Vještice i duhovi

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7476 times
Been thanked: 17416 times
Status: Offline

Vještice i duhovi

Post by Maja » 20 Dec 2012, 01:25

Sjećam se kad sam bila mala, kad bi se po noći sastalo društvo, ponekad bi tema bila Vještice. Učesnici tih diskusija (odrasli) bili bi nekako čudno ozbiljni...u zraku je vladala napetost...grobna tišina među publikom kad bi jedan pričao i onda na kraju ono stresanje uz komentar: "Svu me jeza prođe."
I niko tad ne bi rekao... A daj ne pričaj gluposti... Svi su bili ozbiljni jer su se prepričavali događaji koji su se desili ljudima koje poznaju ili predacima nama znanih likova.
A glas malo tiši...kao da su se bojali da će prizvati neko nadnaravno biće ako budu pričali glasnije.
Znam da sam slušala s jezom i ovakvim očima :sok I tu noć bi me bilo strah zaspati. Od svake sjene sam zamišljala da je vještica. Zaspala bih pred zoru kad začujem pijevce, jer je to pouzdan znak da se vještice povlače.

Hajmo malo pisati o njima. Možemo onako globalno o tom fenomenu, a možemo, što je meni interesantnije, o pričama koje smo čuli. Npr u mojoj mahali su bile čak 3 vještice, a jedna je još živa :oo

Zašto su pričali da su vještice... Više o tome sutra...

Samo bih vas molila jedno. Iako niko od nas ne vjeruje u vještice i duhove nemojte se zezati na ovoj temi. Nemojte ni stavljati klipove s youtuba, kopirati nekakve priče.

Znači, pišemo o onom što smo čuli ili možda sami iskusili :zubi

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 1 time

Re: Vještice i duhovi

Post by paparaci » 20 Dec 2012, 01:46

meni je stariji rodjak vazda pricao o previdovima i pokazivao mi mjesta gdje se narodu prividjalo. jednom se i njemu samom sa drustvom previdilo. ka'e, kako se iza njih odjednom pojavilo nesto bijelo i krenulo prema njima. oni su se odmah dali u bijeg. jedan od njih se spotakao i pao. jadnik je zaglavio nogom u neku rupu i od straha se nikako nije mogao iscupati. poceo ih je panicno dozivati u pomoc. tako se jedan vratio i pomogao mu.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci » 22 Dec 2012, 01:20

svasta. to je bas za nepovjerovati.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

Post by IM_ex » 22 Dec 2012, 01:42

I moje rodno naselje broji tri vjestice (stari kazu vjesCHice :oo ) i nije da ne bih imala materije za ovu temu, uh, imala bih, ali ...
kakvu vjesticu ima susjedno naselje, te tri nase zajedno su mala maca za nju jednu :D.
E sad necu ni kako ja hocu

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 10 Mar 2013, 00:58

Samo da podignem temu. Sigurno vas ima koji znate kakvu pričicu.

Ruana

Post by Ruana » 20 Jun 2013, 21:23

Ovo mi je strina pricala i prica je 100% istinita.
Ona je iz Gacka i tamo imaju neki cudni obicaji da se ne moze svak za svago udati ni zeniti. (tako bilo prije, ne znam je li i sad tako) Nesto se dijelili na soj i nesoj nekakav, valjda koja familija valja koja ne valja.
Njena sestra se zabavljala sa nekim komsijom i nisu joj dali, navodno taj bio neki nesoj. Oni se sastajali krijuci ali ih otkrili i njoj babo rek'o ako se uda za njega da njemu na oci nikad ne smije. Osim sto je bio "nesoj" majka mu bila ta vjestica i svasta znala.
Uglavnom oni ubjede tu strininu sestru da se uda za nekog tipa iz Borca koji je kao po njihovom "soj" dostojan njih. Kad je to njegova majka cula, dosla im u kucu i rekla "da ce mrtva glava pasti, kad nije za mog sina nece ni za koga".
Ovi je otjerali sa vrata.
Kad su ugovorili svatove da dodju po nju, mladozenja negdje gore kod Cemerna poginuo. Bila zima klizavo bilo ih troje u autu, nikom nista nije bilo a mladozenja na mjestu mrtav. Oni su svi citav zivot vjerovali, vjeruju i danas da je to ta zena (njegova majka) napravila.
Ova se strinina sestra nikad poslje nije udala, sada zivi u Mostaru sama.

