Kako se rijesiti negativnih misli??
Moderator: Krokodil Behko
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8240 times
- Been thanked: 19388 times
- Status: Online
Re: Kako se rijesiti negativnih misli??
Naravno, meni ovakvo sadasnje razmisljanje nije odjednom palo s neba nego poslije 8 godina borbe. Ti si u tu borbu tek usla i vjrv ces kolutati ocima na moje zadnje recenice. Prvo trebas rijesiti fizicke simptome kao ja, onda se miriti sa zivotom. Neces sad nista postici ponavljajuci u sebi "bicu dobro, zivot je prekratak" nego ce to doci tek na kraju poslije duge i teske borbe s demonima.
Samo budi strpljiva i vidjeces na kraju da ipak vrijedi zivjeti.
Samo budi strpljiva i vidjeces na kraju da ipak vrijedi zivjeti.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41566 times
- Been thanked: 28354 times
- Status: Offline
Ko ovo sve procita mora biti negativan sta vam je
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
s takvom lakoćom
- Maja
- Administrator

- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Sve vaS VOLIM SVE
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
- Ledena
- Ange Ou Demon

- Mood:
- Has thanked: 1369 times
- Been thanked: 4696 times
Kako ovo sve citam hvala Bogu pa nisam toliko empaticna. Mogu ja svakog saslusati, dat savjet, ma mogu 3 dana slusat da mi prica, al mene to ne dira. Ne sikiram se puno oko tudjih problema. Imam i svojih pa niko ne zna nit se kome zalim.
Nikad ne dozvoli da budeš nekome trn u oku.
Budi ekser!
Budi ekser!
- immuno
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 13521 times
- Been thanked: 14736 times
Veliki respekt svima koji ovakva iskustva dijele sa nama, ovo je intima na stotu
Majo
zelim ti dug zadovoljan i uspjesan zivot, svi od tebe mozemo puno nauciti i ucimo, hvala ti 
- Matan
- Sila nečista

- Has thanked: 3976 times
- Been thanked: 7355 times
Ja sto sam stariji sve sam negativniji i
ne mogu vise nikog trpiti.
i sve se manje druzim sa ljudima..
vjerovatno sam i ja depresivan, ali valjda je to normalno sta sam sve prezivio..
ne mogu vise nikog trpiti.
i sve se manje druzim sa ljudima..
vjerovatno sam i ja depresivan, ali valjda je to normalno sta sam sve prezivio..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Maja
- Administrator

Daleko od toga da mozete uciti od mene i da sam neko cvijece. Boze sacuvaj. Prema forumasima sam cak i gruba i otresem ih cim vidim da postoji sansa da me nasekiraju.
Ovo sam sve napisala zbog Nore i svih forumasa koji imaju poteskoca da znaju da je ogroman broj ljudi s takvim problemima.
Evo Rum npr, on je dobar ko hljeb. Dodje na forum pa pise da nas sve voli, da ga nista ne sekira, da se mi ne trebamo sekirati itd.
Ali cim on ima potrebu da se napija i drogira, znaci da nije sve idealno kako nam zeli prikazati. Mora biti nesto u pozadini jer sve cesce dolazi na forum pijan i drogiran.
Ovo sam sve napisala zbog Nore i svih forumasa koji imaju poteskoca da znaju da je ogroman broj ljudi s takvim problemima.
Evo Rum npr, on je dobar ko hljeb. Dodje na forum pa pise da nas sve voli, da ga nista ne sekira, da se mi ne trebamo sekirati itd.
Ali cim on ima potrebu da se napija i drogira, znaci da nije sve idealno kako nam zeli prikazati. Mora biti nesto u pozadini jer sve cesce dolazi na forum pijan i drogiran.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Svakodnevno se na svaku osobu spusti 70 000 mislIMaja wrote: 18 Jun 2024, 00:08 Daleko od toga da mozete uciti od mene i da sam neko cvijece. Boze sacuvaj. Prema forumasima sam cak i gruba i otresem ih cim vidim da postoji sansa da me nasekiraju.
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
- Maja
- Administrator

A ova manjina koja nema psihickih problema ne treba dolaziti s pricom "treba njih upregnuti da kopaju pa im nece gluposti padati na pamet". Svakako da fizicka aktivnost pomaze ali ti nece otkloniti suicidalne misli.
Psihicki poremecaji su bolesti ko i sve druge. Za mene je to rak duse. Neko se izlijeci, neko ne, bas ko od raka na nekom dijelu tijela.
Psihicki poremecaji su bolesti ko i sve druge. Za mene je to rak duse. Neko se izlijeci, neko ne, bas ko od raka na nekom dijelu tijela.
- Matan
- Sila nečista

