Zubi / Zubar

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Zubic vila
Sitna buranija
Sitna buranija
Status: Offline

Re: Zubi / Zubar

Post by Zubic vila » 10 Dec 2013, 18:51

anatomski posmatrano zub ima na sebi ekvator koji predstavlja ispupčenje, koje površinu zuba dijeli na dva dijela, gornji tj okluzalni dio je dio površine koji može da se samočisti upotrebom hrane čvrste konzistencije ili npr žvake, a drugi dio je gingivalni dio ispod ekvatora tzv gingivalni dio tj gingivalna trecina, ta trecina je pasivna površina koja ne može da se samočisti, pa je potrebno čišćenje zuba... e sad hrana čvrste konzistencije može da jednim dijelom pomogne u čišćenju hrane, ali samo sa površina iznad ekvatora zuba dok su površine uz gingivu ostale pasivne i pune plaka i zato moraju da se čiste četkicama... sve u svemu kad je ishrana u pitan ju umjerenost u svemu pa i u hranu je ključ zdravlja umjerenost i raznovrsnost... jabuka kao simbol zdravlja je zdrava jedna dve ali vise njih šteti
jer citrusno voće sadrži limunsku kiselinu koja nagriza gleđ, ja koristim u terapiji kanala korjena limunsku kiselinu za čišćenje istih...
ne mora da znači da će jedan zub "zaraziti" drugi ali kvarni zub u ustima i to veći broj loš su znak i predstavljaju opasnost tj izvor infekcije kako na lokalnom nivou tako i na sistemskom ali opet zavisi i od organizma kao i od održavanja higijene u svakom slučaju takvo stanje je loše, kad mi npr dođe pacijent u ordinaciju i hoće da popravi zub odmah gledam ostale, da li su plombirani ili zdravi ili puni kratera da li ima naslaga na gingivalnom dijelu zuba sve su to parametri koji govore o budućnosti moje plombe u nečijim ustima, "loša higijena"+ "dobar stomatološki rad" = kratak životni vijek takvog rada...
što se tiče anodoncije tj urođenog nedostatka zuba ona je uobičajena za gornje dvojke a i za osmice tj umnjake,jer zadnji predstavnik iz jedne grupe zuba je uvjek zakržljao i evolucijski čovjek će ostati na jedinici, trojci i šestici ostale zube će izgubiti jer sve više i više žvaćemo hranu koja je prerađena i nema potrebe da se žvaće, jedite malo musli ili nesto tako što smara i sto je tvrdo pa da vidite kad vam utrne vilica tj vilični mišić!
brusiti trojke da bi ličile na dvojke po meni je ludost!!!!!!!!!!!!!!!!! :zid :zid :zid :zid :zid :zid :lud :lud :lud :lud :lud :lud

što se tiče osmica tj umnjaka trend u svijetu je da se vade,u nekim literaturama se čak izostavljaju kad se nabrajaju, uradi snimak zuba i otidji zubaru ako je zub koji je nedovoljno iznikao, ako je takav zub prekriven samo mekim tkivom hirurška ekscizija tkiva oko njega može da se radi medjutim ukoliko ima jedan dio kosti koji prekriva zub, takav zub ide vani!!! sve u svemu snimak i odlazak kod zubić vile :zubi
SVA PITANJA MOŽETE PITATI I PREKO FACEBOOK PROFILA "ORDINACIJA MARKOVIĆ" BRČKO

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8227 times
Been thanked: 19375 times

Post by Maja » 10 Dec 2013, 23:38

Hvala na odgovoru :ok

Imam još jedno škakljivo pitanje. Zašto su zubi tako skupi, pobogu?
Kod nas još i nekako, ali vani...
Moj tata je nedavno stavio most (6 zuba) i to ga je koštalo 1200KM + 200KM kako to mi kažemo ruka :D Znači zubi sami 1200.
Inače, taj posao je za mene grozan. Šta sve zubar mora gledati i raditi.. baš kad je tata radio zube bio je neki čovjek koji je povratio po zubaru dok mu je ovaj stavljao protezu. Koliko god zarade po meni je malo. Isto mislim i za doktore i medicinske sestre.
Ali eto, zanima me ako je tata za jedan zub dao 200KM je li to...kako da se izrazim...nabavna cijena zuba :D ili zubar određuje cijenu. I kako ti možeš raditi taj posao? Je li ti se ikad desilo da ti se nešto tako zgadi da si na granici da povratiš?
I kad se van ordinacije družiš s ljudima, znači nevezano za posao, imaš li običaj da im gledaš zube :D.

