Šta je nama Turska?

Ponašanje u društvu i odnosi među ljudima. Humanost, predrasude.

Moderator: Krokodil Behko

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 23507 times
Been thanked: 21540 times
Status: Offline

Re: Šta je nama Turska?

Post by Masamune » 31 Jan 2021, 14:43

Forumski ratovi :D.

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1397 times
Been thanked: 4629 times

Post by Laser » 31 Jan 2021, 14:54

MarlboroGold wrote: 31 Jan 2021, 14:42 Pa to je međunarodno definisano kasnije da se iste stvari više ne mogu događati - jasno sa historijskom referencom.

Mada i danas neki brane demokratiju na takav način, a isto tako se i Rusi ponovo bude.
A kako je došlo do toga da se uopće stavi na red rasprava o tom terminu, da se pravno uokviri?

Kako su ljudi došli do usvajanje Konvencije o ukuidanju ropstva? Zašto to nije učinjeno u 17 stoljeću, npr?

Došlo je na red zbog promjene ljudske svijesti.

Zato, kad se govori o događajima iz srednjeg vijeka, treba se transformisati i u najvećoj mjeri ući u cipele ili opanke onovremenog čovjeka.

Zamislimo da je u srednjem vijeku neko pokušao govoriti o ljudskim pravima, pravima radnika, nadničara, pravima žena, djece, sa sviješću današnjeg čovjeka.

Pojeli bi ga za doručak.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 31 Jan 2021, 15:14

Laser wrote: 31 Jan 2021, 14:54
MarlboroGold wrote: 31 Jan 2021, 14:42 Pa to je međunarodno definisano kasnije da se iste stvari više ne mogu događati - jasno sa historijskom referencom.

Mada i danas neki brane demokratiju na takav način, a isto tako se i Rusi ponovo bude.
A kako je došlo do toga da se uopće stavi na red rasprava o tom terminu, da se pravno uokviri?

Kako su ljudi došli do usvajanje Konvencije o ukuidanju ropstva? Zašto to nije učinjeno u 17 stoljeću, npr?

Zato, kad se govori o događajima iz srednjeg vijeka, treba se transformisati i u najvećoj mjeri ući u cipele ili opanke onovremenog čovjeka.

Zamislimo da je u srednjem vijeku neko pokušao govoriti o ljudskim pravima, pravima radnika, nadničara, pravima žena, djece, sa sviješću današnjeg čovjeka.

Pojeli bi ga za doručak.
Razumijem u potpunosti šta govoriš i dobar post.

Ali, kao što rekoh, sve što je kasnije međunarodno definisano ne znači da danas ne možeš na to gledati kroz današnju prizmu. To apsolutno treba raditi da se više slično ne dogodi, ali ne možeš sad potezati nekakve tužbe i slično jer bi to bilo apsurdno. Možeš samo stvari nazivati pravim imenom. Mnogo je zla bilo gledajući historiju, a evolucijom čovječanstva je zlo kroz mnogo toga vremenom jasno definisano, a danas i kroz razne -izme. Kad je u pitanju okupacija mnogo ljudi je izgubilo živote jer se drugima osladilo da ih osvoje i pokore. Okupacija je nekako bliže definisana nakon Napoleona i njegovih pohoda ako se dobro sjećam i tad su počeli sa tim naporima da se pravno uokviri.

Ovo gore opet ne znači da čovjek time i dalje treba biti opterećen kao da se jučer desilo slično poput Srba kojima su i dalje Osmanlije, odnosno Turci, kako kažu trn u oku i njihovu ostavštinu vide u Bošnjacima, a pogotvo devedesetih. To je već bolesno.

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1397 times
Been thanked: 4629 times

Post by Laser » 31 Jan 2021, 15:26

MarlboroGold wrote: 31 Jan 2021, 15:14
Laser wrote: 31 Jan 2021, 14:54

Pojeli bi ga za doručak.

Ali, kao što rekoh, sve što je kasnije međunarodno definisano ne znači da danas ne možeš na to gledati kroz današnju prizmu. To apsolutno treba raditi da se više slično ne dogodi, ali ne možeš sad potezati nekakve tužbe i slično jer bi to bilo apsurdno. Možeš samo stvari nazivati pravim imenom. Mnogo je zla bilo gledajući historiju, a evolucijom čovječanstva je zlo kroz mnogo toga vremenom jasno definisano, a danas i kroz razne -izme. Kad je u pitanju okupacija mnogo ljudi je izgubilo živote jer se drugima osladilo da ih osvoje i pokore. Okupacija je nekako bliže definisana nakon Napoleona i njegovih pohoda ako se dobro sjećam i tad su počeli sa tim naporima da se pravno uokviri.

Ovo gore opet ne znači da čovjek time i dalje treba biti opterećen kao da se jučer desilo slično poput Srba kojima su i dalje Osmanlije, odnosno Turci, kako kažu trn u oku i njihovu ostavštinu vide u Bošnjacima, a pogotvo devedesetih. To je već bolesno.
Robovlasništvo je podjednako zlo, bez obzira da li o njemu razmišljao srednjevijekovni ili savremeni čovjek. Pogotovo iz pozicije roba.

