Uticaj tuđeg raspoloženja na vaše

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

niska grana
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Uticaj tuđeg raspoloženja na vaše

Post by niska grana » 04 Nov 2012, 17:13

Da li na vas utiče raspoloženje drugih i u kolikoj mjeri?

Primjećujem da nerijetko baš i ne mogu biti raspoložen ukoliko neko u mojoj blizini to nije. Ne uvijek, često da.
Saosjećajnost na stranu (saosjećajan je lijepo biti i iako s navedenim ima nekih dodirnih tačaka ovdje nije o tome riječ, kao ni o tome koliko nas drugačijima drugi grade), mislim da navedeno baš i nije neka pohvalna osobina. Ali zato možda jeste normalna, pa otuda i postavljeno pitanje u nadi da nisam izuzetak.... :cudi
Gratias ago Tibi, Domine, quia fui in hoc mundo.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Re: Uticaj tuđeg raspoloženja na vaše

Post by Zagorka » 04 Nov 2012, 17:34

Kako da ne utice,obavezno,mislim da je tako kod vecine ljudi :hm
Nedavno samo sjedili kod neke zene koja sipa same crnjake,tacno se neka tezina nadvila,kaze ovaj moj kad smo sjeli u auto i krenuli,joj yebo te kod ovih ko je u depri ako dođe na kahvu,zagarantiran suicid :plavi

A imamo preko puta komsije(mladi bracni par k'o i mi)i druzimo se,on je 90% lud,nema stvari da nece uraditi ili da ne smije,samo jos ako mu kazes da ne smije,ili ako se kao kladis u 10 maraka :D.

Ali oni kad dođu kod nas,i mi kad odemo kod njih,ako je sjedeljka,kartanje,sta god,toliko se ismijemo,da se tacno rasterećena vratim,super se s njima osjećam,mozes se zezati bas na svaku temu,on se nikad ne ljuti,samo gluposti da je raditi,prvi je....ako si u depri,kod njih,i garant ces se necemu ismijati....a zive skromno finansijski,kredite imaju,nista nemaju,ali yebe se njemu,on sav rahat :cool
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 04 Nov 2012, 17:47

Čovjek je društvena životinja, kažu. :D

Još od vremena kad smo živjeli u malim zajednicama i kad je opstanak svake jedinke ovisio o plemenu,
naučili smo povezati se sa ostalim pripadnicima plemena da nas ne bi odbacili. Kad bi jedan od pripadnika
pokazao strah, taj strah bi utjecao i na nas jer bismo znali da je pleme u opasnosti.

Taj instinkt je ostao u nama do današnjih dana pa kad se neka osoba u našoj blizini ponaša tužno, ni mi nismo najsretniji,
kad smo u veselom društvu, onda nam instinkt govori da je atmosfera opuštena, nema opasnosti, pa smo veseli i mi.

Valjda. :ooo

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 04 Nov 2012, 17:52

zavisi koliko doticnu osobu poznajem
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

niska grana
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by niska grana » 04 Nov 2012, 18:03

Valjda je tako, ali čini mi se opet da ima nemali broj ljudi koji furaju svoje i djeluju bezbrižno, sve i da oko njih šiklja masovna epidemija užasa, smrti i bolesti (dobro bi bilo takav biti)....a još veći broj onih kojih nisu pozitivci, ali ih se nečije (ne)raspoloženje uopšte ne dotiče.
S druge strane - što je npr. tipično za Bosnu - uvijek će se u veseloj masi na nekom druženju, sijelu ili derneku naći neko ko zamišljeno šuti i gleda u pod. I naravno ne ide kući, već bdije tu do fajronta (opet tipično za nas :oo ).
Zagorka wrote: Nedavno samo sjedili kod neke zene koja sipa same crnjake,tacno se neka tezina nadvila,kaze ovaj moj kad smo sjeli u auto i krenuli,joj yebo te kod ovih ko je u depri ako dođe na kahvu,zagarantiran suicid :plavi
Sreća pa je kod nas malo takvih :oo
Negdje sam pročitao, možda čak i ovdje, da se takvi tipovi osoba hrane tuđom pozitivnom energijom, u smislu da je vlastitim crnjacima iscrpe od onih koji je imaju i bude im dobro, tj. na taj način dospiju u normalnu ravnotežu.
Last edited by niska grana on 04 Nov 2012, 18:10, edited 2 times in total.
Gratias ago Tibi, Domine, quia fui in hoc mundo.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 04 Nov 2012, 18:06

niska grana wrote:Da li na vas utiče raspoloženje drugih i u kolikoj mjeri?
Ima ona jedna vrsta ljudi, ja ih zovem "debelokošci". Do njih ne dopire ništa.. :sok A ja, ja imam tako tanku kožu i još kao da je sačinjena od sunđera... :hihi upijam sve. Nije to dobro :( , ali ipak se ne bih mijenjala sa ovim prvonavedenim... debelokošcima...
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 26 times

