Egocentričnost
Moderator: Krokodil Behko
Egocentričnost
Svjesno ili nesvjesno stavljanje vlastitoga ja i licne koristi u srediste interesa; prosuđivanje svega s licnog stajalista.
Da li je ova osobina negativna , da li svi mi treba da stavljamo svoje licne interese i stavove ispred realnog sagledavanja stvari ?
Da li u svima nama cuci jedan mali egocentrik ?
Nekako sve sto sam stariji sam sebe hvatam u cinjenici da postajem sve vise egocentrik .
Da li je ova osobina negativna , da li svi mi treba da stavljamo svoje licne interese i stavove ispred realnog sagledavanja stvari ?
Nekako sve sto sam stariji sam sebe hvatam u cinjenici da postajem sve vise egocentrik .
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
- Status: Offline
Re: Egocentričnost
Da sam ti ja to rekao (a možda čak i jesam
) ti bi se naljutio.
Egocentričnost jeste izrazito negativna osobina i na žalost većina ljudi već u djetinjstvu krene tim putem jer misli da je to jedini ispravan put . To se vidi po tome što recimo neko obično druženje uz kahvu ne može proči da se neko "ne opere" i da se ne ističu njegove mahane ,a time podsvjesno govorimo : "vidiš kakav je ,ja sam bolji ! ". Svi mi imamo taj ego u sebi i svi to ponekad iznosimo i tako se ponašamo ali postoji razlika kad si ti svjestan da to radiš i da griješiš (ne u smislu vjerskog grijeha nego kao oblik sociopatskog ponašanja) pa se onda nastojiš kontrolisati ,a opet oni koji uopće nisu toga svijesni i možda treći stadij oni koji su svijesni i čak uživaju u tome.
Takve osobe noramalno postaju "teške" sa svojim stalnim pričama koje započinju sa : "ja ,moje, imam" itd

Egocentričnost jeste izrazito negativna osobina i na žalost većina ljudi već u djetinjstvu krene tim putem jer misli da je to jedini ispravan put . To se vidi po tome što recimo neko obično druženje uz kahvu ne može proči da se neko "ne opere" i da se ne ističu njegove mahane ,a time podsvjesno govorimo : "vidiš kakav je ,ja sam bolji ! ". Svi mi imamo taj ego u sebi i svi to ponekad iznosimo i tako se ponašamo ali postoji razlika kad si ti svjestan da to radiš i da griješiš (ne u smislu vjerskog grijeha nego kao oblik sociopatskog ponašanja) pa se onda nastojiš kontrolisati ,a opet oni koji uopće nisu toga svijesni i možda treći stadij oni koji su svijesni i čak uživaju u tome.
Takve osobe noramalno postaju "teške" sa svojim stalnim pričama koje započinju sa : "ja ,moje, imam" itd
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Z.Lagumdžija, H.Silajdžić, S.Hadžifejzović. Ne znam zašto mi ova 3 imena padoše na pamet kad pročitah naslov teme.
Kontam da imam takmičarski duh u sebi, valjda, da se nadmećem ali nekako sve iz zabave, nikad to nije bilo zbog neke želje da se ističem, potvrđujem, da budem u prvom planu... ja, ja, ja.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
- Bla
- i dva polipa
- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 39 times
Dešava mi se.
Kao i ono suprotno.
Ja kažem tada da mi je očeva loza nadvladala majčinu, ili emocija razum, ili škorpija vagu.
E sad, kad diskutujem o nekim postupcima, različiti ljudi mi kude odnosno hvale različite postupke. Pa kako god okreneš, nekom si kriv il' barem budala.

Ja kažem tada da mi je očeva loza nadvladala majčinu, ili emocija razum, ili škorpija vagu.

E sad, kad diskutujem o nekim postupcima, različiti ljudi mi kude odnosno hvale različite postupke. Pa kako god okreneš, nekom si kriv il' barem budala.

ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:

- Heidi
- Forum [Bot]
- Been thanked: 6 times
Pojma ne znam. Jesam li?
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
-
Svi smo makar malo. 
Nije to nuzno lose, covjek sebe mora u mnogim situacijama stavljati na prvo mjesto (ako nece on, nece ni neko drugi...zalosna cinjenica). Dokle god egoizam ne uzima maha do mjere da steti drugim ljudima da se trpiti.
Medjutim, postavljati sebe kao centar solarnog sistema i ocekivati da se svi oko tebe kao jedne jedinke savijaju i podredjuju sve tebi i tvojim osjecanjima/raspolozenjima/razmisljanjima itd. vec isHte batina...Golemih.

Nije to nuzno lose, covjek sebe mora u mnogim situacijama stavljati na prvo mjesto (ako nece on, nece ni neko drugi...zalosna cinjenica). Dokle god egoizam ne uzima maha do mjere da steti drugim ljudima da se trpiti.
Medjutim, postavljati sebe kao centar solarnog sistema i ocekivati da se svi oko tebe kao jedne jedinke savijaju i podredjuju sve tebi i tvojim osjecanjima/raspolozenjima/razmisljanjima itd. vec isHte batina...Golemih.

-
- Inventar foruma
ja nisam
ja ne padam na tim sitnim ispitima kao drugi.
ja sam ipak poseban i na mnoge nacine vise vrijedan.
ja ne bolujem od egoizma.
ja ne

ja ne padam na tim sitnim ispitima kao drugi.
ja sam ipak poseban i na mnoge nacine vise vrijedan.
ja ne bolujem od egoizma.
ja ne

- Heidi
- Forum [Bot]
- Been thanked: 6 times
OK, hvala. Sad znam da jesam. 

Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
-
- Bla
- i dva polipa
- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 39 times
Joj koji je ono novinar?, pisac?, svojevremeno napisao da je centar univerzuma pomična tačka koja se kreće... (argh, ispalo mi iz glave kuda se kreće) i da se nalazi u njegovm pupku. 

ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:

Pa,jesam,ode to ponekad malo dalje,ali sreca vratim se vrlo brzo... 

Pametne žene ne savjetuju muskarce.One mu suptilno i nježno,ženski neprimjetno,nametnu ono sto žele.I OSTAVE GA U ZABLUDI DA JE ON ODLUČIO.
- Čarobni
- Inventar foruma
- Been thanked: 13 times
Nije baš isto voditi se svojim interesima i biti egocentrik. Ljudi se uvijek vode svojim ličnim interesima, a opet, ne može se svako od njih nazvati egocentrikom.adacta wrote:Svjesno ili nesvjesno stavljanje vlastitoga ja i licne koristi u srediste interesa; prosuđivanje svega s licnog stajalista.