Uhh duga opsirna tema...
Pod broj jedan odabir objektiva...
Ljudsko oko funkcionira poput 50mm objektiva...
Znaci sve sto je manje od te zarisne udaljenosti...donosi deformacije, posebno kako fotografija ide ka rubu...
Najbolje ce prikazati ovo...
por4.jpg
97d6cb27f73a449d93865a8f3837c12c.jpeg
Po meni je idealno 70-150mm
Modni fotografi obozavaju fiksne 150mm
Uopce su fiksni sa velikom blendom 2,8 minimalno ponajbolji za taj segment...
Moj bi savjet bio neki 70-200mm f1/2,8...jer je i za macro odlican ...
Posto smo amateri....inace ti treba bar deset skupih stakala da pokrijes sve...
Ja trenutno pikiram i 85mm f1/1,8...krece se oko 400-500€ dosta prihvatljiv s obzirom na konkurenciju...
Stav...
Uvijek se postavis, da si visinom na sredi motiva...
Ako radis doprsni portret u visini si vrata...ako citavu figuru, u visini si pupka sa objektivom...kod djece, gotovo moras leci

Okidanje s visine, daje opet deformacije...
Ok, ima specifike kad se to radi, ali da ne idem presiroko...
Nikad frontalno! Model neka uvijek bude lagano jednom nogom naprijed, lagano zakrenutog torza i glave...naravno...i kod portreta ljudi i zivotinja, oba oka se moraju vidjeti...osim u cisto profilnom fotkanju...
Fokusira se uvijek na blize oko...tu moze kod jako otvorene blende biti problema...
Ja sam radio sa f1,2 i na pola fotki pobjegao mi fokus
JrbWpXh.jpg
Pravila kompozicije slicna su uobicajenim propisanim...trecine, usmjerenost...no opet zavisi od tipa i zahtjeva...
Frontalno se fotka starije osobe, da se anuliraju bore, sto više....te recimo make up i frizerski uratci....
Pozadina...
Neko je pravilo da model mora biti najsvjetlija tocka fotografije...oko uvijek bjezi na bjelinu...i bas nije ugodno kad leti oko fotografijom, trazeci motiv