Zubic vila
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Zubic vila » 11 Dec 2013, 21:53

zubi su skupi, zato sto je to skup sport, LUKSUZ, zbog monopola i globalizacije bla bla bla... jbg šta da ti kažem kad me neko tako nešto pita obično kažem da ja tu najpre naplaćujem svoje vrijeme i patnju na fakultetu kao i trud ofkors, trud oko pacijenta... kod nas je navlaka 150 km, od toga 50 ide tehnicaru koji to pravi, a nama 100 s tim da na materijal otpadne ne vise od 20 km, ovo je sve odokativna metoda, s tim da u vrijeme krize dajemo i na rate i malo spustimo cijenu za veće radove.... nekad se stvari iskomplikuju pa moram za već pogođenu cijenu još nešto da odradim dodatno od usluga i to za dž... luda kuća... mada za nepune dvije godine prakse i tri godine prakse na fakultetu skontao sam da ima ljudi koji NE ZASLUŽUJU ZUBE... mi smo narod sa jako niskim standardom a prije svega i na niskoj grani zdravstvene (ne)prosvećenosti zato nam i treba tako skup luksuz jer se čovjek jedino preko novčanika u danasnje vrijeme opameti.... recimo u evropskim razvijenim zemljama tipa skandinavskih zemalja, ti radovi su straobalno skupi ALI s druge strane imaju razvijen nivo socijalne zastite, bacili su se na preventivu!!! bolje spriječiti nego liječiti, pa tako i oni, kad se dijete rodi, majka za sest mjeseci dobije poziv da sa djetetom dodje na pregled kod zubara, ako ne dodje za mjesec dana stigne opomena, a nakon drugog neodazivanja dolazi socijalni radnik i odvodi dijete. njima je usadjeno u glavu da moraju ici kod zubara, dodju mi "auslenderi" , to su ovi naši gastarbajteri, zabolio ih zub dok su kod nas, ka ga popravim i ustanovim jos jedan kvar i kazem im: "imate jos jedan kvaran zub do ovoga!" ovaj meni odgovori:" znam, za dva mjeseca imam zakazano kod svog zubara, tad cu to da popravim"njima dakle osiguranje plaća redovne preglede i ta sitna "krpljenja" da ne bi dogurali do navlaka koje opterećuju kod nas džep pojedinca a kod ovih razvijenih teret ide na račun države... vakcina za poliomijelitis(dječija paraliza) košta jedan dolar, a liječenje oboljelog od poliomijelitisa stotine hiljada dolara, da ne pominjemo roditelje koji za čitav život ostaju uskraćeni normalnog roditeljstva i zdravog potomstva... prevencija je BUDUĆNOST MEDICINE...koliko god zaradimo malo je, ali treba biti i skroman, sto veca plata veća glavobolja. ja lično i ne znam kako se nadjoh tu dje jesam, ustvari nekako sam do 3 srednje bio pravnik a onda sam se preobratio na prirodne nauke, izmedju medicine i stomatologije sam odlučio samo zatosto je medicina bila 6 a stomatologija tada 5 godina, sada su izjednacene a ujedno u stomatologiji možete kao privatnik da ne zavisite od drćave i nadredjenih sto se meni tada kao klosaru a.k.a. studentu cinilo ispravnim, sad sam malo drugačijeg mišljenja. a da sam se svega nagledao jesam i nagledao i sto je najgore namirisao ali vremenom sam oguglao, smrad mi ne smeta, mada ponekad me neki smrad iznenadi pa se ko malo zgadim onda mi bude drago što ima i dalje ljudi koji me mogu iznenaditi koliko mogu biti smradovi :-)
što se tiče cijena materijala njih odredjuju kompanije prema tržištu i standardu države na čijim prostorima prodaju svoje proizvode, pa zato mi tako imamo materijale koji se koriste i u Njemačkoj i kod nas ali se prodaju po različitoj cijeni u zavisnosti od tržišta... i naravno da gledam u zube, gledao sam i prije studija, po statistici preko 40% stanovništva na prvom susretu prvo primjećuje zube zato se pazite, to je jednostavno tako, djevojku kad gledam prvo gledam zube! samo sam kao zubar izmjenio pristup posmatranju tudjih zubi, posle dodju kukovi dekolte, e sad ako hje dekolte zaista dubok teško je gledati u zube...dakle ili mliječne grudi ili mliječno bijeli zubi :-)

