U SAQIFI:
Kada su stigli tamo, Umar ibn al-Khattab kaže da je “shvatio da oni (ensarije) namjeravaju da nas odsijeku od našeg korijena (tj. Kurejšija) i da nam preotmu vlast.”
Zatim je Abu Bakr ustao i upozorio ensarije da Arapi neće priznati vlast nikome izvan plemena Quraysh, kojem je pripadao Muhammad.
Ebu Bekr je tvrdio da su muhadžiri najbolji među Arapima po porijeklu i položaju, kako prenosi Ibn Ishaq. Također je naveo da su muhadžiri ranije prihvatili islam i da su bliži Muhammedu po rodbinskoj vezi, dodaje Al-Baladhuri.
Veza Kurejšija s Muhammedom spominje se i kod Al-Ya'qubi i Al-Tabari, kao i kod savremenog autora Moojan Momen.
Međutim, Wilferd Madelung smatra malo vjerovatnim da je Ebu Bekr isticao rodbinsku vezu Kurejšija s Muhammedom, jer bi to otvorilo pitanje prava Banu Hashim, Muhammedovog klana i njegovih najbližih rođaka.
Vraćajući se na izvještaj Ibn Ishaka, Ebu Bekr je navodno pozvao ensarije da izaberu Umar ibn al-Khattab ili Abu Ubaida ibn al-Jarrah za Muhammedovog nasljednika.
Omer prenosi da je bio nezadovoljan tim prijedlogom jer je smatrao da je Ebu Bekr preči za vlast od njega samog.
Madelung ovo tumači kao potez Ebu Bekra da se predstavi kao prihvatljiva alternativa Omeru i Ebu Ubejdi za ensarije, dodajući da Ebu Ubejda nije imao veliku političku težinu, dok je Omer, kako izgleda, već narušio svoj ugled prije sastanka javnim negiranjem Muhammedove smrti.
Nasilje u Sakifi
Ibn Ishakov izvještaj dalje navodi da je Hubab ibn al-Mundhir, veteran Bitke na Bedru, odgovorio Ebu Bekru prijedlogom da Kurejšije i ensarije izaberu svoje zasebne vođe.
Nakon toga je, prema Omerovom kazivanju, uslijedila žustra rasprava, sve dok nije zatražio od Ebu Bekra da pruži ruku i dao mu prisegu. Drugi su ga slijedili, a on dodaje:
“Zatim smo nasrnuli na Sa’da, pa je neko povikao: ‘Ubili ste Sa’da ibn Ubadaha!’ Ja sam rekao: ‘Neka Allah ubije Sa’da.’”
Postavlja se pitanje, u kontekstu takve opsjednutosti najbližih asahaba vlastohlepljem, šta je porijeklo i motiv navodno "sahih" hadisa, koji glasi:
“Najbolji ljudi su moja generacija, zatim oni koji dolaze poslije njih, zatim oni koji dolaze poslije njih.”
A postavlja se pitanje i da li je Muhamed onaj "garib" (stranac, otuđenik, usamljenik) iz drugog hadisa, za koje se u hadisu kaže da je islam počeo sa takvim i sa takvim završava? Jer islam (arapska verzija) počinje sa usamljenim Muhamedom, otuđenim od svog plemena, a takođe završava sa usamljenim i izolovanim, Muhamedom, izdatim od svojih najbližih ashaba, uz tek pokoji, "garipski", izuzetak.
“Kada se stanje (bolest) pogoršalo kod Muhammad (s.a.v.s.), rekao je:
‘Donesite mi (pribor) da vam napišem nešto nakon čega nećete zalutati.’
Tada je Umar ibn al-Khattab rekao:
‘Poslanika je savladala bolest (bunca), a vi imate Allahovu Knjigu — dovoljna nam je Allahova Knjiga.’
Pa su se prisutni razišli i počeli raspravljati.
Neki su govorili: ‘Približite (pribor) da vam Poslanik napiše…’
a drugi su govorili ono što je rekao Omer.
Kada je rasprava i neslaganje postalo veliko pred Poslanikom (s.a.v.s.), rekao je:
‘Ustanite od mene.’”
Ibn Abbas je potom govorio:
“Zaista je velika nesreća (musibet) to što je razilaženje i galama spriječila Allahovog Poslanika da im napiše to što je htio.”
Iz ovog hadisa stiče se dojam da su najodabraniji ashabi, konkretno Omer i krug oko njega i Ebu Bekra, izignorisali Muhamedovu želju da ostavi pisanu oporuku čijeg se sadržaja plašili, odnosno plašili su se da bi takvom oporukom Muhamed nedvosmisleno vlast ostavio nekom drugom, a ne njima.
