Zašto dolazi do nesporazuma u komunikaciji? Emocionalna osjetljivost i odgovornost u razgovoru

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Vanilla
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 5303 times
Been thanked: 6798 times
Status: Offline

Re: Zašto dolazi do nesporazuma u komunikaciji? Emocionalna osjetljivost i odgovornost u razgovoru

Post by Vanilla » 02 Sep 2024, 09:19

Virtualna komunikacija je veoma oskudna komunikacija i podložno tlo za nesporazume.
Nije mi se jednom desilo. Doduše, sklona sam da, ako mi nešto nije kako treba :D. da zapitkujem, tražim objašnjenje i kratke i jasne poruke. I sama se trudim da budem jasna.

Velika je razlika u odnosu na živu komunikaciju. Čim mi se desi takav nesporazum, insistiram na viđanju pa da se razjasni. Potrebno mi je da vidim facijalnu ekspresiju, oči, intonaciju u govoru, osmijeh/ljutnju, položaj tijela, dodir,....pa da i ja objasnim ono što sam napisala a protumačeno je drugačije u odnosu na ono što sam zaista htjela reći.

Ovo sve važi za veoma bliske i bitne odnose.

Bitno mi je da ne kažem/ne napišem nešto što bi moglo povrijediti osobu s kojom komuniciram a isto tako, spremna sam odgovoriti na sarkazam i uvrede.
Svaka negativno izgovorena/napisana ostavlja trag, naruši odnos, ma kako da se kasnije izglade odnosi ili iziskuje neko vrijeme da se sve to samo od sebe posloži.
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22814 times
Been thanked: 20900 times

Re: Zašto dolazi do nesporazuma u komunikaciji? Emocionalna osjetljivost i odgovornost u razgovoru

Post by Masamune » 02 Sep 2024, 10:50

Vanilla wrote: 02 Sep 2024, 09:19 Virtualna komunikacija je veoma oskudna komunikacija i podložno tlo za nesporazume.
Nije mi se jednom desilo. Doduše, sklona sam da, ako mi nešto nije kako treba :D. da zapitkujem, tražim objašnjenje i kratke i jasne poruke. I sama se trudim da budem jasna.

Velika je razlika u odnosu na živu komunikaciju. Čim mi se desi takav nesporazum, insistiram na viđanju pa da se razjasni. Potrebno mi je da vidim facijalnu ekspresiju, oči, intonaciju u govoru, osmijeh/ljutnju, položaj tijela, dodir,....pa da i ja objasnim ono što sam napisala a protumačeno je drugačije u odnosu na ono što sam zaista htjela reći.

Ovo sve važi za veoma bliske i bitne odnose.

Bitno mi je da ne kažem/ne napišem nešto što bi moglo povrijediti osobu s kojom komuniciram a isto tako, spremna sam odgovoriti na sarkazam i uvrede.
Svaka negativno izgovorena/napisana ostavlja trag, naruši odnos, ma kako da se kasnije izglade odnosi ili iziskuje neko vrijeme da se sve to samo od sebe posloži.
Isto tako, vrlo često se ljudima dešava da u face to face usmenoj komunikaciji ostaju nedorečeni, a to se javlja iz raznih razloga - najčešće nas nešto ometa u datim trenucima i gubimo fokus. To je manjkavost takve vrste komunikacije i tu je mnogo bolja virtualna, a pogotovo u poslovnom životu.

U svemu drugom je face to face i bolja i potrebnija, jer puno znači uvid u nečiji govor tijela, facijalnu ekspresiju i ostalo.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2808 times
Been thanked: 5044 times

Post by Nora Ibsenova » 02 Sep 2024, 14:39

Složena i opširna tema, zaista bi se o njoj moglo razgovarati iz puno uglova.
Razgovori uživo i razgovori pisanom rječju su dvije različite teme jer u jednom vidu nedostaje element neverbalnog izražavanja, a u drugom vidu nedostaje, u većini slučajeva, afektivni element, to jest u pisanoj komunikaciji imamo više vremena da "smislimo" odgovor nego kada sa nekim razgovaramo oči u oči.

Dobro je, a to nije uvijek moguće, poznavati drugu osobu i njenu emotivnu zrelost (ili nedozrelost) pa se u skladu toga prilagoditi i razgovoru, ali generalno, sem dobre namjere i volje da nas druga osoba ispravno shvati, ne možemo biti odgovorni za tuđe "halove" (pod tim mislim i na emotivnu zrelost, trenutno emotivno stanje, okolnosti u kojima se nalazi, itd).

