Ban Kulin
Moderator: Krokodil Behko
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 22825 times
- Been thanked: 20913 times
- Status: Offline
- Sioux
- Inventar foruma

- Has thanked: 1397 times
- Been thanked: 1708 times
Re: Banja Luka: Otkriven spomenik Kulinu banu
Reci ti meni dal bi Kotroman podržavo hajduke..
Pardon, ovaj, kulin ban..
Pogled Joca Vujičića
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10000 times
- Been thanked: 11884 times
Sioux wrote: 14 Aug 2024, 18:21Reci ti meni dal bi Kotroman podržavo hajduke..
Pardon, ovaj, kulin ban..
Pa sigurno ne bi podržao nikakvu hajdučiju.
Ne znam na koje hajduke ti misliš, al meni se čini da u BiH postoje dvije hajdučke teritorije s permanentnim vladarima. Čak, onaj u Mostaru ima dvorac, bistu, portret, porodični velikaški grb, itd.
Ne bi se on dobro proveo kod Kotromanića.
And fajnali, glupe su ovakve teme, ti ljudi iz srednjeg vijeka, vezine veze nemaju s aktuelnim nacijama i glupo je tvrditi da je neki Vlatko, Kulin, itd, Hrvat, ili nešto drugo.
- Sioux
- Inventar foruma

- Bosnia_Nord
- Osvježenje foruma

- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 219 times
Što recimo ti ne poštuješ svoje pretke prije Tvrtka i hrišćanstva na ovim prostorima. Nisu ni oni hrišćanstvo primili tek onako što im se sviđalo.bosnjakinja wrote: 14 Aug 2024, 14:26 evo kako je nas veliki kralj Tvrtko govorio o sultanu.
"Pobijedili smo, naime, Murata, onoga oholog sina i slugu Sotone, podlog neprijatelja Kristova imena i čitavog ljudskog roda, a posebno kršćana i pravovjerja. On je sebi već podvrgao mnoge narode i svakog je dana dizao glavu poput uspravljene zmije, a iz usta, kao u ljutice razjapljenih, trudio se što je više mogao izbljuvati otrov. Nastojao je i upinjao se da sve Kristove vjernike i štovatelje rečene vjere uzbuni, osvoji, podjarmi i uništi. Već je bio došao spreman i pripravan da naše zemlje uzbuni, a zatim da u vaše provali s dvojicom svojih sinova i s Turcima, koje predvodi. Ali, kad je konačno s njima započet rat 20. dana netom protekloga mjeseca juna, uz naklonu pomoć Božije desnice, izvojevali smo potpunu pobjedu, savladali smo i na tle oborili ubijene [neprijatelje], a samo je, Bogu hvala, malo njih ostalo živih. Istina, bilo je nekoliko i naših pobijenih, ali nije mnogo," stoji između ostalog u pismu kojeg je Tvrtko uputio Trogiranima. U titulaciji Tvrtko svoju kraljevsku titulu navodi kao Stjepan Tvrtko, Božijom milošću kralj Raške, Bosne i Primorja itd.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/godisnj ... /220627161
i danas stoji ponosno u glavnom gradu![]()
- baton
- Osvježenje foruma

- Has thanked: 469 times
- Been thanked: 1062 times
U jedno dvije sezone mi bio nick Vlatko Vuković..sad travijan mislim da je oslabio..možda ono evropski a slab je bio onaj ba sa naših prostora.
A pade mi na pamet i Vlatko Vuković koji je bio meni major u centru za obuku policije u Ribnici u Kraljevu 1987 godine..tada je komandant kasarne bio Slovenac Ivan Boteri...A major Vlatko Vuković u to vrijeme je bio najbolji najsposobniji oficir JNA..baš ono oficirčina.
Sami ste krivi, slali ste nam vukove umjesto čobana.
- Quds
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 3828 times
- Been thanked: 1546 times
Sara ti je baš orijentalno ime.bosnjakinja wrote: 06 Aug 2024, 11:24Pa gdje si to vidio? to jedan od hiljadu ,vise danas ima Kulina i Tvrtka,eno neki dan sam ti slikalaNaseef Mushroom wrote: 06 Aug 2024, 11:20
![]()
Prije 50 godina Bošnjaci davali djeci imena Dražen i Zdravko a danas toga nema.
a skoro sam upoznala i malu Suncicu,roditelji bosnjaci(jako fino ime)
Poenta je danas imamo vise "neorijentalnih imena" ,znaci ne mora biti Dusko ali zato jeste Ema ili Sara
- immuno
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 13515 times
- Been thanked: 14722 times
- Status: Online
- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 31417 times
- Been thanked: 29159 times
- Vanilla
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 5303 times
- Been thanked: 6798 times
Sara je žensko ime koje je nastalo od imena Sarah ,značenje imena predstavlja kneginju, princezu. Ime je hebrejskog i arapskog porijekla. Na arapskom se piše سارة, na hebrejskom se piše שרה Sārā.
U islamu ime Sara je ime koje donosi sreću, smatrala se najljepšom ženom poslije Have, bila je žena Allahovog poslanika Ibrahima a.s.
Sara
U islamu ime Sara je ime koje donosi sreću, smatrala se najljepšom ženom poslije Have, bila je žena Allahovog poslanika Ibrahima a.s.
Sara
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 22825 times
- Been thanked: 20913 times
- bosnjakinja
- Inventar foruma

- Has thanked: 225 times
- Been thanked: 359 times
Nije slucajno doslo u Bosnu zajedno s Davudom i ostalima, svako drugi njemac svedjan itd je Sara i David
Poznajes li bosnjakinju nenu Saru? Nismo to ime davali prije jer su ga davali hrvati vise
- Morgen
- Zvezda foruma

