Islam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1706 times
Been thanked: 3273 times
Status: Offline

Re: Islam

Post by Mutevelija » 04 Mar 2025, 23:29

Jahja83 wrote: 04 Mar 2025, 23:20
Mutevelija wrote: 02 Mar 2025, 21:33

Moćna sura Milostivi, čak je jedan ateista komentarisao kako se zove sura Milostivi a toliko ima prijetnji Dzehenemom.
Obraća se tu Bog i ljudima i dzinnima.

Inače ova sura se koristi za rukje često.

Meni je lahka za učiti jer se dosta puta ponavlja ono "Fe bi eji alla i Rabbiku matu keziban" Pa koje blagodati Gospodara svoga poričete.

Moćna sura Milostivi, čak je jedan ateista komentarisao kako se zove sura Milostivi a toliko ima prijetnji Dzehenemom.
zato sto Gospodar voli pozitivne kontradikcije, koje ostavljaju jak efekat....

a jedno od primjera pozitivnih kontradikcija u Kuranu je kad navodi Faronovu zenu koja ce u Dzennet iako dolazi od najgoreg stvorenja na dunjaluku tog doba....isto tako navodi primjer zene Luta i Nuha koje ce u Dzehennem iako dolaze od najboljih osoba tog vremena, tj poslanika.

Zasto gospodar prijeti Dzehennemom u Suri Milostivi, i to tako strasno....

Da bi izazvao Bogobojaznost kod covjeka, jer kada se pojavi Bogobojaznost eto ti onda odmah Njegove Milosti da se spusta....

pa ovdje ide na prepad da bi ukazao Milost covjeku, da se dozove pameti na vrijeme dok nije kasno, kako bi dao svoju Milost.

Bog to i naznacava u samoj suri Milostivi gdje kaze:

46 A za onoga koji se stajanja pred Gospodarom svojim bojao, biće dva perivoja(Dzennetska)
47 pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! –
48 puna stabala granatih –
Do obično u Kur'anu imaš tako te " parove" i suprotnosti, obavezno gdfje se spomene noć dođe dan, gdje se spomene nebo dođe zemlja, gdje se spomene muškarac dodje zena , gdje se spomene dzennet dodje dzehhenem poslije njega i obratno.

Vidis da ide i ono Gospodar dva Istoka i dva Zapada

"
Milostivi
2
poučava Kur'anu,
3
stvara čovjeka,
4
uči ga govoru.
5
Sunce i Mjesec utvrđenim putanjama plove,
6
i trava i drveće se pokoravaju,
7
a nebo je digao. I postavio je terazije
8
da ne prelazite granice u mjerenju –
9
i pravo mjerite i na teraziji ne zakidajte!
10
A Zemlju je za stvorenja razastro,

Gospodara dva istoka i dva zapada –
18
pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!
19
Pustio je dva mora da se dodiruju,
20
između njih je pregrada i ona se ne miješaju –
21
pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?!
22
Iz njih se vadi biser i merdžan –
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 05 Mar 2025, 21:02

Et-Tekasur
Nadmetanje
Mekka – 8 ajeta
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
1. Zaokuplja vas nastojanje da što imućniji budete
2. sve dok grobove ne naselite.
3. A ne valja tako, saznaćete svakako!
4. i još jednom, ne valja tako! Saznaćete sigurno!
5. Ne valja tako, neka znate pouzdano,
6. Džehennem ćete vidjeti jasno!
7. I još jednom, doista ćete ga vidjeti očigledno!
8. Zatim ćete toga dana za sladak život biti pitani sigurno!

Tefsir ibn Kesir

Zaokuplja vas nadmetanje u umnožavanju imetka”, tj. da što više imetka i djece steknete, pa vas ovaj svijet zaokuplja i odvraća pažnju od onoga svijeta. “…sve dok grobove ne naselite”, tj. dok ne pomrete.