Lazu svi koji kazu da nemaju..
imaju svi, manje vise...
imaju svi, manje vise...
- Matan
- Sila nečista

Meni je zena davno rekla da bi trebao otici pshijatru jer sam depresivan..
a ja kazem nisam...
a ja kazem nisam...
-
Mon
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 4056 times
- Been thanked: 5237 times
Nora Ibsenova wrote: 15 Jun 2024, 08:54 Evo, danas je 13 dana kako sam cista (opet ce se naci neko pametan da kaze kako su i lijekovi koje pijem droge i bla bla bla).
Najtezi, fizicki simptomi apstinencijske krize su prosli, ali sada me psiha satra. Ne samo zbog apstinencije, nego sto sada simptomi mog mentalnog poremecaja izlaze na povrsinu ponovo, a posto su godinama netretirani ili tretirani pogresno + gudra, sad tek nastupa shitshow
Sada me ne cudi kako psihoterapija na koju sam godinama isla nije polucila nikakve rezultate, jer ja od samog starta jasno rezonujem stvari u mom zivotu.
Savreno mi je jasno i da Sam bila porodicni scape goat, tj zrtveno jagnje. Moja porodicna dinamika je textbook primjer nefunkcionalne obitelji u kojoj je najstarije dijete savrseno, srednje nevidljivo, a najmladje otarak preko kojeg se opustaju tenzije medju ostalim clanovima porodice, tako da bi se oni drzali na okupu.
Tek kad sam se odselila poceli su da me cijene, i jako bi voljeli da se vratim nazad, sto cu zbog finansija mozda i morat uradit, ali socijalna radnica me upozorava da su to zamke, i da ustvari sve ce biti isto ponovo. Kao kad zena napusit nasilnog muza, on se promjeni, moli, ona se vrati nazad, a on vrlo brzo nastavi po starom... Posao mi je nevjerovatno stresan, mislila sam da cu ulaskom u prvu smjenu i svoju struku i normalan nacin rada imati bolji work-life balance, ali ispada da sam on call i dezurna 24/7.
Niko me nije tjerao da budem inzinjer, upala sam u zamku vlastitog mozga, da si moram dokazat da jesam pametna, a kako bolje to dokazat nego poloziti pun kurac matematika, mehanika, masinskih elemenata, bla bla
Misli su mi crne, u srijedu sam se pokusala ubiti. Ta depresivna epizoda koja me uhvati, ponekad potpuno pocrni moj um, i sve djeluje tako bezveze, nistavno, ruzno, ja sama sebi djelujem odvratno, ruzno, neprivlacno, glupo, i sto je najgore, sto taj moj unutarnji glas nije negativno usmjeren na vanjstinu i povrsne stvari, vec sto postoji u meni duboko uvjerenja da sam los covjek, da sam samo jedan promasen zivot i da je bolje bilo da me babo obrisao o zavjesu.
Provodim puno vremena u razgovorima, sa neuropsihijatrom, psihijatrom, psihologom, socijalnim radnikom, i to kopanje po mojoj psihi mi i pomaze i odmaze, vidim da se trude i oni biti dozirani, sa tim dokle idemo, ali vidim da su maksimalno posveceni svom poslu.
U sustini, sokirani su kako niko dosad nije reagovao na moj BAP, a nije da nisam i ranije trazila pomoc. Vidim da vole sa mnom raditi jer kopcam stvari, jer sam istinski dosla da izlijecim svoju ovisnosti, i ono sto mi je socijalna radnica rekla, da svi ovisnici generalno gledaju kako da dodju do lahkog novca i da eventualno pocinje zivjet na tudjoj grbaci.
Oni se trude da me ohrabre sa svakim razgovorom i posjetom, da odam malo sebi priznanja jer Sam svo ovo vrijeme funkcionalna. BAP na koji se sumnja da je tacno u pitanju, je netipicni BAP, ciklicni, tj ja u toku jednog dana 5-6 puta prodjem ciklus manija-hipomanija-depresija, kazu da je obicno nemoguce ljudima sa tim da budu potpuno ukljuceni u normalan zivot, te da obicno ne rade, cak da mogu i neku pomoc novcanu dobit od drzave na osnovu dijagnoze, jer se prakticki smatras kao sprijecenost za rad, ko invalidnost.
Te epizode kod ljudi obicno traju mjesecima, sedmicama, i ja se zaista osjecam kao u paklu, a ne zelim ni pomisliti kakav je pakao bio druziti se/biti u vezi sa mnom. Razgovarala sam sa bivsima, jer smo u kontaktu, i svi kazu da su primjetili to kod mene, ali da nisu zeljeli skretat paznju da me ne uvrijede, a nisu ni strucni, pa su samo mislili da sam osjetljiva i lako razdrazljiva.
