Superhik wrote: 05 Mar 2025, 13:01
Krokodil Behko wrote: 05 Mar 2025, 11:26
Neka teme, nek stoji.
Problem je taj, što kad sublimiraš razne leemente, ne mora značiti da dobiješ jaču leguru,
Trojka i SDA i pride SBiH, DF i štajaznam skupa, to ne znači da će bosanski front ojačati.
Omeđeni smo dejtonom i to je to. Razoružani i pristalo se na to da stranci odlučuju o svemu.
To je potpisano. Potpisano je i da nATo ako želi, može doći tu kad kod hoće i mi sad ovisimo o toj odluci.
Ne samo mi, o njihovim odlukama ovise i Srbi i Hrvati.
Sad-zasad, nema bitnijih promjena, osim nekih verbalnih pokušaja nebitnih faktora poput Mađara, Vučića, random ustaša, itd.. Odredili su nam prostor za igru i to je to. Imate državu-nemate oružje i ssad se lijepo igrajte. Nema secesija i nema rata, ostlao sve može. Vidjet ćemo da li će i dalje biti tako.
Trebalo bi da bude, jer ako MZ pogazi Dejton, onda niko na planeti više nije siguran, a zapad će izgubiti i ove ostatke ulgeda na globalnom jugu.
Oni su preuzeli obavezu, da kod nas nema rata i nema secesije. Imamo 6 međunarodnih garanata, a jedan od njih je i EU sa svojih 27 članica. Morali bi se svi složiti. Sad-zasad, od tih šest mi imamo pet. Sve osim Rusije. Neće biti promjena, ako Amerikanci to ne žele i to bi iblo sve na ovu temu. Zasad, Trump nas nikad nije ni pomenuo i bilo bi dobro da tako i ostane. Neke naznake sugerišu da neće biti promjena. State department se več oglasio i rekao da podržavaju suverenitet BiH.
Ne mislim ja na profil politicara koji su nesto bitno u nekoj stranci. Mislim na umne glave. Profil ljudi recimo kao Senadin Lavic, Sacir Filandra, Enver Imamovic, Mirza Smajic,... plus kulturni radnici, istaknuti biznismeni, doktori politickih nauka, generali,...
Ne mislim sastaviti Bosku Cavar i Harisa Zahiragica da nesto pametno zajedno smisle. taman posla.
1993-ce su okolnosti bile jos nepovoljnije pa je opet postojao neki izbor u odlukama intelektualaca koji usput receno nisu bili samo iz SDA.
Danas i pored svezanih ruku ipak ima izbora. Uvijek ga ima. Hajda da lupam,.. recimo da se dadne rok za hapsenja od strane SIPA, potom proglasavanje kraja Dejtona i povratak Republike BiH. Ne pitaj me sta nam pozitivno ili negativno to donosi da ne skrenemo temu,... samo navodim primjer - poenta je da ipak ima prostora za razlicite strtegije. U novonastaloj situaciji sta da radimo sa odlukama skupstine u RS, da li da se ceka mjesecima na institucije, da Dodik sam pane, ili nesto se reaguje u kracem roku(ne mislim na vojsku, policiju). Svi mi pametujemo po forumima i cinjenica je da pametnije opise situacije citamo od pojedinih novinara negoli od samih politicara.
Remake sabora iz 93-ce. Dakle od strategije sta i kako sad, do definisanja nekih ciljeva i nekih opstih stvari poput nacionalnog identiteta, historije,..
SIPA ne može intervenisati, iz prostog razloga jer je direktor Dodikov čovjek.
Dalje, sasvim sam siguran, da stranci ( OHR, EU, USA, ostale ambasade) sugerišu da se ne dosipa ulje na vatru koju je Dodik sam zapalio. Imaš izjavu komandanata i NATO i EUFOR u biH "sigurnosni problemi ne postoje" Tako kažu. Sigurnosni problemi bi nastali, ako bi neko poslao tu SIPA-u da hapsi odmetnute Srbe, a to znači da smo mi taj sigurnosni problem. To i jeste prostor unutar kojeg se Dodik kreće, s naumom da rušenje Daytona pripiše nama i na taj način privuče podršku svijeta.
Ovo je malo složenija igra, u kojoj se čeka da Dodik zaista pređe crvene linije, a to će se desiti kad ti njegovi zakoni postanu pravosnažni. Dalje, neće zadugo biti pravosnažni jer će Bošnjaci potegnuti vitalni nacionalni interes u vijeću naroda GT. Još dalje, mogu biti pravosnažni samo ako se promijeni Ustav RS, a za to mu treba većina svih klubova naroda, plus dvotrećinska većina u parlamentu. On sve ovo zna i sve to mu ide u prilog. Dok traje haos, on će da trguje nudeći sebe kao pomoć u gašenju vatre koju je sam zapalio.
Ne bi se on nudio za pregovore, da ima namjeru stvarno sve ovo da uradi.
Ne znam s kim bi i o čemu razgovarao, jer Sud BiH, OSA, SIPA, VSTV ipak jesu ustavne kategorije i to zahvaljujući njemu. Nema te bošnjačke ruke koja će se dići da podrži Dodika. Nek se pozdrave s karijerom svi koji bi ot uradili. Inače, ne može se ništa ukidati bez promjene ustava BiH, a za to je potrebna dvotrećinska većina.
Ne postoje ni način ni put, da Dodik ostvari svoje prijetnje, a da pri tome ne sruši Dayton.