Svebosanski sabor

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Superhik
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 79 times
Been thanked: 216 times
Status: Offline

Re: Svebosanski sabor

Post by Superhik » 05 Mar 2025, 08:40

Tratinčica wrote: 04 Mar 2025, 22:14
Superhik wrote: 28 Feb 2025, 09:10
Svebosanski sabor možda nebi mogao osmisliti idealan praktičan odgovor na izazove današnjice ali bi barem mogao konačno formulisati zajednički cilj i bar neku podlogu za plan B.
Ne postoje zajednički ciljevi ni stranaka, ni političara!

Zato će se desiti interno daljnje osamostaljenje dva entiteta.

Bolje i to, nego rat i natezanje još 30 godina i izazivanje daljnjih kriza. Sad je sa ovom krizom BiH izgubila i mrvicu šansi za EU.
Postoje itekako neki zajednicki ciljevi probosanskih orjentisanih ljudi. Kojima je stalo da BiH prezivi i da bude uspjesna.

Entitet je bio samostalniji prije par decenija kada su se politicari sastajali pod pokroviteljstvom SFOR, kada nije bilo zajednicke valute, DGS, SIPA, zajednickih dokumenata, kada je postojala vojska RS, i kada je entitet imao mnogo vise nadleznosti nego danas. Mnoge stvari danas koje su postale normalne su bile nezamislive prije 20 god. I o kakvom trendu osamostaljenja entiteta ti pricas?
Naravno da je jos dalek put do idealne jake drzave i da neke stvari uzimaju vrijeme.
Tu i tamo zapinje kao ovih dana gdje te separatisti stavljaju na kusnju i gdje spekulisemo kako je najpametnije reagovati.
I za takav izazov mislim da niti jedna probosanska politicka struja ima niti mandat niti kapacitet. Ne mogu se sudbinske odluke donositi samo iz okvira SDA ili Trojke. Treba za to nesto ipak pametnije i nezavisnije. Kratko receno remake Sabora iz 93-ce. Pitanje je samo dakle Ko bi okupio najmudrije glave a da nije strancki?

Tratinčica
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 40 times
Been thanked: 16 times

Post by Tratinčica » 05 Mar 2025, 08:53

Superhik wrote: 05 Mar 2025, 08:40
Tratinčica wrote: 04 Mar 2025, 22:14

Ne postoje zajednički ciljevi ni stranaka, ni političara!

Zato će se desiti interno daljnje osamostaljenje dva entiteta.

Bolje i to, nego rat i natezanje još 30 godina i izazivanje daljnjih kriza. Sad je sa ovom krizom BiH izgubila i mrvicu šansi za EU.
Postoje itekako neki zajednicki ciljevi probosanskih orjentisanih ljudi. Kojima je stalo da BiH prezivi i da bude uspjesna.

Entitet je bio samostalniji prije par decenija kada su se politicari sastajali pod pokroviteljstvom SFOR, kada nije bilo zajednicke valute, DGS, SIPA, zajednickih dokumenata, kada je postojala vojska RS, i kada je entitet imao mnogo vise nadleznosti nego danas. Mnoge stvari danas koje su postale normalne su bile nezamislive prije 20 god. I o kakvom trendu osamostaljenja entiteta ti pricas?
Naravno da je jos dalek put do idealne jake drzave i da neke stvari uzimaju vrijeme.
Tu i tamo zapinje kao ovih dana gdje te separatisti stavljaju na kusnju i gdje spekulisemo kako je najpametnije reagovati.
I za takav izazov mislim da niti jedna probosanska politicka struja ima niti mandat niti kapacitet. Ne mogu se sudbinske odluke donositi samo iz okvira SDA ili Trojke. Treba za to nesto ipak pametnije i nezavisnije. Kratko receno remake Sabora iz 93-ce. Pitanje je samo dakle Ko bi okupio najmudrije glave a da nije strancki?
Pa evo, dođi u BiH, počni čistiti politička govna, umjesto da pišeš po forumima. Kad si tako pametan i sposoban, šteta da talent propadne.
Aćimović: „Ovo vrijeme više nije za politikantstvo! Nemamo vremena da pokazujemo da nešto funkcioniše kad ne funkcioniše!:

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 8960 times
Been thanked: 10630 times

Post by Krokodil Behko » 05 Mar 2025, 09:34

Superhik wrote: 05 Mar 2025, 08:28 Pitanje je imas li kapaciteta da shvatis tematiku a ne ko postira.
Al et nek si napisao nesto.

