Zašto dolazi do nesporazuma u komunikaciji? Emocionalna osjetljivost i odgovornost u razgovoru
Moderator: Krokodil Behko
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8229 times
- Been thanked: 19379 times
- Status: Offline
Re: Zašto dolazi do nesporazuma u komunikaciji? Emocionalna osjetljivost i odgovornost u razgovoru
Ne pregoni sad ni ti Bez.
Ubuduce pisimo uopsteno a ne o slucaju Artur-Morgen i o tome ko je kriv a ko u pravu od njih dvoje.
Ubuduce pisimo uopsteno a ne o slucaju Artur-Morgen i o tome ko je kriv a ko u pravu od njih dvoje.
- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 31430 times
- Been thanked: 29161 times
Re: Zašto dolazi do nesporazuma u komunikaciji? Emocionalna osjetljivost i odgovornost u razgovoru
Tema je stvarno odlicna, ali da se sada mora cepidlaciti je totalno preterano i samo vodi u pogresan smer.
Ako neko misli da ja branim cetnike, nek to i dalje misli i neka me lepo zaobidje. I ja sa takvim ljudima ne bih komunicirala.
A ti arture si tu istu vecer prekinuo svaku komunikaciju sa “moj naklon i laku noc” a mogli smo odmah da razresimo situaciju, ali ti si se povukao i dobro skrojio plan kako ces mi “vratiti” (obrati paznju na znakove navodnika)
Eto, tako sam
Ja sam to sad sve tako protumacila i ne vidim ni miligram empatije prema meni, naprotiv.
Ps. Za mene je baja buba. Insekt.
Pps. I ne zelim
Da se vise taj razgovor analizira.
Ako neko misli da ja branim cetnike, nek to i dalje misli i neka me lepo zaobidje. I ja sa takvim ljudima ne bih komunicirala.
A ti arture si tu istu vecer prekinuo svaku komunikaciju sa “moj naklon i laku noc” a mogli smo odmah da razresimo situaciju, ali ti si se povukao i dobro skrojio plan kako ces mi “vratiti” (obrati paznju na znakove navodnika)
Eto, tako sam
Ja sam to sad sve tako protumacila i ne vidim ni miligram empatije prema meni, naprotiv.
Ps. Za mene je baja buba. Insekt.
Pps. I ne zelim
Da se vise taj razgovor analizira.
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 970 times
- Been thanked: 6938 times
naravno da nije strasno, al et. de samo da uzmemo ovu tvoju kratku recenicu. kako da je shvatim? s tim, da odmah nakon nje koristis ali!
jel strasno ili nije? tvoju recenicu, ako ali uzmem u obzir, mogu smatrati kao direktnu optuzbu za onakav razvoj razgovora, zar ne?
dalje moze biti izraz relaksacije situacije, opustanje u smislu, de pa nije nista strasno, sta vam je. a ti arture brate malo se priberi, ne moras odmah dizat nos. kako ti mislis o tome majo?
onda mogucnost da to mislis kao blagu opasku ka izbjegavanju konflikta, ono pa nije nista strasno, dete, budite fini.
dalje sigurno kao znak empatije i podrske prema bojani...
znaci, desetine mogucnosti koje sve mozemo zamisliti, a da nijedna od njih ne mora nuzno da dotice bit onoga sto sugovornik zamislja...
pa kako onda na kraju da poboljsamo komunikaciju?
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 22828 times
- Been thanked: 20918 times
Nije otvorio temu da se priča o toj situaciji i da bi ispao u pravu u vezi nečeg, ali su neki navaljivali da im da kontekst tog razgovora koji je tekao između njih. Da je htio samo biti u pravu i da dobije neku validaciju u prvom postu bi spomenuo tok cijele diskusije i o kome je tačno riječ.
Tema je i bez tog primjera apsolutno na mjestu. Smirite doživljaj i odvadite malo.
Tema je i bez tog primjera apsolutno na mjestu. Smirite doživljaj i odvadite malo.
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
I nije ovo samo slučaj između njih. To se dešava skoro pa svakodnevno na ovom forumu. Samo treba malo bolje obratiti pažnju.
- Morgen
- Zvezda foruma

