- Ja imam veliku ljubav prema životinjama, od najmanje do najveće. Od mace, cuke, koke do ovce i krave, isto kao da su kućni ljubimci. I gledam sve da ih je više, da proširim. Na 32. godišnjicu braka sam mu tražila da mi kupi kravu. Dobili tele, odgojili, kravu prodali, pa kupili neki traktor. Troje janjadi sam pitala dok nisu odrasla, jedno smo zadržali i evo je sada – u šest mjeseci rodila je šestero janjadi. Mi potrošimo deset sijena, narod se ibreti tome, ali ja neću gladne da ih držim ni ljeti ni zimi – s puno ljubavi u očima govori Hankija o svojim ljubimcima.
- Sad imam 11 velikih ovaca i 17 janjaca. Ali zato u Sarajevo, odmah penziju za hranu, više jedu nego ja – pola u šali dodaje Kasim Kalkan.
Radni dan na imanju porodice Kalkan traje, kako kažu, od jutra do sutra. Sve što imaju stekli su vlastitim radom, obrađuju zemlju, bave se stočarstvom, kupili su pčele, a očekuju i prvu berbu maline koju su zasadili zahvaljujući kreditu. - Svašta radimo, bez života čovjek ostade, ali ako radiš i imaš, ako ne radiš nemaš. Vodu smo doveli sa kilometar i po udaljenosti, sad mi treba rezervoar zbog maline, ali ne mogu. Najgore je što nemaš podrške. Još sam u kolibi jer ne može da se stigne, penzija mala, a otkako sam se vratio svaki dinar ulažem u nešto – kaže Kasim.
Uprkos svim iskušenjima u Šahbašićima ne žive već uživaju, jer svako godišnje doba ima svoje čari, a iza četiri godine rada rezultati se itekako vide.
Nisu čuli da je ovca ojanjila četvorke
I pored višedecenijskog iskustva u podršci farmerima goraždanskog kraja, ni u Veterinarskoj stanici Goražde do sada nisu čuli da je ovca ojanjila četvorke.
- Graviditet kod ovaca traje oko 150 dana i u našim uslovima ovce se jagnje jednom ili dva puta godišnje. Uobičajeni broj plodova je jedno jagnje, nerijetko dvoje jagnjadi, dok je pojava većeg broja jagnjadi kod nas rijetka, iako su poznati podaci da su ovce ojagnjile i pet do šest zdrave jagnjadi. Razlozi za jagnjenje više jagnjadi su rasa, uzrast, primjena savremenih metoda u uzgoju i vještačko osjemenjavanje. Ako su jagnjad pravilno razvijena, uz dobru brigu vlasnika, mogu ostati u životu, jer već kod dvoje jagnjadi ovca nema dovoljno mlijeka da ih ishrani pa je potrebno vršiti prihranu – kazao nam je direktor JP „Veterinarska stanica Goražde, Enver Borovina.
(avaz)

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)