Sam park je u stvari močvara nastala od sistema rijeke Krupe, u tipičnom kraškom ambijentu. Rijeka Krupa i nema svoj izvor nego otiče iz Deranskog jezera, jednog od nekoliko većih jezera ovog područja. Ova rijeka je jedinstvena po osobini da teče u oba smjera (nizvodno i uzvodno). Naime, kada se poveća vodostaj Neretve ta rijeka potisne Krupu prema izvorištu (Deranskom jezeru).
Poznat je kao oaza u kojoj su smještene mnoge vrste ptica močvarica kao i veliki broj drugih biljnih i životinjskih vrsta. Odgovarajuća klima, vegetacija i ostali činioci stvaraju povoljne uslove naročito za smještaj ptica. Također ga kao zimovalište koristi i određeni broj ptica selica (smatra se za jedno od najvećih zimovališta ptica u Evropi). Prema nedavno obavljenom istraživanju projekta "Life" popisano su 163 vrsta ptica koje ga koriste (ptice selice ili ptice kojima je ono stalno obitavalište).
Ovdje su zastupljena i četiri tipa vegetacije, i to: vodena, močvarna, livadska i šumska. Projekt Life navodi oko 600 biljnih vrsta na ovom području. Pored raznovrsnog biljnog i ptičijeg svijeta vode parka bile su bogate ribljim vrstama, naročito jeguljama i šaranima (22 vrste). Na žalost zadnjih godina zbog niza okolnosti riblji fond je osiromašio, što se može negativno odraziti i na cjelokupnu raznolikost flore i faune.
Jedan dio Hutovog blata je Karaotok gdje smo mi bili i ovo je slika iz ptičije perspektive, s neta, naravno

A ovo je Hutovo (isto slika s neta)

Na putu za Karaotok prolazi se kraj jezera Škrka.
Karaotok se nalazi se na brežuljku sa mnogo borova koji su vjerovatno posađeni u Titinom sistemu

Tu se nalazi motel Park, sa sobama i restoranom, te malo dječije igralište, a mogu se iznajmiti i bicikla za 10KM. Sam Karaotok je prilično malen pa se može obići za desetak minuta stazama sa tablama na kojima se može pročitati kakve sve biljne i životinjske vrste tu žive.
Još jedan zanimljiv detaljčić

Košnice.