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 20 Jun 2013, 23:21

Kod nas se pricalo o vilama, slabo o vjesticama.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

bubica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by bubica » 20 Jun 2013, 23:55

Joj volim i ja ovo slusati. Nekada davno mi je nena pricala kako je neka zena pored harema zivila i trebo joj je kamen i ona ode do harema i uzme neki kamen. Kada je u noci legla spavati, stalno ju je neko vuko za nogu, ona ustane , nema nikoga.Opet legne i zaspi opet isto, neko vuce za noge i govoriti :vrati mi nisan na mezar. Kazu da nije smjela po noci ici u harem ali cim je svanulo otisla je i vratila taj "kamen" koji je ustvari bio stari nisan neciji.
siromah nema sta a bogatas nema kad

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 21 Jun 2013, 00:01

Sjetih se nečeg :plavi
Nena rahmetli je isto tako pričala kako džini povlače ljude za nožni palac pa sam ja uvijek trpala noge pod deku. I jednom ja i brat uđemo po noći u njenu sobu. Ja se sakrijem iza stola odakle sam imala fin pogled na nenine noge, a brat je legao na pod i puzao do neninog kreveta, pa se polako podigao na koljena, uhvatio je za nožni palac i povukao, a ona se se trznula i snažno udarila nogom brata u prsa. Kad sam skočila i upalila svjetlo vidjela sam ga kako se valja po tepihu u bolovima.

Ruana

Post by Ruana » 21 Jun 2013, 00:10

Kod nas je bila jedna zena i nena nama govorila da kada prolazimo pored njene kuce da uvjek ucimo Bismilu. Put bio ispred njene kuce i ona je kad bi neko prosao po noci uvjek proljevala vodu prljavu za prolaznicima. Nena rahmetli bi samo rekla sejtanska posla i nesto bi ucila ali nije dala da se o njoj prica.

kim jong un
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by kim jong un » 21 Jun 2013, 17:20

Maja wrote:Sjetih se nečeg :plavi
Nena rahmetli je isto tako pričala kako džini povlače ljude za nožni palac pa sam ja uvijek trpala noge pod deku. I jednom ja i brat uđemo po noći u njenu sobu. Ja se sakrijem iza stola odakle sam imala fin pogled na nenine noge, a brat je legao na pod i puzao do neninog kreveta, pa se polako podigao na koljena, uhvatio je za nožni palac i povukao, a ona se se trznula i snažno udarila nogom brata u prsa. Kad sam skočila i upalila svjetlo vidjela sam ga kako se valja po tepihu u bolovima.
:haha ja se upravo ismijo na ovo umalo nisam slomio stolicu
:aplauzz
pitanje mi jedno davno na um padne moj debeli hlade zašto ljudi rade

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9194 times
Been thanked: 10915 times

Ukleta kuća: Nova svjedočenja o kući strave kod V.Kladuše

Post by Krokodil Behko » 21 Nov 2013, 08:03

Image

Stari grad Todorovo nalazi se na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, na putu za Veliku Kladušu, i nekad je bio najveći grad u cazinskoj Krajini. Danas na to podsjećaju samo ostatci ruševina starog grada. Ono po čemu je Todorovo danas poznato je “kuća zlih duhova” koja se nalazi na raskrižju sela. Sva vrata i prozori kuće zatvoreni su daskama, a mještani se boje uopće prolaziti tuda. Uvjereni su da je kuća ukleta zbog njezine mračne prošlosti.

Image

Na tom mjestu nekada je bilo groblje

Naime, nekad je, po kazivanju starosjedioca, na tom mjestu bilo groblje.
Kako pamti 81-godišnji Kadir Ibričić, inače najstariji mještanin, prva kuća na “ukletim temeljima” sagrađena je početkom prošlog stoljeća. Srušena je u Prvom svjetskom ratu, da bi krajem Drugog svjetskog rata izgorjela do temelja.

- Tokom Drugog svjetskog rata imanje je kupio Husein Bašić i na istom mjestu podigao novu kuću. Ni ona nije bila dugog vijeka i do temelja je izgorjela kada su je Nijemci u povlačenju, iz samo njima poznatih razloga, zapalili… – govori Kadir Ibričić.

Huseinov brat Hasan odlučio je tu sagraditi novu kuću od čega ga je porodica odgovarala govoreći mu kako je mjesto ukleto. Hasan ih nije poslušao.

- Nakon što je opet sagrađena i namještena, tokom rata u BiH vojnici su zauzeli to područje i iz kuće odnijeli namještaj i porazbijali stakla. Dugo niko nije uselio, niti je tu prenoćio zbog priča o prokletstvu tog mjesta. Zbog te kuće vjerujem da postoje duhovi – kaže Kadir.

Izgradio novu kuću pa umro

Danas u selu Todorovo Bašići žive na drugim lokacijama, a ima ih i onih koji pamte život na ovom mjestu. Posljednja kuća, koja stoji i danas, sagrađena je prije 25 godina.

Sulejman Bašić sjeća se kako je odgovarao svog bratića da na tom mjestu sagradi kuću. Za duhove, kaže, nije siguran, ali da je mjesto na neki način ukleto, u to je potpuno siguran.

- Ova kuća je vlasništvo mog bratića Huseina Bašića koji je umro odmah nakon što ju je izgradio. Husein i njegovi roditelji na tom mjestu su gradili kuće koje su uvijek bile srušene ili se nešto čudno događalo s njima, a ovo je četvrta kuća koja je tu sagrađena na istim temeljima i isto se ponavlja – priča Sulejman i dodaje da je kuća odavno nazvana “kućom duhova” jer je najvjerovatnije ukleta.
Opsjedaju je duše bez spokoja?

Tokom rata u BiH u mjestu Todorovo bila je crta razgraničenja Petog korpusa Armije RBiH i paravojske Fikreta Abdića. Priča se da se kuća koristila kao zatvor i da su u njoj ubijeni brojni nevini ljudi, te da njihove duše ne mogu naći spokoj.
- Ljudi govore da se iz nje čuju zvukovi, lupetanje, krikovi, plač i slično. Najvjerojatnije su to golubovi, ali opet ima tu nešto s tim mjestom i tom kućom – zaključuje Sulejman Bašić.

Trepavica

Re: Ukleta kuća: Nova svjedočenja o kući strave kod V.Kladuš

Post by Trepavica » 21 Nov 2013, 09:38

Pa obicno svijet zna da na mjestu gdje bilo groblje da ne treba kuci graditi ...ali eto..sagraditi je da na kraju da ne zivi niko u njoj , neznam svrhu..A opet slicne misterije postoje u kucama gdje su ubijani gradani tokom agrsije..i van kuca koje su sagradene na grobljima..

Sve misterije nisu uvijek objasnjene...

Ciklama

Post by Ciklama » 21 Nov 2013, 11:15

Glupost.
U ratu je pored te kuće išla linija, borci 5.Korpusa su bili i u toj kući nikad se ništa neobično niti čudno nije desilo. Izgleda stravično jer je ruševno, zaraslo u šiblje, pomalo osamljena kuća, seoski put (nema rasvjete) i na to sve kad se dodaju babske priče )od prije rata kruže), malo mašte i straha i eto zamiljive priče o kući "duhova".

Blackhawk

Post by Blackhawk » 21 Nov 2013, 11:23

I uvijek o istom pricaju...
Kao nova svjedocenja... a isti skoro tekst kao i prije nekoliko mjeseci kad su pisali o ovoj kuci...

Dodje mi da odem jedno vece i provjerim to... i snimim film Paranormal activity-Scream of Todorovo :) Mozda zaradim koji milioncic :)

Bambi
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Bambi » 21 Nov 2013, 18:12

Čuj nisu nikad ušli,a vjeruju da je ukleta i da zbog te kuće postoje duhovi :plavi

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

Post by Pasaga » 21 Nov 2013, 18:26

Kakvi duhovi,kakve price....
Bio u toj kuci,nosio postu..
Ljudi ...kao i svi ostali.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 21 Nov 2013, 18:30

imal gdje da nisi bio Pasa 'ebem mu misa malog! :valja

Maja
Administrator
Administrator