Ali, okupaciju ne možemo tako posmatrati, aneksiju pogotovo ne. Ne u svakom slučaju.

Ako je bosanskom seljaku Osmanlija smanjio poreze, ako mu je napravio bezistan i ćupriju, ako mu je donio zanatstvo kao esnaf, ponudio mu robu za koju nikada ranije nije ni čuo, tada u njegovoj svijesti nije bio okupator.

Jedini koji je bio ojađen dolaskom Osmanlija je kralj Stjepan. To su povjesne činjenice.

Nadalje, aneksija od strane Austrije je povjesno pozitivna stvar. Da nas nisu anektirali, sada bismo, vjerovatno, bili ruska gubernija. Zato je otpor Austrijskoj vojsci bio jedan od glupljih činova u novojoj povjesti.

Iako su formalno bili okupatori.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 31 Jan 2021, 15:39

Laser wrote: 31 Jan 2021, 15:26
MarlboroGold wrote: 31 Jan 2021, 15:14

Robovlasništvo je podjednako zlo, bez obzira da li o njemu razmišljao srednjevijekovni ili savremeni čovjek. Pogotovo iz pozicije roba.

Ali, okupaciju ne možemo tako posmatrati, aneksiju pogotovo ne. Ne u svakom slučaju.

Ako je bosanskom seljaku Osmanlija smanjio poreze, ako mu je napravio bezistan i ćupriju, ako mu je donio zanatstvo kao esnaf, ponudio mu robu za koju nikada ranije nije ni čuo, tada u njegovoj svijesti nije bio okupator.

Jedini koji je bio ojađen dolaskom Osmanlija je kralj Stjepan. To su povjesne činjenice.

Nadalje, aneksija od strane Austrije je povjesno pozitivna stvar. Da nas nisu anektirali, sada bismo, vjerovatno, bili ruska gubernija. Zato je otpor Austrijskoj vojsci bio jedan od glupljih činova u novojoj povjesti.

Iako su formalno bili okupatori.
Slažem se da je bilo i dosta toga pozitivnog, ali uvijek je bilo i negativnog. Mnogi Bošnjaci svih vjeroispovijesti su bili korišteni kao pijuni u vojsci Osmanskog carstva i davali svoje živote za njih. Upravo su to bili pohodi na druge koje nisu baš tretirali kao Bošnjake tog vremena i ti narodi su izvlačili deblji kraj. Već sam rekao u nekom od ranijih postova da to što je Bosna bila povlaštena kroz kapetanije i ostalo i jednu vrstu nezavisnosti u odnosu na ostale ne znači da je sve bilo med i mlijeko. Apsolutno nije. Pogotovo za vrijeme Mahmuda II.

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 31 Jan 2021, 15:41

Pasaga wrote: 31 Jan 2021, 14:36 kad se vec bavis analitikom,de izbaci cifru
kolko se ratova vodilo na planeti zbog zena ...

:jutarnja
Evo ja ne znam, ali znam koliko ih je započeto zbog muškaraca.
Odgovor je jedan, ovaj naš. Rat je počeo jer smo ubili srpskog svata :o
Svi mi se morete obratit

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1743 times
Been thanked: 3322 times

Post by Mutevelija » 31 Jan 2021, 15:44

Da Grcka napadne Tursku ili Bugaarska jel.farz ici tamo braniti ih :hm

Bil bio manji musliman ili munafik ako ne bi ratovao.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4199 times
Been thanked: 3884 times

Post by Naseef Mushroom » 31 Jan 2021, 15:45

Image

Tipična slika iz Bosne i Hercegovine, nema mjesta u BiH gdje su Bošnjaci a da nećeš naći bar 3 objekta sa ovakvom atmosferom. Da se ne zna ne bi čovjek znao je li ovo Foča ili Istanbul. Ne znam ljude sa fotografije ali siguran sam da ima među njima Osman, Sulejman ili Mustafa, način kako se pije kahva, pozdravi koji se čuju tu poput merhaba.

Veliku ulogu igra dolazak Osmanlija na naš prostor, mnoge strane koje su (za mnoge nesvjesno) vezane za naš identitet. Mogu se voljeti ili mrziti određene stvari ali ne može se glumiti da je Turska samo turistička destinacija i da ne može čovjek da ne bude emotivno vezan.