U Muslimovom Sahihu od Ebu-Hurejrea navodi se da je rekao:

“Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: ‘Čovjek govori: Moj imetak, moj imetak !”, a od imetka mu pripada samo: što pojede pa to uništi, obuče i podere, ili podijeli i proslijedi. Sve što je mimo toga, on će kad ode, drugome ostaviti.”

U Buharijinom Sahihu i Muslimovom Sahihu od Enesa se navodi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Čovjek stari i oronjava, ali dvije osobine uz njega ostaju: pohlepa i nada u dug život.”

Ibn-Asakir u biografiji El-Ahnef ibn Kajsa prenosi da je nekom čovjeku, vidjevši ga kako u ruci drži dirhem rekao: “Čiji je ovo dirhem ?” Kada je čovjek odgovorio: “Moj”, rekao mu je: “Bit će tvoj ako ga utrošiš da bi kakvu nagradu zaslužio ili zahvalnost postigao.” Zatim je citirao riječi pjesnika: “Ti si imetkov, ako ga čuvaš,a ako ga trošiš, imetak je tvoj.”

U pogledu riječi Uzvišenog: “A ne valja tako, saznat ćete svakako ! I još jednom, ne valja tako ! Saznat ćete sigurno !” El-Hasan kaže da ovo predstavlja prijetnju jednu iza druge. “Ne valja tako, kad biste vi znali pouzdano”, tj. da ovo pouzdano znate, nadmetanje vas ne bi zaokupljalo i odvraćalo da tražite Onaj svijet sve dok do grobova ne dospijete.

Uzvišeni, zatim, kaže: “Džehennem ćete vidjeti jasno, i još jednom, doista ćete ga vidjeti očigledno !” Ovo je pojašnjenje ranije iznesene prijetnje u riječima Uzvišenog: “A ne valja tako, saznat ćete svakako ! I još jednom, ne valja tako ! Saznat ćete sigurno !”, kojom im On prijeti, tj. kad džehenemlije ugledaju vatru kad zapucketa i raspali se, od čijeg će straha i veličine, kad ugledaju strahote, i najbliži melek i poslani vjerovjesnik, na koljena pasti. ”

…zatim ćete toga dana o blagodatima biti pitani sigurno !”, tj. toga dana ćete biti pitani jeste li bili zahvalni na blagodatima koje vam je Allah dao, zdravlju, sigurnosti, nafaki i dr. Ibn-Džerir od Ebu-Hurejrea, r.a., navodi da je rekao:

“Dok su Ebu-Bekr i Omer sjedili, prišao im je Vjerovjesnik, s.a.v.s., i upitao: ‘Šta vas je natjeralo da ovdje sjedite ?’ Njih dvojica su odgovorili: ‘Tako nam Onoga Koji te je s istinom poslao, iz naših kuća nas nije istjeralo ništa drugo do glad.’ On je rekao: ‘Tako mi Onoga Koji me je s istinom poslao, ni mene nije ništa drugo istjeralo.’ Odatle su krenuli zajedno dok nisu došli do kuće jednog ensarije čija ih je žena dočekala, koju je Vjerovjesnik, s.a.v.s., upitao: ‘Gdje je taj i taj?’ (tj. muž). Odgovorila je da je otišao da im potraži pitke vode. Čovjek je došao noseći mješinu sa vodom i rekao: ‘Dobro došli ! Zar je Božijeg roba mogao posjetiti neko odabraniji nego što je Vjerovjesnik koji me je posjetio danas!’ Objesivši mješinu sa vodom za korijen grane jedne palme, otišao je i donio im grozd hurmi. Allahov Poslanik, s.a.v.s., upitao ga je: ‘Zašto ih nisi pootkidao ?’ ‘Htio sam da ih pred svojim očima proberete’, odgovorio je. Zatim je uzeo nož, pa mu je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: ‘Nemoj da bi zaklao muzaru !’ Toga dana zaklao im je bravče, pa im je Vjerovjesnik, s.a.v.s., kada su jeli, rekao: ‘Za ovo ćete, na Sudnjem danu, biti pitani. Iz vaših kuća vas je istjerala glad i niste se u njih ponovno vratili dok ovo niste dobili. Ovo spada u blagodati.'” Ovaj hadis navodi Muslim, Ebu-Ja’la, Ibn-Madže i sastavljači sva četiri Sunena.

