Klimaks i sve sto ide uz isti(perimenopauza, menopauza i postmenopauza)

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13981 times
Been thanked: 9651 times
Status: Online

Klimaks i sve sto ide uz isti(perimenopauza, menopauza i postmenopauza)

Post by Julia-Klara » 01 Oct 2024, 11:55

Evo je :jupi

Vecina nas forumasica je u ili se priblizava toj jako bitnoj fazi zivota, Prije ili kasnije svi cemo (mi zene) zavrsiti klimaksu, proci kroz razlicite faze i manifestacije, simptome...

Prosle? Trenutno u istoj? Pripremate se?
Kakve ste simptome imale?

Ja jos uvijek nista :cudi Redovne menstruacije, koje mi lagano idu na zivce, sve cekam prestace, ali jok :zid

Sjecam se maminih, imala je 38 godina kada je pocelo, bili smo u izbjeglistvu, i sve je to bilo prouzrokovano stresom i ratom. Njene vrucine su osim na nju djelovale i na nas, pogotovo kad svi zajedno sjedimo, decembar/januar, a ona samo ustane i pootvara sve prozore u stanu :sok Ne sjecam se (ne znam) za neke druge "ludorije", ali vjerujem da ih je bilo.

Pricajte :heidi
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Klimaks i sve sto ide uz isti(perimenopauza, menopauza i postmenopauza)

Post by Julia-Klara » 01 Oct 2024, 12:03

Menopauza predstavlja završetak reproduktivne sposobnosti kod osoba ženskog pola. Dolazi do prestanka oogeneze. Menopauza je prirodna pojava kod starijih žena.

Menopauza, poznata i kao klimakterij i klimaks, vreme je u životnom dobu žena kada menstruacijski period prestaje trajno i žene više ne mogu rađati. Menopauza je suprotnost menarhe, doba kada devojčici počinju menstruacije. Obično se javlja u dobu između 49. i 52. godine. Medicinski profesionalci često menopauzu definišu kao pojavu kada žena godinu dana nije imala menstrualno krvarenje. To se takođe može definisati smanjenjem proizvodnje hormona u jajnicima. Kod onih žena koje su imale operaciju radi uklanjanja maternice, ali još uvek imaju jajnike, može se smatrati da je menopauza nastupila u vreme operacije ili kada im je nivo hormona opao.[9] Nakon uklanjanja maternice, simptomi se obično javljaju ranije, u proseku sa 45 godina.

Životno doba
U retkim slučajevima, ženski jajnici prestaju da funkcionišu u veoma ranom uzrastu, u periodu od puberteta do 40 godina starosti. Ova pojava je poznata kao prerano zatajenje jajnika. Spontano prerano zatajenje jajnika se javlja kod 1% žena do 40 godina i 0,1% žena do 30 godina. To se ne smatra normalnom posledicom starenja. Usled nejasnoća u rukovođenju podacima u mnogim oblastima sveta, najstarije doba javljanja menopauze nije precizno poznato. Postoje izveštaji o normalnom začeću i porođaju u 70. godini, ali su oni kontroverzni.

Normalan opseg
U Zapadnom svetu, tipičan opseg uzrasta menopauze (iz prirodnih razloga) je između 40 i 61, a prosečna starost zadnjeg perioda je 51 godina. Prosečan uzrast prirodne menopauze u Australiji je 51,7 godina, mada postoji znatna varijabilnost. U Indiji i Filipinima, srednji uzrast menopauze je znatno raniji, 44 godine.

Najmlađi uzrast
U retkim slučajevima, ženski jajnici prestaju da funkcionišu u veoma ranom uzrastu, u opsegu od puberteta do 40 godina starosti. Ova pojava je poznata kao prerano zatajenje jajnika. Spontano prerano zatajenje jajnika se javlja kod 1% žena do 40 godina starosti, i 0.1% žena do 30 godina. Ova pojava se ne smatra normalnom posledicom starenja.

