Da li je današnja islamska religija judeo-hadiska i suprotna Kur'anu?
-
zagortenej
- Na probnom

- Mood:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 3 times
- Status: Offline
Re: Da li je današnja islamska religija judeo-hadiska i suprotna Kur'anu?
Možda je Muhamed shvatio da su pojedinci već odlučili ko će biti njegov nasljednik
„A one koji se bore u Nama – Mi ćemo sigurno uputiti putem Našim. A Allah je, doista, s onima koji čine dobro.“
- Bostan
- Sitna buranija

- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 12 times
Ja vjerjem da Mahamed da nije kazo ko ce biti kafila jer je to propustio Bogu..zagortenej wrote: 06 Apr 2026, 19:04 Možda je Muhamed shvatio da su pojedinci već odlučili ko će biti njegov nasljednik
A i raspored zivljenja i umiranja svjedoci tome , kako Ibn Arabi veli , da nije bilo Bozanske volje ne bi se smrt kalifa desila uzastopce.
-
zagortenej
- Na probnom

- Mood:
najlakše svaliti krivicu na BogaBostan wrote: 07 Apr 2026, 19:41Ja vjerjem da Mahamed da nije kazo ko ce biti kafila jer je to propustio Bogu..zagortenej wrote: 06 Apr 2026, 19:04 Možda je Muhamed shvatio da su pojedinci već odlučili ko će biti njegov nasljednik
A i raspored zivljenja i umiranja svjedoci tome , kako Ibn Arabi veli , da nije bilo Bozanske volje ne bi se smrt kalifa desila uzastopce.
„A one koji se bore u Nama – Mi ćemo sigurno uputiti putem Našim. A Allah je, doista, s onima koji čine dobro.“
-
Tamburex
- Sitna buranija

- Been thanked: 21 times
Kur'anski vs hadiski šehadet
Tekst šehadeta kao osnovog stuba islamske religije je "Ešhadu en la ilahe illellah, wa ešhadu enne Muhammeden abduhu we resuluhu" (Svjedočim da nema boga osim Allaha, i svjedočim da je Muhammed Njegov rob i poslanik".
Međutim, kur'anski šehadet nema tog drugog dijela kao takvog.
Jedini put gdje se sličan tekst spominje u Kur'anu odnosi se na citiranje munafika: "Kad ti licemjeri dolaze, oni govore: "Svjedočimo da si ti, zaista, Allahov poslanik!" – I Allah zna da si ti, zaista, Njegov poslanik, a Allah tvrdi i da su licemjeri pravi lašci. (63:1).
To hadisko odstupanje od Kur'ana je u sklopu šire idolizacije Muhameda unutar islamske religije.
Međutim, kur'anski šehadet nema tog drugog dijela kao takvog.
Jedini put gdje se sličan tekst spominje u Kur'anu odnosi se na citiranje munafika: "Kad ti licemjeri dolaze, oni govore: "Svjedočimo da si ti, zaista, Allahov poslanik!" – I Allah zna da si ti, zaista, Njegov poslanik, a Allah tvrdi i da su licemjeri pravi lašci. (63:1).
To hadisko odstupanje od Kur'ana je u sklopu šire idolizacije Muhameda unutar islamske religije.
-
Tamburex
- Sitna buranija

Ovo po intonaciji više zvuči kao kazna za drugi svijet, nego ovosvjetsko nasilno uguravanje lijeka u usta. Jer nema nasilnog uguravanja lijeka ako nema otpora.zagortenej wrote: 05 Apr 2026, 23:33 ima i ovaj hadis:
Prenose Ibn Abbas i Aiša:
Ebu Bekr je poljubio čelo Allahovog Poslanika ﷺ kada je preselio.
Aiša je dodala:
*„Stavili smo mu lijek sa jedne strane usta, ali nam je rukom pokazivao da mu ne stavljamo lijek u usta.
Rekli smo: ‘Ne voli lijek, kao što bolesnik obično ne voli lijek.’
Kada je došao sebi, rekao je:
‘Zar vam nisam zabranio da mi silom stavljate lijek u stranu usta?’
Rekli smo: ‘Mislili smo da je to samo zato što bolesnik obično ne voli lijek.’
Tada je rekao:
‘Nema nikoga ko je u kući, a da mu se neće silom dati lijek u stranu usta dok ja gledam, osim Abbasa, jer on nije bio svjedok onoga što ste učinili.’”*
(Sahih Buhari)
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14825 times
- Been thanked: 25372 times
Sve ti nacrto
Dozvolite da se obratimo
-
Tamburex
- Sitna buranija