Ali ibn Ebu-Talha od Ibn-Abbasa prenosi da je u pogledu riječi Uzvišenog: “…zatim ćete toga dana o blagodatima biti pitani sigurno !”, rekao: “Sladak život /blagodati/ jesu zdravo tijelo, uši i oči. Allah će Svoje robove pitati u što su ih koristili, iako to On bolje zna od njih samih.” Na to se misli pod riječima Uzvišenog: “…i sluh, i vid, i razum, za sve to će se, zaista, odgovarati.” (17:36)

U Buharijinom Sahihu, i Sunenima Tirmizije, Nesaije i Ibn-Madžea navodi se da je Ibn-Abbas rekao: “Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: /691/'Oko dvije blagodati mnogi ljudi se zavaravaju: oko zdravlja i slobodnog vremena'”, tj. nedovoljno zahvaljuju na ove dvije blagodati, niti ih koriste kako treba, a svako ko ih ne koristi kako treba i ne vodi o njima brigu, zavarava se.

Tefsir: Ibn Kesir

Ovim se, zahvaljujući Allahu i uz Njegovu pomoć, završava kratki komentar poglavlja “Nadmetanje
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 47 times
Been thanked: 109 times

Post by Jahja83 » 09 Mar 2025, 22:17

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 287 times
Been thanked: 535 times

Post by Remzudin » 10 Mar 2025, 09:02

.pa i ja pricam sa mackama,svrakama,gusterima,golubovima i kunama.

.to bi bilo za mene jedno veliko podnizenje kao Sihirbaz da Allah salje jednog baoka da mi spasi zivot.

.svaki pobjednik rata pise svoju historiju.
Nema bolje i autenticnog dokaza ako ti nepritatelj potvrdjuje herojstvo.

.ota amerikanka je bila pod drogom !

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 10 Mar 2025, 10:28

Remzudin wrote: 10 Mar 2025, 09:02 .pa i ja pricam sa mackama,svrakama,gusterima,golubovima i kunama.

.to bi bilo za mene jedno veliko podnizenje kao Sihirbaz da Allah salje jednog baoka da mi spasi zivot.

.svaki pobjednik rata pise svoju historiju.
Nema bolje i autenticnog dokaza ako ti nepritatelj potvrdjuje herojstvo.

.ota amerikanka je bila pod drogom !
Vracu budi miran.....

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 10 Mar 2025, 11:30

The modesty of our women faded when our men lost their gheerah.

Never marry a man who won’t enter Jannah!! The prophet Muhammad (sallaAllahu alaihi wa sallam) said “The Dayooth will not enter Jannah.” Who is the The Dayooth? He is the man who doesn’t have jealousy on his Maharaim(his mother, sister, wife …) He is the man who would show off his wife, her beauty and her style in front of men He is the one who doesn’t protect her from the eager eyes of strangers (non Mahram) He is the one who accepts that his wife go out with him wearing perfume, putting make up and wearing attractive clothes as if she is an item for sale to others He is the man who is pleased by the admiring glances from stranger men toward his wife/sisters He is pleased by sharing her with them!! He would let his sister/his daughter go out with tight clothes, without her Hijab He is the man who knows that his sister/his daughter has a boyfriend but he doesn’t care He never has Jealousy on her and would let her show her charm to any one!! So dear sister, never marry a Dayooth! Abdullaah ibn ‘Umar(radiallaahu anhu reported that the Prophet (sallallahu alayhe wasallaam said: “Three people will not enter paradise, and Allaah will not look to them on the Day of Judgement: the one who is disobedient to his parents, the woman who imitates men and the ad-Dayooth.” (Ahmad) Ad-Dayooth is the man who permits women for whom he is responsible (eg: mother, wife, sister etc.) to engage in illicit relations, or to display their beauty to strange men, thereby stimulating their sexual desires.