Turistička destinacija je i Portugal pa nije isto kada odeš u neki portugalski restoran i neki turski kafić sa ovakvom atmosferom
Image

Može portugalski restoran imati bolju hranu, piće, muziku, atmosferu ali ne može se demantovati da Turska više podsjeća na dom.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 31 Jan 2021, 15:48

Nazife ne znam zašto se pravdaš ili nešto meni i drugima pokušavaš nametnuti. Meni je poprilično jasno da se mnogi identificiraju sa time i to je pošteno. Šta je problem? Niko ti ne brani da budeš turkofil.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 31 Jan 2021, 15:48

Mutevelija wrote: 31 Jan 2021, 15:44 Da Grcka napadne Tursku ili Bugaarska jel.farz ici tamo braniti ih :hm

Pa bilo je muškaraca koji su 1992. iz svoje domovine Bosne i Hercegovine bježali i nisu je branili pa nisu manje Bošnjaci niti je na nama smrtnicima da odlučujemo jesu li manje muslimani.
Sa druge strane bilo je dosta naše braće iz arapskih država što su u istom periodu dolazili braniti RBiH jer je vjera tako nalagala
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 31 Jan 2021, 15:50

Naseef Mushroom wrote: 31 Jan 2021, 15:48
Mutevelija wrote: 31 Jan 2021, 15:44 Da Grcka napadne Tursku ili Bugaarska jel.farz ici tamo braniti ih :hm

Pa bilo je muškaraca koji su 1992. iz svoje domovine Bosne i Hercegovine bježali i nisu je branili pa nisu manje Bošnjaci niti je na nama smrtnicima da odlučujemo jesu li manje muslimani.
Sa druge strane bilo je dosta naše braće iz arapskih država što su u istom periodu dolazili braniti RBiH jer je vjera tako nalagala
Ovde procamo sad o Islamu I Islamskim duznostima.koje.su univerzalne a ne o bosnjastvu.

Smatram da napad na Tursku bi napad bio I za Balkanske muslimane.
Da dodje do ratnog dejstva.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 31 Jan 2021, 15:52

Zašto kad devedesetih Turci nisu ništa poduzeli po pitanju BiH?

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 31 Jan 2021, 15:52

Jes, farz je branit grčku i bugarsku. Islam nas uči da pomažemo slabije :o
Jer da te dvije zemlje napadnu tr, tr bi ih rasula ko rižu, ne bi trajalo ni hevtu.
Svi mi se morete obratit

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 31 Jan 2021, 15:54

MarlboroGold wrote: 31 Jan 2021, 15:52 Zašto kad devedesetih Turci nisu ništa poduzeli po pitanju BiH?
Nisam ulema ali mislim da bi taj trend se prosirio istrijebili bi ili pokrstili u Bosnjake muslimane.

Ne mozes veliku drzavu u Evropi sa jednom religijom napasti a da to ne pokrene lavinu reakcija.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 31 Jan 2021, 15:54

Taare wrote: 31 Jan 2021, 15:52

Jes, farz je branit grčku i bugarsku. Islam nas uči da pomažemo slabije :o
Jer da te dvije zemlje napadnu tr, tr bi ih rasula ko rižu, ne bi trajalo ni hevtu.
Bil nas I Albaniju Srbija napala :hm
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 31 Jan 2021, 15:55

Mutevelija wrote: 31 Jan 2021, 15:54
MarlboroGold wrote: 31 Jan 2021, 15:52 Zašto kad devedesetih Turci nisu ništa poduzeli po pitanju BiH?
Nisam ulema ali mislim da bi taj trend se prosirio istrijebili bi ili pokrstili u Bosnjake muslimane.

Ne mozes veliku drzavu u Evropi sa jednom religijom napasti a da to ne pokrene lavinu reakcija.
Naravno da ne možeš jer je većina Evrope u uniji, a tu je i NATO. Ja ne znam da je BiH u nekoj takvoj uniji po pitanju Turske.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 31 Jan 2021, 15:56

Mislim da je Turska bitan geostrateski faktor za Islam u Evrropi , Bosna I nije, nebitna je sa globalnog gledista.

Kolko god to zvucalu surovo
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 31 Jan 2021, 15:57

MarlboroGold wrote: 31 Jan 2021, 15:55
Mutevelija wrote: 31 Jan 2021, 15:54

Naravno da ne možeš jer je većina Evrope u uniji, a tu je i NATO. Ja ne znam da je BiH u nekoj takvoj uniji po pitanju Turske.
Stvarno mislis da bi clanice Natoa branile Tursku???
Nisu to iste vrijednosti da Zapas voli.muslimane sad bi Evropski dio bio u BiH.
Last edited by Mutevelija on 31 Jan 2021, 15:58, edited 1 time in total.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 31 Jan 2021, 15:58

Ako ćemo realno Bošnjacima bi bilo bolje da manje gledaju na Tursku poput Srba kad je u pitanju Rusija, već da nastoje da politički i duhovno sazriju kao nacija bez toga.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 31 Jan 2021, 15:58

MarlboroGold wrote: 31 Jan 2021, 15:48 Nazife ne znam zašto se pravdaš ili nešto meni i drugima pokušavaš nametnuti. Meni je poprilično jasno da se mnogi identificiraju sa time i to je pošteno. Šta je problem? Niko ti ne brani da budeš turkofil.
Ne pravdam se ja uopšte tebi inače bih te citirao, postavljam komentare na temi kao i svako drugi.
Ovo nema veze sa Turkofilijom jer su određene stvari toliko stotina godina već na našim prostorima da je to postalo odbrana sopstvenog identiteta ili ako ćemo već tim nazivom, Bošnjakofilija

Post Reply

Return to “Drustvo”