Kuća ili stan?

Sve o održavanju doma.

Moderator: spacebound

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 55305 times
Been thanked: 9864 times
Status: Offline

Re: Kuća ili stan?

Post by ElTriconi » 05 Jan 2026, 17:36

HAVANA wrote: 05 Jan 2026, 17:19 Obican i svjez primjer.Duminjo prije koliko si kupio stan? Sad izracunaj koliko te izaslo a koliko je sad da prodas.A ovo je bas kratak period...Poslije dvije godine vec postaje smisleno u sarajevu.Mislim da si ti vec postigao smislenost i puno prije..A ovo sto fuddo napisa ne zna kako je ovde.E ja se ovde najsigurnije osjecam a imao sam nekretninu i u belgiji ,hrvatskoj...Sarajevo,dobra lokacija u zoni tramvaja i trolejbusa ne bojim se apsolutno nicega u ovoj kotlini.Jedino rat.Tu ga onda svakako pusimo.Imo ne imo stan...Kakav ba slom i qrac u kotlini.Sta ce se slomit nema 13 stanova na grbavici da se prodaje.Na cobaniji 5...
Ima praznih stanova odredjen procenat ali se ne prodaje, nekretnina se prodaje samo kad zapne da se odapne. Tako stariji govore 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14431 times
Been thanked: 24300 times

Post by Fuddo » 05 Jan 2026, 17:37

HAVANA wrote: 05 Jan 2026, 17:19 Obican i svjez primjer.Duminjo prije koliko si kupio stan? Sad izracunaj koliko te izaslo a koliko je sad da prodas.A ovo je bas kratak period...Poslije dvije godine vec postaje smisleno u sarajevu.Mislim da si ti vec postigao smislenost i puno prije..A ovo sto fuddo napisa ne zna kako je ovde.E ja se ovde najsigurnije osjecam a imao sam nekretninu i u belgiji ,hrvatskoj...Sarajevo,dobra lokacija u zoni tramvaja i trolejbusa ne bojim se apsolutno nicega u ovoj kotlini.Jedino rat.Tu ga onda svakako pusimo.Imo ne imo stan...Kakav ba slom i qrac u kotlini.Sta ce se slomit nema 13 stanova na grbavici da se prodaje.Na cobaniji 5...
Kako, kakav slom?
Pa onaj iz 2008e recimo.
Kad je ovdje otislo u tri vrazje matere odrazilo se i na ostatak svijeta, zakon spojenih posuda.
A ovdje je dje je tu je da rikne.
Napumpana je neralna vrijednost, i samo je pitanje dan kad ce puci.
Market trenutno odrzavaju tako sto krupne kompanije kupuju i poslije prodaju dionice jedni drugima.
Realne vrijednosti nema, para nema.
Dozvolite da se obratimo

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26180 times
Been thanked: 26812 times

Post by ironman » 05 Jan 2026, 17:53

ElTriconi wrote: 05 Jan 2026, 17:36
Ima praznih stanova odredjen procenat ali se ne prodaje, nekretnina se prodaje samo kad zapne da se odapne. Tako stariji govore 🤔
Nekretnina se prodaje kad dodje vrijeme da se proda. Zasto covjek da ceka bolest da bi odlucio prodat nesto?
Prodaj,olaksaj sebi zivot,unaprijedi nesto jebote cekanje il sta ostarjeli prdonje pricaju cuvajuc zemljiste il koji klinac vec..
Ako ima ista pozitivno kod novih generacija onda je to nemilosrdnost..prodace sve a da i ne trepnu uz boliqrc ka tome sto je to djed Mehmed cuvao 100 godina :D.
I tako i treba.
A pitanje kuca il stan...
Ako je dom onda svejedno.
A ako nije onda opet svejedno .
dream of spring...