Ja ću navesti primjer iz svog ličnog života, jer mislim da je u ovakvim temama dobro prikazati konkretne "vrste" nesporazuma, pošto je tema toliko uopštena i općenita, opširna i onako "u zraku".

JA: Radiš li sutra ujutro?
ON: Ne radim.
JA: Hoćeš ići sa mnom na kontrolu?
ON: Pa hajde.

JA (U SVOJIM MISLIMA) 300 na sat: čuj pa hajde sigurno mu se ne ide a neće da me odbije garant sam mu dosad i dojadila sa svojim kontrolama dojadila sam mu i sa svojim problemima nisam samo njemu dojadila dojadila sam svima u svom životu svima je sigurno više muka od mene pa tako i njemu i meni bi svako tako dojadio što ja očekujem da neko mene toliko dugo trpi dugo je i trpio ne znam što trpi kad ne mora vala i što će mi iko mogu ja i sama ići uopšte mi ne treba da ide i on sa mnom ne mora ni ići ko ga jebe

JA: Ne moraš.
ON: Nisam rekao da neću, ići ću.
JA: Vidim ja da se tebi ne ide, uredu je.
ON: Aman žene ..
JA: I ako ti je dojadilo, bolje da si mi rekao otvoreno, nego ovako.
ON: ....
JA: Prebacivanje nečega od neki dan što me u tom trenutku nije zateklo u "ranjivom" stanju.

I tako ja, on, i nastavljanje rasprave o ničemu u nedogled.

Pozadina: Strah me da me napustiš.

Dakle, možemo mi donekle misliti o drugoj osobi i njenom raspoloženju, ali ne treba stavljati sebi za vrat tu odgovornost.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Ledena
Ange Ou Demon
Ange Ou Demon
Mood:
Has thanked: 1369 times
Been thanked: 4696 times

Post by Ledena » 02 Sep 2024, 14:46

Pa ti sama sebe ubijes u pojam razmisljajuci sta je u njegovoj glavi. I praveci scenarije u svojoj glavi.
Ako je rekao da ide, ima da ide, islo mu se ili ne.
Nema tu puno filozofije.
Nikad ne dozvoli da budeš nekome trn u oku.
Budi ekser!

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 02 Sep 2024, 14:51

Ledena wrote: 02 Sep 2024, 14:46 Pa ti sama sebe ubijes u pojam razmisljajuci sta je u njegovoj glavi. I praveci scenarije u svojoj glavi.
Ako je rekao da ide, ima da ide, islo mu se ili ne.
Nema tu puno filozofije.
Tako je. Zato i kazem, ne moze pojedinac imati osjecaj odgovornosti nad izrecenim jer nikad ne zna kakva je budala s drug druge strane slusalice.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2970 times
Been thanked: 3388 times

Post by Skin » 02 Sep 2024, 14:57

:D.
ma joj, nemoj biti prestroga ni prema sebi, gentle with care! zene inace tako imaju 6 kompleksnih misli u glavi, a muskarci 1, max 2.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 02 Sep 2024, 14:58

Nekad to sa raznim scenarijima u glavi kod druge strane baš zna da iscrpi čovjeka, al mi smo generalno stvoreni da to istrpimo, iskuliramo i da samo gledamo pravolinijski :mmm

Ledena
Ange Ou Demon
Ange Ou Demon
Mood:

Post by Ledena » 02 Sep 2024, 14:59

Skin wrote: 02 Sep 2024, 14:57 :D.
ma joj, nemoj biti prestroga ni prema sebi, gentle with care! zene inace tako imaju 6 kompleksnih misli u glavi, a muskarci 1, max 2.
Sta sam ja onda, musko? :sok
Budi ekser!

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 02 Sep 2024, 15:00

Masamune wrote: 02 Sep 2024, 14:58 Nekad to sa raznim scenarijima u glavi kod druge strane baš zna da iscrpi čovjeka, al mi smo generalno stvoreni da to istrpimo, iskuliramo i da samo gledamo pravolinijski :mmm
:D. stoici

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 02 Sep 2024, 15:01

Skin wrote: 02 Sep 2024, 15:00
Masamune wrote: 02 Sep 2024, 14:58 Nekad to sa raznim scenarijima u glavi kod druge strane baš zna da iscrpi čovjeka, al mi smo generalno stvoreni da to istrpimo, iskuliramo i da samo gledamo pravolinijski :mmm
:D. stoici
Tako je.

Image

:oo

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 02 Sep 2024, 15:01

Ono sto sam shvatila da pali kod pisane komunikacije jeste da odgovor napisem u Notes, sacekam dok se mozak utisa, a onda odgovorim u razgovoru.

Cuvam te notes da se mogu referisat na njih, kao podsjetnik u nekim situacijama koliko nerazumni ponekad mozemo biti kad iz nas govore strah ovi ili stvari sa kojima se nismo spremni suocit, itd.

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 02 Sep 2024, 15:03

Ledena wrote: 02 Sep 2024, 14:59
Skin wrote: 02 Sep 2024, 14:57 :D.
ma imas i ti, ne zezaj. vjerovatno hoces reci da su neke zene manje komplikovane od drugih. zavisi od senzibiliteta, ali ne vjerujem da imas cisto muske misli, ne bi bila bioloski zena. mislim ne znam :D. zbunila si.me

Ledena
Ange Ou Demon
Ange Ou Demon
Mood:

Post by Ledena » 02 Sep 2024, 15:06

Skin wrote: 02 Sep 2024, 15:03
Ledena wrote: 02 Sep 2024, 14:59

ma imas i ti, ne zezaj. vjerovatno hoces reci da su neke zene manje komplikovane od drugih. zavisi od senzibiliteta, ali ne vjerujem da imas cisto muske misli, ne bi bila bioloski zena. mislim ne znam :D. zbunila si.me
Pa i ja sam evo zbunjena.
Nemam filmove u glavi, napisem ono sto mi je prvo na pameti, zavisno od toga o cemu je razgovor.
Sad ja vagat sta cu reci, stvarno nemam zivce za to.
Valjda mislimo na isto :misli
Budi ekser!

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 02 Sep 2024, 15:09

Nora Ibsenova wrote: 02 Sep 2024, 15:01 Ono sto sam shvatila da pali kod pisane komunikacije jeste da odgovor napisem u Notes, sacekam dok se mozak utisa, a onda odgovorim u razgovoru.

Cuvam te notes da se mogu referisat na njih, kao podsjetnik u nekim situacijama koliko nerazumni ponekad mozemo biti kad iz nas govore strah ovi ili stvari sa kojima se nismo spremni suocit, itd.
ima nekih 8 godina kako ne mogu funkcionisati bez malog crnog notebooka, imam ih tonu, sve pisem, ali bukvalno je.kao rezervni mozak, onda mogu da se iskljucim i predjem na nesto drugo, kad zapisem i opisem..neophodno procesiranje valjda :)

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 02 Sep 2024, 15:15

Ledena wrote: 02 Sep 2024, 15:06
Skin wrote: 02 Sep 2024, 15:03
Pa i ja sam evo zbunjena.
Nemam filmove u glavi, napisem ono sto mi je prvo na pameti, zavisno od toga o cemu je razgovor.
Sad ja vagat sta cu reci, stvarno nemam zivce za to.
Valjda mislimo na isto :misli
nadovezala sam se na ovo sto je nora opisala, kompleksna analiza stvari u zenskoj glavi i kratko da ili ne s druge strane.
nije vaganje, vise neko procesiranje situacije.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 02 Sep 2024, 15:16

Ev neki dan... javlja mi šta da kupim i ja uzmem sve što treba.
Došao kući viče jesi li možda uzeo puter... rekoh nisam nisi mi rekla da ti treba. Da si rekla uzeo bih.
I ja se okrenem da opet obučem patike i da se vratim nazad po puter, a ona je skontala iz tog komentara da ja neću sad da se vraćam nazad da joj to kupim, da mi se ne ide i sto huja izađe iz nje.
I ja šutio minut dva... trajalo je to 5 minuta. I onda viđe patike na mojim nogama, pa ljutito reče gdje ćeš to... rekoh odoh po puter prije nego što si počela da galamiš ja sam ih već počeo oblačiti da se vratim da ti to uzmem i nisi ništa ni morala reći dalje.

I odem ja donesem i predam joj. Napravila nam kasnije kafu, sjede kraj mene, zagrli me i isplaka se kao godina koliko joj je bilo žao

I nama bi ba bilo dosadno bez vas. Svijet bez žena je nezamisliv
Last edited by Masamune on 02 Sep 2024, 15:17, edited 1 time in total.

Ledena
Ange Ou Demon
Ange Ou Demon
Mood:

Post by Ledena » 02 Sep 2024, 15:16

Tacno ste vi zene komplikovane :D.
No hate
Budi ekser!

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin » 02 Sep 2024, 15:17

:D.

Sioux
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 1397 times
Been thanked: 1708 times

Post by Sioux » 02 Sep 2024, 15:39

I muškarci su sposobni za kompleksnu analizu, kakva je to diskriminacija..

Dolazi zato što komunikacija nije uslovljena sporazumom..
Pogled Joca Vujičića

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”