Isti prigovor po kojem lik iz videa osporava autenticnost Novog zavjeta (zapisi nastali o govoru poslanika desetinama i stotinama godina nakon dogadjaja, neverifikovani od samog poslanika) vrijedi i za zbirke tzv. sahih hadisa. A danasnja islamska religija je u stvarnosti zasnovana upravo na tim hadisima, a ne na Kur'anu.
Zato je baška Kur'an, a baška sunitska islamska religija.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14825 times
- Been thanked: 25372 times
A sta ja znam, meni se cini da ovaj za razliku od tebe zna sta prica.Tamburex wrote: 09 Apr 2026, 19:26Isti prigovor po kojem lik iz videa osporava autenticnost Novog zavjeta (zapisi nastali o govoru poslanika desetinama i stotinama godina nakon dogadjaja, neverifikovani od samog poslanika) vrijedi i za zbirke tzv. sahih hadisa. A danasnja islamska religija je u stvarnosti zasnovana upravo na tim hadisima, a ne na Kur'anu.
Dozvolite da se obratimo
-
zagortenej
- Na probnom

- Mood:
Evo I najpopularniji internet daija Pezić to indirektno priznajeTamburex wrote: 09 Apr 2026, 19:26Isti prigovor po kojem lik iz videa osporava autenticnost Novog zavjeta (zapisi nastali o govoru poslanika desetinama i stotinama godina nakon dogadjaja, neverifikovani od samog poslanika) vrijedi i za zbirke tzv. sahih hadisa. A danasnja islamska religija je u stvarnosti zasnovana upravo na tim hadisima, a ne na Kur'anu.
-
Tamburex
- Sitna buranija

Evo I najpopularniji internet daija Pezić to indirektno priznaje
+1
Dobra ilustracija.
Priprosti i razmišljanju vlastitom glavom nepodobni Pezić, jer takve pažljivo biraju kao pogodne, poslat je u "velike islamske škole". Tamo je rado dao biti isprogramiran i poučen pravničko-cjepidlačkoj hadisko-talmudskoj "nauci" suprotnoj Kur'anu i poslat da njome, ali sada kao certifikovani "alim", indoktriniše široke, plitke, ali najbrojnije, mase.
"Kur'an je (iako u njemu samom stoji sasvim suprotno) nejasan, a ja ću vam pojasniti šta je ono što nejasno i kako da to razumijevate".
Njemu je ta vještina jako bitna i primjenjuje ju sa iskrenim entuzijazmom, jer bez nje ne bi mogao biti superzvijeda i samozadovoljno, iz pozicije onog koji razumije visine i dubine, a obraća se neukim masama, teatralno žmirkati i mahati rukama, sve učeći kako je Kur'an nejasan i ništa bez hadisa, uključujući hadise o seksu sa djevojčicom od devet godina, ubijanju apostata, podajanju odrasle osobe, kako je kamenovanje preljubnika praktični dio primjene Kur'ana, iako više nije dio njegovog teksta i, naravno, kako su šije glavni izvor zla.
Muhamed se borio protiv takvih (navodni Ebu Džehl je prije Muhameda bio poznat kao Ebu Hikem-Otac Mudrosti), a takvi, farizeji/pismoznanci bili su glavni neprijatelji Isusa, kojem su na kraju i dohakali, odnosno "ubijali su poslanike", kako Kur'an uči.
U svim vremenima je ista priča.
"Do Allah možeš samo preko mene i mog tumačenja".
Sistemski ubačeni i samoubačeni posrednici do Allaha koji se kunu u monoteizam i prijete teškim kaznama onim koji uzimaju posrednike do Allaha.
Last edited by Tamburex on 11 Apr 2026, 09:25, edited 1 time in total.
-
Tamburex
- Sitna buranija