https://rafeeqee.com/general-islamic-pr ... a-dayooth/
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 9943 times
Been thanked: 10159 times

Post by Zana » 10 Mar 2025, 12:40

Ko o čemu Mute o ženama pa i na temi Islam :D.
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 10 Mar 2025, 13:48

Zana wrote: 10 Mar 2025, 12:40 Ko o čemu Mute o ženama pa i na temi Islam :D.
Ko priča o ženama ,pričam o dayuthu koji moram priznati je novi termin i za mene .
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 12 Mar 2025, 05:04

"Muhammed, alejhisselam, tada obuče još jedan oklop, izvuče sablju, zamahnu njome i upita ashabe ko je voljan uzeti je zajedno sa njezinim pravom. Omer i Zubejr se odmah javiše, jedan za drugim, ali njihovo javljanje Poslanik ignorisa nastavivši ponavljati isto pitanje, što se moglo shvatiti kao jasan znak da on ima nekoga posebnog na umu. Tada se javi Hazredžija Ebu Dudžana i upita koje je pravo te sablje, a Poslanik mu odgovori da joj je pravo da se njome sijeku neprijatelji sve dok joj se oštrica ne povije. Ebu Dudžana tad zatraži sablju i Muhammed, alejhisselam, mu je dade.

Ebu Dudžana u čitavoj Medini bi poznat kao izuzetno snažan i hrabar borac. Njegovo borbeno obilježje bijaše crveni turban, koji su Hazredžije nazivali turbanom smrti, jer je on stavljanjem tog turbana na glavu pokazivao svoju namjeru da se neštedimice bori sve do kraja, a kako bi iznimno vješt u borbi, redovno bi u takvim slučajevima načinio pravi pomor u neprijateljskim redovima. Sa svojim crvenim turbanom omotanim oko šljema, baš takvu namjeru Ebu Dudžana jasno pokazivaše i toga dana na Uhudu, kada je, naoružan Poslanikovom mubarek sabljom, razmetljivo prolazio između svojih drugova sve do prvog borbenog reda. Posmatrajući ga, Muhammed, alejhisselam je prokomentarisao da je takvo ponašanje dragom Allahu izuzetno mrsko, osim u takvom vremenu i na takvom mjestu.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 12 Mar 2025, 05:05

"Nusejba bint Ka'b, žena koja je branila Poslanika as
Poznata je i kao Ummu Umara. Svjedočila je svim važnim bitkama i dokazala da su žene jednake muškarcima u težnji za Allahovim zadovoljstvom.
U bitci na Uhudu, bila je među ženama koje su donosile hranu i vodu vojnicima i koje su zbrinjavale ranjene. Kad se privremena pobjeda pretvorila u poraz, konfuzija i strah obuzeli su vojnike i mnogi od njih su počeli bježati. U ovoj situaciji, izložen napadima nevjernika, Poslanik as bio je ranjen u lice. Odmah je grupa lojalnih ashaba okružila Božijeg Poslanika as, formirajući tako ljudski štit i uzvikujući: "Moje lice je štit za tvoje lice, moje tijelo je žrtva za tebe." Među ovim neustrašivim borcima bila je Nusejba, koja je čvrsto stajala i borila se protiv neprijatelja, braneći Poslanika as mačem. Tokom bitke, njen sin Abdullah je ranjen. Nusejba je previla njegove rane, zaustavila krvarenje i rekla mu da ustane i da se nastavi boriti protiv nevjernika. Poslanik as je čuo ovo i rekao je Nusejbi: "O Ummu Umara, ko još može podnijeti ovo što ti podnosiš?" Zatim je pogledao oko sebe i shvatio da je okružen ostalim članovima njene porodice koji su se herojski borili da ga zaštite. Poslanik as je proučio dovu njenoj porodici: "Neka se Allahova milost spusti na ovu porodicu."
Uprkos borbi koja je eskalirala i opasnosti kojom je bila okružena, Nusejba je doviknula Poslaniku as: "Zamoli Allaha da ti se pridružimo u Džennetu."
Poslanik as je odgovorio: "Allahu, učini ih mojim prijateljima u Džennetu."
Pored boli koju je osjećala zbog svojih povreda i povreda njenog sina, Nusejba je rekla: "Više me nije briga šta će biti sa mnom na ovom svijetu."
Nusejba je bila prisutna kada su muslimani potpisali ugovor sa Kurejšijama na Hudejbiji. Tada im je bio zabranjen ulazak u Mekku, tek su naredne godine mogli doći da obave Umru. Nusejba je i tada bila s njima. Prije polaska na Umru, ona se sa muslimanskom vojskom borila na Hajberu, svjedočivši porazu jevreja.
Svjedočila je i osvajanju Mekke. Borila se u bitci na Jemami, stojeći čvrsto kada su i najhrabriji vojnici bili omamljeni. Zadobila je dvanaest rana, koje joj nisu bile važne, jer su u toj bitci muslimani odnijeli pobjedu.
Nakon njenog povratka sa bitke, Ebu Bekr je često obilazio dok se nije oporavila. Omer ra se divio njenim naporima u džihadu i davao joj je prednost u odnosu na druge kada je dijelio poklone. On je često priznavao njenu hrabrost i nesebičnost govoreći: "Čuo sam Poslanika as u bitci na Uhudu kako je rekao 'Nisam se okrenuo desno ili lijevo a da je nisam vidio kako se bori da me odbrani'.