Koju tematiku? :D.

Taman si toliko unikatan, da je ovakva tema na ovom forumu, pokrenuta svega 15 godina ranije :hihi

viewtopic.php?t=945

Jel ja to trebam da ti platim, ne bi li ti podastreo neki plan?

Ako ga nemaš, koji moj imamo pričati o tom saboru?

E evo nove strategije. Potpuno nova i niko se nikad prije tebe, nije toga dosjetio.
Hajmo da mlatimo o tome šta bi bilo dobro, da se uradi u BiH i samo ćemo to pisati cijeli dan.

Molim? Plan? Ma jebeš plan, ni Trump nema plan da uzme Grenland, pa ipak stalno drvi o tome. Jelde?

Jesil ti kulturan ikako?

Fino te pitah, koja je korist od tog sabora i šta on može učiniti, a da to već nije učinjeno?

Superhik
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Superhik » 05 Mar 2025, 11:03

Tratinčica wrote: 05 Mar 2025, 08:53
Superhik wrote: 05 Mar 2025, 08:40

Pa evo, dođi u BiH, počni čistiti politička govna, umjesto da pišeš po forumima. Kad si tako pametan i sposoban, šteta da talent propadne.
Postavljam temu sa jasnim pitanjem Ko bi mogao okupiti probosanske snage i naci najbolja rjesenja. Sto znaci u prijevodu da ne znam sam rjesenje pa postavljam pitanje. Kuzis?

Superhik
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Superhik » 05 Mar 2025, 11:15

Krokodil Behko wrote: 05 Mar 2025, 09:34
Superhik wrote: 05 Mar 2025, 08:28 Pitanje je imas li kapaciteta da shvatis tematiku a ne ko postira.

Taman si toliko unikatan, da je ovakva tema na ovom forumu, pokrenuta svega 15 godina ranije :hihi

viewtopic.php?t=945

E evo nove strategije. Potpuno nova i niko se nikad prije tebe, nije toga dosjetio.
Hajmo da mlatimo o tome šta bi bilo dobro, da se uradi u BiH i samo ćemo to pisati cijeli dan.

Molim? Plan? Ma jebeš plan, ni Trump nema plan da uzme Grenland, pa ipak stalno drvi o tome. Jelde?

Jesil ti kulturan ikako?

Fino te pitah, koja je korist od tog sabora i šta on može učiniti, a da to već nije učinjeno?
Nisam znao da vec postoji tema, sorry. Nije me tad bilo ovdje. Ako mozes nekako objediniti sve postove u jednu, bilo bi super.

Ja nemam plan, nemam rjesenje, a mislim da ima pametnijih od mene za to pa zato i pitam. Mislim da kljucne odluke u kriznim momentima ne mogu biti stranacke. Pa mozda grijesim sto mislim da ni Trojka ni SDA nema kapacitet i mandat kao sto je imao Sabor 93-ce. Vec receno da ideja nije moja. Kao sto se u historiji pozivam na djela historicara, tako i u politici ne smisljam nista novo i originalno.