Sjecam se, u posljednoj vezi, desio se incident koji je sjebao mog momka. Ustali smo ujutro oboje raspolozeni, popili kafu, itd. Ja kad sam raspolozena, ja sam ekstra raspolozena, ja sam na vrhu svijeta i mogu sve, sve, i svi oko mene se zabavljaju jer postanem stand up komirac, ali sam isto tako iritabilna, vjerovatno jer se tako jako uhvatim za taj val dobrog raspolozenja, da svaka sitnica koja prijeti da to pokvari me izbaci iz tracnica.
Ja sam pogledala na sat i vidjela da je vec proslo podne, i da nisam raspremila kucu, i da nisam otisla u shopping, i da moram svojima, i najednom, kao switch, pocela sam da urlam na njega, zato jer me kasno probudio, i vise nisam znala sta cu od tolike huje, uzela sam trpezarijsku stolicu i pocela mlatit njome po podu dok nisu sarafi poispadali iz nje. A onda, samo 30 min nakon, dok me vozio mojima, pocela sam da placem, osjetila sam toliki beznadj sa pitanjima u sebi, "zasto sam ja ovo uradila, zato sam ja mimo sav normalan svijet, zasto sam bas ja luda od toliko naroda, sto ja ne mogu bit normalna ko svi drugi" (sve su ovo pitanja, za koja ja, u racionalnoj fazi, cak i fazi hipomanije, znam da su sranja, i da se svak sa necim bori, i da nema definicije normalnog, i bla bla). Raskinuli smo, kasnije, ja sam njega ostavila, zbog drugih stvari.
On je takva dobrica, da svaki utorak izadje u 6 ujutro iz nocne smjene, i sa mnom na Nahorevu provede po 5-6 sati, cekajuci me. Psiholog mi je jednom rekao "ako si ti toliko los covjek, zasto ljudi sjede satima u ovoj cekaonici Bog tebe" i moj odgovor je uvijek da je to zbog toga ko su i kakvi su oni, a ne kakva sam ja.
Ja se nadam da ce se ovo stabilizovat, i da ce lijekovi raditi svoje, jer ja ne samo da sam napast i teret za sebe, ja sam i nemoguca za biti u vezi, a tek sada, iz retrospektive, za sva moja urusena prijateljstva, od kojih nemam vise nikog, sam kriva iskljucivo ja.
Taj bivsi momak i Arzo, koji su ostali tu za mene, ne znam je li me zaista gledaju kao prijatelja, ili su jos uvijek zaljubljeni pa misle da ce moje ozdravljenje promjenit nesto na nasim planovima. Vjerovatno ni cinjenica da ostajem prijatelj i u kontaktu sa bivsim ljubavima nije zdravo i poremeceno je, ali meni treba neko, ko ce biti uz mene i suvise me strah da Vrhbosnicu teretim ovim jer je ona mozda jedini zenski prijatelj kojeg jos uvijek imam.
Ustvari, najvise bih voljela da su mi i roditelji pomrli, i da se mogu rahat, bez griznje savjesti ubiti, jer biti u mom bicu je Dzehennem iz koga nemam gdje.
Ne znam, nek Maja premjesti post na trosjed, svega sam nadrobila.
Kako te razumijem, pojma nemas.
Ja sam diagnosed bipolar 2. Stvari su krenule bas downhill kada mi je sestra umrla, a poslije nje i roditelji. I ja sam pokusala da se ubijem nekoliko puta. Mislim da cu uspjeti jednog dana. Zivljenje je za mene izuzetno tesko, nekada beskrajno..
Na terapiji sam i na tabletama, ali tablete me "umrtve".
Moje manicne epizode nekada traju 2 sedmice, euforicne isto tako..
Jednom sam tokom euforicne epizode potrsila $10,000 u shopping. Novac nije problem, problem je da sam kupila stvari koje mi uopce ne trebaju. Moj boyfriend je divan covjek, kind of fucked up ali manje nego ja i mislim da me normalna osoba ne bi mogla podnijeti..
Osjecam se glupo da ti dajem bilo kakve savjete. Nadji dobrog tarapeuta i odgovarajuce tablete. I pravu osobu pored sebe.
Maja, zao mi je zbog svega sto prolazis. Pisanje ovde pomaze. Ako mogu reci ili preporuciti nesto, javi. Tesko jeste, ali meni su rekli da nije nemoguce zivjeti sa psiholoskim poremecajem.
I zaboravila sam ovo: od jednog antidepressant sam izgubila svijest 5x u 1h, I nakon toga dobila i epilepsiju. Sretnica.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 55448 times
- Been thanked: 9888 times
Ruma nesta dobro jebe samo sto coek nece rec. Draze mu sprzit jetru neg rec ljudi zaplacem nekad, jamije me emocija i toMaja wrote: 18 Jun 2024, 00:08 Daleko od toga da mozete uciti od mene i da sam neko cvijece. Boze sacuvaj. Prema forumasima sam cak i gruba i otresem ih cim vidim da postoji sansa da me nasekiraju.
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