Mislio sam da se radi o jednoj osobi, i da se intrepretira kao jedan osoba čas muško čas zensko.

Ali izgledada Nusejba i Ebu Dzunane su dvije različite osobe koje su branile Muhammeda .as u bitci na uhudu.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 16 Mar 2025, 23:00

"Čovjek govori: Moj imetak, moj imetak!'', a od imetka mu pripada samo: što pojede pa to uništi, obuče i podere, ili podijeli i proslijedi. Sve što je mimo toga, on će kad ode, drugome ostaviti."
(Muslim)
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4267 times
Been thanked: 3179 times

Post by Lavlje_srce » 16 Mar 2025, 23:38

Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

I don't need nobody
And I don't fear nobody
I don't call nobody but you
My One & Only.

Jahja83
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Jahja83 » 25 Mar 2025, 13:36

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 26338 times
Been thanked: 6911 times

Post by Veca » 25 Mar 2025, 18:10

jedva cekam da prodje ramazan, da se napijem :D :hihi
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Remzudin » 25 Mar 2025, 19:17

Veca wrote: 25 Mar 2025, 18:10 jedva cekam da prodje ramazan, da se napijem :D :hihi
a pogotovo ja,vidjet ces kako cu posle bacati sihire.

Gledaj sta sam danas kupio u Islam Shop za 5 Km.
Ode ja sad fino izvaditi svoje instrumente i da vidimo koliko je cista ta voda.
IMG_20250325_172525252.jpg

Onda cemo vidjeti dali cu je popiti ili ne
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Remzudin » 25 Mar 2025, 19:33

IMG_20250325_192113187.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Remzudin » 25 Mar 2025, 19:35

Prvo da da testujem vodu iz pipe grada Cazina

IMG_20250325_192143510.jpg

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Remzudin » 25 Mar 2025, 19:37

A sad ta Zam Zam iz Meke
IMG_20250325_192602486.jpg
Ok,nema govora - cista jest...previse cista,kao da su Arapi usipalu destiliranu vodu.

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Remzudin » 25 Mar 2025, 19:43

Ali opet neznam dali cu je popiti ili prosuti ?

Mjera sa radiation sensorom pokazuje tragove radioaktivnosti da se nalaze neke nuklearni fragmente u vodi,ali su u dozvoljenoj mjeri.
IMG_20250325_192416833.jpg

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 25 Mar 2025, 19:52

Daj sad te fragmente nuklearne u Cazinskoj česmovači pa usporedi
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav