Stočarstvo, peradarstvo
Moderator: Krokodil Behko
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 10078 times
- Been thanked: 17076 times
- Status: Offline
Re: Stado ovaca ušlo u minsko polje kod Gračanice, stradalo ih 40
Cupava, minska polja su oznacena, cesto imaju i trake, bar ona koja sam ja vidjela i fino pise mine, pazi mine i slicno.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Hannibal
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2191 times
a imaju i ona koja nisu oznacena al kako da znas koje nije oznaceno haha
🐽
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 10078 times
- Been thanked: 17076 times
Pa ovo gdje su ovce stradale jeste oznaceno, pise u tekstu.A i treba svako imati malo zdravog razuma.Ja tamo gdje nisam sigurna da smijem ne ulazim.Znam da se u drzavu ne mogu pouzdat, u seb zato mogu.
Ovdje kod nas ima Putnikovo brdo, Bog dragi zna koliko kostiju iz rata gore ceka da se izvadi, i Bog dragi zna kad ce napokon taj teren deminirat.
Ovdje kod nas ima Putnikovo brdo, Bog dragi zna koliko kostiju iz rata gore ceka da se izvadi, i Bog dragi zna kad ce napokon taj teren deminirat.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1679 times
- Been thanked: 3206 times
Da li se tad te ovce mogle priklat i okrenuti na raznju 
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- ina
- Mjesečarka

- Has thanked: 5281 times
- Been thanked: 7495 times
Da... Bila bi to prevencija vise...Čupava wrote: 25 May 2018, 10:32 Ne ratumijem zasto ne ograde ta polja ako vec nece da deminiraju, time bi sprecili slicne drame..
Ali koliko li je tih polja....
Svijest ima sidrište.
- Čupava
- Forum [Bot]
- Been thanked: 10 times
Naravno da bi... ali nema to ko uraditi.... ovce ne znaju citati ali ne znaju preskociti ogradeno...
U siromasnom drustvu najvise nezgoda se i desava...
.
Velika šteta za vlasnika stada.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti
Balada o Bohoreti
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41543 times
- Been thanked: 28324 times
Bolje ovce nego dijete
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
s takvom lakoćom
- Mutevelija
- Selonačelnik

Moze se ovako sa
eksperimentirati pustis ih u minsko polje i okrenes na raznju kasnije, samo treba pazit na gelere da ne pojees
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4457 times
- Been thanked: 3433 times
Ovo je dobro: Ako ovce ne znaju citati, cobani znaju 
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
ne mozes jest ovcu koju je ubila mina
🐽
- Mutevelija
- Selonačelnik

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9994 times
- Been thanked: 11875 times
Može, ako je od onih mina što su nam poslali iz irana. Ne mogu srpske mine,
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Naslov ove vijesti je tako simboličan.
. . . . . . . . .
- ina
- Mjesečarka

- Has thanked: 5281 times
- Been thanked: 7495 times
Slazem se...Čupava wrote: 26 May 2018, 11:21Naravno da bi... ali nema to ko uraditi.... ovce ne znaju citati ali ne znaju preskociti ogradeno...
U siromasnom drustvu najvise nezgoda se i desava...![]()
Ipak uraditi bi se nasao neko. Mislim da je veci problem finansijska strana..... Boli nekoga za ovciju sigurnost ili sigurnost gradjana. Eto pise ti, citaj i kraj price.
Svijest ima sidrište.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41543 times
- Been thanked: 28324 times
Kad je dzenaza
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9994 times
- Been thanked: 11875 times
Husići i ovce ostali u minskom polju jer nemaju gdje

