Šta definiše smislen život u modernom dobu?

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2674 times
Been thanked: 2989 times
Status: Offline

Šta definiše smislen život u modernom dobu?

Post by Skin » 19 Jan 2025, 12:23

U svijetu brzih promjena, tehnoloških inovacija i konstantne povezanosti, šta zapravo znači živjeti smislen život? Je li smisao u karijeri, porodici, doprinosu društvu, ili možda u unutrašnjem miru? Ovo pitanje je staro koliko i čovječanstvo, ali je u modernom dobu postalo složenije nego ikada prije.

U svojoj knjizi Čovjekovo traganje za smislom, Viktor Frankl ističe da je smisao često pronađen u traganju, borbi i prevazilaženju patnje. On kaže: "Ono što čovjeku zaista treba nije stanje bez napetosti, već borba za vrijedne ciljeve."
Da li smislena patnja može biti ključ zadovoljstva u savremenom svijetu?

Minimalizam: manje stvari, više smisla?

Tehnologija i smisao? S jedne strane, omogućava povezivanje, obrazovanje i inovacije, a s druge strane vodi do izolacije, anksioznosti i osjećaja praznine. Može li tehnologija postati alat za traženje smisla umjesto distrakcije?

Doprinos društvu kao smisao? Smisao se često pronalazi u doprinosu zajednici i pomaganja drugima (volonterski rad, aktivizam za okoliš ili borbu za socijalnu pravdu.)

Smisao kroz kreativnost i umjetnost? Umjetnici često traže smisao kroz stvaranje, istražujući ljudske emocije i iskustva. Da li umjetnost može pomoći i drugima da pronađu svoj smisao?

Stoicizam se vraća u popularnost s idejom da smisao dolazi iz samokontrole, zahvalnosti i prihvatanja onoga što ne možemo promijeniti.

Koji su vaši izvori smisla u životu?
Može li tehnologija pomoći ili otežati potragu za smislom?
Kako različite kulture definiraju smislen život?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2582 times
Been thanked: 21471 times

Re: Šta definiše smislen život u modernom dobu?

Post by HAVANA » 19 Jan 2025, 14:33

Meni licno tehnologija otezava sve ,mada se na prvu cini da olaksa.Da,mnoge stvari olaksa ali unistva munjevitom brzinom sve sto sam volio i sto je lijepo.Kuda ovo sve ide i na sta ce licit veze nemam ali ne dopada mi se nimalo ovo sto vidim.A i sam sam rob toga postao u svim sferama zivota.A krenulo je sa poslom,ko biva dobro ovo pravo,sve lakse.A i tu izadje na najgore.Cim sam izgubio komunikaciju sa ljudima,zavrsavanje poslova,pricu…a sve preslo u elektronski oblik,pusiona.Mozda to nekom pase,meni licno ne.Zelim ljude,komunikaciju,smijeh,svadju,upoznavanje a ne zatvaranje u 4 zida i sve na klik.Ovo je bolesno a generacijama koje dolaze nek je bog na pomoci.Il Al.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4105 times
Been thanked: 2991 times

Post by Melek » 19 Jan 2025, 16:42

Polahko ljudi. Pa znamo kome je smislena patnja cilj zadovoljstva :D.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3790 times
Been thanked: 2854 times

Post by Pasaga » 19 Jan 2025, 17:14

sva nova tehnika...ima za cilj udaljavanje od ljudi,komunikacije
to je vec uzelo maha.
Ideja je,da postanemo ljudi sa jednim okom.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 19 Jan 2025, 18:24

Sad bas sa cerkama pricam ,isle planinarit na vrh trebevica u dom jure franko…Cesto idu a sega im to , drze vako slovenac,holandjanin i jos nakav finska il sta li.Dodju ovi stranci mladi i volontiraju,dzaba posluzuju pice,spavaju tu itd…Vode nema,poljski wc…Kaze moja dobro pravo al gdje se oni ljudi kupaju? Isto filmovi oni apokalipse po gradu ,pa nake grupe zive negdje po sumama…Samo ti pjesaci dijete,prema tim grupama i ljudima…Jebo sobu…
IMG_1497.jpeg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 526 times
Been thanked: 765 times

Post by tuzlak1212 » 19 Jan 2025, 18:38

I prije su ljudi sjedili citali teletekst bili namcori s kojima niko nije mogao 2 razmjenit
Danas je lakse i planinarit a i poslat djete u planinu kad imas mape i SOS poziv na svakom uredjaju
Tehnologija je sve olaksala

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 19 Jan 2025, 18:43

Dobro.Vidim sve ne treba mi niko objasnjavat.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 19 Jan 2025, 18:50

Da vrlo je korisna al sve vise ljudi prelaze crtu korisnosti a prelaze na stranu besmisla,udaljavanja itd romane pisati o tome…Nema smisla.Kazem ,kome pase sretno mu…Svi smo mi pobudalili i previse vremena provodimo na ovome… :cudi

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3987 times
Been thanked: 1967 times
Status: Online

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 19 Jan 2025, 20:36

Svaki dan ono sto je slobodno od posla, ispunis necim sto ti je lijepo raditi, sto te cini prizemnim i zadovoljnim samim sobom.
I obavezno svaki dan posvetiti vremena ljudima do kojih vam je stalo. Moze biti kratka poruka, poziv, razmjena mjsljenja i pak razmjena recepata.
Ja se uvijek puno smijem s tobom, to je čudo nevidjeno.

