Fotografija - portret
- lejlamo
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Been thanked: 2 times
- Status: Offline
Re: Fotografija - portret
a joj, znači trebaš biti maestro da bi se usudio izreći mišljenje o nekom muzičkom djelu i sve potkrijepiti činjenicama....pa, ne baš. ne ide to baš tako s umjetnošću, pogotovo kada se prezentira širokoj laičkoj masi.
ovaj citat mi se sviđa:
Photography is only intuition, a perpetual interrogation – everything except a stage set.
ovaj citat mi se sviđa:
Photography is only intuition, a perpetual interrogation – everything except a stage set.
- Jonas
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 449 times
Jos samo fali jedna rijec ambiciozan [amater]. Ovdje se tako nazivaju. Kod mene.Bla wrote: 23 Dec 2018, 21:29 amater u pokušaju
al' neskromno ću reći da sam sam sebe malo izdigao jer sam donedavno govorio da nisam ni a od amatera
to da si opravdam uloženo vrijeme![]()
- Jonas
- Aktivni forumaš

Znam, zato sam ti skrenuo paznju na to sto znaci biti profic. Pa, znas i sama, je li?
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3486 times
Ne shvatam šta żeliš reći, ako nije problem da pojasniš.
- Jonas
- Aktivni forumaš

- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
pročitaj ponovo šta sam napisao, totalno si izvrnula tezu tim zaključkom 
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
- Chloe
- Žena za sva vremena

Zašto si se zakačio za to?
Jesam li te možda uvrijedila nečim ili tom svojom ironičnom šalom na moj račun? Ne shvatam šta bi.....
- Chloe
- Žena za sva vremena

Kojo?Bla wrote: 23 Dec 2018, 21:53 pročitaj ponovo šta sam napisao, totalno si izvrnula tezu tim zaključkom![]()
- Jonas
- Aktivni forumaš

Za fotografiju obicno se kaze 1 posto je talenat, 99 posto je rad. Na talenat izvlaciti ...
- Jonas
- Aktivni forumaš

- Jonas
- Aktivni forumaš

Jako fino receno!Bla wrote: 23 Dec 2018, 20:31 Peter Hurley recimo radi samo headshots, vjerovatno čitav ili dobar dio svog fotografskog života, i po toj vašoj priči bi ispalo da je on tu višak, jer dovoljno je da neko uđe u one nekadašnje kabine, i izađe sa dobrom fotkom svoje glaveJer to je eto, lako i lakše uraditi, mada ne znam baš kojim aršinom se ta jedinica lakoće mjeri.
Pokušajte uraditi nešto slično kad je tako lako![]()
Ja se nikada nisam bavio time, ali sam podosta učio i od onog što sam naštrebao, portreti a pogotovo studijska fotografija mi je bila najkomplikovanija i daleko najzahtjevnija. Samo jedan segment toga, osvjetljenje, je nauka za sebe. Rad sa modelima i nemodelima, opet totalno nešto pedeseto, nevezano za sam fotoaparat. Pa dok dođe do momenta da se uopšte koristi fotoaparat, prođe tu raznoraznih tehnika, scenografija, kostimografija i psihologija koje treba savladati... Ne znam, mislim da olako dajete neke sudove bez da ih možete potkrijepiti činjenicama.
Neki fotografi na vrhu tog prehrambenog lanca više i ne koriste fotoaparate nikako.
Ali činjenica je sljedeća, u toj ulozi, svaki detalj na fotografiji zavisi od tebe, i za svaki detalj si odgovoran. Za razliku od onog koji je eto puno teže uraditi, a na malo šta imate ikakvog uticaja. Pa de mi recite koji trud i umjeće je tu potrebno za detalje na koje nemate nikakvog uticaja?
Ili ukratko, u komercijalnoj fotografiji ti moraš isporučiti neki produkt, hoće li on valjati ili ne, zavisi u velikoj većini slučajeva isključivo od tebe. Da li možeš biti konzistentan u tome, možeš. Zato su vrhunski fotografi iz svijeta portreta i mode toliko i plaćeni, jer ćeš dobiti ono za šta ga platiš.
U "slučajnoj" fotografiji je teže doći do dobre fotke zato što se mora potrefiti podosta varijabli na koje nemaš ama baš nikakav uticaj. Možeš je uslikati možda danas, a možda ni za čitav život. Možeš li garantovati da ćeš se vratiti s nekim produktom. Ne možeš. Može li na ovaj način funkcionisati tržište gladno fotografija? Ne može.
To šta se kome sviđa je totalno irelevantno.
- Chloe
- Žena za sva vremena