Post by String » 04 Nov 2012, 18:51

Utice naravno ali ja uvijek gledam da to preokrenem i priblizim svom trenutnom raspolozenju ukoliko primjetim da je to neraspolozenje druge osobe bespotrebno.
Nakon toga UVIJEK okrecem na zezu...sta god se desilo, i uspije mi 99% vratiti osobu u koliko toliko normalno raspolozenje.
Cak sam jednom nasmijao punu kucu ljudi koji su dosli na zalost. :D.
U slucaju da primjetim da su u pitanju hronicni crnjaci i necija potreba da podrzavam njegovo samosazaljenje, onda mu samo jos vise dodam crnog humora na njegovu racun. Kad vidi da nema izlaza - prestane odmah. :oo
Drugo su ljudi ciji zivot poznajem i koji padaju u neraspolozenje zbog nekog problema...tu se vec ide na pruzanje pomoci i rjesavanje problema.
Image

Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 31 times
Been thanked: 771 times

Post by Sibila » 04 Nov 2012, 19:04

hm,..........i sama imam takve prenose da nikad ne znam kad cu kome usrat a kad dici raspolozenje ... :ooo

string i like your post :obrve

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times

Post by Heidi » 04 Nov 2012, 19:05

utice i zna me sve to iscrpiti totalno. nekad uspijem da sve preokrenem u pozitivu, nekad tonem s njima.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 31 times
Been thanked: 771 times

Post by Sibila » 04 Nov 2012, 19:09

Heidi wrote:utice i zna me sve to iscrpiti totalno. nekad uspijem da sve preokrenem u pozitivu, nekad tonem s njima.

ove nebitne odhebi...da ih ja ne bi potopila :puca

prvu mene :plavi :srce :ha :cvijece

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times

Post by Heidi » 04 Nov 2012, 19:14

nema sanse... :oo svi su oni za mene bitni koliko i ja za njih :ljub
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. » 04 Nov 2012, 19:42

kako ne utice, pogotovo sefovo raspolozenje... al´ mi moze sjebat dan momacki
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 26 times

Post by String » 04 Nov 2012, 19:45

Luna. wrote:kako ne utice, pogotovo sefovo raspolozenje... al´ mi moze sjebat dan momacki
Moze i pravilnik o radu shebati sefovo. :D. (ko hoce da cita i primjeni) :oo
Image

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

Post by IM_ex » 04 Nov 2012, 21:18

Raspolozenje drugih itekako utice na moje raspolozenje. Vjerujem da nam je to genetski, a na koga ne utice, s njim nesto nije u redu.
Vazno je odvagati trenutnu situaciju, tj. razlog neraspolozenja druge osobe. A kad odvagas, kad je o bliskoj osobi rijec, tu jednostavno moras nametnuti se jacim. Moras djelovati na tu osobu, ukazujuci joj na pozitivne detalje koje i sama zna, ali u tom stanju izgubljenosti negdje su nestali kao da ih se nije ni bilo svjesno.
Pomenucu primjer izgubljenosti moje sestre, kad joj je kcerka rekla za skoru udaju. Sestra je tom vijescu pala u duboku depru, ne prestaje da place, cak joj je nestalo i snage za ridanje - izgubljenog pogleda zuri u pod, dok joj se niz lice sljeva potok.
Sestricina me nazvala, i sama placna, moli da dodjem tamo, da probam uticati na nju, jer .. ona vise ne moze gledati ju onako placnu, ode kod rodice.
Nenajavljeno dodjoh sestri; prizor koji me zatece jos mi ziv u sjecanju kao sad da se desava - sestra u takvom stanju sjedi u fotelji, a mama sjedi na podu, dlanom ruke polozene kcerki na nogu, u znak suosjecanja, utjehe, cega li vec ... ali, sem izgubljenog pogleda nema niceg drugog, pa ni rijeci.
"Kakve su to suze, seko? Jel to neko umro, mozda? ma daaajjj" - tim rijecima joj se priblizih, zagrlih je jako, dugo, dugo ... i raspalim rafalno pametovanje tipa:" Zar se tako raduje kcerkinoj sreci? Sto joj kvaris ove najsretnije dane? Za plach je kad kcerka ostane bez svoje srece, zar nije?! Ti, barem ti nemas nijednog razloga za plach ... jel treba da te podsjetim gdje se Jasmina udade? Kad ukad je vidi njena majka?! A ti, ako je stani pani, ti mozes svaki dan vidjeti svoju kcerku. heej, svaki dan. Znali ste za njenu dugogodisnju vezu; zadovoljni ste njenim izabranikom (znate ga, x puta vam je sjedio u kuci) ... pa sta izvodis tuJ, visheee... "
Elem, nije proslo dvaestak minuta, moja seka je prestala s placem, skuhala nam je kafu, i heej ... uspjela sam ju i nasmijati, uspjela ju vratiti u normalu, tako da smo vec poceli o pripremama za skoru svadbu :p
ni mjesec dana do svadbe (zakazan termin kod maticara), desio se strasan udes (novine o tome pisale, a ko god je ispred MUP-a vidio njeno slupano auto, a ko je ne zna, komentarisao bi "uh, Boze dragi, odavdje se nije moglo ziv izaci" - zao mi, ne nalazim fotografiju auta).
Tri lutke, tri barbike, ljepotice ... posle meni na konak, samo na 1 km do mene. I sve to meni predje preko glave ... valja sakriti tu vijest od roditelja im, do jutra, kad ce se znati njihovo medicinski ispitano stanje. A boli me srceeee ... placeeem, noc provela u Kosevu, legla ujutro u pola sedam, da bi pola sata kasnije (ne znam ni kako li sam cula zvono) pred vratima vidjela izgubljenog zeta :sok Necu mu se javiti. Ne mogu. Ma hocu ... necu, ne mogu. U momentu dok sjeda u taxi koji ga je cekao, izlazim i javim mu se. Ako sam ikada vidjela smrt koja hoda, on je bio taj. Bez kapi krvi, covjek, a hoda :sok
I tako ... ma roman bih mogla o tome :grana
ali, sto je najvaznije, prezivjele su, bez extremnih posljedica, buduca mlada je dan prije svadbe tek mogla poci u traganje za vjencanicom (taj dan joj je skinut gips) - svadba bjese k'o san, sta da se prica :D