Uvodna tema je tako postavljena da bi se postaviloMasamune wrote: 01 Sep 2024, 11:59 Nije otvorio temu da se priča o toj situaciji i da bi ispao u pravu u vezi nečeg, ali su neki navaljivali da im da kontekst tog razgovora koji je tekao između njih. Da je htio samo biti u pravu i da dobije neku validaciju u prvom postu bi spomenuo tok cijele diskusije i o kome je tačno riječ.
Tema je i bez tog primjera apsolutno na mjestu.
Pitanje, a ko je to?
Ja ni sanjala nisam da ce neko pomisliti da ja branim
Cetnike, inace bih odma od Pocetka sasekla.
Ja sam mislila da on pominje Baju, a da ja ne znam da je i on neki Fauxpas ucinio “cetnicki”, kao sto nisam znala za acu lukasa (i tu ne znam sta je
Bilo, al sam prihvatila tako jer je vas na forumu ocigledno nesto od njega pogodilo, i ja to postujem)
Pitala
Sam se onda, pa sta je
Ovaj nedeljko sad reko protiv bosanaca? Jel
I
On cetnik??
Ali
Ocigledno sam ja u ovoj prici cetnik.
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Jedina njegova greška jeste ono što si spomenula. Trebao ti se javiti privatno da to riješite, a onda je mogao tu temu napraviti da se o tome pozabavimo.Morgen wrote: 01 Sep 2024, 12:05Uvodna tema je tako postavljena da bi se postaviloMasamune wrote: 01 Sep 2024, 11:59 Nije otvorio temu da se priča o toj situaciji i da bi ispao u pravu u vezi nečeg, ali su neki navaljivali da im da kontekst tog razgovora koji je tekao između njih. Da je htio samo biti u pravu i da dobije neku validaciju u prvom postu bi spomenuo tok cijele diskusije i o kome je tačno riječ.
Pitanje, a ko je to?
Ja sam mislila da on pominje Baju, a da ja ne znam da je i on neki Fauxpas ucinio “cetnicki”, kao sto nisam znala za acu lukasa (i tu ne znam sta je
Bilo, al sam prihvatila tako jer je vas na forumu ocigledno nesto od njega pogodilo, i ja to postujem)
Pitala
Sam se onda, pa sta je
I
On cetnik??
Ali
Ocigledno sam ja u ovoj prici cetnik.![]()
Ali nije istu napravio da traži neku validaciju. Napravio je jer mu je žao što je to tako ispalo.
Last edited by Masamune on 01 Sep 2024, 12:08, edited 1 time in total.
- Morgen
- Zvezda foruma

Napravio magarecu uslugu.
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
hvala chan san. upravo tako, nema nikakve potrebe da silazimo na taj licni nivo. no, cini mi se da nasa kultura dijaloga i rasprave to nikako ne dozvoljava. mora biti sve problem, mora biti na licnoj osnovi, mora biti neko ko je u centru paznje i naravno mora se diskutovati uvijek o necemo sto apsolutno nije usmjereno ka prvobitnom cilju. i jebo pricu ako nema kolca da nekog stigne po ledjima.Masamune wrote: 01 Sep 2024, 11:59 Nije otvorio temu da se priča o toj situaciji i da bi ispao u pravu u vezi nečeg, ali su neki navaljivali da im da kontekst tog razgovora koji je tekao između njih. Da je htio samo biti u pravu i da dobije neku validaciju u prvom postu bi spomenuo tok cijele diskusije.
dozvoli da postavim post od prije nekoliko dana koji pokazuje moje misljenje o raspravama, diskusijama i svadjama i kako ja mislid da ih treba voditi...
dozvoli mi par rijeci skinski..
svadja u vezi moze imati i mnoge pozitivne aspekte, sto se mene tice. istrazivanja i iskustva pokazuju da konflikti mogu pomoci partnerima da bolje razumiju jedni druge. na kraju one nam omogucavaju izrazavanje pravih osjecaja i potreba... siguran sam da konstruktivna svadja moze poboljsati emocionalnu povezanost jer podstice iskrenu komunikaciju i jaca povjerenje. cini mi se da kroz sukobe, partneri mogu rjesavati nesuglasice i graditi neko dublje medjusobno postovanje. naravno, covjek i svadju treba koristiti kao priliku za razvoj vjestine slusanja i empatije. mislim da kroz to svaki partner uci da bolje razumije perspektivu onog drugog. da ga osjeti, dozvoli. na kraju krajeva cilj bi trebao biti razumijevanje, a ne nekakvo pobjedjiivanje, ko je u pravu i kako. muskarci inace dozivljavaju svadje dosta intenzivnije od zena, neugodnije su im. pokusavaju da ih izbjegnu, ignoriraju. samo ce se sve srediti!
iskustvo nam pokazuje da bas iz tih razloga zene prije otvaraju te nelagodne teme. takodjer su zene inace spremnije na tu vrstu konfontacije nego muskarci. nije bas uvijek jasno zasto. moguce iz straha da ce svakako izgubiti, jer smatraju da su zene dosta jace u socijalnim, jezickim vjestinama. neki dolaze do zakljucaka da bi i stvar odrastanja kod muskaraca mogla biti upravo odlucujuca. npr. mame koje se zale sinovima djecacima, tinejdzerima kako je tata ovakav, onakav i tako dalje... na kraju, kako neki kazu, npr. roesler, da se zenama u nasem drustvu vise dopusta da izrazavaju svoje emocije. zbog toga one uce da se ofenzivnije nose s njima ili ih teze regulisu. mnoge studije takodjer pokazuju da su muskarci prije spremni da izbjegnu eskalaciju. vazno je da zene takodjer spoznaju da intenzitet neke teme ili oblik svadje moze u datom trenutku biti previse za muskarca i da shvate da, kada on kaze "dosta sada", to nema apsolutno nikakve veze s autoritetom, vec jednostavno znaci da vise ne mose da primi nove informacije. upravo u takvim trenutcima zene reagiraju buntovnicki, kao ko si ti da meni kazes da je dosta ili da mi zabranis da kazem ono sto mislim. u takvim situacijama moze doci do eskalacije. ali onda svakako nisu od pocetka postavljene zdrave granice diskusije, svadje ili rasprave.
- Morgen
- Zvezda foruma