Pitas sta bosanski stanak moze uciniti a da nije vec ucinjeno? Nemam pojma ali barem moze konacno definisati zajednicki cilj i povuci neke granice u odnosima sa neprijateljima drzave. Moze konacno i definisati bosnjastvo kao naciju sa svim vrijednostima koje uz to idu a ne samo kao vjeru kao sto je danas praksa. I najbitnije - bosanski stanak koji bi okupio najmudrije glave bi barem bio zajednicka odgovornost i najvise sto se moze uciniti. Da u buducnosti ne diskutujemo cija je bila stranacka krivica za ovo ili ono. Da kazemo da smo ucinili sve sto smo mogli.

Osnovno pitanje je i dalje Ko bi okuopio, poveo inicijativu. Da je rahmetli Sidran ziv, mozda on. Mozda neko udruzenje intelektualaca, mozda neka vanstranacka institucija koja se bavi kulturom, historijom,... I svega ti, zaboravi nacas moju personu. Tema je pitanje a ne rjesenje.

Tratinčica
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 40 times
Been thanked: 16 times

Post by Tratinčica » 05 Mar 2025, 11:23

Superhik wrote: 05 Mar 2025, 11:03
Tratinčica wrote: 05 Mar 2025, 08:53

Postavljam temu sa jasnim pitanjem Ko bi mogao okupiti probosanske snage i naci najbolja rjesenja. Sto znaci u prijevodu da ne znam sam rjesenje pa postavljam pitanje. Kuzis?
Niko!
Aćimović: „Ovo vrijeme više nije za politikantstvo! Nemamo vremena da pokazujemo da nešto funkcioniše kad ne funkcioniše!:

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 05 Mar 2025, 11:26

Superhik wrote: 05 Mar 2025, 11:15
Krokodil Behko wrote: 05 Mar 2025, 09:34

viewtopic.php?t=945

Jesil ti kulturan ikako?

Nisam znao da vec postoji tema, sorry. Nije me tad bilo ovdje. Ako mozes nekako objediniti sve postove u jednu, bilo bi super.

Ja nemam plan, nemam rjesenje, a mislim da ima pametnijih od mene za to pa zato i pitam. Mislim da kljucne odluke u kriznim momentima ne mogu biti stranacke. Pa mozda grijesim sto mislim da ni Trojka ni SDA nema kapacitet i mandat kao sto je imao Sabor 93-ce. Vec receno da ideja nije moja. Kao sto se u historiji pozivam na djela historicara, tako i u politici ne smisljam nista novo i originalno.

Pitas sta bosanski stanak moze uciniti a da nije vec ucinjeno? Nemam pojma ali barem moze konacno definisati zajednicki cilj i povuci neke granice u odnosima sa neprijateljima drzave. Moze konacno i definisati bosnjastvo kao naciju sa svim vrijednostima koje uz to idu a ne samo kao vjeru kao sto je danas praksa. I najbitnije - bosanski stanak koji bi okupio najmudrije glave bi barem bio zajednicka odgovornost i najvise sto se moze uciniti. Da u buducnosti ne diskutujemo cija je bila stranacka krivica za ovo ili ono. Da kazemo da smo ucinili sve sto smo mogli.

Osnovno pitanje je i dalje Ko bi okuopio, poveo inicijativu. Da je rahmetli Sidran ziv, mozda on. Mozda neko udruzenje intelektualaca, mozda neka vanstranacka institucija koja se bavi kulturom, historijom,... I svega ti, zaboravi nacas moju personu. Tema je pitanje a ne rjesenje.

Neka teme, nek stoji.

Problem je taj, što kad sublimiraš razne leemente, ne mora značiti da dobiješ jaču leguru,
Trojka i SDA i pride SBiH, DF i štajaznam skupa, to ne znači da će bosanski front ojačati.

Omeđeni smo dejtonom i to je to. Razoružani i pristalo se na to da stranci odlučuju o svemu.
To je potpisano. Potpisano je i da nATo ako želi, može doći tu kad kod hoće i mi sad ovisimo o toj odluci.
Ne samo mi, o njihovim odlukama ovise i Srbi i Hrvati.