Uprkos Omerovim optužbama Muhameda za neuračunljivost, Muhamedov govor je krajnje lucidan. Želi na neosporan način, pisanom oporukom obznaniti svoju posljednju i presudnu uputu. Međutim, Omer mu to zabranjuje.
Muhamedovo ponašanje je i dalje lucidno. Nakon što vidi da su ga najbliži ashabi živog precrtali i sahranili, razočaran i rastužen ih tjera od sebe.
Dovoljno je pogledati opise događaja u Seqifi, par dana kasnije, gdje se Muhamedovo tijelo nije ohladilo, a Ebu Bekr vodi Omera kao ličnog strongmana da prebije Sead ibn Ubadu i tako mu fizičkim nasiljem otme vlast za koju je smatrao da mu, kao Medinjaninu, pripada i da Omer batinama natjera Seada da da prisegu Ebu Bekru kao halifi. Naravno, Ali i porodica nisu bili u tom doslovnom ringu borbe za vlast, nego su bili sa Muhamedovim tijelom i spremali ga za dženazu.
DOGAĐAJ U SAQIFI:
Kada su stigli tamo, Umar ibn al-Khattab kaže da je “shvatio da oni (ensarije) namjeravaju da nas odsijeku od našeg korijena (tj. Kurejšija) i da nam preotmu vlast.”
Zatim je Abu Bakr ustao i upozorio ensarije da Arapi neće priznati vlast nikome izvan plemena Quraysh, kojem je pripadao Muhammad.
Ebu Bekr je tvrdio da su muhadžiri najbolji među Arapima po porijeklu i položaju, kako prenosi Ibn Ishaq. Također je naveo da su muhadžiri ranije prihvatili islam i da su bliži Muhammedu po rodbinskoj vezi, dodaje Al-Baladhuri.
Veza Kurejšija s Muhammedom spominje se i kod Al-Ya'qubi i Al-Tabari, kao i kod savremenog autora Moojan Momen.
Međutim, Wilferd Madelung smatra malo vjerovatnim da je Ebu Bekr isticao rodbinsku vezu Kurejšija s Muhammedom, jer bi to otvorilo pitanje prava Banu Hashim, Muhammedovog klana i njegovih najbližih rođaka.
Vraćajući se na izvještaj Ibn Ishaka, Ebu Bekr je navodno pozvao ensarije da izaberu Umar ibn al-Khattab ili Abu Ubaida ibn al-Jarrah za Muhammedovog nasljednika.
Omer prenosi da je bio nezadovoljan tim prijedlogom jer je smatrao da je Ebu Bekr preči za vlast od njega samog.
Madelung ovo tumači kao potez Ebu Bekra da se predstavi kao prihvatljiva alternativa Omeru i Ebu Ubejdi za ensarije, dodajući da Ebu Ubejda nije imao veliku političku težinu, dok je Omer, kako izgleda, već narušio svoj ugled prije sastanka javnim negiranjem Muhammedove smrti.
Nasilje u Sakifi
Ibn Ishakov izvještaj dalje navodi da je Hubab ibn al-Mundhir, veteran Bitke na Bedru, odgovorio Ebu Bekru prijedlogom da Kurejšije i ensarije izaberu svoje zasebne vođe.
Nakon toga je, prema Omerovom kazivanju, uslijedila žustra rasprava, sve dok nije zatražio od Ebu Bekra da pruži ruku i dao mu prisegu. Drugi su ga slijedili, a on dodaje:
“Zatim smo nasrnuli na Sa’da, pa je neko povikao: ‘Ubili ste Sa’da ibn Ubadaha!’ Ja sam rekao: ‘Neka Allah ubije Sa’da.’”
Postavlja se pitanje, u kontekstu takve opsjednutosti najbližih asahaba vlastohlepljem, šta je porijeklo i motiv navodno "sahih" hadisa, koji glasi:
“Najbolji ljudi su moja generacija, zatim oni koji dolaze poslije njih, zatim oni koji dolaze poslije njih.”
A postavlja se pitanje i da li je Muhamed onaj "garib" (stranac, otuđenik, usamljenik) iz drugog hadisa, za koje se u hadisu kaže da je islam počeo sa takvim i sa takvim završava? Jer islam (arapska verzija) počinje sa usamljenim Muhamedom, otuđenim od svog plemena, a takođe završava sa usamljenim i izolovanim, Muhamedom, izdatim od svojih najbližih ashaba, uz tek pokoji, "garipski", izuzetak.