Braća Elvedin i Mehmed Husić, čije je stado prije devet dana nastradalO u eksploziji mine na lokaciji Ćetovije u Gornjem Skipovcu, desetak kilometara od Gračanice, ostala su u minskom polju jer sa 200 ovaca nemaju gdje.
Husići su njivu koja je minirana uzeli u desetogodišnji zakup od Milana Topalovića koji živi u Modriči. Tu su podigli šatore i fromirali stado ovaca, od čega su izdržavali porodice i, kako kažu, drugog izbora nemaju jer su prije pet godina ostali bez posla.
U eksploziji mine Prom 1 ubijeno je 20 ovaca, deset je teško ozlijeđeno i one su morale biti zaklane, a 10 je zadobilo lakše povrede.
Elvedinov i Mehmedov otac Ibrahim kaže da su im demineri potvrdili da se njiva nalazi u obilježenom minskom polju, što je potvrdio i šef Službe civilne zaštite u Gračanici Mustafa Bajić.
- Oni su i dalje ostali na tom mjestu. Sa stadom od oko 200 ovaca ovamo, u selu, nemaju kuda, nemaju ovce čime ishraniti. Još su u tom Skipovcu, na istoj parceli. Nadaju se da više mina nema i čuvaju se. Moraju od nečega živjeti. Te ovce su im jedini izvor prihoda i nemaju izbora - kazao je Ibrahim.
- Mutevelija
- Selonačelnik

Sto zakupi na 10 godina 
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4457 times
- Been thanked: 3433 times
Znakovi gonjenja krava i optimalno vrijeme osjemenjivanja
Tjeranje ili gonjenje krava javlja se u proestrusu i estrusu tijekom spolnog ciklusa a može se otkriti po vanjskim znakovima.

Krave su nemirne, slabije jedu, mliječnost se smanjuje, a vulva je crvena i natečena. Znakovi gonjenja najčešće se uočavaju pri jutarnjoj mužnji: krava postaje živahnija, obraća više pozornosti na muzača, susteže mlijeko i mužnja se teže obavlja. Iz stidnice se iscjeđuje sluz kojom je uprljana okolina stidnice i rep krave. U ispustima krava pokušava zaskočiti druge krave, a kasnije mirno stoji («refleks stajanja») kada na nju skaču druge krave ili bik. U to vrijeme treba obaviti osjemenjivanje krave.
Znakovi gonjenja najbolje se uočavaju u slobodnom držanju krava a teže u vezanom držanju. Kompjutorskim očitavanjem uz pomoć pedometra utvrđuje se gonjenje krava na temelju njihova kretanja. Kretanje krava pojačano je tijekom gonjenja, a smanjeno je ako su kravama ozlijeđene noge (šepavost) ili ako su bolesne (proljev, upala vimena, ketoza).
Znakovi gonjenja izraženiji su u primitivnih pasmina. Krave koje ne pokazuju jasne vanjske znakove gonjenja u tihom su gonjenju. Ako se takva krava osjemeni, također može doći do normalne oplodnje. Tjeranje ili gonjenje traje od 24-36 sati do nekoliko dana. Osjemenjivanje je najuspješnije prije ovulacije, odnosno 12-IX sati nakon pojave prvih znakova estrusa.
Kasnija oplodnja u estrusu češće uzrokuje embrionalni mortalitet. U visokomliječnih krava, koje se ne kreću dovoljno (vezano držanje), ovulacija često kasni za 24 do 48 sati, što utječe na nemogućnost oplodnje jer spermi ji, budući da nisu dočekali ovulaci ju, uginu.
Takve krave nakon osjemenjivanja dobivaju rilizing hormone hipotalamusa (GnRH) radi ubrzavanja ovulacije. Ovi hormoni skraćuju trajanje estrusa i djeluju na povećanje postotka steonosti krava. Krave s upalom maternice ili endometritisom ne mogu ostati steone. Kombiniranjem prostaglandinskih preparata i ispiranja maternice lotagenom povećava se kontraktilnost maternice, ubrzava se njeno saniranje i luteoliza perzistentnog žutog tijela. To rezultira uspostavljanjem normalne funkcije jajnika i uspješnim osjemenjivanjem krava.
Određivanje pravog trenutka osjemenjivanja otežano je jer se rijetko zna početak gonjenja. Da bi osjemenjivanje bilo bliže ovulaciji, potrebno je obaviti dvokratno osjemenjivanje krava u estrusu. Krave koje su se počele goniti ujutro treba osjemcniti popodne i obrnuto. Optimalno vrijeme za osjemenjivanje krava može se odrediti prema razini progesterona u mlijeku krava.
Optimalno je vrijeme za osjemenjivanje krava kada je razina progesterona u mlijeku niža od 2 ng (nanograma).
Za razliku od krmača, koje se osjemenjuju svježim sjemenom, osjemenjivanje krava može se obaviti i duboko smrznutom spermom (na-196 °C).