Sad-zasad, nema bitnijih promjena, osim nekih verbalnih pokušaja nebitnih faktora poput Mađara, Vučića, random ustaša, itd.. Odredili su nam prostor za igru i to je to. Imate državu-nemate oružje i ssad se lijepo igrajte. Nema secesija i nema rata, ostlao sve može. Vidjet ćemo da li će i dalje biti tako.
Trebalo bi da bude, jer ako MZ pogazi Dejton, onda niko na planeti više nije siguran, a zapad će izgubiti i ove ostatke ulgeda na globalnom jugu.

Oni su preuzeli obavezu, da kod nas nema rata i nema secesije. Imamo 6 međunarodnih garanata, a jedan od njih je i EU sa svojih 27 članica. Morali bi se svi složiti. Sad-zasad, od tih šest mi imamo pet. Sve osim Rusije. Neće biti promjena, ako Amerikanci to ne žele i to bi iblo sve na ovu temu. Zasad, Trump nas nikad nije ni pomenuo i bilo bi dobro da tako i ostane. Neke naznake sugerišu da neće biti promjena. State department se več oglasio i rekao da podržavaju suverenitet BiH.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2082 times
Been thanked: 3718 times

Post by Nora Ibsenova » 05 Mar 2025, 11:37

Laser wrote: 04 Mar 2025, 23:13 Alkar Behko u sridu. :D.
:D.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Superhik
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Superhik » 05 Mar 2025, 13:01

Krokodil Behko wrote: 05 Mar 2025, 11:26
Superhik wrote: 05 Mar 2025, 11:15

Neka teme, nek stoji.

Problem je taj, što kad sublimiraš razne leemente, ne mora značiti da dobiješ jaču leguru,
Trojka i SDA i pride SBiH, DF i štajaznam skupa, to ne znači da će bosanski front ojačati.

Omeđeni smo dejtonom i to je to. Razoružani i pristalo se na to da stranci odlučuju o svemu.
To je potpisano. Potpisano je i da nATo ako želi, može doći tu kad kod hoće i mi sad ovisimo o toj odluci.

Sad-zasad, nema bitnijih promjena, osim nekih verbalnih pokušaja nebitnih faktora poput Mađara, Vučića, random ustaša, itd.. Odredili su nam prostor za igru i to je to. Imate državu-nemate oružje i ssad se lijepo igrajte. Nema secesija i nema rata, ostlao sve može. Vidjet ćemo da li će i dalje biti tako.
Trebalo bi da bude, jer ako MZ pogazi Dejton, onda niko na planeti više nije siguran, a zapad će izgubiti i ove ostatke ulgeda na globalnom jugu.

Oni su preuzeli obavezu, da kod nas nema rata i nema secesije. Imamo 6 međunarodnih garanata, a jedan od njih je i EU sa svojih 27 članica. Morali bi se svi složiti. Sad-zasad, od tih šest mi imamo pet. Sve osim Rusije. Neće biti promjena, ako Amerikanci to ne žele i to bi iblo sve na ovu temu. Zasad, Trump nas nikad nije ni pomenuo i bilo bi dobro da tako i ostane. Neke naznake sugerišu da neće biti promjena. State department se več oglasio i rekao da podržavaju suverenitet BiH.
Ne mislim ja na profil politicara koji su nesto bitno u nekoj stranci. Mislim na umne glave. Profil ljudi recimo kao Senadin Lavic, Sacir Filandra, Enver Imamovic, Mirza Smajic,... plus kulturni radnici, istaknuti biznismeni, doktori politickih nauka, generali,...

Ne mislim sastaviti Bosku Cavar i Harisa Zahiragica da nesto pametno zajedno smisle. taman posla.

1993-ce su okolnosti bile jos nepovoljnije pa je opet postojao neki izbor u odlukama intelektualaca koji usput receno nisu bili samo iz SDA.