-
Tamburex
- Sitna buranija

"Najbolje" generacije prema hadisu: ashabi, tabiini i njihovi tabiini
"SAHIH" HADIS:
Kako bi ljudi koji su živog sahranili Muhameda i otišli tući se vlast ne vodeći brigu ni o njegovom tijelu mogli biti "najbolji" ljudi?
Šta je stvarni razlog za fabrikovanje hadisa takvog sadržaja?
Kako bi "najbliži ashabi" mogli jedni druge ubijati na ovako brutalne načine zbog borbe za vlast, moć i pozicije?
Atentat
Situacija se pogoršala u četvrtak, 16. juna. Dok je Uthman ibn Affan stajao na svom balkonu, Niyar ibn Iyad al-Aslami, ashab Poslanika Muhammed, obratio mu se izvana i zatražio da abdicira. Kao odgovor, jedan od slugu Marwan ibn al-Hakam bacio je kamen i ubio Nijara. Ogorčeni što je Osman odbio predati napadača, pobunjenici su počeli pripreme za napad.
Sljedećeg dana, u petak 17. juna, napali su njegovu kuću i zapalili vrata. Osman je naredio svojim braniteljima da polože oružje i da se ne bore, jer nije želio krvoproliće. Ipak, neki od njih, uključujući Mervana i Sa'id ibn al-As, odbili su to i uzvratili napad, odbacivši pobunjenike s jednog od ulaza. Nekoliko branitelja je poginulo u sukobima, dok su Mervan i Sa'id bili ranjeni. Također se prenosi da su Abd Allah ibn al-Zubayr i Hasan ibn Ali bili ranjeni, iako drugi izvještaji navode da su oni ranije položili oružje po Osmanovoj naredbi.
Dok su Osman i njegova supruga Na'ila bint al-Furafisa bili sami u svojoj sobi oko podnevne molitve, čitajući Kur'an, neki pobunjenici su se popeli na okolne kuće i uskočili kod Osmana. Prema porodičnoj predaji Amra ibn Hazma, tada je Muhammad ibn Abi Bakr zgrabio Osmana za bradu i protresao ga. Osman ga je molio da ga pusti, naglašavajući da njegov otac, Abu Bakr, nikada ne bi učinio nešto slično. Muhammed je odgovorio da bi Abu Bekr sigurno osudio Osmana da je vidio njegova djela. Zatim, dok je Osman tražio Božiju zaštitu od njega, Muhammed ga je ranio oštricom u glavu.
SIN EBU BEKRA, PRVOG HALIFE, UNIŽAVA TREĆEG HALIFU, ČUPAJUĆI GA ZA BRADU I SIJEČE GA OŠTRICOM PO GLAVI. EBU BEKROVA KĆERKA I MUHAMEDOVA ŽENA AIŠA BIĆE NA STRANI OSMANOVIH ROĐAKA I VODITI RATOVE PROTIV ALIJE. MUHAMED IBN EBU BEKR, NJEN BRAT ĆE BITI NA STRANI SUPROTNOJ OD SVOJE SESTRE.
OSMANA SU ISKASAPILI ASHABI I TABIINI I SAHRANILI GA NA JEVREJSKOM GROBLJU.
Nakon toga se pridružio Kinana ibn Bishr al-Tujibi, koji ga je pogodio ispod uha s leđa strijelama i udarcima mača. Prema drugoj verziji, Kinana ga je udario metalnom šipkom, nakon čega je pao na zemlju. Sudan ibn Humran ga je potom ubio. U obje verzije, Amr ibn al-Hamiq je zatim sjeo na njegova prsa i više puta probio njegovo tijelo. Kuća je potom opljačkana. Osmanovo tijelo je noću sahranjeno na jevrejskom groblju zvanom Hashsh Kawkab, jer pobunjenici (ili, prema Wellhausenu, ensarije) nisu dozvolili da bude ukopan na muslimanskom groblju.
Posljedice
Ubistvo Osmana izazvalo je trenutnu krizu u vezi s pravnim nasljeđivanjem hilafeta. Iako je Ali ibn Abi Talib izabran u Medini, okolnosti prijenosa vlasti bile su obilježene prisustvom pobunjeničkih frakcija koje su ostale u gradu. Glavna tačka spora nakon ubistva bila je odsustvo brzog suđenja odgovornima, što je postalo centralni prigovor Osmanove rodbine i više istaknutih ashaba.
Osmanov rođak Muawiya I, upravnik Sirije, zajedno s ashabima Talha ibn Ubaydullah i Zubayr ibn al-Awwam, zahtijevao je qisas (odmazdu) za ubistvo prije nego što prizna novu vlast. Taj zahtjev je javno istican prikazivanjem Osmanove krvave košulje i odsječenih prstiju njegove supruge Na'ile u džamiji u Damasku.