Boris Todorovich-laže li Allah kad tvrdi kad je Kur'an knjiga jasna?
KURAN KAŽE DA JE JASAN, ZAŠTO ONDA TUMAČENJA TEFSIRA I HADISA?
Razlog postojanja tefsira nije u Kur’anu, nego u ljudskoj praksi koja je nastala poslije Kur’ana. Kur’an sam za sebe više puta tvrdi da je jasan, potpun i detaljno objašnjen od Allaha.
„Ovo su ajeti Knjige jasne.“ (Kur’an 12:1)
Ako su ajeti jasni, onda im nije potreban spoljašnji autoritet da bi dobili značenje.
„Knjiga čiji su ajeti usavršeni i zatim podrobno objašnjeni, od Mudrog i Sveznajućeg.“ (Kur’an 11:1)
Ovdje Kur’an kaže da je sam Allah Onaj koji je ajetima dao njihovo detaljno objašnjenje.
„Mi objavljujemo Knjigu kao objašnjenje za sve.“ (Kur’an 16:89)
Ako je Knjiga objašnjenje za sve, onda joj ne treba dodatna knjiga koja će je objašnjavati.
„Zar im nije dovoljno to što smo ti objavili Knjigu koja im se kazuje?“ (Kur’an 29:51)
Ovaj ajet direktno postavlja pitanje koje i danas stoji: ako je Kur’an dovoljan, zašto tražiti drugo objašnjenje mimo njega?
„Zar da tražim sudiju mimo Allaha, a On je Taj koji vam objavljuje Knjigu – detaljno objašnjenu?“ (Kur’an 6:114)
Ako Allah pita zašto bi se tražio drugi sudija, zašto se onda traže tefsiri kao presudni autoritet?
„Nema ništa zapušteno u Knjizi.“ (Kur’an 6:38)
Ako ništa nije zapušteno, onda nema „praznina“ koje ljudsko tumačenje mora popunjavati.
„Mi smo Kur’an učinili lahkim za razumijevanje – pa ima li ikoga da se pouči?“ (Kur’an 54:17)
Kur’an ne kaže da je učinjen lahkim uz pomoć tefsira, nego sam po sebi.
Uprkos ovim izjavama, u praksi se Kur’an ne ostavlja da govori sam. Umjesto da se ajeti tumače drugim ajetima, uvode se hadisi, predaje i kasnija mišljenja. Kako se hadisi međusobno razlikuju, tako nastaju i različiti tefsiri, često potpuno suprotni jedni drugima.
Zato knjige tefsira postaju tri ili četiri puta veće od samog Kur’ana. Ne zato što Kur’an nije rekao dovoljno, nego zato što se ne vjeruje vlastitoj tvrdnji Kur’ana da je već sve pojasnio.
Ako je Allah rekao da je On detaljno objasnio, onda ljudsko „dodatno objašnjavanje“ ne popravlja stvar, nego je dovodi u pitanje.
Ili je Kur’an ono što sam za sebe tvrdi da jeste, ili tefsir postoji zato što se u to ne vjeruje. Obje stvari ne mogu biti istinite u isto vrijeme.
Razlog postojanja tefsira nije u Kur’anu, nego u ljudskoj praksi koja je nastala poslije Kur’ana. Kur’an sam za sebe više puta tvrdi da je jasan, potpun i detaljno objašnjen od Allaha.
„Ovo su ajeti Knjige jasne.“ (Kur’an 12:1)
Ako su ajeti jasni, onda im nije potreban spoljašnji autoritet da bi dobili značenje.
„Knjiga čiji su ajeti usavršeni i zatim podrobno objašnjeni, od Mudrog i Sveznajućeg.“ (Kur’an 11:1)
Ovdje Kur’an kaže da je sam Allah Onaj koji je ajetima dao njihovo detaljno objašnjenje.
„Mi objavljujemo Knjigu kao objašnjenje za sve.“ (Kur’an 16:89)
Ako je Knjiga objašnjenje za sve, onda joj ne treba dodatna knjiga koja će je objašnjavati.
„Zar im nije dovoljno to što smo ti objavili Knjigu koja im se kazuje?“ (Kur’an 29:51)
Ovaj ajet direktno postavlja pitanje koje i danas stoji: ako je Kur’an dovoljan, zašto tražiti drugo objašnjenje mimo njega?
„Zar da tražim sudiju mimo Allaha, a On je Taj koji vam objavljuje Knjigu – detaljno objašnjenu?“ (Kur’an 6:114)
Ako Allah pita zašto bi se tražio drugi sudija, zašto se onda traže tefsiri kao presudni autoritet?
„Nema ništa zapušteno u Knjizi.“ (Kur’an 6:38)
Ako ništa nije zapušteno, onda nema „praznina“ koje ljudsko tumačenje mora popunjavati.
„Mi smo Kur’an učinili lahkim za razumijevanje – pa ima li ikoga da se pouči?“ (Kur’an 54:17)
Kur’an ne kaže da je učinjen lahkim uz pomoć tefsira, nego sam po sebi.
Uprkos ovim izjavama, u praksi se Kur’an ne ostavlja da govori sam. Umjesto da se ajeti tumače drugim ajetima, uvode se hadisi, predaje i kasnija mišljenja. Kako se hadisi međusobno razlikuju, tako nastaju i različiti tefsiri, često potpuno suprotni jedni drugima.
Zato knjige tefsira postaju tri ili četiri puta veće od samog Kur’ana. Ne zato što Kur’an nije rekao dovoljno, nego zato što se ne vjeruje vlastitoj tvrdnji Kur’ana da je već sve pojasnio.
Ako je Allah rekao da je On detaljno objasnio, onda ljudsko „dodatno objašnjavanje“ ne popravlja stvar, nego je dovodi u pitanje.
Ili je Kur’an ono što sam za sebe tvrdi da jeste, ili tefsir postoji zato što se u to ne vjeruje. Obje stvari ne mogu biti istinite u isto vrijeme.
-
Tamburex
- Sitna buranija