Najstariji uzrast
Usled nejasnoća u rukovođenju podacima u mnogim oblastima sveta, najstariji uzrast javljanja menopauze nije precizno poznat. Postoje izveštaji o normalnom začeću i porođaju u 70-toj godini starosti, ali su oni kontroverzni.

Simptomi i prognoza
U godinama pre menopauze, menstruacije obično postaju neredovne, što znači da razdoblja mogu biti duža ili kraća, ili lakša ili teža u količini toka.U tom periodu, žene često doživljavaju vruće bljeskalice (poznate kao valunzi); one obično traju od 30 sekundi do deset minuta i mogu biti povezane s drhtavicom, znojenjem i crvenilom kože. Vrući valunzi često prestaju da se javljaju nakon godinu ili dve. Ostali simptomi mogu uključivati suvoću vagine, probleme sa spavanjem i promene raspoloženja. Ozbiljnost simptoma varira među ženama. Iako se često smatra da je menopauza povezana s porastom bolesti srca, to se prvenstveno događa zbog starenja i nema direktnu vezu sa menopauzom. Kod nekih žena kod kojih su bili prisutni problemi, poput endometrioze ili bolnih perioda, oni postaju manje izraženi nakon menopauze.

Uzrok
Menopauza je obično prirodna promena. Može se dogoditi ranije kod onih žena koje puše duvan. Ostali uzroci uključuju operaciju kojom se uklanjaju jajnici ili neke vrste hemoterapija. Na fiziološkom nivou, menopauza se događa zbog smanjenja proizvodnje hormona estrogena i progesterona u jajnicima. Iako obično nije potrebna, dijagnoza menopauze može se potvrditi merenjem nivoa hormona u krvi ili urinu.

Lečenje
Obično nije potreban specifičan tretman. Neki simptomi, međutim, mogu se poboljšati lečenjem. S obzirom na valunge, često se preporučuje izbegavanje pušenja, kofeina i alkohola. Može pomoći spavanje u hladnoj sobi i korištenje ventilatora. Sledeći lekovi mogu pomoći: hormonska terapija menopauze (MHT), klonidin, gabapentin ili selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina. Fizičke vežbe mogu da pomognu kod problema spavanja. Iako je MHT nekada bio rutinski propisivan, sada se preporučuje samo onima sa značajnim simptomima, jer postoji zabrinutost zbog nuspojava. Nisu pronađeni visokokvalitetni dokazi o efikasnosti alternativne medicine. Postoje okvirni dokazi za fitoestrogenae.

Znaci i simptomi
Tokom rane tranzicije menopauze, menstrualni ciklusi ostaju pravilni, ali se interval između njih počinje produžavati. Nivo hormona počinje da varira. Ovulacija se možda neće dogoditi sa svakim ciklusom.

Termin „menopauza” odnosi se na vremenski period koji sledi godinu dana nakon poslednje menstruacije. Tokom menopauzalne tranzicije i nakon menopauze, žene mogu iskusiti širok spektar simptoma.

Vagina i maternica
Tokom prelaska u menopauzu, menstruacijski obrazac može pokazati kraće odstupanje ciklusa (za 2–7 dana); i dalje su mogući duži ciklusi. Može postojati neredovno krvarenje (lakša, teža, uočljiva). Disfunkcionalno krvarenje iz maternice često imaju žene koje se približavaju menopauzi, zbog hormonskih promena koje prate menopauzni prelaz. Uočavanje ili krvarenje mogu jednostavno biti povezani s vaginskom atrofijom, dobroćudnim ranim (polipom) ili lezijom ili mogu biti funkcijskii odgovor endometrijuma. Evropsko društvo za menopauzu i andropauzu objavilo je smernice za procenu endometrija, koji je obično glavni izvor kapljanja ili krvarenja.

Međutim, kod žena u postmenopauzi bilo koje genitalno krvarenje je alarmantni simptom koji zahteva odgovarajuću studiju kako bi se isključila mogućnost malignih bolesti.

