alcapone wrote: 23 Dec 2018, 16:57 Jonas ima sigurno fortigrafiju u malom prstu u o nema sumnje i svaka cast na predanosti i sto zeli pomoci drugima..
A te neke gole zene, ja mislim da se on toga vise nagledao kroz rad da mu je to normalno postalo kroz posao kao neki npr ginekolog i nepridaje vaznost neku ni cudjenje kao mozda ostalima..
Fotografija - portret
- Jonas
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 449 times
- Status: Offline
Re: Fotografija - portret
-
Venera
- Seksologinja

- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 717 times
sponatan fotografija je interesantna, ova druga opcija je predosadna , bezvezestorm wrote: 23 Dec 2018, 16:39 Da vam prekratim pitanja... Teško je i jedno i drugo... Teško uhvatiti spontani motiv, da imaš pravu svjetlost, kompoziciju, trenutak... A treba itekako znati i odraditi foto shooting, kad si potpuni vladar svih parametara... Imaš ograničeno vrijeme, specifičan model i sve je na tebi... Na ulici ćeš okinuti par tisuća snimaka a pokazati jedan... Ili ni jedan.
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
-
Venera
- Seksologinja

jesu , toksicna i Frnaky najbolje fotkaju , i lejlamo ima uspjesnih , za razliku od tvojih , vecinom, dosadnih fotki , ti i Bla mozete zajedno raditiJonas wrote: 23 Dec 2018, 16:52lejlamo wrote: 23 Dec 2018, 15:25 ja opet imam suprotno mišljenje. mnogo je teže pronaći i uhvatiti neki spontani motiv i dobiti odličnu foto, nego kada namještaš ta nekakva gola ili obučena tijela, i daješ instrukcije, tipa podigni lijevu obrvu za trideset srepeni, prst približi pupku i to....dosadno, neumjetnički i vještački.Mala panda, dijete, Ibrahim i deda sa knjigama su slike koje je postala Chloe. Jesu li te fotke indikator spontanosti?toxic wrote: 23 Dec 2018, 15:42
Lepo receno
Ni meni ovakve fotke ne prijaju oku, iako mozda tehnicki ispravno, ne odusevljava, nema spontanosti.
Modelima svaka cast, al' sve izvestaceno, od svetla do poza, pa sve to zacinjeno fotosopom.
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1391 times
Briga hoces da vadim oklagiju 
Stvarno si se nakacila na covjeka beze..
Sa najboljim namjerama odgovarao na upitano, dao savjete..
A omalozavati neciji rad nije bas fino..
Samo prznimo Chloe temu
Samo prznimo Chloe temu
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3486 times
Izbor fotki koje on prezentira ovdje nisu tema Ale. Niko od nas nije glup da ne shvata šta je ko navikao gledati.
Nisam mjerodavna da procjenjujem i ocjenjujem ni njegovo ni ničije fotografsko znanje i umjeće. Kritičar ne može biti svako ni ukojem segmentu pa mislim ni u fotografiji ali.... Opet, ni to nije bitno...
Medjutim, nije ni svačije učiti i pomagati početnicima. Nisam našla potporu od koga sam očekivala, otišla sam dalje... Drugi forumi, grupe na FB, čitala, pitala, razgovarala.... Ima ljudi koji jednostavno insana mame da uzme fotoaparat i pokuša biti još bolji, daju vjetar u ledja.... Zapamte ko sa čim raspolaże od tehnike i prema tome gledaju fotografije... Jednostavno ulijevaju samopouzdanje, a itekako ima profesionalaca....
Kod nas je Oblak jednostavan i nekomplikuje, samo neozbiljan i nema ga...
Bla je studiozan, detaljan, analitičar... Na njegov post ja bih imala još pitanja, a sram me dosadjivati čovjeku...
Nisam mjerodavna da procjenjujem i ocjenjujem ni njegovo ni ničije fotografsko znanje i umjeće. Kritičar ne može biti svako ni ukojem segmentu pa mislim ni u fotografiji ali.... Opet, ni to nije bitno...
Medjutim, nije ni svačije učiti i pomagati početnicima. Nisam našla potporu od koga sam očekivala, otišla sam dalje... Drugi forumi, grupe na FB, čitala, pitala, razgovarala.... Ima ljudi koji jednostavno insana mame da uzme fotoaparat i pokuša biti još bolji, daju vjetar u ledja.... Zapamte ko sa čim raspolaże od tehnike i prema tome gledaju fotografije... Jednostavno ulijevaju samopouzdanje, a itekako ima profesionalaca....
Kod nas je Oblak jednostavan i nekomplikuje, samo neozbiljan i nema ga...
Bla je studiozan, detaljan, analitičar... Na njegov post ja bih imala još pitanja, a sram me dosadjivati čovjeku...
- Chloe
- Žena za sva vremena

Ovo je spontana foto, išli su ispred mene zovnula sam ih, okrenuli se, ja im se nasmijeşila, namignula i klinknula... 
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Chloe on 23 Dec 2018, 19:39, edited 1 time in total.
-
Venera
- Seksologinja

ako mi se ne nesto ne dopada, to ne znaci da omalovazavamMala_Mu wrote: 23 Dec 2018, 17:17 Briga hoces da vadim oklagiju
Samo prznimo Chloe temu![]()
hajmo sa oklagijom praviti buftle
- Chloe
- Žena za sva vremena

Evo još jedna usputna, nastala na beogradskom Kalemegdanu. Nisam imala kad prisjećati se pravila ni podešavati aparat, znate kako to već izgleda kad je grupa sa turističkim vodičem. Meni je draga i lijepa uspomena ma kako je tehnički loše uradjena.
Ejs što meni zapuca friz što je tebi dosadnostatebriga wrote: 23 Dec 2018, 17:03sponatan fotografija je interesantna, ova druga opcija je predosadna , bezvezestorm wrote: 23 Dec 2018, 16:39 Da vam prekratim pitanja... Teško je i jedno i drugo... Teško uhvatiti spontani motiv, da imaš pravu svjetlost, kompoziciju, trenutak... A treba itekako znati i odraditi foto shooting, kad si potpuni vladar svih parametara... Imaš ograničeno vrijeme, specifičan model i sve je na tebi... Na ulici ćeš okinuti par tisuća snimaka a pokazati jedan... Ili ni jedan.![]()
Habibti, ya nour el - ain... 
Imam svašta reći ali bolje ne... NoJonas wrote: 23 Dec 2018, 16:52lejlamo wrote: 23 Dec 2018, 15:25 ja opet imam suprotno mišljenje. mnogo je teže pronaći i uhvatiti neki spontani motiv i dobiti odličnu foto, nego kada namještaš ta nekakva gola ili obučena tijela, i daješ instrukcije, tipa podigni lijevu obrvu za trideset srepeni, prst približi pupku i to....dosadno, neumjetnički i vještački.Mala panda, dijete, Ibrahim i deda sa knjigama su slike koje je postala Chloe. Jesu li te fotke indikator spontanosti?toxic wrote: 23 Dec 2018, 15:42
Lepo receno
Ni meni ovakve fotke ne prijaju oku, iako mozda tehnicki ispravno, ne odusevljava, nema spontanosti.
Modelima svaka cast, al' sve izvestaceno, od svetla do poza, pa sve to zacinjeno fotosopom.
Habibti, ya nour el - ain... 
- Jonas
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 449 times
Chloe,
vjerujem da smo ti ovdje puno pomogli.
Upoznata si s osnovnim tehnickim zakonitostima fotoaparata. Isto tako znas da motiv cini scenu a ne fotoaparat. Ali opet, sve ovisi o tebi.
Pogledaj Bla, nije mu tesko hodati kilometrima, stajati satima, penjati se na sto vise vrhove noseci svu potrebnu opremu (20 kg), smrzavati se na minus dvadeset - samo za jednu sliku. Svatko bira i rjesava foto zadatke prema svojim mogucnostima. Onoliko koliko das, toliko ce ti se vratiti.
Svoj hobi prilagodi svojim zeljama i potrebama. To ce ti povecati samopouzdanje i motivaciju.
Upoznata si s osnovnim tehnickim zakonitostima fotoaparata. Isto tako znas da motiv cini scenu a ne fotoaparat. Ali opet, sve ovisi o tebi.
Pogledaj Bla, nije mu tesko hodati kilometrima, stajati satima, penjati se na sto vise vrhove noseci svu potrebnu opremu (20 kg), smrzavati se na minus dvadeset - samo za jednu sliku. Svatko bira i rjesava foto zadatke prema svojim mogucnostima. Onoliko koliko das, toliko ce ti se vratiti.
Svoj hobi prilagodi svojim zeljama i potrebama. To ce ti povecati samopouzdanje i motivaciju.
- Chloe
- Žena za sva vremena

