Problemi se javljaju tamo gdje nemamo optimalno svjetlo kao npr. u tamnim (zatvorenim) prostorijama, izmiksano svjetlo na ulici ili nekoj prostoriji, pocesto i kad fotkanja na snijegu. U ovom slucaju ne mozemo se osloniti na automatiku AWB (Auto White Balance), nego moramo sami izmjeriti WB. Tada napustamo automatsko samomjerenje AWB (Auto White Balance) i prelazimo na manualno podešavanje WB.
Za mjerenje mozemo upotrijebiti i bijeli papir ili expodisc (filter). Ja koristim expodisc, a u foto studiju nista ne snimam bez expodisc-a. Manualno aktiviram/podesim WB tako sto napustim AWB (Auto White Balance) i odaberem postavku PRE (kod Nikon). Pritiskom na WB „taster“ i usmjerenim fotoaparatom na izvor svjetlosti dolazim do rezultata – bijelo treba biti bijelo, a plavo treba biti plavo itd.
Kod fotkanja snijega cesto AWB vuce na hladnu/plavicastu boju. To mozemo izbjeci ukoliko manualno podesimo WB. Tada je snijeg pravilno bijel.
Evo jedan primjer iz moje prakse. Ovu fotografiju snimio sam manualnim podesavanjem WB – fotka je direktno sa fotoaparata, dakle nema obrade.