mohikanka wrote:
bilo bi previse lijepo kad bi bilo istinito, i tako jednostavno...

Jednostavno je, samo ako sami sebi pojednostavimo - sve je u ljudskoj psihi
mohikanka wrote:
zar se i sam nisi osjecao tako (kao stranac), barem u pocetku, prvih godina...?
Da, svakako se jesam al sam ubrzo skontao; ako se budem vječito osjećao strancem,onda kao takvom meni nema uspjeha u životu.
Uvijek volim porediti uspješne ljude,koji se ne osjećaju strancima,eto gradonačelnik glavnog grada Slovenije je Zoran Janković i to već drugi mandat a prije toga je bio direktor Mercatora , ja sam također uspio na poslu, sin sa srednjom medicinskom radi na maksilofacijalni kirurgiji, mlađi je kamerman na jednoj lokalnoj televiziji, žena je samostalni poduzetnik.
Pa širom svijeta imaš primjere naših uspješnih ljudi, koji su uspjeli upravo zato što se nisu osjećali strancima
mohikanka wrote:
kako da se ne osjecas kao stranac kada ti to daju do znanja u svakoj prilici i u svako vrijeme...? nisi "njihov" i gotovo, neupitno imas li drzavljanstvo ili ne, jesi li naucio njihov jezik, bla, bla, bla...
Vidiš , opet smo na ljudskoj psihi, opet si sama sebe degradirala na način da nisi njihova i ode sve u helać :lol
Brineš li se ti mnogo ko šta misli o tebi ?
Ja se ne brinem, meni je u čast da im dokažem da nisam kao oni, već da sam čak bolji i od mnogih njih.
Počni malo drugačije gledati na te stvari , počni pozitivnije gledati i sve se mijenja iz temelja.
mohikanka wrote:
sto se tice domovine, imam samo jednu, koju nosim u srcu i kojoj cu se vratiti...

Domovina je samo jedna nevažna riječ , koju iskorištavaju političari pred izbore i koji su utuvili masi da je dobro imati domovinu u srcu al od toga nema više.
Pa valjda bi upravo političari trebati i te kako nositi domovinu u srcu a ne ti il ja al političari syebu svaku državu - pa ma kako se ona zvala.
Opet se ponavljam; dok sam ovdje , ovo je moja domovina i zato i postoji riječ porijeklo a porijeklo se mijenja od situacije do situacije.
Najbolji primjer je upravo USA, jer ako bi tamo svi mislili kao ti, onda amerikanaca nema