Zubic vila
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Zubic vila » 11 Dec 2013, 22:00

Zubic vila
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Zubic vila » 11 Dec 2013, 22:03

Zubic vila
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Zubic vila » 11 Dec 2013, 22:04

ovo je još bolje od zubnog konca

Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times

Post by Lanci » 11 Dec 2013, 22:06

Zubic vila ziv ti nama bio :D od tebe cemo sve savjete nauciti :respekt

Ja nest nikako ne volim da idem kod zubara..sem sto moram ali zaista mrzim,redovno idem I na pregled I sve to sto moram ali najradije nebih(sreca sva pa imam dobrog zubara pa me to navodi na razlog) :D.
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.

Zubic vila
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Zubic vila » 11 Dec 2013, 22:22

da li biste došli kod ovakvog čika zube...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lanci » 11 Dec 2013, 22:30

Cek jeste vi cika negdje vec spomenuli gdje imate ordinaciju? :oo

Zubic vila
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Zubic vila » 11 Dec 2013, 22:32

u Brčkom radim za nekog drugog... ovo sam ja u ličnim kreacijama za djecu ofkors a i za dame ako izraze želju...

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla » 11 Dec 2013, 22:33

ccc isti ovaj što stanuje ispod mene
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lanci » 11 Dec 2013, 22:35

Bla mozda je tvoj komsija :D.

Zubic vila,treba posjetiti brcko :oo

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla » 11 Dec 2013, 22:42

ma ovaj moj je prosvjetni radnik :oo
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41543 times
Been thanked: 28324 times

Post by Rum » 11 Dec 2013, 22:55

Zubic vila wrote:da li biste došli kod ovakvog čika zube...
Sesi
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 11 Dec 2013, 23:08

kod nas je navlaka 150 km, od toga 50 ide tehnicaru koji to pravi, a nama 100 s tim da na materijal otpadne ne vise od 20 km
:sok
recimo u evropskim razvijenim zemljama tipa skandinavskih zemalja, ti radovi su straobalno skupi ALI s druge strane imaju razvijen nivo socijalne zastite, bacili su se na preventivu!!! bolje spriječiti nego liječiti, pa tako i oni, kad se dijete rodi, majka za sest mjeseci dobije poziv da sa djetetom dodje na pregled kod zubara, ako ne dodje za mjesec dana stigne opomena, a nakon drugog neodazivanja dolazi socijalni radnik i odvodi dijete. njima je usadjeno u glavu da moraju ici kod zubara
Ovo je dobro :ok

PS dobra ti je i ona slika sa šljemom :zubi

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 11 Dec 2013, 23:31

Zubić, mogu li postaviti snimak zubala. Rendgen, 3D tehnologija, ovo-ono,pa da mi pročitaš šta kaže. Ima svega.
Treba mi drugo mišljenje, kod ovi mojih svaki put nešto drugačije. :lud
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 11 Dec 2013, 23:37

Uradi to na pp molim te!

Zubic vila
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Zubic vila » 12 Dec 2013, 07:11

posalji u pp ako se bude dobro vidjelo pomoći ću

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9994 times
Been thanked: 11875 times

Građani BiH u ustima nose dva miliona toksičnih bombi

Post by Krokodil Behko » 13 Dec 2013, 11:31

Image

Sve je više naučnih dokaza u svijetu o velikoj štetnosti amalagamskih (živinih) plombi, kojih je u ustima građana BiH oko dva miliona i predstavljaju svojevrsne toksične bombe!

Naime, ovakav stav doktora Miroslava Duronjića, poznatog stomatologa iz Dervente, o plombama čiji je glavni sastojak toksična živa, nailazi na sve više istomišljenika u stomatološkim krugovima BiH, ali izaziva i mnoge kontroverze u susjednim državama, pogotovo u Hrvatskoj.

Duronjić, koji je i predsjednik Udruženja za integrativnu medicinu u RS, navodi da amalgamsku plombu, kao “tihog ubicu”, nije stavio pacijentu već 25 godina te posebno upozorava na veliku štetnost prilikom njihovog vađenja.

“Veliki je problem odstranjivanje takvih plombi, pogotovo jer ih stomatolozi u BiH sada masovno skidaju, ali bez ikakve zaštite, što prouzrokuje još veće trovanje. Svaki pacijent bi prije uklanjanja amalgama trebalo da dobije specijalne tablete”, ističe dr Duronjić.