Simptomi koji se mogu pojaviti tokom menopauze i nastaviti se kroz postmenopauzu uključuju:

bolni odnos
suvoća vagine
atrofični vaginitis – stanjivanje membrana vulve, vagine, cerviksa i vanjskog urinarnog trakta, zajedno sa znatnim smanjenjem i gubitkom u elastičnosti svih vanjskih i unutarnjih područja genitalija.

Ostale fizičke promene
Ostali fizički simptomi menopauze uključuju nedostatak energije, bol u zglobovima, ukočenost, bolove u leđima, povećanje dojki, bolove u dojkama, lupanje srca, glavobolju, vrtoglavicu, suvoći, svrbež kože, stanjivanje, trnci kože, debljanje, mokraćnu inkotenciju, hitnost mokrenja, obrasci isprekidanog spavanja, jako noćno znojenje, vrući valunzi.

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 22319 times
Been thanked: 9569 times
Status: Offline

Post by Nice » 01 Oct 2024, 12:03

Ništa još, mada je kod mene ono "dodijalo mi je" drugog uzroka jer mi utiče na imunitet. Preobilne menstruacije zbog duboko postavljene maternice utiču na gubitak željeza i dr. tako da sa te strane jedva čekam prestanak. Sad za sad su ciklusi redovni, a i ginekolog mi je rekao da se ne nadam još jer imam još jedan broj jajašaca, dugo ću još imati cikluse.
Ali rado ću pratiti temu i eto, samo da probijem led.... pišite :D

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 01 Oct 2024, 12:09

Meni su moji ciklusi dojadili, s obirom da dobijam svaki 21i dan od posljednjeg dana prethodne :zid I to od svoje 13-14 godine.
Da sam normalna poludjela bih :valja
Sjecam se da mi profesorica u srednjoj nije vjerovala da OPET imam u istom mjesecu, a dogadjalo se. Onda sam joj rekla neka broji, ili neka ide sa mnom da provjerava.
Problem je sto su sve te menstruacije UVIJEK bile jako bolne, na pocetku samo prvi dan, ali sad bolovi traju 3 dana. Srecom, mogu raditi od kuce, i to mi uvelike dobro dolazi.

Prijateljica samo vrti glavom i pita "pa dokle ces".

Ali, ono sto mi se svidja, uz sve te peripetije, je teoretska cinjenica da jos uvijek mogu imati djecu. Teoretski, a i to je nesto :julia

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13434 times
Been thanked: 22042 times

Post by Fuddo » 01 Oct 2024, 12:15

Sve simptome imam
Dozvolite da se obratimo

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 01 Oct 2024, 12:16

Fuddo wrote: 01 Oct 2024, 12:15 Sve simptome imam
to je to :cudi halali Huso materi :cudi

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice » 01 Oct 2024, 12:19

Julia-Klara wrote: 01 Oct 2024, 12:09 Meni su moji ciklusi dojadili, s obirom da dobijam svaki 21i dan od posljednjeg dana prethodne :zid I to od svoje 13-14 godine.
Da sam normalna poludjela bih :valja
Sjecam se da mi profesorica u srednjoj nije vjerovala da OPET imam u istom mjesecu, a dogadjalo se. Onda sam joj rekla neka broji, ili neka ide sa mnom da provjerava.
Problem je sto su sve te menstruacije UVIJEK bile jako bolne, na pocetku samo prvi dan, ali sad bolovi traju 3 dana. Srecom, mogu raditi od kuce, i to mi uvelike dobro dolazi.

Prijateljica samo vrti glavom i pita "pa dokle ces".

Ali, ono sto mi se svidja, uz sve te peripetije, je teoretska cinjenica da jos uvijek mogu imati djecu. Teoretski, a i to je nesto :julia
Nikad nisam imala bolove, ali me obilnost uništava, izbjegavam i ljude i odlaske bilo gdje bar prvih tri dana... inače jedan ciklus traje po 7,8 dana, rijetko kraće

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 01 Oct 2024, 12:20

Julia-Klara wrote: 01 Oct 2024, 12:16
Fuddo wrote: 01 Oct 2024, 12:15 Sve simptome imam
I jede mi se keks ujutro sam sto progledan
Sad sam pola kutije onog moto
Nemoj mi govorit mojte smoto
Dozvolite da se obratimo

