Šta je halal a šta haram?

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
klanac23
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 2 times
Been thanked: 54 times
Status: Offline

Re: Šta je halal a šta haram?

Post by klanac23 » 06 Oct 2025, 11:58

pojavila se velika epidemija ospica ima i mrtve djece. za sada ima samo vak cina koja sadrzi svinjetinu. jeli halal dati tu vakcinu ili puetiti dijete da umre
nije majmun kriv sto je od njega nastao tramp

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14701 times
Been thanked: 10242 times

Post by Julia-Klara » 06 Oct 2025, 12:05

:rol
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2808 times
Been thanked: 5045 times

Post by Nora Ibsenova » 06 Oct 2025, 12:15

klanac23 wrote: 06 Oct 2025, 11:58 pojavila se velika epidemija ospica ima i mrtve djece. za sada ima samo vak cina koja sadrzi svinjetinu. jeli halal dati tu vakcinu ili puetiti dijete da umre
Vakcinisaćeš dijete, logično.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Been thanked: 8 times

Post by zvrk » 06 Oct 2025, 12:28

klanac23 wrote: 06 Oct 2025, 11:58 pojavila se velika epidemija ospica ima i mrtve djece. za sada ima samo vak cina koja sadrzi svinjetinu. jeli halal dati tu vakcinu ili puetiti dijete da umre
Ako je pozitiva jaca od negative... onda se drzi pozitive, narociti ako pozitiva ima malo vremena da se ponudi.

U ovom slucaju vakcinisite djecu, pa poslije ti trazi krvna zrnca i ispravljaj ako hoces... ako prezive imas vremena.
Last edited by zvrk on 06 Oct 2025, 12:32, edited 1 time in total.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1679 times
Been thanked: 3209 times

Post by Mutevelija » 06 Oct 2025, 12:31

Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 06 Oct 2025, 12:44

Kod bilo kakve zabrane i bilo kakvog doupstenja bilo cega... naj lakse je drugom govorit sta smije a sta ne smije.

To govore oni koji nikad nisu bili ni u jednoj situaciji kad se ima samo ono sto se ima... nista drugo, a moras nesto brzo, ili odmah uraditi.

Pa tad se jednostavno radi sa onim sto se ima...

a snove i zelje, obicna suplja, nema od tog nista...

Ja bih djecu vakcinisao ako nemam odmah neku drugu mogucnost...

BUDITE JEDNOSTAVNI U SVEMU

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41557 times
Been thanked: 28336 times

Post by Rum » 11 Oct 2025, 21:14

Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 15 Oct 2025, 04:25

Da ponovimo...

Sta sve u ovih zadnjih dva para dana nisam procitao od ispiraca mozgova... zesci supljaci sa svih strana.

zvrk wrote: 06 Oct 2025, 11:46 Kad je halal haram a kad je haram halal???

(ovo cu napisat malo slobodnim stilom, bez uvijenog supljiranja, glumatanja, nekakvog foliranja... beje sve onima sto su me kontali zajebat. Ovaj tekst je samo radi toga takav, sto ovi dr. mr. prm, drm, frc, krc... a da i njih spomenem, sejh ovaj, pa onaj, pa nakvi super sejh, pa extra sejh, pa sejh plus, pa kurac palac, pa sve te nekakve titule... zamanta ti se u glavi... svi su tako sjebani da vise ne znaju nista drugo osim da sjebavaju sve okolo sebe, sto se mene tice)

Ovo pitanje, kad sam krenuo da postavljam... ljudi bjezali od mene. Naj teze mi je bilo, kad sam ovo pitanje postavljao "onim", za koje sam smatrao da su "visoko uceni", i bilo mi sasvim normalno ocekivat da mi mogu dati bilo kakav takav imalo razumljiv odgovor. Svi ovi moji "oni visoko uceni", ama bas svi..., sve i jedan, rekli su mi da sam, ono ko pobudalio, nema sanse da to moze, to je nemoguce, da se pravo opasno oko toga igrat, moze se lahko nastradat, to su svakakva neka sejtanska posla, tu dzini kolo igraju, tu vile samo jedu ljude, to nekakvi zmajevi nema im broja, tu zabe pojedose sve rode, kani se toga, ne diraj, ne muti, nikako ne barkaj.. Svasta nesto strasno strasnih sve naj strasnijih odgovora.