U razgovoru s prijateljem od kojeg sam baš i očekivala podršku, ukazivao mi je na talente i s tim sam stekla dojam da se ne nadam nečemu puno oko fotke jer ni taj rad koji je potreban da nadomjesti nedostatak talenta ne mogu podrediti svojim životnim poslovima i obavezama. Pitala sam i druge na forumu, rekli su da se bez talenta może napraviti dobra fotka, ali isto rad, rad, rad... ::cudi
Znači na startu foto i ja = zero....
- toxic
- Forum [Bot]
- Been thanked: 1 time
Ja sam govorila uopsteno o onome sto se meni (ne)dopada, nije se odnosilo iskljucivo na tvoje fotke ili na fotke od Chloe.Jonas wrote: 23 Dec 2018, 16:52 Mala panda, dijete, Ibrahim i deda sa knjigama su slike koje je postala Chloe. Jesu li te fotke indikator spontanosti?
Jednostavno neke i namerne fotke deluju spontanije od onih koje si ti postavio, sto ne znaci da tvoje nisu tehnicki ispravnije. Opet, ponavljam, to je samo moje misljenje, i ono sto se meni dopada, nekom drugom su mozda bas takve fotke top
Svi smo mi razliciti, i svi mi svoju fotografiju usmeravamo u pravcu koji se nama najvise dopada.
A sto se tice tih 'profica' bolje da se suzdzim od komentara, jer mi je puna kapa tih folirantskih stavova i prosipanja hvalospeva na neka jednostavno postavljena pitanja.
𝗪𝗲'𝗿𝗲 𝗔𝗹𝗹 𝗠𝗮𝗱 𝗛𝗲𝗿𝗲 ツ
- Chloe
- Žena za sva vremena

Meni se čini da je puno toga pogrešno shvaćeno. 
Nešto sam zabrljala a glava da mi ide ne znam šta.
Nešto sam zabrljala a glava da mi ide ne znam šta.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41567 times
- Been thanked: 28354 times
gdje su kame
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
- toxic
- Forum [Bot]
- Been thanked: 1 time
Ma kakve kame, pa ima valjda svako pravo reci svoje misljenje. 
𝗪𝗲'𝗿𝗲 𝗔𝗹𝗹 𝗠𝗮𝗱 𝗛𝗲𝗿𝗲 ツ
-
Venera
- Seksologinja

- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 717 times
pa kome nije interesantna sponatana fotografijastorm wrote: 23 Dec 2018, 19:56Ejs što meni zapuca friz što je tebi dosadnostatebriga wrote: 23 Dec 2018, 17:03
sponatan fotografija je interesantna, ova druga opcija je predosadna , bezveze![]()
![]()
nasminkana, izvjestacena i nastimana fotografija je
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
-
Venera
- Seksologinja

- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 717 times
jah teskog rada
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Znaš čemu se smiješ sad?statebriga wrote: 24 Dec 2018, 04:58pa kome nije interesantna sponatana fotografija![]()
nasminkana, izvjestacena i nastimana fotografija je![]()
Habibti, ya nour el - ain... 
- Chloe
- Žena za sva vremena

A de Briga malo prikoči... Jeste rad. Od učenja do primjenjivanja pravila do sticanja iskustva koje to sve upakuje da se dodje do dobre fotografije.statebriga wrote: 24 Dec 2018, 04:59jah teskog radaJonas wrote: 23 Dec 2018, 22:06
Za fotografiju obicno se kaze 1 posto je talenat, 99 posto je rad. Na talenat izvlaciti ...![]()
![]()
I naravno, ako ja nenam oko ili talenat za dobru fotku treba mi dodatno više rada zbog motiva, zbog kompozicije pa onda tehnički dio. A sve to ide klikanjem, klikanjem... I to ne sano stani pa opali nego ogledaj, procjeni, prošetaj, odmakni se, primakni se a uz aparat podeșavati ( ako znaş șta u tom momentu treba). Ovo je s moje početničke tačke... Kako to od ovih naşih profića tek izgleda, ne znam... Ali nije ok da nam se smiješ.