Danas i pored svezanih ruku ipak ima izbora. Uvijek ga ima. Hajda da lupam,.. recimo da se dadne rok za hapsenja od strane SIPA, potom proglasavanje kraja Dejtona i povratak Republike BiH. Ne pitaj me sta nam pozitivno ili negativno to donosi da ne skrenemo temu,... samo navodim primjer - poenta je da ipak ima prostora za razlicite strtegije. U novonastaloj situaciji sta da radimo sa odlukama skupstine u RS, da li da se ceka mjesecima na institucije, da Dodik sam pane, ili nesto se reaguje u kracem roku(ne mislim na vojsku, policiju). Svi mi pametujemo po forumima i cinjenica je da pametnije opise situacije citamo od pojedinih novinara negoli od samih politicara.

Remake sabora iz 93-ce. Dakle od strategije sta i kako sad, do definisanja nekih ciljeva i nekih opstih stvari poput nacionalnog identiteta, historije,..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 05 Mar 2025, 13:55

Superhik wrote: 05 Mar 2025, 13:01
Krokodil Behko wrote: 05 Mar 2025, 11:26

Neka teme, nek stoji.

Ne mislim ja na profil politicara koji su nesto bitno u nekoj stranci. Mislim na umne glave. Profil ljudi recimo kao Senadin Lavic, Sacir Filandra, Enver Imamovic, Mirza Smajic,... plus kulturni radnici, istaknuti biznismeni, doktori politickih nauka, generali,...

Ne mislim sastaviti Bosku Cavar i Harisa Zahiragica da nesto pametno zajedno smisle. taman posla.

1993-ce su okolnosti bile jos nepovoljnije pa je opet postojao neki izbor u odlukama intelektualaca koji usput receno nisu bili samo iz SDA.

Danas i pored svezanih ruku ipak ima izbora. Uvijek ga ima. Hajda da lupam,.. recimo da se dadne rok za hapsenja od strane SIPA, potom proglasavanje kraja Dejtona i povratak Republike BiH. Ne pitaj me sta nam pozitivno ili negativno to donosi da ne skrenemo temu,... samo navodim primjer - poenta je da ipak ima prostora za razlicite strtegije. U novonastaloj situaciji sta da radimo sa odlukama skupstine u RS, da li da se ceka mjesecima na institucije, da Dodik sam pane, ili nesto se reaguje u kracem roku(ne mislim na vojsku, policiju). Svi mi pametujemo po forumima i cinjenica je da pametnije opise situacije citamo od pojedinih novinara negoli od samih politicara.

Remake sabora iz 93-ce. Dakle od strategije sta i kako sad, do definisanja nekih ciljeva i nekih opstih stvari poput nacionalnog identiteta, historije,..

SIPA ne može intervenisati, iz prostog razloga jer je direktor Dodikov čovjek.

Dalje, sasvim sam siguran, da stranci ( OHR, EU, USA, ostale ambasade) sugerišu da se ne dosipa ulje na vatru koju je Dodik sam zapalio. Imaš izjavu komandanata i NATO i EUFOR u biH "sigurnosni problemi ne postoje" Tako kažu. Sigurnosni problemi bi nastali, ako bi neko poslao tu SIPA-u da hapsi odmetnute Srbe, a to znači da smo mi taj sigurnosni problem. To i jeste prostor unutar kojeg se Dodik kreće, s naumom da rušenje Daytona pripiše nama i na taj način privuče podršku svijeta.

Ovo je malo složenija igra, u kojoj se čeka da Dodik zaista pređe crvene linije, a to će se desiti kad ti njegovi zakoni postanu pravosnažni. Dalje, neće zadugo biti pravosnažni jer će Bošnjaci potegnuti vitalni nacionalni interes u vijeću naroda GT. Još dalje, mogu biti pravosnažni samo ako se promijeni Ustav RS, a za to mu treba većina svih klubova naroda, plus dvotrećinska većina u parlamentu. On sve ovo zna i sve to mu ide u prilog. Dok traje haos, on će da trguje nudeći sebe kao pomoć u gašenju vatre koju je sam zapalio.