Ja se sjebo totalno. Ali, nisam se sjebo od tih "strasno strasnih naj strasnijih svakakvih nekakvih odgovora", u stvari od svih tih takvih odgovora tek sam tad poceo pravo i kontat, da su u pravu ovi... ovde u stvari nesto sa mnom nikako nije u redu, ali samo oko KOGA OVO JA U STVARI BILO STA PITAM...?

E, pa tu sam se razvalio i razocarao extra total plus no limit!!!

I tako... gore, dole, tamo, vamo dodjes laganini nekako sebi, svakako se nekako stumbas, pretumbas, poslozis neke stvari, nesto pobacas u kantu, nesto negdje ostavis, hop hop hop... saberes, oduzmes, skontas i krenes traziti odgovore?

Prvo sto sam samog sebe upitao je: Kako pronaci bilo koga, koji mi moze dati bilo kakav normalan odgovor na ovo pitanje?

Iz svih prijasnih odgovora... iskustveno sam nadosooo da ne smijem nikako trcat i jurit za bilo kim, da bih ga upitao za bilo sta, tako da sam zakocio pravo. Gdje sam god krenuo, samo kocio, kocio, kocio... kocio dok nisam skroz stao. Nisam vise imao nikoga da ista pitam.

VIDIM U DOBROJ SAM ZESCOJ FULI. Na ovaj nacin nisam nikako mogao pronaci odgovor.

U glavi mi se sve svakakve nekakve velike, male, jednobojne, bezbojne, sarene lampice... upalise.

Da skratim, posto tu ima iscitavanja svakakvih malih i velikih knjiga, knjigica, brosura, zabiljeski... nema to kraja, necete tu nista pronaci, o tome nema nigdje nista... ni slova. Tu ima samo jedan ringispil, u kojem se samo mijenjaju stolice na kojima se sjedi. Stolice se mogu samo mjenjat ispadanjem sa jedne stolice... sa koje se samo strovalis na drugu stolicu, ringispil ne staje, samo pici... Stane samo ako se pokvari, a pokvarit se sam nece, moras ga sam pokvarit, slomit, sjebat ga totalno... beje mu sve.

I tako, poslije totalne razvale svega i svacega okolo... jednom na tv-u gledam emisiju o spasavanju u saobracajnim nesrecama, profesionalne spasilacke ekipe gore negdje duboki sjevar, Svedska, Norveska... snjeg, led, oluje, planine, bas zajebano pravo. Ljudi non-stop u poslu puni posla, ja se zijanio kad sam gledao emisiju. Sve orginal, nista gluma... sve uzivo direktna stvarnost desavanja u realnom vremenu. I u jednoj emisiji, jedan proletio, sleper, pun nekakve robe, tezak 50 tona, stabla ga nekakva zaustavila... ljulja se, vozac u kabini ne smije izac, dole provalija kilometar. I ovi dosli... da ga vade. Glavni od ekipe rece da je ovo naj opasnija stvar sto je u svojoj karijeri vidio, a radi 40 godina samo spasavanje. Rekao snimateljima da se odmaknu, imaju samo jednu sansu, pa da ne smetaju... jer nemaju drugu sansu. I krece vadiona... Ja se skroz iztrzo gledajuci, u glavnom, da skratim, izvade ga... ali strasno je bilo.

E sad, meni najvaznije od svega toga je, ovaj glavni. Kad su sve zavrsili... dao mi je odgovor koji sam toliko svugdje trazio, od kojeg su svi samo bjezali, i toliko me razocarali, da ja kad sam ga cuo samo pao sa stolice. Trebalo mi je neko vrijeme da svarim tu jednostavnost kojom mi je covjek rijesio "ne rijesiv problem"

Ova ekipa zavrsili, pokupili stvari, sve sredili... hoce krenut nazad tamo u svoju bazu, i kamerman prilazi ovom glavnom... i pita ga: "Jeste li se vi ikad predali kad ste naisli na neko izvlacenje, koje je sa svih strana izgledalo da je ne moguce bilo sta pokusat???"

Ovaj glavni mu rece: "Kad neko proklizne, pa proleti bilo gdje, naj vaznije je da se zaustavi. Uopste nije vazno gdje se zaustavio, samo je vazno zaustaviti se. Ako se desi da se zaustavio, ima veliku sansu da se bilo kako izvuce. Ne vazno je kako ce se izvuci, vazno je da se izvuce kako god moze. Ovo sto ste sad vidjeli je samo jedno od uspjesnih izvlacenja, samo se to broji... uspjesno izvlacenje. Ima i ne uspjesnih izvlacenja, i njih brojimo, ali na njih ne obracamo paznju, jer su ne vazna, jer ako se nije bilo gdje zaustavio, tu se ne moze nista, pokupis sta je ostalo i samo ides dalje..."