Kad je smrtni slucaj u pitanju, e, tu nisam nesto posebno rjecita ... suosjecam.
E sad necu ni kako ja hocu

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7448 times
Been thanked: 17306 times

Post by Maja » 28 Mar 2013, 00:35

Naravno da utiče. Kad se zadesim negdje gdje se ljudi svađaju ili žučnije raspravljaju, a tema me ne zanima fino izađem iz prostorije ili ako su mi bliske osobe u pitanju kažem im de bolan oko čega se raspravljate (kao ono to je sitnica i nije vrijedna živaca).
Isto tako ako neko pati i prolazi kroz teško razdoblje to sve na neki način i mene pogodi i ta osoba mi je često u mislima.

dacina_curica

Post by dacina_curica » 28 Mar 2013, 01:21

Zavisi od osobe i koliko smo bliski...Ako je neko moj ko se pati ili raduje onda radimo to tandemski...priznajem, smijeh je zarazan pa se nerijetko odvalim keslati budaletina ako stimung nalaze

Ono sto ne utice na mene su pegle raznih oblika i jacina tipa sekretarica na poslu koje povazdan sebi gundjaju u njedra..eh tim samo klimam glavom i govorim aha mqda se totalno iskljucim dok one zvocaju..

Fatma
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Fatma » 28 Mar 2013, 11:18

Definitivno treba izbjegavati negativce,ali one ortodoksne.To su za mene čisti egoisti,koji svoj problem lagano prenesu na drugoga,pa ti se...

Ruana

Post by Ruana » 28 Mar 2013, 14:27

Kako kad, ako je u pitanju nesto tragicno ili bolest onda se to prenese i na mene, a kad se moja kolegica na poslu posvadja sa muzem pa to "donese na posao" bas me briga.

Trepavica

Post by Trepavica » 06 Jun 2014, 23:09

niska grana wrote:Da li na vas utiče raspoloženje drugih i u kolikoj mjeri?

Primjećujem da nerijetko baš i ne mogu biti raspoložen ukoliko neko u mojoj blizini to nije. Ne uvijek, često da.
Saosjećajnost na stranu (saosjećajan je lijepo biti i iako s navedenim ima nekih dodirnih tačaka ovdje nije o tome riječ, kao ni o tome koliko nas drugačijima drugi grade), mislim da navedeno baš i nije neka pohvalna osobina. Ali zato možda jeste normalna, pa otuda i postavljeno pitanje u nadi da nisam izuzetak.... :cudi

Naravno da moze uticati na mene - osobe koje su mi bliske / drage raspolozenje prelati pozitivno, kao i negativno...smatram da je to savim normalna reakcija izmedu dvije ili vise bliskih osoba... jedna vrsta komunikacije koja se moze odvijati i bez rijeci... nekada i sa sasvim malo riejci mozemo znati i u razgovoru preko telefona kakvog je raspolozenja osoba sa druge strane linije... i nakon toga ... i licno raspolozenje se mjenja...

A jesam li skontala temu ?!Cini mi se da sam , a mozda i nisam , ne zamjerite :D.

Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda » 07 Jun 2014, 01:37

Plaho :hihi
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”