Tokmak
Vucin apostol
Vucin apostol
Has thanked: 1668 times
Been thanked: 1504 times

Post by Tokmak » 05 Jan 2026, 18:06

Stan za preko radnog tjedna... kuća, vikendica za odmor.
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 05 Jan 2026, 18:09

ironman wrote: 05 Jan 2026, 17:53 Nekretnina se prodaje kad dodje vrijeme da se proda. Zasto covjek da ceka bolest da bi odlucio prodat nesto?
Prodaj,olaksaj sebi zivot,unaprijedi nesto jebote cekanje il sta ostarjeli prdonje pricaju cuvajuc zemljiste il koji klinac vec..
Ako ima ista pozitivno kod novih generacija onda je to nemilosrdnost..prodace sve a da i ne trepnu uz boliqrc ka tome sto je to djed Mehmed cuvao 100 godina :D.
I tako i treba.
To je to kad se pitaju odakle raji pare da kupuje kvadrate po n hiljada, eto odgovora. Porodica stedila i ulagala u zemlju, nekretnine i dodje nasljednik ne misli o tome kao necemu sto je sveto i prodaj posto poto, hoce stan nedje.

I to ce presusit i sta onda? Bice ko u nemackoj, svi pod kirijom 🥹

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 263 times
Been thanked: 164 times

Post by rocko » 05 Jan 2026, 18:14

ElTriconi wrote: 05 Jan 2026, 18:09
ironman wrote: 05 Jan 2026, 17:53 Nekretnina se prodaje kad dodje vrijeme da se proda. Zasto covjek da ceka bolest da bi odlucio prodat nesto?
I tako i treba.
To je to kad se pitaju odakle raji pare da kupuje kvadrate po n hiljada, eto odgovora. Porodica stedila i ulagala u zemlju, nekretnine i dodje nasljednik ne misli o tome kao necemu sto je sveto i prodaj posto poto, hoce stan nedje.

Cuvaj sto imas lako je prodati tesko kupiti, nagledali Smo SE svi mi nasih sto su prodali PO Bosni pa onda 10 godina kasnije kupuju nekretnine u Bosni u Istoj carsiji isti komsilucima za 10-20 puta visu cijenu. Kad prodas te nekretnine iscupas korijenje, postanes list na vijetru.

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3972 times
Been thanked: 7348 times
Status: Online

Post by Matan » 05 Jan 2026, 18:16

I tako i treba.

Nisu svi, po selima svi imaju svoje kuce i emljiste kao i kod nas..
drugo su veliki gradovi, to je sve isto...
od Sarajeva do Pariza..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26180 times
Been thanked: 26812 times

Post by ironman » 05 Jan 2026, 18:17

I tako i treba.

Ma sveta qrchina.
Neko se treba patit da ne bi povrijedio necije osjecaje..
Prodaj i olaksaj sebi.
A pricu o tome da se zemlja ne prodaje il bilo koja nekretnina nabij naq.
Ako ti sebi il onima do kojih ti stalo ne olaksas a imas opciju..to je izvorni grijeh a ne cuvanje kruske uz koju je neki ostarjeli gmaz pisao zadnjjh 80 godina pa je ne bi prodo sve dok je ziv..:D.
dream of spring...

rocko
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 263 times
Been thanked: 164 times

Post by rocko » 05 Jan 2026, 18:19

ironman wrote: 05 Jan 2026, 18:17

Ma sveta qrchina.
Neko se treba patit da ne bi povrijedio necije osjecaje..
Prodaj i olaksaj sebi.
A pricu o tome da se zemlja ne prodaje il bilo koja nekretnina nabij naq.
Ako ti sebi il onima do kojih ti stalo ne olaksas a imas opciju..to je izvorni grijeh a ne cuvanje kruske uz koju je neki ostarjeli gmaz pisao zadnjjh 80 godina pa je ne bi prodo sve dok je ziv..:D.
blago SE tvojoj familiji kakvog su primjerka rodili.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 852 times
Been thanked: 1288 times

Post by tuzlak1212 » 05 Jan 2026, 18:23

ne prodaji nista nego trazi bolje pare, bolji posao, posao sa strane, tako nesto...

skoro sve je vrijednije imati u rukama od para, pogotovo danas kad sve skace sta ti znaci sad uzet za nesto 100k kad je to vec sutra vrijednije u novcima a 100k KM manje vrijedi u kupovnoj moci
Last edited by tuzlak1212 on 05 Jan 2026, 18:24, edited 1 time in total.

immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13517 times
Been thanked: 14723 times