E sad... Razumijevanje halala i harama je ne moguce bez razumijevanja izuzetka: Sta je to izuzetak, koji ima taj neki svoj izuzetak, da ga to kao izuzetkom vodi, dovodi i postavlja u izuzetke izmedju halala i harama?

Svakakve greske se stalno prave, a da nisu ni blizu bilo kakvog izuzetka. To je normalno... skontas da si pogrijesio, ispravis i furas dalje. Greske bilo kakve nisu nikakav izuzetak. (moze se nesto reci, da ako nisi znao... trebao si se raspitat, ha, slobodno se nasmiji, jer je ovo zesca suplja, koju ama bas svi do jednog razvaljivaci mozga govore) Kod bilo kakve greske, to su desavanja koja se bezze dogode, be-je nesto te omete i desi se... ispravis, popravis, i ides dalje. (u najgorem slucaju platis, dobijes neku kaznu... ali naj vaznije je da se ispravilo, popravilo)

Izuzetak je drugaciji, to je ono kad se nema nikakva druga mogucnost, pa negdje, htjeo ne htjeo moras uskocit, gdje se hrves i guras da bi nekako ostao barem trun u "bilo kakvoj pozitivi", jer ta bilo kakva pozitiva je glavna vadiona iz bilo cega... Bilo kakva pozitiva je i cilj, od kojeg ides u drugu pozitivu hop hop hop... iz pozitive u pozitivu. Zato se kaze izuzetak, jer ne moze nikako drugacije osim samo tako... izuzetak (samo... ha. svako ko god izadje iz izuzetka, svako i zna kad je izasao iz izuzetka, i ako nastavi sebe lagat, pa se ufura da mu sve moze biti izuzetak... odmah se iste sekunde prevrnuo da pada, to se da svugdje vidjeti, samo pogledaj okolo sebe, ako znas gdje treba gledat, a ako ne znas... saznaj)

E sad, ovo je osnova za razumijevanje halala i harama, i ako se promisli (samo svojom glavom, nikako drugacije) ne bi trebalo biti nesto tesko sve to otkriti, i otkrivati, polazeci od samog sebe u svemu i svacemu, jer ako krenes od bilo koga drugog, osim samog sebe... bit ces od onih za koje kazu "To je onaj koji sve vidi a samog sebe ne vidi"

Pa, dosli smo do, izgleda naj zajebanijeg pitanja u svemu ovome: "Kad je halal haram, a kad je haram halal???"

(e, na ovo mi je odgovorio onaj jednostavni covjek sa TV-a, iz one spasilacke ekipe sa dubokog sjevera, ima iznad napisano o tome)

To je ono u stvari kad u svom zivotu skontas, nekako, kad bilo kako nadodjes da si proklizo, proletio, ono kad sta god, to nista ni sa icim ne stima. Nevazno je kad, gdje, kako, zasto. Kad se god to skonta, tad je samo vazno da se stane, zaustavi bilo kad, bilo gdje. Pa ako si i do vrata proklizao u " harame septicke jame", i ako hoces iz nje da izadjes, da bi iz nje izasao, kroz nju moras i zaplivat. (ako ne znas plivat, moras biti u njoj dok ne naucis plivat, da bi izasao... ako hoces da izadjes)

Ovdje samo proklizavanje nije ni halal ni haram, nema to stim nista, jer ti tu sta god, ionako ne mozes nista, samo se desi, svima se desava... i to je to, obicno jednostavno proklizavanje. Da si imao bilo kakvu kontrolu u proklizavanju... to bi onda bilo ili direktno u halal ili direktno u haram. Ovde u bilo kakvom proklizavanju isto nema nikakva izuzetka, jer svi stalno i vazda negdje proklizavaju, normala je bilo gdje proklizat, dok izuzetak, sama ti rijec kaze da je izuzetak, vazda je izuzetak, i stalno se desava samo kao izuzetak, nikako drugacije. To sto si upao u haram, to je samo do onoga sta se nalazi iza proklizavanja... (u ovom slucaju je haram, a ne mora uopste biti, cudno je da cim se kaze da je neko proklizao, to odmah nekakva zesca negativa... dok se cudesa ipak non-stop desavaju )