Koteljubi_kadnisamtu
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3987 times
Been thanked: 1967 times
Status: Online

Post by Koteljubi_kadnisamtu » 19 Jan 2025, 20:40

HAVANA wrote: 19 Jan 2025, 18:50 Da vrlo je korisna al sve vise ljudi prelaze crtu korisnosti a prelaze na stranu besmisla,udaljavanja itd romane pisati o tome…Nema smisla.Kazem ,kome pase sretno mu…Svi smo mi pobudalili i previse vremena provodimo na ovome… :cudi
Treba ipak racunati na to da ovdje mozda trazimo nesto sto nam fali u RL. Znaci nije bez veze
Ja se uvijek puno smijem s tobom, to je čudo nevidjeno.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 19 Jan 2025, 21:20

Koteljubi_kadnisamtu wrote: 19 Jan 2025, 20:40
HAVANA wrote: 19 Jan 2025, 18:50 Da vrlo je korisna al sve vise ljudi prelaze crtu korisnosti a prelaze na stranu besmisla,udaljavanja itd romane pisati o tome…Nema smisla.Kazem ,kome pase sretno mu…Svi smo mi pobudalili i previse vremena provodimo na ovome… :cudi
Treba ipak racunati na to da ovdje mozda trazimo nesto sto nam fali u RL. Znaci nije bez veze
Pa da,fali komunikacije sa ljudima te neke opustene.Mene licno ovo odmara,jedino online sto me odmara.Fali mi,prije su ljudi mnogo drugaciji bili.Sad je puno nadrkanih i opterecenih u reali,povlace se sve vise u sebe…Srecom ja imam stare ekipe koja je uvijek za ono sto volimo ali opet zivot je brz,zauzeto,svi nesta trcimo a ovo nekako i u hodu moze,nabrzinu.Reala je procedura dok to sve uklopis i okupis jbg Haj mi i nekako al sta djeci rade instagrami,tik tokovi itd je uzas.Bitke sam bio i smisljo,ugadjo,placo,slao,vodo djecu dok su osjetili i naucili ono sto smo zeljeli.Srecom jesu i zive tako.Drndaju i oni ali usput…Zive…Sa djecom je nauka i opasno a mi cemo lako,jebo nas.

numka
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 51 times
Been thanked: 48 times

Post by numka » 19 Jan 2025, 21:53

Po meni najbolje vrijeme bilo kako je bilo prije rata, znači došle te neke moderne tehnologije u smislu veš mašine i tako toga, ali bez ovog stanja od mobitela.

Tehnologija je trebala da oslobodi svijet a umjesto toga imamo Zuckerberga, Muska i ostale faraone reklama na osnovu ličnih podataka.

Meni je tako drago što sam odrasla kad još ni kompjuteri (oni bijeli sa kabastim monitorima) nisu postojali. Ma šta kompjuteri, nije bilo telefona. Kad se sjetim prvog fiksnog telefona... Ma šta ti je 😁 pa zoveš drugaricu javi ti se roditelj a ti dobar dan mogu li molim vas dobiti tu i tu

Ovo danas, biži goni
Error 404 - Signature not found

numka
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by numka » 19 Jan 2025, 21:54

Trebalo je to da pomogne. I pomoglo je, pogotovo u tim nekim ranim počecima. A onda je preuzeo kapitalizam i sve je otišlo u lijepu.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 19 Jan 2025, 22:00

Ma ovo je tek pocetak u kakvo ovo ludilo ide,sve vece svakim danom.