To i radim, samo bi vi kritičari trebali imati to na umu kad krenete procjenjivati.Jonas wrote: 23 Dec 2018, 20:11 Chloe,
Eto, bla ode na planinu i pravi foto - i ja isto napravim 30-40 kg keksi i s njima napravim foto... Kako tako, klikam, učim, dogodine će abd biti bolje....

Nije fora sad da neko odmah zareda ne valja ovo, ne valja ono... Takav stav više pokazuje nekakvo dokazivanje a ne želju da nekog stimuliramo i ohrabrimo u onom šta radi tj. fotografiše.
Pozitive malo ljudi. Nismo svi savršeni. I od najboljeg se opet pojavi bolji.
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
Peter Hurley recimo radi samo headshots, vjerovatno čitav ili dobar dio svog fotografskog života, i po toj vašoj priči bi ispalo da je on tu višak, jer dovoljno je da neko uđe u one nekadašnje kabine, i izađe sa dobrom fotkom svoje glave
Jer to je eto, lako i lakše uraditi, mada ne znam baš kojim aršinom se ta jedinica lakoće mjeri.
Pokušajte uraditi nešto slično kad je tako lako
Ja se nikada nisam bavio time, ali sam podosta učio i od onog što sam naštrebao, portreti a pogotovo studijska fotografija mi je bila najkomplikovanija i daleko najzahtjevnija. Samo jedan segment toga, osvjetljenje, je nauka za sebe. Rad sa modelima i nemodelima, opet totalno nešto pedeseto, nevezano za sam fotoaparat. Pa dok dođe do momenta da se uopšte koristi fotoaparat, prođe tu raznoraznih tehnika, scenografija, kostimografija i psihologija koje treba savladati... Ne znam, mislim da olako dajete neke sudove bez da ih možete potkrijepiti činjenicama.
Neki fotografi na vrhu tog prehrambenog lanca više i ne koriste fotoaparate nikako.
Ali činjenica je sljedeća, u toj ulozi, svaki detalj na fotografiji zavisi od tebe, i za svaki detalj si odgovoran. Za razliku od onog koji je eto puno teže uraditi, a na malo šta imate ikakvog uticaja. Pa de mi recite koji trud i umjeće je tu potrebno za detalje na koje nemate nikakvog uticaja?
Ili ukratko, u komercijalnoj fotografiji ti moraš isporučiti neki produkt, hoće li on valjati ili ne, zavisi u velikoj većini slučajeva isključivo od tebe. Da li možeš biti konzistentan u tome, možeš. Zato su vrhunski fotografi iz svijeta portreta i mode toliko i plaćeni, jer ćeš dobiti ono za šta ga platiš.
U "slučajnoj" fotografiji je teže doći do dobre fotke zato što se mora potrefiti podosta varijabli na koje nemaš ama baš nikakav uticaj. Možeš je uslikati možda danas, a možda ni za čitav život. Možeš li garantovati da ćeš se vratiti s nekim produktom. Ne možeš. Može li na ovaj način funkcionisati tržište gladno fotografija? Ne može.
To šta se kome sviđa je totalno irelevantno.
Pokušajte uraditi nešto slično kad je tako lako
Ja se nikada nisam bavio time, ali sam podosta učio i od onog što sam naštrebao, portreti a pogotovo studijska fotografija mi je bila najkomplikovanija i daleko najzahtjevnija. Samo jedan segment toga, osvjetljenje, je nauka za sebe. Rad sa modelima i nemodelima, opet totalno nešto pedeseto, nevezano za sam fotoaparat. Pa dok dođe do momenta da se uopšte koristi fotoaparat, prođe tu raznoraznih tehnika, scenografija, kostimografija i psihologija koje treba savladati... Ne znam, mislim da olako dajete neke sudove bez da ih možete potkrijepiti činjenicama.
Neki fotografi na vrhu tog prehrambenog lanca više i ne koriste fotoaparate nikako.
Ali činjenica je sljedeća, u toj ulozi, svaki detalj na fotografiji zavisi od tebe, i za svaki detalj si odgovoran. Za razliku od onog koji je eto puno teže uraditi, a na malo šta imate ikakvog uticaja. Pa de mi recite koji trud i umjeće je tu potrebno za detalje na koje nemate nikakvog uticaja?
Ili ukratko, u komercijalnoj fotografiji ti moraš isporučiti neki produkt, hoće li on valjati ili ne, zavisi u velikoj većini slučajeva isključivo od tebe. Da li možeš biti konzistentan u tome, možeš. Zato su vrhunski fotografi iz svijeta portreta i mode toliko i plaćeni, jer ćeš dobiti ono za šta ga platiš.
U "slučajnoj" fotografiji je teže doći do dobre fotke zato što se mora potrefiti podosta varijabli na koje nemaš ama baš nikakav uticaj. Možeš je uslikati možda danas, a možda ni za čitav život. Možeš li garantovati da ćeš se vratiti s nekim produktom. Ne možeš. Može li na ovaj način funkcionisati tržište gladno fotografija? Ne može.
To šta se kome sviđa je totalno irelevantno.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
- Chloe
- Žena za sva vremena