To ne znam. Nakon ovih optuzbi, logicno je da ja mislim da je hteo sebe da opere.Masamune wrote: 01 Sep 2024, 12:07Jedina njegova greška jeste ono što si spomenula. Trebao ti se javiti privatno da to riješite, a onda je mogao tu temu napraviti da se o tome pozabavimo.Morgen wrote: 01 Sep 2024, 12:05
Uvodna tema je tako postavljena da bi se postavilo
Pitanje, a ko je to?
Pitala
Sam se onda, pa sta je
I
On cetnik??
Ali
Ocigledno sam ja u ovoj prici cetnik.![]()
Ali nije istu napravio da traži neku validaciju. Napravio je jer mu je žao što je to tako ispalo.
Sta se u najgorem slucaju moze njemu prebaciti? Provokator?
A ja cetnik? Branim cetnike??
Evo iskreno, privatno ovo ne
Bi ovako lako proslo. Za mene je to velika
Uvreda.
Nemate pojma koliko.
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Ja bih to svrstao u nesporazum prije svega, a u nesporazumu učestvuju obje strane uglavnom.Morgen wrote: 01 Sep 2024, 12:11To ne znam. Nakon ovih optuzbi, logicno je da ja mislim da je hteo sebe da opere.Masamune wrote: 01 Sep 2024, 12:07
Jedina njegova greška jeste ono što si spomenula. Trebao ti se javiti privatno da to riješite, a onda je mogao tu temu napraviti da se o tome pozabavimo.
Uvreda.
Nemate pojma koliko.
- Morgen
- Zvezda foruma

Mhm. Cinjenica da mi se nijedanput nije obratio privatno dovodi do zakljucka da je ovim hteo da dokaze da je on u pravu.Masamune wrote: 01 Sep 2024, 12:13Ja bih to svrstao u nesporazum prije svega.Morgen wrote: 01 Sep 2024, 12:11
To ne znam. Nakon ovih optuzbi, logicno je da ja mislim da je hteo sebe da opere.
Uvreda.
Nemate pojma koliko.
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
e sad te ja ne razumijem i molim te da mi objasnis to.
zar nije vec iz tvog prvog posta na temu jasno da se radi o razgovoru izmedju nas dvoje? otkud sada ta optuzba da sam u prvom postu postavio tako da bi se pitalo ko je to? ne razumijem te i opet mi je zao...
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
nazivati me provokatorom, koji zeli da nesto sapere sa sebe je u najmanju ruku bezobrazno morgen. jako nisko i neocekivano. za svo ovo vrijeme koje sam na forumu sam sa tobom promijenio max 20 pp, ne znam zasto imas ocekivanja da ti se javim privatno i u vezi cega. no, nek bude tako.
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
sta tacno si zelio da kazes sa ovim?bez wrote: 01 Sep 2024, 11:48 a poravo pjetrerivanje je kad otvoris temu o ispravnoj komunikaciji da bi dobio dokaz da si ti u pravu a toliko zakukuljis o cemu u stvari zelis da se pise da kad se pise o tome to je cisti offtopic
- Skin
- Inventar foruma

- Has thanked: 2974 times
- Been thanked: 3400 times
- Status: Online
morgen, ja sam ti objasnila najbolje sto sam mogla, ali ovo kako izvrces stvari i trpas mi maltene da sam tebi rekla da si nekakav cetnik je drama samo takva u kojoj ti ne mislim pomagati. misli sta hoces, tumacila sam ono sto sam procitala da si ti licno napisala.
licemjerstvo cao.
licemjerstvo cao.
- Skin
- Inventar foruma

- Has thanked: 2974 times
- Been thanked: 3400 times
- Status: Online
a arthur, citirani post je sa druge teme, o svadjama izmedju muskarca i zene. nije bas za ovo. htjela sam odgovoriti na njega jer je super, ali nisam tamo ulazila.
hajd cuvajte se
hajd cuvajte se
- bez
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 235 times
- Been thanked: 674 times
upravo to sto pise, otvorio si temu s cilljem da dobijes podrsku u raspravi sa morgen, ali si to toliko uspjesno zamuljio da si sam morao postaviti linkove na vasu komunikaciju jer ostali nisu uspjeli skontat, a ta rasprava u ovoj temi je offtopic
- Morgen
- Zvezda foruma

Napisala sam STA BI MOGLO U NAJGOREM SLUCAJU DA TI SE PREBACI!Arthur Dent wrote: 01 Sep 2024, 12:20 nazivati me provokatorom, koji zeli da nesto sapere sa sebe je u najmanju ruku bezobrazno morgen. jako nisko i neocekivano. za svo ovo vrijeme koje sam na forumu sam sa tobom promijenio max 20 pp, ne znam zasto imas ocekivanja da ti se javim privatno i u vezi cega. no, nek bude tako.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 55305 times
- Been thanked: 9864 times
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

Da bog da se do vijeka ne probudio