OSMANOVOJ ŽENI SU ODSJEKLI PRSTE.
Ovaj spor oko prioriteta – pravda za Osmana ili uspostava nove vlasti – direktno je doveo do Prva fitna, što je rezultiralo Bitka kod Deve i Bitka kod Siffina.
U BITKAMA KOD DEVE I SIFFINA JE UBIJENO U MEĐUSOBNIM BORBAMA 80.000 MUSLIMANA, VOĐE I VOJNICI NA OBJEMA STRANAMA SU BILI MUHAMEDOVI NAJBLIŽI ASHABI I TABIINI.
KLJUČNO PITANJE:
Šta je stvarni razlog za fabrikovanje hadisa ovakog sadržaja:
"SAHIH" HADIS:
Kako bi ljudi koji su živog sahranili Muhameda i otišli tući se vlast ne vodeći brigu ni o njegovom tijelu mogli biti "najbolji" ljudi?
Šta je stvarni razlog za fabrikovanje hadisa takvog sadržaja?
Kako bi "najbliži ashabi" mogli jedni druge ubijati na ovako brutalne načine zbog borbe za vlast, moć i pozicije?
Atentat
Situacija se pogoršala u četvrtak, 16. juna. Dok je Uthman ibn Affan stajao na svom balkonu, Niyar ibn Iyad al-Aslami, ashab Poslanika Muhammed, obratio mu se izvana i zatražio da abdicira. Kao odgovor, jedan od slugu Marwan ibn al-Hakam bacio je kamen i ubio Nijara. Ogorčeni što je Osman odbio predati napadača, pobunjenici su počeli pripreme za napad.
Sljedećeg dana, u petak 17. juna, napali su njegovu kuću i zapalili vrata. Osman je naredio svojim braniteljima da polože oružje i da se ne bore, jer nije želio krvoproliće. Ipak, neki od njih, uključujući Mervana i Sa'id ibn al-As, odbili su to i uzvratili napad, odbacivši pobunjenike s jednog od ulaza. Nekoliko branitelja je poginulo u sukobima, dok su Mervan i Sa'id bili ranjeni. Također se prenosi da su Abd Allah ibn al-Zubayr i Hasan ibn Ali bili ranjeni, iako drugi izvještaji navode da su oni ranije položili oružje po Osmanovoj naredbi.
Dok su Osman i njegova supruga Na'ila bint al-Furafisa bili sami u svojoj sobi oko podnevne molitve, čitajući Kur'an, neki pobunjenici su se popeli na okolne kuće i uskočili kod Osmana. Prema porodičnoj predaji Amra ibn Hazma, tada je Muhammad ibn Abi Bakr zgrabio Osmana za bradu i protresao ga. Osman ga je molio da ga pusti, naglašavajući da njegov otac, Abu Bakr, nikada ne bi učinio nešto slično. Muhammed je odgovorio da bi Abu Bekr sigurno osudio Osmana da je vidio njegova djela. Zatim, dok je Osman tražio Božiju zaštitu od njega, Muhammed ga je ranio oštricom u glavu.
SIN EBU BEKRA, PRVOG HALIFE, UNIŽAVA TREĆEG HALIFU, ČUPAJUĆI GA ZA BRADU I SIJEČE GA OŠTRICOM PO GLAVI. EBU BEKROVA KĆERKA I MUHAMEDOVA ŽENA AIŠA BIĆE NA STRANI OSMANOVIH ROĐAKA I VODITI RATOVE PROTIV ALIJE. MUHAMED IBN EBU BEKR, NJEN BRAT ĆE BITI NA STRANI SUPROTNOJ OD SVOJE SESTRE.
OSMANA SU ISKASAPILI ASHABI I TABIINI I SAHRANILI GA NA JEVREJSKOM GROBLJU.
Nakon toga se pridružio Kinana ibn Bishr al-Tujibi, koji ga je pogodio ispod uha s leđa strijelama i udarcima mača. Prema drugoj verziji, Kinana ga je udario metalnom šipkom, nakon čega je pao na zemlju. Sudan ibn Humran ga je potom ubio. U obje verzije, Amr ibn al-Hamiq je zatim sjeo na njegova prsa i više puta probio njegovo tijelo. Kuća je potom opljačkana. Osmanovo tijelo je noću sahranjeno na jevrejskom groblju zvanom Hashsh Kawkab, jer pobunjenici (ili, prema Wellhausenu, ensarije) nisu dozvolili da bude ukopan na muslimanskom groblju.