Ovaj stomatolog član je jednog udruženja iz SAD (Minesota) koje se oštro protivi upotrebi amalgama. Duronjić kaže da posjeduju i izjave i dokaze pacijenata teško oboljenih od upotrebe ovih plombi. Uvjerava da postoje jasni naučni dokazi da amalgamske plombe ni po koju cijenu ne smiju ući u usta.

“Mislim da Ministarstvo zdravlja RS i Stomatološka komora konačno treba da ustanu i kažu ‘ne’ amlagamima. Naprosto, on je više od 50 posto živa, tihi ubica, koji ljudima u nekim šezdestim godinama izaziva Alchajmerovu bolest i razne karcinome”, uvjerava dr Duronjić.

Pojedine razvijene države svijeta, poput zemalja Skandinavije i Kanade, već su zabranile upotrebu amalgamskih ispuna. I Duronjić naglašava da ovo nije tek obična i napuhana priča te navodi da je zbog svojih stavova već imao neprijatnosti u struci.

Pogubne plombe pogotovo za trudnice i djecu

“Danas imate alternativu, imate masu kompozitnih materijala koji su neuporedivo manje štetni od amalgamskih plombi, koje mogu biti pogubne, pogotovo za trudnice i djecu”, zaključuje dr Duronjić.

Vera Pavlović, predsjednik Izvršnog odbora Komore doktora stomatologije RS i specijalista bolesti zuba, kaže da se amalgami trenutno vrlo malo koriste u cijeloj EU, ali sve manje i u BiH.

“Ja ih vrlo malo koristim, jer ih kompozitni ispuni sve više mijenjaju u upotrebi. Vjerovatno će do 2018. biti i potpuno ukinuti”, kaže dr Pavlović.
Maida Ganibegović, ugledna profesorica iz Sarajeva i član Komiteta Svjetske zdravstvene organizacije, uglavnom dijeli ove stavove.

“Taj amalgam je apsolutno toksičan, čitav svoj život sam stavljala te plombe, ali više ne, jer je naučno dokazana njihova štetnost”, ističe ona.
Ipak, ima i nešto drugačijih mišljenja. Anita Bajsman iz Sarajeva magistrirala je na temu amalgamskih ispuna i dobila zanimljive rezultate.

“Korištenjem tri elektrohemijske metode dobila sam rezultate koji nisu zabrinjavajući, tako da ja nisam ni potpuno za ni potpuno protiv njihove upotrebe. Znate, vi ništa manje žive ne unosite koristeći hemijske preparate ili jedući morsku hranu”, ističe ona.

No, Bajsmanova se slaže da je vađenje ovih plombi ipak delikatnije pitanje.
“Usljed bušenja se mogu osloboditi živine pare i onda se apsorbira oko 80 posto udahnute količine. Zbog skidanja tih plombi mi stomatolozi možemo biti još ugroženiji. Na Katerdi imamo i internu doktrinu da trudnicama ipak ne diramo amalgamske plombe”, navodi Bajsmanova, koja ne dvoji da danas postoji sasvim dobra alternativa amalgamima.

Dr Oz ukazao na posljedice amalgama

Cijelu jednu emisiju razornom djelovanju amalgamskih plombi posvetio je i dr Oz, poznati američki liječnik i čest gost planetarno popularne Opre Vinfri. Dr Oz, čija je emisija jedna od najgledanijih u SAD, pokušao je ukazati na sve moguće posljedice primjene ovih plombi, pri tom navodeći da vjerovatno većina od oko 100 miliona Amerikanaca koji nose ove plombe ne zna kojeg je sastava srebrni ispun u njihovim ustima.

“Kada bih ispustio ovaj toplomjer sa živom, svi vi koji ste sada u studiju morali biste ga napustiti. Pa, razmislite, ako je živa toliko opasna kada se razbije toplomjer, kako to da nije opasna u našim ustima”, rekao je, između ostalog, dr Oz.

(Doznajemo.com/Nezavisne.com)

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14701 times
Been thanked: 10242 times

Re: Građani BiH u ustima nose dva miliona toksičnih bombi

Post by Julia-Klara » 13 Dec 2013, 11:49

nemam ni jednu amalgamsku , ali sam cula o stetnom djelovanju
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Post Reply