Kad skontas da si u "haramskoj septickoj jami" i sve sto u njoj bilo sta uradis da ne bi iz nje izasao je, cisti sami haram. (ono prevari te da ti je fino, pa ti neces, ne zelis izaci) Kad skontas da trebas izaci, kad ti se ono sve izvrne naopako (ako skontas...?) ne moze nikako drugacije osim proci kroz "same septicke harame" i sve sto uradis da bi izasao iz harama je halal, jer samo izlazenje iz harama je ne moguce bez halala. Nema sta da odgurne harame osim bilo kakvog halala. Samo htijenje, sama zelja izlaska iz harama, malo pomalo vodi do mogucnosti svakavih cudesa, od kojih se harami prevrcu na sve strane, od cega izlaze svakakve prilike za dolazak bilo kakvog halala. Nekad trun bilo kakvog halala, ako dodje, moze deset planina harama kao od sale da zdrobi, kao ona drobilica za velike i male kamenice, to samo drobi. Ovo je samo ako je cilj da se izadje iz ("haramske septicke jame) A halal, ako tu treba da dodje, on tu samo dodje, i taj kome je dosao... svakako i bilo kako sazna za njega.

(NIKAD NE ZABORAVI, HALALU CILJ NIKAD NE OPRAVDAVA, NITI SE HALALU IKAD MOZE DESITI BILO KAKVA NE HALALSKA SREDSTVA, DA BI BILO KO IZASAO IZ HARAMA, NE MOGUCE JE POMJESAT HALAL SA HARAMOM, HALAL SAMO RAZVALJIVA HARAME, A STA CES TI SA HALALOM... PA KOLIKO SI SE SKONTAO, TAKO CE TI I BITI, NIKAKO DRUGACIJE???)

Trunka po trunka halala, ako ga ima, malo po malo razgrcat ce harame... do izlaska iz "septicke haramske jame" (ne kaze se bez veze strpljen spasen, a u zurbi se citav polomis... i opet nista)

Svako ima, ili je imao svoje "septicke jame", razlika je samo ko je izasao iz nje, i ko hoce da iz nje izadje...?

Ima i onih kojima ja tamo ljepo i fino, i svakog zovu da dodju u tu finocu i ljepotu.

Imam i ja svojih finoca i ljepota, neko povraca na njih, neko se smije, neko bjezi, neko nema pojma o cemu govorim, nekom lud, nekom puko ko petarda... (ha, poznato vam ovo?)

Onaj ko vidi "septicku jamu" ako ima bilo kakvu mogucnost nikad joj i ne prilazi, jer zna o cemu se radi.

Ovdje je najvaznije da svako krene samo od samog sebe, i da sve posmatra samo od samog sebe, i da sve rijesava samo od samog sebe, i da bilo sta kad radi, da to radi samo od samog sebe...

Ne treba jos napisat da tvoja glava nije nicija tudja glava, niti da je bilo cija tudja glava i tvoja glava... Ako izgubis svoju glavu, ne moguce je od sebe krenut bilo gdje... jer to jednostavno vise nisi ti.

A kad vise nisi ti, onda ne ocekivaj nista drugo osim da ces nastradat.

A kad nastradas, pitanje je jesi li uopste stvarno i nastradao, jer moze biti totalno nesto drugo...???

Ljudi upste nikad nista ne znaju sta ce se desit.

O proslosti vise lupetamo, pa se nesto iz tog tolikog lupetanja neka trun i pogodi...

U sadasnjosti samo gledamo i svi se razvalismo od pretpostavljanja...

Sta ce se desiti poslije sad, ljudi o tom nikad nigdje pojma nemaju.

U stvarnosti ima samo nada, pa se nadas... cemu god hoces.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41557 times
Been thanked: 28336 times

Post by Rum » 01 Dec 2025, 17:12

Bitno je da je halal a za ostalo cemo se snaci 🤗
FB_IMG_1764605465257.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 55305 times
Been thanked: 9864 times

Post by ElTriconi » 01 Dec 2025, 17:16

Rum wrote: 01 Dec 2025, 17:12 Bitno je da je halal a za ostalo cemo se snaci 🤗
FB_IMG_1764605465257.jpg
Da su nemacki vojnici u drugom svjetskom ratu u staljingradu imali to donje desno ne bi morali nozem rasporavat gace kad krenu poraj sebe ocam :D.
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Post Reply

Return to “Religija”