Zabrana koncerta se traži zbog ovakvih izjava Ace Lukasa
Izjavili ste da bi Ceci i Ribljoj Čorbi dozvolili da pjevaju u BiH i Hrvatskoj, a da se Dini Merlinu zabrani gostovanje u Beogradu, odnosno, Srbiji?
- Stojim iza toga. Ja sam to rekao Ceci. Rekao sam joj «Arkan ti je bio muž i to je tvoj problem. Ali, ko te je tjerao da se slikaš u četničkom odijelu i držis mašinku u rukama, i petljaš se u takve stvari to nema veze sa muzikom. Ja sam joj rekao da nisam protivnik njenih koncerata u BiH i Hrvatskoj. Tako je i sa Ribljom Čorbom…
A šta je sa Dinom Merlinom?
- Da se razumijemo – Merlin je genijalan muzičar i ja pjevam mnoge njegove pjesme. Bio sam na mnogim njegovim koncertima. Protivnik sam njegovog dolaska u Beograd ne zato sto sam nacionalista, nego ako si jednom rekao u životu rekao da zbog tog i tog nećeš pjevati u Srbiji, ostani dosljedan tome. A to je mnogo puta rekao iz njemu poznatih razloga….
A šta je to rekao?
- Vi kao svjetski novinar kao da to ne znate?
Znam da je govorio o onim koji su bjesomučno tukli njegov grad Sarajevo I ubijali nedužno stanovnistvo. Bila je to srpska vojska iz skoro svih krajeva Srbije I dijela BiH koji je pripadao Srbima… Učinili su mnoge zločine kao onaj u Srebrenici. Samo je Dino govorio istinu…
- To je njegova istina…..
Ipak on dolazi u Srbiju? Kao da ste ljubomorni na njega, kao da se plašite konkurencije?
Nisam ljubomoran I ne plašim se konkurencije. On ima svoju publiku, ja svoju. Obojica možemo napuniti stadion «Crvene Zvezde»… Neka dođe, ali će me razočarati kao ličnost, kao karakter. Znači, dolazi zbog novca. Dakle, on nije za svoj narod onako kako se izjašnjavao. Prodao je ono sto je pričao. Prodao je svoju ideju. Ja njega strašno poštujem jer voli svoj narod. A sada taj narod treba da kaže koga ti Dino lažes… Ne možeš biti folirant prema masama. Ostani ono što jesi. To ću mu reci prvom prilikom. I još nešto: ja pričam o ljudskim osobinama. Nisam folirant u životu. Zato me ljudi vole. Ja se nikada nisam deklarisao na ni čijoj strani, ja sam bio i ostao samo muzičar. Ja svugdje pjevam i nemam oraha u džepu. Ne miješam se tamo gdje mi nije mjesto. Moj život je po tome jedinstven…
Kazete da se ne miješate tamo gdje vam nije mjesto, a zabranili bi Dini Merlinu gostovanje u Beogradu, a dozvolili Ceci i Ribljoj Čorbi da gostuju u Sarajevu?!
- To je moje mišljenje i moj stav…
I dok ste protiv Dine Merlina, puna su vam usta Gorana Bregovića. Pjevate i mnoge pjesme «Bijelog Dugmeta». Vaša karijera je započela na ciganskim pjesmama. Bregović se obogatio na njihov račun?
- Pročitao sam da je Bregović prodao rokenrol. To nije tačno. Goran je rodonačelnik muzike na balkanskim prostorima. On je genije. Kažu da krade. To nije tačno. Kad nešto radiš onda uvijek nađes neki motiv iz neke pjesme. To nije krađa. Treba mu skinuti kapu, ne treba ga pljuvati. Svijet ga je nominovao za «Grammy», a mnogi ga pljuju. Postigao je ono što vjerovatno niko na ovim prostorima neće postići. Svi koji ga pljuju rade to iz ljubomore. Kad bi mi sad došao Goran Bregović i rekao da pjevam u «Bijelom Dugmetu» odrekao bih se Ace Lukasa i postao njegov pjevač….
Pijete jako mnogo. Vidimo da ne možete bez čaše ni na pozornici. Šta je sa drogiranjem?
- Pića se, kako vidite, nisam odrekao, ali droge jesam.
Šta očekuje od koncerta u Sarajevu?
- Bilo gdje da gostujem u Sarajevu, bilo to Koševo, Zetra ili drugi objekat biće sve puno do posljednjeg mjesta…