Da bog da se do vijeka ne probudio
- HAVANA
- Penzioner

- Has thanked: 2921 times
- Been thanked: 24211 times
Od svakoga se moze nesto nauciti a ogroman broj ljudi sa problemima ove ili neke druge prirode, to je fakt.Svako se bori sa necim i nosa ga na neku stranu.Bitno je biti svjestan sta si i kakav si,sta te ispunjava a sta rusi i boriti se sa tim.Pokusati u sto vecoj mjeri raditi ono sto volis i ne opterecavati se nekim stvarima u kojim mozda i lezi okidac problema.Jako dobro poznajem i osjecam te stvari,prozivio sam ih sa sestrom,odbolovo tako reci,prostudiro svako to urusavanje i svaku euforiju i iznenadno veselje,agresiju…A i znam po sebi i borbu sa svojim demonima ovisnosti,rata i svega dozivljenog i vidjenog.Davno proslo vrijeme i izborena bitka koja je meni licno dala plus u zivotu.Kad sam sabro minuse prozivljenog ,dobio sam plus.Kad sam ono mogao prezivjeti,mogu sve.Sve drugo je pickin dim. A nori ko nori a i svakom ovakve price i iskustva mogu pomoci ,samo sto ona prvi problem koji mora rijesiti je taj od kojeg nista ne moze biti bolje,samo gore,to je droga.Ni slucajno.Tek kad taj rijesi,kad ojaca fizicki pa onda i psihicki kroz pronalazak stvari koje voli,koje joj gode,daju snagu i samopouzdanje,kad nauci i los dan eskivirati i umanjiti belaj koji proizvede,tad ce se mnoge stvari rijesiti.Droga zdrao.Ne znam fazu ovisnosti i supstancu ali koja god je,nije laka.Ja sam tu bitku bio kad se mnogi od vas nisu ni rodili.I pobijedio,satro je.Al trajalo je.I bolilo.Ko to pobijedi,taj je beton.Zato noro,prvo to ,pa onda ostalo.Maja wrote: 18 Jun 2024, 00:08 Daleko od toga da mozete uciti od mene i da sam neko cvijece. Boze sacuvaj. Prema forumasima sam cak i gruba i otresem ih cim vidim da postoji sansa da me nasekiraju.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 22835 times
- Been thanked: 20929 times
Što nas više otresaš mi tebe sve više volimoMaja wrote: 18 Jun 2024, 00:08 Prema forumasima sam cak i gruba i otresem ih cim vidim da postoji sansa da me nasekiraju.
Od svakog se može nešto naučiti. I od tebe također i da ovdje ni riječ nisi napisala. Jedno od toga je kako treba voliti životinje npr. koje voliš itekako i to se vidi. Ili koliko ti je stalo do ovog foruma i kako se boriš za isti, tj. kako se treba boriti za ono što voliš šta god da je to i bez obzira šta drugi mislili. Neko bi na tvom mjestu ovaj forum davno ugasio pogotovo nakon svih onih sranja.
Treba ganjati samo ono što ti odgovara i što te čini sretnom osobom šta god da je to. A šta mahala misli o tome čovjek se ne treba ili treba što manje baviti. Konkretno, ja sam postao 5x sretnija i zadovoljnija osoba kad sam postao imun na mahalu i njene stavove - nebitno da li dolazilo bliskih članova porodice ili svih ostalih. Njima njihov život, a meni moj. I uvijek treba insistirati na poštovanju, jer je to osnova svakog odnosa bilo porodičnog ili prijateljskog. Oni koji te ne poštuju od njih bježi punim trkom, jer te takvi samo na kraju mogu slomiti.
- HAVANA
- Penzioner

Meni je rekla da licim na cuku.Pa dje to ima.
Bestidnica.
- HAVANA
- Penzioner

A mozda je mislila da sam sladak ko cuko.

- Shadow
- Svemirka

- Has thanked: 25278 times
- Been thanked: 28064 times
- HAVANA
- Penzioner