Ovdje smo mi jedni koji rekreativno klikamo i učimo, bilježimo momente i vi koji težite profesionalizmu, pa idete ciljano, razradjenim planom bilježite motive itd.
Šta je kome ugodno oku ne možemo raspravljati, kao i o tim modelima, licima, modom.... Ljudi od toga žive moraju biti dobri. Meni je cilj da ne dajem pare lokalnim fotografima koji nisu nešto puno ispred mene, da sama zabiljeżem svoju djecu i bitne momente, to je i razlog teme.. .
ko zna, možda jednom budem i profić.

Šta je kome ugodno oku ne možemo raspravljati, kao i o tim modelima, licima, modom.... Ljudi od toga žive moraju biti dobri. Meni je cilj da ne dajem pare lokalnim fotografima koji nisu nešto puno ispred mene, da sama zabiljeżem svoju djecu i bitne momente, to je i razlog teme.. .
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
svaka buregdžinica je profesionalna pitara,
rijetko koja je identična nekoj drugoj.
masa domaćica pravi bolje pite od mase buregdžinica,
takođe masa domaćica pravi lošije pite od mase buregdžinica...
tako da je riječ profesionalizam vjerovatno korištena u pogrešnom kontekstu.
rijetko koja je identična nekoj drugoj.
masa domaćica pravi bolje pite od mase buregdžinica,
takođe masa domaćica pravi lošije pite od mase buregdžinica...
tako da je riječ profesionalizam vjerovatno korištena u pogrešnom kontekstu.
:
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Bla
- i dva polipa

- Mood:
amater u pokušaju
al' neskromno ću reći da sam sam sebe malo izdigao jer sam donedavno govorio da nisam ni a od amatera
to da si opravdam uloženo vrijeme
al' neskromno ću reći da sam sam sebe malo izdigao jer sam donedavno govorio da nisam ni a od amatera
to da si opravdam uloženo vrijeme
:
- Chloe
- Žena za sva vremena

Znaš, svidja mi se kod tebe ta skromnost bez obzira što neki to gledaju kao mahanu, ali baš te ona čini čovjekom, i s tobom mi je ugodno porazgovarati o fotografiji, samo me sram jer ti baš detaljno opisuješ i objašnjavaš, a to je dragocjeno vrijeme.Bla wrote: 23 Dec 2018, 21:29 amater u pokušaju
to da si opravdam uloženo vrijeme![]()
Meni prepusti naziv amater,
Svidja ti se djevojka u sutonu..
- Chloe
- Žena za sva vremena

De Jonas, zezam se... Ipak za tako nešto treba imati i talenat za fotografiju koji ja nemam.