Post by immuno » 05 Jan 2026, 18:23

Kupovala , prodavala ....imamo svi stanove u vlasnistvu , mi kupili za gotovinu djeca manji dio Kredit...vlasnistvo u svakom slucaju jer kirije su svugdje skupe ...vlasnistvo se isplati bilo kad , kirija nikad :djed

Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan » 05 Jan 2026, 19:03

Ja licno mislim, a ne mora znaciti da sam u pravu..
lokacija, susjedi i velicina i starost gradnje..
mozes ti kupiti stan jeftinije, ali gdje..
ja prijasnji stan, gdje sam stanovao ne bi djabe uzeo, iako je bio velik..
ali, zgrada bez lifta, lokacija katastrofa, susjedi idioti. pljuju, bacaju opuske, galame..
napolju buka, ispod lokal, citav dan dreka..
ovaj stan, gdje sam sada, vrijedi sigurno 500tisuca eura..
ali ne moze se kupiti, takva je vlasnicka politika..
mir, lokacija idealna, metro 2 min, trammvaj, autobus, centar sa autom ili prevozom, 10 min...
mozes leci, da te ne budi dreka svakakvi idiota..ima terasu..
e takav stan naci, trebas i novca i srece..

Vanilla
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 5303 times
Been thanked: 6798 times

Post by Vanilla » 05 Jan 2026, 19:17

HAVANA wrote: 05 Jan 2026, 08:21
Vanilla wrote: 05 Jan 2026, 01:39 Kad sam trebala donijeti odluku sta uraditi, uzeti kredit i plus skolovati i podizati dvoje djece, svi su mi se organi skamenili, na samu pomisao. S druge strane, sve to isto samo umjesto kredita kirija... a-a-a - ne svidja mi se to, da u vjetar bacam pare plus da mi neko, eventualno, visi nad glavom.
Razmislila: sta moze najgore da se desi? - Da ostanem bez posla, ne budem u mogucnosti da otplacujem, bolest ne daj Boze,... Okej.
U tom slucaju, kazem sebi, prodat ces stan, vratiti banci kredit, biti na nuli, idi u podstanare.

Nista se, hB, od toga nije desilo a lijepih godina je proslo 😊
Sta moze najgore da se desi,da prodam.Koliko god da izdrzim rata sebi sam ih platio vecinom a imam skok cijene.Jos se nije desilo da nemam.I meni se to desava citav zivot.Uvijek ali uvijek zapnem i dodjem do zida kad ne mogu dalje.I sad sam veoma blizu.Sramota me i napisat koliko puta sam zapeo,bukvalno mi se znalo desiti da ostanem bez marke.Vazda se prefinansiram i prodam.Ali uvijek zbog neceg drugog,boljeg itd Sigurno 12 puta mi se desilo da sam morao prodati i nikada matematika nije bila losa.Ako pametno kupis nema fule.Vazda je plus.I sve sto kupis,samo dvije godine da izdrzis rate pa da prodas vec si konja uzjaho.Nesta ce ostat.Da ne idem dalje od dvije godine...
Bioloski a i u masu drugih stvari, lakse je vama potegnuti oko stana (muskarcima), da ne nabrajam sad u cemu sve, znamo to svi. Meni, kao zeni, sa dvoje djece, nije bilo bas lako usuditi se. Zato, nisam za da se neko nagovara, to su bas licne stvari, svako zna koliko moze i smije. Ja sam tu bila blesava, hocu, smijem, briga me pa sta god da bude!
Hvala Bogu pa je sve dobro. Da je uvijek bilo lako, nije. Da me je dugo drzao strah, jeste.
Sad sa ove tacke gledista, drago mi je da jesam. Da do sad nisam usla u to, ne znam da li bih danas smjela... Je li to do godina, zrelosti, realnosti,...ne znam.
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...

Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan » 05 Jan 2026, 19:19

Vanilla wrote: 05 Jan 2026, 19:17
HAVANA wrote: 05 Jan 2026, 08:21

Sta moze najgore da se desi,da prodam.Koliko god da izdrzim rata sebi sam ih platio vecinom a imam skok cijene.Jos se nije desilo da nemam.I meni se to desava citav zivot.Uvijek ali uvijek zapnem i dodjem do zida kad ne mogu dalje.I sad sam veoma blizu.Sramota me i napisat koliko puta sam zapeo,bukvalno mi se znalo desiti da ostanem bez marke.Vazda se prefinansiram i prodam.Ali uvijek zbog neceg drugog,boljeg itd Sigurno 12 puta mi se desilo da sam morao prodati i nikada matematika nije bila losa.Ako pametno kupis nema fule.Vazda je plus.I sve sto kupis,samo dvije godine da izdrzis rate pa da prodas vec si konja uzjaho.Nesta ce ostat.Da ne idem dalje od dvije godine...
Bioloski a i u masu drugih stvari, lakse je vama potegnuti oko stana (muskarcima), da ne nabrajam sad u cemu sve, znamo to svi. Meni, kao zeni, sa dvoje djece, nije bilo bas lako usuditi se. Zato, nisam za da se neko nagovara, to su bas licne stvari, svako zna koliko moze i smije. Ja sam tu bila blesava, hocu, smijem, briga me pa sta god da bude!
Hvala Bogu pa je sve dobro. Da je uvijek bilo lako, nije. Da me je dugo drzao strah, jeste.
Sad sa ove tacke gledista, drago mi je da jesam. Da do sad nisam usla u to, ne znam da li bih danas smjela... Je li to do godina, zrelosti, realnosti,...ne znam.
Cekaj, ti zena sa dvoje djece..
na slikama izgledas ko cura od 20 godina..
ljepotica..nije valjda da si samohrana majka..
izvini sto sam ovako direktan..

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 05 Jan 2026, 19:22

Logicna je jos jedna stvar a to je da godine nisu bas prijatelj gledajuci bioloski. Nije isto kupit stan na nekolke godine sa trideset i sa pedeset 🤔

Vanilla
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Vanilla » 05 Jan 2026, 19:24

Shadow wrote: 05 Jan 2026, 15:38
Duminjo wrote: 05 Jan 2026, 15:28

Pa uzeo sam u aprilu ili maju, evo znaju Havana i Vanilla jer sam se s njima pokoju posavjetovo.
Zato i jesam navalio, jer sam licno iz svoga iskustava vidio da sam dvije godine izgubio skupljajuci. Zato te i pitah ono pitanje je li mislis na štednju za papire ili za štednju za stana, da kredit bude manji.

I naredne sedmice odoh ovdje u banku da trazim 200 hiljada € za stan a nemam nista na racunu, hiljadu-dvije..
Odoh da vidim makar da tacno znam na cemu sam i šta trebam. Zuri mi se iz prostog razloga jer svaki mjesec koji prodje, gubim.. :cudi

Matematika mi nije na mojoj strani al ko ga jbe mozda su oni u banci pametniji 😂 Oni primaju platu da bi nama napravili ponude koje bismo prihvatili. Njima je u interesu da prihvatimo. Pa, ko ce koga zajebat i ko ce se bolje izracunati ili preracunati, vidjecemo 🙈
Uh puno. Sto ce ti tolika svota? Jedino ako ces neki manji poklopit. Il bas mora sa bazenom.😏
Mogu mislit rate.
Pa vidis, ti se zezas i sta bude bice. Ja bas tako i ne mogu.
Javi sta su rekli😂
Bazen, sauna, djakuzi,..i meni se cini :D.
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 852 times
Been thanked: 1288 times

Post by tuzlak1212 » 05 Jan 2026, 19:26

Matan wrote: 05 Jan 2026, 19:19
Vanilla wrote: 05 Jan 2026, 19:17

kad bi vidio stvarno sliku cure od 20 ti bi mislio da ima 13

Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan » 05 Jan 2026, 19:27

tuzlak1212 wrote: 05 Jan 2026, 19:26
Matan wrote: 05 Jan 2026, 19:19

kad bi vidio stvarno sliku cure od 20 ti bi mislio da ima 13
Ne kontam..

Vanilla
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Vanilla » 05 Jan 2026, 19:36

Matane, sto bi Maja rekla, ne pregoni.

Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan » 05 Jan 2026, 20:19

Dobro... :123

Post Reply

Return to “Dom”