Re: Vlastohleplje najodabranijih ashaba-sahrana živog Muhameda
Odgovor je ustvari vrlo jednostavan.Postavlja se pitanje, u kontekstu takve opsjednutosti najbližih asahaba vlastohlepljem, šta je porijeklo i motiv navodno "sahih" hadisa, koji glasi:
“Najbolji ljudi su moja generacija, zatim oni koji dolaze poslije njih, zatim oni koji dolaze poslije njih.”
Talmudsko-hadiskom islamu, suprotnom Kur'anu i nastalom 200-300 godina nakon Muhamedove smrti na fabrikacijama opisa navodnog Muhamedovog ponašanja trebala je prividna neprekinuta poveznica u vremenu između tih fabrikovanih hadisa i stvarnog Muhameda.
A taj put prenosa je nužno morao ići preko Muhamedovih ashaba koji su navodno bili direktni svjedoci Muhamedovog ponašanja i preko narednih generacija ("tabiini i tabi tabiini") kao daljnjih prenosilaca.
Međutim, upravo taj period, ashaba i prvih narednih generacija obilježen je bespoštednim ideološkim i krvavim međusobnim vojnim sukobima između različitih sektaških i intersnih grupacija muslimana. Kasapljene su halife, Muhamedovi ukućani su bili na čelima suprotstavljenih vojski, ashabi su ubijali jedni druge, desetine i stotine hiljada muslimana međusobno su se klali i kasapili, sve u različito bojenim ideološkim borbama za vlast, moć, uticaj, upravljanje nad drugima.
Pedesetak godina nakon smrti Muhameda prije koje su ga "ashabi" život sahranili i izignorisali u danima pred smrt, unuk njegovog najžešćeg neprijatelja je dao poklati Muhamedovog unuka i njegove najbliže.
Od međumuslimanske krvave bitke na Siffinu je zvanična islamska vlast naređivala i sa minbera džamija provodila obavezno proklinjanje Alija, to je trajalo oko 60 godina.
Tako su jednako u pravu i jednako pouzdani ashabi i Muavija i njegovi kao koljači, proklinjači i istrebljivači, kao što su to Alija i njegovi, kao istrijebljeni i proklinjani.
Uprkos svemu tome, jedini način da talmudsko-hadiska religija suprotna Kur'anu sebe nametne kao dogmu bio je da vješto izbjegne zauzimanje strana u tim već i tada istorijskim krvavim sukobima punim laži, podvala, bešćašća i mržnje i da proglase kako su sve zaraćene strane i njihovi pripadnici ustvari iskreno ratovali za Allaha, svaka po svojoj pameti, ali im se, eto, pameti nisu podudarile.
Takvim prefriganim stavom postignuto je da ashabi i kasnije generacije učesnika tih prljavih ratova ne budu proglašeni lažovima, prevarantima, koljačima zaslijepljenim vlašću, nego časnim ljudima i ispravnim muslimanima dostojnim da se vjeruje njihovoj riječi, odnosno da ih se može ubaciti u fabrikovane lance izmišljenih hadisa, koji lanci vode do Muhameda.
Tako za jednog asbaha iz brojnih hadiskih lanaca saznajemo da je "bio haridžija, ali ipak nije poznat kao lažov".