HAVANA
Pituljica
Pituljica

Post by HAVANA » 19 Jan 2025, 22:02

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2505 times
Been thanked: 7682 times

Post by Duminjo » 20 Jan 2025, 01:02

Najblizi sam ovom stoicizmu
Stoicizam se vraća u popularnost s idejom da smisao dolazi iz samokontrole, zahvalnosti i prihvatanja onoga što ne možemo promijeniti.
S tim da kvalitet zivota, osim zdravljem, novcem i rahatlukom, pokusavam mjeriti i slobodnim vremenom pa na taj nacin mislim da upravljam svojim zivotom i ne dozvoljavam da obaveze i borba za "necim" upravljaju sa mnom :hm

E to mi je taj neki smisao zivota kada u tom modernom vremenu nisam rob nicemu i nikome. Neka skoro pa potpuna samostalnost ili sloboda 😎

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9348 times
Been thanked: 15688 times

Post by spacebound » 20 Jan 2025, 06:38

HAVANA wrote: 19 Jan 2025, 14:33 Meni licno tehnologija otezava sve ,mada se na prvu cini da olaksa.Da,mnoge stvari olaksa ali unistva munjevitom brzinom sve sto sam volio i sto je lijepo.Kuda ovo sve ide i na sta ce licit veze nemam ali ne dopada mi se nimalo ovo sto vidim.A i sam sam rob toga postao u svim sferama zivota.A krenulo je sa poslom,ko biva dobro ovo pravo,sve lakse.A i tu izadje na najgore.Cim sam izgubio komunikaciju sa ljudima,zavrsavanje poslova,pricu…a sve preslo u elektronski oblik,pusiona.Mozda to nekom pase,meni licno ne.Zelim ljude,komunikaciju,smijeh,svadju,upoznavanje a ne zatvaranje u 4 zida i sve na klik.Ovo je bolesno a generacijama koje dolaze nek je bog na pomoci.Il Al.
:oo
xl6y0u4yitk21.jpg
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20512 times
Been thanked: 18522 times

Post by Masamune » 20 Jan 2025, 08:03

Ja se uveliko opirem po pitanju mnogih stvari kad su nove tehnologije u pitanju iako o tome volim dosta čitati, tome se divim i tome volim pričati.

Moje opiranje je prvo krenulo sa društvenim mrežama kad sam u jednom momentu skroz digao ruke od njih. Kad sam se tamo prestao javljati neki su čak mislili da mi se nešto desilo, da sam umro itd... strašno jbt. I to su mahom mislili oni koji bukvalno žive na društvenim mrežama, objavljuju bar 10 statusa dnevno itd.

Pa onda mobitel - samo da nazovem, pošaljem poruku, ako mi treba mobilni internet za nešto... za ostalo stoji sa strane i ne diram ga dok mi se ne dira. Tandrču poruke na viberu, whatsapp i ja to ostavim, pa me nazovu viču što nam ne odgovoriš. Oni ljudi koji očekuju da im odgovoriš na poruku iste sekunde kad ti pošalju, koji će danas poslati 50 poruka na koje očekuju da odgovoriš, jer oni misle da je to normalno... e jest šipak. Nije svima. Meni nije. Samsung S8+ star skoro 10 godina top i dalje, a mijenjaću tek kad ovaj crkne. Kad vidim ljude po 6 njih za stolom svi čeprkaju po mobitelima i niko ništa ne priča dođe mi da im uzmem mobitele iz ruku.

Ne trebamo sebi dopustiti da budemo robovi tehnologije. Poznajem ljude koji svako malo nešto novo kupuju čim izađe. To je jednostavno jače od njih, a u suštini im fakat ne treba ili ne treba još uvijek, ali valja biti u trendu i slično. Hajd što uzimaju, nego i drugima probiše glavu s time.

Da, treba jedna doza stoicizma da se čovjek izbori sa ovim gore. Ovim mlađim je to mnogo teže nego nama, jer mi stariji znamo kako je i bez interneta itd. i da se sutra nešto desi da ga sruše i slično mi bismo se prilagodili mnogo brže i lakše.
Last edited by Masamune on 20 Jan 2025, 08:22, edited 1 time in total.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 526 times
Been thanked: 765 times

Post by tuzlak1212 » 20 Jan 2025, 08:14

za mene je to sve stanje uma pojedinca i mislim da je tehnologija samo smjenila stare ovisnosti sa novim a ljudi su oduvijek u globalu isti
ja sam bio dijete kad je bilo "doba prije neta" a i tad su ljudi trcali da imaju najnovije patike, jaknu, televizor i sta ja znam, uvijek je bilo tih ljudi koji se vole isticati s najnovijim a bilo je i ljudi koje to nista nije zanimalo
kako ja vidim ljudi su uvijek isti samo se instrumenti mjenjaju
tehnologija je mozda kriva sto se ljudi navikavaju na instant zivot, jedino to ne vidim da je ikad prije bilo, ovo sto cigara rece ako ne odgovoris iste sekunde na poruku napadaju te, nije ni do njih prosto im je mozak izvrnut, to je alarmantno stanje

numka
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by numka » 20 Jan 2025, 11:10

Sve je to divno i krasno ali

Moderne društvene mreže su napravljene vrhunski da uzimaju pažnju

Sa ozbiljne, psihološke strane. Najmanji impuls je istražen i iskorištava se.
I nije baš fer samo kriviti ljude. Po meni je ovo nešto mračnije

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”