- bosnjakinja
- Inventar foruma

Islamska imena ne postoje vec imena s lijepim znacenjem a hodze kazu i da se razlikujes od krscnaa, e pa posto je Sara toliko cesto kod njih nije preporucitVanilla wrote: 15 Aug 2024, 11:43 Sara je žensko ime koje je nastalo od imena Sarah ,značenje imena predstavlja kneginju, princezu. Ime je hebrejskog i arapskog porijekla. Na arapskom se piše سارة, na hebrejskom se piše שרה Sārā.
Sara![]()
Tako mi rekao hodza
- Quds
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 3828 times
- Been thanked: 1546 times
Mijenjaj hodžu.bosnjakinja wrote: 15 Aug 2024, 11:53Islamska imena ne postoje vec imena s lijepim znacenjem a hodze kazu i da se razlikujes od krscnaa, e pa posto je Sara toliko cesto kod njih nije preporucitVanilla wrote: 15 Aug 2024, 11:43 Sara je žensko ime koje je nastalo od imena Sarah ,značenje imena predstavlja kneginju, princezu. Ime je hebrejskog i arapskog porijekla. Na arapskom se piše سارة, na hebrejskom se piše שרה Sārā.
Sara![]()
Tako mi rekao hodza
- bosnjakinja
- Inventar foruma

Quds wrote: 15 Aug 2024, 11:57Mijenjaj hodžu.bosnjakinja wrote: 15 Aug 2024, 11:53
Islamska imena ne postoje vec imena s lijepim znacenjem a hodze kazu i da se razlikujes od krscnaa, e pa posto je Sara toliko cesto kod njih nije preporucit
Tako mi rekao hodza![]()
Sad vise ne treba
Jer ako mogu sva lijepa imena moze i Marija Ana itd Sara .Sta fali Fatimi ? Zasto da se krijes? Budi Ahmed i Fatima
- Morgen
- Zvezda foruma

Meni pop toliko problema pravio zbog mog izbora imena da je skoro odbio da mi krsti cerku
Posle par meseci vidim u parohijskom
Pismu, krstio se klinac sa imenom BRUCE LEE djordjevic

- bosnjakinja
- Inventar foruma

HahahahMorgen wrote: 15 Aug 2024, 12:03 Meni pop toliko problema pravio zbog mog izbora imena da je skoro odbio da mi krsti cerku
![]()
- Sioux
- Inventar foruma

Hebrew Word of the Day
Sar שַׂר Meaning: Prince, chief captain, Minister (modern)
This amazing word affected many languages in the word. In fact, many English words have been derived from this Hebrew word. The name Sarah or Sara are the feminine form of “prince,” but there is no connotation of power in this name, just nobility. Sarah or Sara has the power value vested in the warrior prince. The name Israel came from this root when Jacob was wrestling as a hero prince with God and won. This is when his name was changed to Israel (Gen. 32:29).
The exalted name Sir also came from “sar.” So are all these highest-ranking leader’s names: Caesar, the Roman emperor; the Kaiser in Germany; the Tzar or Tsar in Russia.
A wealth of other high-ranking clergy names came from the Hebrew Sar: Minister, Mister, the Spanish rank se·ñor, monsignor, the French word for sir: monsieur (notice that it ends with an “r” even though it is not pronounced). Senior and seniority are also related to the Hebrew “sar.”
We shall close with the famous verse from Isa. 9:5:
“For to us a child is born, to us a son is given; and the government is upon his shoulder; and his name shall be called ‘Wonderful counsellor of the mighty God, of the everlasting Father, of the Prince of peace .”
This last name in Hebrew is “Sar Shalom.”
Sar שַׂר Meaning: Prince, chief captain, Minister (modern)
This amazing word affected many languages in the word. In fact, many English words have been derived from this Hebrew word. The name Sarah or Sara are the feminine form of “prince,” but there is no connotation of power in this name, just nobility. Sarah or Sara has the power value vested in the warrior prince. The name Israel came from this root when Jacob was wrestling as a hero prince with God and won. This is when his name was changed to Israel (Gen. 32:29).
The exalted name Sir also came from “sar.” So are all these highest-ranking leader’s names: Caesar, the Roman emperor; the Kaiser in Germany; the Tzar or Tsar in Russia.
A wealth of other high-ranking clergy names came from the Hebrew Sar: Minister, Mister, the Spanish rank se·ñor, monsignor, the French word for sir: monsieur (notice that it ends with an “r” even though it is not pronounced). Senior and seniority are also related to the Hebrew “sar.”
We shall close with the famous verse from Isa. 9:5:
“For to us a child is born, to us a son is given; and the government is upon his shoulder; and his name shall be called ‘Wonderful counsellor of the mighty God, of the everlasting Father, of the Prince of peace .”
This last name in Hebrew is “Sar Shalom.”
Pogled Joca Vujičića
- immuno
- Forum [Bot]
- Has thanked: 13515 times
- Been thanked: 14722 times
- Status: Online
Ti i tvoji izvori informacijabosnjakinja wrote: 15 Aug 2024, 11:53Islamska imena ne postoje vec imena s lijepim znacenjem a hodze kazu i da se razlikujes od krscnaa, e pa posto je Sara toliko cesto kod njih nije preporucitVanilla wrote: 15 Aug 2024, 11:43 Sara je žensko ime koje je nastalo od imena Sarah ,značenje imena predstavlja kneginju, princezu. Ime je hebrejskog i arapskog porijekla. Na arapskom se piše سارة, na hebrejskom se piše שרה Sārā.
Sara![]()
Tako mi rekao hodza