Ne bi se on nudio za pregovore, da ima namjeru stvarno sve ovo da uradi.
Ne znam s kim bi i o čemu razgovarao, jer Sud BiH, OSA, SIPA, VSTV ipak jesu ustavne kategorije i to zahvaljujući njemu. Nema te bošnjačke ruke koja će se dići da podrži Dodika. Nek se pozdrave s karijerom svi koji bi ot uradili. Inače, ne može se ništa ukidati bez promjene ustava BiH, a za to je potrebna dvotrećinska većina.

Ne postoje ni način ni put, da Dodik ostvari svoje prijetnje, a da pri tome ne sruši Dayton.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 05 Mar 2025, 14:25

Kao što rekoh, čeka se da Dodik sruši DMS. Čak ga i ubrzavaju i gurkaju ka tome...

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske nije pokrenuo vitalni nacionalni interes za četiri sporna zakona koji su prošle sedmice doneseni u entitetskoj Narodnoj skupštini.

Na ovaj način, probosanske stranke ubrzavaju put i skraćuju vremenski prostor u kojem se Dodik namjerava kretati. Sad on to mora potpisati i dokazati da je junačina među Srbima.
Čak ako bi i potpisao, ovo ide na Ustavni Sud biH i biva oboreno.

Dodik je računao s vremenom koje bi mu dali Bošnjaci u vijeću naroda GT, ali su ga sad ovi ostavili bez tog vremena i valja mu sad to sve potpisati

Superhik
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Superhik » 05 Mar 2025, 15:45

Krokodil Behko wrote: 05 Mar 2025, 13:55
Superhik wrote: 05 Mar 2025, 13:01

SIPA ne može intervenisati, iz prostog razloga jer je direktor Dodikov čovjek.

Dalje, sasvim sam siguran, da stranci ( OHR, EU, USA, ostale ambasade) sugerišu da se ne dosipa ulje na vatru koju je Dodik sam zapalio. Imaš izjavu komandanata i NATO i EUFOR u biH "sigurnosni problemi ne postoje" Tako kažu. Sigurnosni problemi bi nastali, ako bi neko poslao tu SIPA-u da hapsi odmetnute Srbe, a to znači da smo mi taj sigurnosni problem. To i jeste prostor unutar kojeg se Dodik kreće, s naumom da rušenje Daytona pripiše nama i na taj način privuče podršku svijeta.

Ovo je malo složenija igra, u kojoj se čeka da Dodik zaista pređe crvene linije, a to će se desiti kad ti njegovi zakoni postanu pravosnažni. Dalje, neće zadugo biti pravosnažni jer će Bošnjaci potegnuti vitalni nacionalni interes u vijeću naroda GT. Još dalje, mogu biti pravosnažni samo ako se promijeni Ustav RS, a za to mu treba većina svih klubova naroda, plus dvotrećinska većina u parlamentu. On sve ovo zna i sve to mu ide u prilog. Dok traje haos, on će da trguje nudeći sebe kao pomoć u gašenju vatre koju je sam zapalio.

Ne bi se on nudio za pregovore, da ima namjeru stvarno sve ovo da uradi.
Ne znam s kim bi i o čemu razgovarao, jer Sud BiH, OSA, SIPA, VSTV ipak jesu ustavne kategorije i to zahvaljujući njemu. Nema te bošnjačke ruke koja će se dići da podrži Dodika. Nek se pozdrave s karijerom svi koji bi ot uradili. Inače, ne može se ništa ukidati bez promjene ustava BiH, a za to je potrebna dvotrećinska većina.

Ne postoje ni način ni put, da Dodik ostvari svoje prijetnje, a da pri tome ne sruši Dayton.
Ja nesto nemam bas povjerenja u sve bosnjacke ruke kojima je fotelja i jos koji resurs u sarajevskom kantonu jedino bitan. A jos manje u javno mijenje i birace koji bez trunke kriticizma oprastaju svojima sve. Sjeti se samo mostarskih izbora i ko sa kim nije htio nikako, zasto nije i kome grad prepustio.