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 01 Oct 2024, 12:23

Fuddo wrote: 01 Oct 2024, 12:20
Julia-Klara wrote: 01 Oct 2024, 12:16

necu :pusa I feel you :tjesi

zalij mlijekom obavezno :djed

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo » 01 Oct 2024, 12:24

Julia-Klara wrote: 01 Oct 2024, 12:23
Fuddo wrote: 01 Oct 2024, 12:20

necu :pusa I feel you :tjesi

zalij mlijekom obavezno :djed
Zalio sam
Dozvolite da se obratimo

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 28716 times
Been thanked: 26404 times

Post by Morgen » 01 Oct 2024, 12:27

Evo jos nikakvuh simptoma, a ja jedva cekam klimaks.
Kakva đeca plodnost ovo ono, ne treba mi to

Ginekolog mi je reko da je i genetski. Znaci, ako je majka usla u klimaks sa 54, onda cu i ja (naravno kod zdravih zena)

Pisacu posle dalje
Last edited by Morgen on 01 Oct 2024, 13:53, edited 1 time in total.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 01 Oct 2024, 12:28

Ma necu ni ja djecu, kakva crna djeca sa 50+, samo mi je drago da postoji mogucnost.

Moja mama i tetka su imale prije 40, ni ja ni sestra jos uvijek nista :cudi Ni rodica, koliko znam :ovaj

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20959 times
Been thanked: 18910 times

Post by Masamune » 01 Oct 2024, 12:34

Aman koliko pauzi imate

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 01 Oct 2024, 12:38

Masamune wrote: 01 Oct 2024, 12:34 Aman koliko pauzi imate
eeee :djed

pojmeta vi nemate kako je nama :grana

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice » 01 Oct 2024, 12:39

To za genetiku... :valja nisam sigurna. Moja je mama ušla u klimaks u 44.godini, meni je 47 i još ništa. Inače nam nije isto ništa što se tiče ciklusa i svega pratećeg

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20959 times
Been thanked: 18910 times

Post by Masamune » 01 Oct 2024, 12:40

Julia-Klara wrote: 01 Oct 2024, 12:38
Masamune wrote: 01 Oct 2024, 12:34 Aman koliko pauzi imate
eeee :djed

pojmeta vi nemate kako je nama :grana
Tako je. Uletih da pozdravim.
Samog ću sebe da ispratim sa teme :spavanje

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 21848 times
Been thanked: 5859 times

Post by Veca » 01 Oct 2024, 13:22

kako je klimax dosao, tako je i prosao, dvatriput sam se oznojila, samu sebe sam smirivala :D doktorica mi namah htjela uvaliti hormone, a ja k'o iz topa :stop NECU! mada, sve zene oko mene koje sam poznavala u toj dobi, su uzimale...sta sam primijetila, a to mi je i ostalo do danas, da cesce moram mokriti i koza mi se brzinski opuscala :D sta je-tuj je, moram s tim zivjeti.
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 21848 times
Been thanked: 5859 times

Post by Veca » 01 Oct 2024, 13:32

zaboravih jos nesto, kosa mi je tada pocela opadati, nenormalno i to traje do danas :D
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 01 Oct 2024, 13:47

hmm... sto se koze tice, ima i do starosti.
Ja sam primjetila da se opusta i da je dosta suhlja, ne moze tusiranje proci bez mazalica poslije (osim ljeti).

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 28716 times
Been thanked: 26404 times

Post by Morgen » 01 Oct 2024, 13:58

Ja se kao gindzi zalila da me nervira sve to, da ne zelim vise menstruaciju 🤢 i da hocu u klimaks da to sve brze prodje. Vidno malko iznerviran mi je rekao, kajn problem Frau Morgen, mozemo to i vestacki da prouzrukujemo
Aaaaaa neka Hvala
Nek ide ipak svojim normalnim prirodnim tokom

A kako ja da razlikujem to znojenje sa normalnim znojenjem? :hm

Post Reply

Return to “Zdravlje”