Već izvjestan period muzička scena zapljusnuta je novim valom - sevdahom. Sve više pjevača narodne, ali i zabavne muzike, snima izvorne bosanske pjesme u novim aranžmanima. Neko to radi bolje, neko lošije. Neko sevdalinci pristupa s poštovanjem, neko da bi se okušao i na starim dobrim stihovima prikupio komadić svoje slave.

Medunjanin: Jedna od najuspješnijih
Ako biste napravili malu anketu među svojim prijateljima i poznanicima, dobili biste na jednoj strani one koji su apsolutno za, a na drugoj one koji kažu: ja bih se zadržao/la na Polovini, Imamoviću, Isoviću... Slična je podjela i među muzičarima. Jedni su za održavanje sevdalinke "u životu", pa kako bilo, a drugi apsolutni protivnici i čak sve nazivaju "đavoljim poslom" i skrnavljenjem kulturne baštine...
Podugačak je spisak etabliranih, "novih" izvođača sevdalinke. Amira Medunjanin, Damir Imamović, "Mostar Sevdah Reunion", "Divanhana"... Posljednji hit na sceni je "Halka".
Loše kopije
Vehid Gunić, publicista i veliki poznavalac sevdaha, potvrđuje da se danas svi na neki način žele baviti sevdalinkom.
- Sevdalinka nikad neće biti preživljena kao literarna stečevina, iako danas mnogi misle da od njih počinje sevdalinka, zbog čega organiziraju razna takmičenja. Drago mi da sam ja bio jedan od onih koji je pokušavao da sačuva nešto od toga. Dakle, obradovan sam ako to i drugi čine, pa kako-tako - govori Gunić te ističe da mu se sviđa način na koji danas sevdalinku donosi bend "Divanhana".

Gunić: Podržava "Divanhanu"
Mnogo kritičniji od njega je Nedžad Salković, poznat po nadimku Princ sevdaha. Za sebe kaže da je klasični tumač sevdalinke i da se ne bi smjelo dirati u njenu osnovnu melodiju i originalne stihove. Tvrdi da je na sceni "opća hajka na sevdalinku".
- Mnogo je šikaniraju i uznemiravaju. Nažalost, došlo je neko vrijeme kada sevdalinka liči na sve osim na ono što stvarno jeste. Čast rijetkim izuzecima, sve je više onih koji eksploatišu umjetničku zaostavštinu. Pokušavaju da kopiraju rahmetli Safeta Isovića i ostale velikane. Ono što je radio rahmetli Sajo je neponovljivo i neka ga više ostave na miru. Sve se svelo na izvođenje desetak sevdalinki. Ako već vole toliko izvornu bosansku pjesmu, neka pronađu tekstove koji nisu toliko puta otpjevani. Da ih prezentiraju na svoj način, a ne da idu linijom manjeg otpora i kopiraju velikane sevdaha - poručuje Salković.

Salković: Ne dirajte Saju
Stotinu načina
"Divanhana" je jedna od mladih grupa koja na svoj način publici donosi sevdah. Vokal Leila Ćatić smatra da je vrijeme da se više ljudi pokušava pronaći u sevdahu.
- Neko smatra da se na taj način održava kulturna baština, a drugi, opet, misle da je to skrnavljenje izvorne pjesme i da nije način na koji bi se sevdah danas trebao predstavljati. Sve to zavisi od individue i načina na koji ona doživljava sevdah - govori Ćatić.

Ćatić: Kulturna baština
Muji Behmenu, gitaristi "Mostar Sevdah Reuniona", bilo je drago kada je sevdalinka ponovo počela "oživljavati". Danas smatra da je došlo do prezasićenja.
- Bojim se da se zbog obrada sevdalinka ne zgadi ljudima. Mislim da bi bilo puno bolje da se pjevači okrenu tradicionalnoj interpretaciji sevdaha nego da rade neke svoje aranžmane. Ipak, bolje je i to nego šund. Ima dosta sevdalinki koje su svirane uz saz i lijepo bi bilo da ih neko sabere i otpjeva i na taj način sačuva od zaborava. Nažalost, svi se odlučuju za one popularne koje su do sada obrađene na stotinu načina - kaže Behmen.
Trend je, pa neka je
Nedžad Imamović, sin legendarnog Zaima i otac mladog Damira koji se trudi ići stopama svoga djeda, ističe kako mu je drago da je izvorna bosanska pjesma postala trend.
- Nije mi mrsko sve ovo što se dešava oko sevdaha. Međutim, sigurno je da ni Zaim Imamović ni Safet Isović nisu živjeli od sevdaha. Jedinu korist od sevdaha imaju televizije koje masovno prave neka takmičenja i audicije. Nemam ništa protiv toga jer, ako nađu dvoje da znaju pjevati, to je super - govori Imamović.

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)