A nije jednom Dodik bio spasen zarad nekog tala upravo bosnjackim rukama.
A ponajmanje vjerujem u strance kojima je praksa uvijek bila da se odovolji onom ko najvise talasa. Naravno da ce trgovati sa dodikom oko stvari sa kojima se ne trguje zarad neeskalacije. Jebe se njima za funkcionalnom drzavom i kome ce svanuti a kome smerknuti,.. samo nek nema problema.

Kako god,... ipak nemamo jedinstven front i jedinstven definiran stav u mnogo toga. Ne ocekujem od bosanskog stanka da osmisle neku carobnu formulu i neki ekstra pametan fol koji ce zeznuti sve,.. Ali mozda ipak pametniji od mene i tebe imaju bolje ideje od ovog forumskog pametovanja.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 22585 times
Been thanked: 23147 times

Post by ironman » 05 Mar 2025, 16:26

A budimo ipak realni.
Imamo zajednicki stav.
Svi mi koji volimo BiH.
Naglasavam volimo.
Bez obzira na stranacku pripadnost ili jesmol Bosnjaci,Srbi il Hrvati.
Ja sam Bosnjak i imam isti stav kao Zeljko Komsic . Karikiram i mislim iskljucivo na dobrobit BiH.
To ne iskljucuje nikog ko zeli BiH ko zeli da zivi i radi ko sav normalan svijet na planeti.
Sve drugo..uslovljavanja ili neki pokusaji prodaje muda pod bubrege su djelo onih koji ne vole i ne zele BiH nego samo igraju ulogu nadajuci se da ce film zavrsit nekim hepiendom za njih.
Zato kazem ovo gore volimo BiH.
Jer u tom hepiendu za hejtere nisan puske uprte u nas ne razlikuje sda,sdp,ns,nip,sBiH,df ili nekoga totalno apoliticnog..
Svi mi smo u ocima hejtera isti.
Na kraju dana pa pro i prezivjeli smo prvi dio tog filma.
dream of spring.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2082 times
Been thanked: 3718 times

Post by Nora Ibsenova » 05 Mar 2025, 16:28

Krokodil Behko wrote: 05 Mar 2025, 14:25 Kao što rekoh, čeka se da Dodik sruši DMS. Čak ga i ubrzavaju i gurkaju ka tome...

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske nije pokrenuo vitalni nacionalni interes za četiri sporna zakona koji su prošle sedmice doneseni u entitetskoj Narodnoj skupštini.

Na ovaj način, probosanske stranke ubrzavaju put i skraćuju vremenski prostor u kojem se Dodik namjerava kretati. Sad on to mora potpisati i dokazati da je junačina među Srbima.

Dodik je računao s vremenom koje bi mu dali Bošnjaci u vijeću naroda GT, ali su ga sad ovi ostavili bez tog vremena i valja mu sad to sve potpisati
Nikad ne prekidaj neprijatelja dok grjesi.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Superhik
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Superhik » 05 Mar 2025, 21:05

Krokodil Behko wrote: 05 Mar 2025, 14:25 Kao što rekoh, čeka se da Dodik sruši DMS. Čak ga i ubrzavaju i gurkaju ka tome...

Dodik je naravno bio spreman i na plan A i plan B i još koju varijantu. Ima savjetnike a ima i Beograd. Dakle ovo je igra gdje niko nikog ne može zajebat, već svaka igranka ima svoju cijenu pa ko je jači ili dosljedniji.
Kristalno je jasno da naši političari nisu kompetentni za ovakve izazove jer nisu složni i ovu situaciju mogu samo iskoristiti za uzajamna blaćenja. Ako je ovo povratak na 96-tu, onda ipak mora neka viša instanca smisliti plan.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 3682 times
Been thanked: 3405 times

Post by Naseef Mushroom » 06 Mar 2025, 06:35

Superhik wrote: 05 Mar 2025, 08:28
Naseef Mushroom wrote: 04 Mar 2025, 21:39
Aha, svrha otvaranje teme nije što ti imaš neki plan već da nam daš do znanja koliko si veličanstven :oo i pružio bi ruku saradnje i onima za koje nemaš visoko mišljenje a mi smo svi ters do te mjere da nas ne zanima država čim niko od nas nije prije otvorio temu ili ti bar na ovoj temi nismo prvi pružili ruku, čak i ako neko nema visoko mišljenje o tebi.