Posljedice
Ubistvo Osmana izazvalo je trenutnu krizu u vezi s pravnim nasljeđivanjem hilafeta. Iako je Ali ibn Abi Talib izabran u Medini, okolnosti prijenosa vlasti bile su obilježene prisustvom pobunjeničkih frakcija koje su ostale u gradu. Glavna tačka spora nakon ubistva bila je odsustvo brzog suđenja odgovornima, što je postalo centralni prigovor Osmanove rodbine i više istaknutih ashaba.
Osmanov rođak Muawiya I, upravnik Sirije, zajedno s ashabima Talha ibn Ubaydullah i Zubayr ibn al-Awwam, zahtijevao je qisas (odmazdu) za ubistvo prije nego što prizna novu vlast. Taj zahtjev je javno istican prikazivanjem Osmanove krvave košulje i odsječenih prstiju njegove supruge Na'ile u džamiji u Damasku.
OSMANOVOJ ŽENI SU ODSJEKLI PRSTE.
Ovaj spor oko prioriteta – pravda za Osmana ili uspostava nove vlasti – direktno je doveo do Prva fitna, što je rezultiralo Bitka kod Deve i Bitka kod Siffina.
U BITKAMA KOD DEVE I SIFFINA JE UBIJENO U MEĐUSOBNIM BORBAMA 80.000 MUSLIMANA, VOĐE I VOJNICI NA OBJEMA STRANAMA SU BILI MUHAMEDOVI NAJBLIŽI ASHABI I TABIINI.
KLJUČNO PITANJE:
Šta je stvarni razlog za fabrikovanje hadisa ovakog sadržaja:
"SAHIH" HADIS:
-
zagortenej
- Na probnom

- Mood:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 3 times
ima i ovaj hadis:
Prenose Ibn Abbas i Aiša:
Ebu Bekr je poljubio čelo Allahovog Poslanika ﷺ kada je preselio.
Aiša je dodala:
*„Stavili smo mu lijek sa jedne strane usta, ali nam je rukom pokazivao da mu ne stavljamo lijek u usta.
Rekli smo: ‘Ne voli lijek, kao što bolesnik obično ne voli lijek.’
Kada je došao sebi, rekao je:
‘Zar vam nisam zabranio da mi silom stavljate lijek u stranu usta?’
Rekli smo: ‘Mislili smo da je to samo zato što bolesnik obično ne voli lijek.’
Tada je rekao:
‘Nema nikoga ko je u kući, a da mu se neće silom dati lijek u stranu usta dok ja gledam, osim Abbasa, jer on nije bio svjedok onoga što ste učinili.’”*
(Sahih Buhari)
Prenose Ibn Abbas i Aiša:
Ebu Bekr je poljubio čelo Allahovog Poslanika ﷺ kada je preselio.
Aiša je dodala:
*„Stavili smo mu lijek sa jedne strane usta, ali nam je rukom pokazivao da mu ne stavljamo lijek u usta.
Rekli smo: ‘Ne voli lijek, kao što bolesnik obično ne voli lijek.’
Kada je došao sebi, rekao je:
‘Zar vam nisam zabranio da mi silom stavljate lijek u stranu usta?’
Rekli smo: ‘Mislili smo da je to samo zato što bolesnik obično ne voli lijek.’
Tada je rekao:
‘Nema nikoga ko je u kući, a da mu se neće silom dati lijek u stranu usta dok ja gledam, osim Abbasa, jer on nije bio svjedok onoga što ste učinili.’”*
(Sahih Buhari)
„A one koji se bore u Nama – Mi ćemo sigurno uputiti putem Našim. A Allah je, doista, s onima koji čine dobro.“
- Bostan
- Sitna buranija

Ono sto je Omer navodno prijecio da se Muhammed obrati za nesto sto ce dati sigurna puta. Ako Omera uzmem kao oktera te zavjere ostaje to da je Muhammed bio zdrav naredna tri dana te je mogao reci svoju oporuk. Istina je da je Muhammed da opouku jednom priikom je rako da sa musliman cuvaju Kur'ana. drugom prilikom je rekao da je ostavio iza sebe Kur'an i Ehl Bejt, porodicu, a na trece mjesto je receno da se slijedi Kur'an sunet.
Sve troje ovo imaju sufiski redovi: Vjeruju u Kuran, u silsili tarikatski rekodva se nalai Elh Bejt, a drze do suheta.
Sve troje ovo imaju sufiski redovi: Vjeruju u Kuran, u silsili tarikatski rekodva se nalai Elh Bejt, a drze do suheta.