Krave su nemirne, slabije jedu, mliječnost se smanjuje, a vulva je crvena i natečena. Znakovi gonjenja najčešće se uočavaju pri jutarnjoj mužnji: krava postaje živahnija, obraća više pozornosti na muzača, susteže mlijeko i mužnja se teže obavlja. Iz stidnice se iscjeđuje sluz kojom je uprljana okolina stidnice i rep krave. U ispustima krava pokušava zaskočiti druge krave, a kasnije mirno stoji («refleks stajanja») kada na nju skaču druge krave ili bik. U to vrijeme treba obaviti osjemenjivanje krave.
Znakovi gonjenja najbolje se uočavaju u slobodnom držanju krava a teže u vezanom držanju. Kompjutorskim očitavanjem uz pomoć pedometra utvrđuje se gonjenje krava na temelju njihova kretanja. Kretanje krava pojačano je tijekom gonjenja, a smanjeno je ako su kravama ozlijeđene noge (šepavost) ili ako su bolesne (proljev, upala vimena, ketoza).
Znakovi gonjenja izraženiji su u primitivnih pasmina. Krave koje ne pokazuju jasne vanjske znakove gonjenja u tihom su gonjenju. Ako se takva krava osjemeni, također može doći do normalne oplodnje. Tjeranje ili gonjenje traje od 24-36 sati do nekoliko dana. Osjemenjivanje je najuspješnije prije ovulacije, odnosno 12-IX sati nakon pojave prvih znakova estrusa.
Kasnija oplodnja u estrusu češće uzrokuje embrionalni mortalitet. U visokomliječnih krava, koje se ne kreću dovoljno (vezano držanje), ovulacija često kasni za 24 do 48 sati, što utječe na nemogućnost oplodnje jer spermi ji, budući da nisu dočekali ovulaci ju, uginu.
Takve krave nakon osjemenjivanja dobivaju rilizing hormone hipotalamusa (GnRH) radi ubrzavanja ovulacije. Ovi hormoni skraćuju trajanje estrusa i djeluju na povećanje postotka steonosti krava. Krave s upalom maternice ili endometritisom ne mogu ostati steone. Kombiniranjem prostaglandinskih preparata i ispiranja maternice lotagenom povećava se kontraktilnost maternice, ubrzava se njeno saniranje i luteoliza perzistentnog žutog tijela. To rezultira uspostavljanjem normalne funkcije jajnika i uspješnim osjemenjivanjem krava.
Određivanje pravog trenutka osjemenjivanja otežano je jer se rijetko zna početak gonjenja. Da bi osjemenjivanje bilo bliže ovulaciji, potrebno je obaviti dvokratno osjemenjivanje krava u estrusu. Krave koje su se počele goniti ujutro treba osjemcniti popodne i obrnuto. Optimalno vrijeme za osjemenjivanje krava može se odrediti prema razini progesterona u mlijeku krava.
Optimalno je vrijeme za osjemenjivanje krava kada je razina progesterona u mlijeku niža od 2 ng (nanograma).
Za razliku od krmača, koje se osjemenjuju svježim sjemenom, osjemenjivanje krava može se obaviti i duboko smrznutom spermom (na-196 °C).
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.