Ovo je možda najarogantniji post u historiji ovog foruma ili bar u periodu od kada sam registrovan.
Nije to velicanstvenost vec samo normala. Zivim vani i ucim od uspjesnijih od nas. I ne radi se o meni vec o ideji koja usput receno nije moja, jer mislim da nam treba remake Sabora iz 93-ce. Ne trebas biti toliko zaokupljen mojom personom? Pitanje je imas li kapaciteta da shvatis tematiku a ne ko postira.
Gdje si Tito/Alija, nisam te prepoznao
Superhik wrote: 01 Mar 2025, 09:10 Bliži si mi ti, neki nepismen čoban sa Bjelašnice, vehabija, FGR snob,....
I onda na drugoj temi nazoveš ženu sa nikabom kokoškom koja provocira i koja je željna pažnje.
Itekako je bitno ko postira jer na drugim temama dokazuješ koliko si dvoličan.

Pričaš o državi a pao si na testu kod obične pekare.
Last edited by Naseef Mushroom on 06 Mar 2025, 07:44, edited 1 time in total.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2582 times
Been thanked: 21457 times

Post by HAVANA » 06 Mar 2025, 07:16

Zar je ono hidzab?
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 06 Mar 2025, 07:43

HAVANA wrote: 06 Mar 2025, 07:16 Zar je ono hidzab?
Zabunio se na jutro, htio sam napisati nikab
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

Superhik
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Superhik » 06 Mar 2025, 08:23

Naseef Mushroom wrote: 06 Mar 2025, 06:35
I onda na drugoj temi nazoveš ženu sa nikabom kokoškom koja provocira i koja je željna pažnje.

Cura je kokoška ali moja/naša kokoška. Ti si kreten ali moj/naš kreten. I naravno da toga nisi svjestan. Imas temu pa piši ako ti je do pisanja, a meni se skini sa q.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 06 Mar 2025, 20:54

Superhik wrote: 06 Mar 2025, 08:23
Naseef Mushroom wrote: 06 Mar 2025, 06:35

Cura je kokoška ali moja/naša kokoška. Ti si kreten ali moj/naš kreten. I naravno da toga nisi svjestan. Imas temu pa piši ako ti je do pisanja, a meni se skini sa q.
Da, kokoška je tvoja kokoška, kao što sam i ja tvoj, ali nažalost za razliku od tebe veličanstvenog, meni je antipatija prema tebi jača od ljubavi prema državi pa si ti tu trijezne glave da nas povedeš :oo

U prijevodu, imam temu pa na njoj da pišem, a na ovoj ćemo ignorisati da si kontradiktoran. Znači prodavat ćeš čak i vehabijama priču da su oni tebi bliži od nekog četalja, pa kad i sa njihovom podrškom se sredi država, njihove žene će u toj državi biti nazvane kokoškama ako budu žrtve islamofobije, ali će bar imati utjehu da su tvoje kokoške :rol

Tebi su čak i vehabije i papci, i seljačine bliže od nekog četnika i pominješ ih na temi svebosanskom saboru a dovoljno je par postova da napišeš da ti se skinem sa Q, i ti bi i sa onima sa kojima se ne slažeš uređivao državu :D.

Tema i ideje u rangu dva djeda ispred granapa koji razgovaraju kako treba biti bolje u Bosni i Hercegovini

Post Reply

Return to “Politika u BiH”