Internalizirana Islamofobija

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Been thanked: 10 times
Status: Offline

Re: Internalizirana Islamofobija

Post by zvrk » 23 Feb 2026, 22:30

tumburex... i ti si bezveze

lijecis sebe preko nje...

tacno trazis ciljano ???? da se "sakrijes..."

Ona je u pravu... i nema sta "uvalit"...

sa tobom je druga prica... pun si uvaljotki

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 23 Feb 2026, 22:58

Djesi ba tumburex... jesi li ti mene skonto.... ?

ili ces da nastavim dalje.... sa tvojim uvaljotkama ?

( bas mi neko treba da ovi drugi nauce nesto.... ti si odlican za to )

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 24 Feb 2026, 04:33

Sad citam sta je ovaj "zagor" postavio....

i vidim logo islamske zajednice... i kako to sve...

valjda svako ima svoje razloge.... ???

ali ovo da islamska zajednica nije sklonila sa svoje stranice

tako da haj svi vozdra... sto se mene tice... ovo je kraj moje price

Bojana
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 130 times
Been thanked: 150 times

Post by Bojana » 24 Feb 2026, 12:11

Zašto ljudi islamske veroispovesti imaju toliku potrebu da nagovaraju nas ostale da prihvatimo Islam?

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 23507 times
Been thanked: 21540 times

Post by Masamune » 24 Feb 2026, 12:17

Bojana wrote: 24 Feb 2026, 12:11 Zašto ljudi islamske veroispovesti imaju toliku potrebu da nagovaraju nas ostale da prihvatimo Islam?
To je jedna od vjerskih obaveza muslimana da pozivaju druge da prihvate Islam, ali bez prisile koja je strogo zabranjena.

Sam musliman bi svojim postupcima i dobrim ahlakom trebao privlačiti druge prije svega.

edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 493 times
Been thanked: 1506 times

Post by edo_79 » 24 Feb 2026, 12:28

Bojana wrote: 24 Feb 2026, 12:11 Zašto ljudi islamske veroispovesti imaju toliku potrebu da nagovaraju nas ostale da prihvatimo Islam?
Uz svo dužno poštovanje tebe nemože niko nagovoriti na nešto što sama ne želiš, jel tako?

Sve religije svijeta propagiraju svoje principe i vrijednosti, šta misliš s kojim ciljem?

Kao što reče Masamune .... pozivati druge da prihvate islam je čisto na dobrovoljnoj bazi, a prisila je najstrožije zabranjena ....

Prema tome nema šta da se bojiš, ako ti je volja da prihvatiš srcem ti prihvatiš, a ako nije odslušaš, zahvališ se i ti svojim putem dalje ....
"Znaš li šta je najlepše u životu? Želja, prijatelju."

Bojana
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Bojana » 24 Feb 2026, 12:37

edo_79 wrote: 24 Feb 2026, 12:28
Uz svo dužno poštovanje tebe nemože niko nagovoriti na nešto što sama ne želiš, jel tako?

Sve religije svijeta propagiraju svoje principe i vrijednosti, šta misliš s kojim ciljem?

Kao što reče Masamune .... pozivati druge da prihvate islam je čisto na dobrovoljnoj bazi, a prisila je najstrožije zabranjena ....

Prema tome nema šta da se bojiš, ako ti je volja da prihvatiš srcem ti prihvatiš, a ako nije odslušaš, zahvališ se i ti svojim putem dalje ....
Razumem ali mislim da ako ja već nekoliko puta kažem da ne želim i to svi znaju, nema smisla nagovarati me i dalje.

Bojana
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Bojana » 24 Feb 2026, 12:43

Moj utisak je da muslimanski svet može da ima više uspeha u izgradnji pozitivne slike o sebi ako proba da se uklopi u društva gde nije dominantan i da se ne nameće nikome, nego ako na bilo koji način pokušava da sebe ili svoju religiju i običaje propagira kao bolje od ostalih. Jednostavno, neke ljude to iritira.

edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by edo_79 » 24 Feb 2026, 12:45

Bojana wrote: 24 Feb 2026, 12:37
edo_79 wrote: 24 Feb 2026, 12:28

Razumem ali mislim da ako ja već nekoliko puta kažem da ne želim i to svi znaju, nema smisla nagovarati me i dalje.
Onda jednostavno ignorišeš i ende ... to barem ne košta ništa ... množiš s nulom i to je to

edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:

Post by edo_79 » 24 Feb 2026, 12:48

Bojana wrote: 24 Feb 2026, 12:43 Moj utisak je da muslimanski svet može da ima više uspeha u izgradnji pozitivne slike o sebi ako proba da se uklopi u društva gde nije dominantan i da se ne nameće nikome, nego ako na bilo koji način pokušava da sebe ili svoju religiju i običaje propagira kao bolje od ostalih. Jednostavno, neke ljude to iritira.
Pravi istinski vjernik nikome neće nametati sebe, niti vjeru samu po sebi jer nema potrebe, on će živjeti po vjerskim principima, praktikovati svoju vjeru, a kao što i sama znaš sve što je dobro, pozitivno, korisno itd itd, se da primjetiti bez da nekoga gnjaviš, smaraš i ispireš mu mozak stalno jednom te istom šupljom pričom (čitaj ovo je moje mišljenje i neko moje rezonovanje).

A opet imaš sa druge strane ekstreme, koji po svaku cijenu se trude da ti utuve u glavu nešto, za šta oni misle da ti to želiš, iako to tebe iritira.

Nadam se da si shvatila šta sam ti htio reći :mah

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 24 Feb 2026, 12:53

Bojana wrote: 24 Feb 2026, 12:43 Moj utisak je da muslimanski svet može da ima više uspeha u izgradnji pozitivne slike o sebi ako proba da se uklopi u društva gde nije dominantan i da se ne nameće nikome, nego ako na bilo koji način pokušava da sebe ili svoju religiju i običaje propagira kao bolje od ostalih. Jednostavno, neke ljude to iritira.
Bome, krupno je to čuti od Srpkinje kad se uzme u obzir koliko se nametalo pravoslavlje devedesetih po Balkanu, a ono najgore su načini na kojeg su ga nametali i izgradili na krvlju. Čak i meni koji nisam Bošnjak i nisam religiozan.

Izvini, ali ovo je malo licemjerno...

Bojana
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Bojana » 24 Feb 2026, 12:56

Masamune wrote: 24 Feb 2026, 12:53
Bome, krupno je to čuti od Srpkinje kad se uzme u obzir koliko se nametalo pravoslavlje devedesetih po Balkanu, a ono najgore su načini na kojeg su ga nametali i izgradili na krvlju. Čak i meni koji nisam Bošnjak i nisam religiozan.

Ja nisam nikome ništa nametala niti sam bila rođena u to vreme. Uostalom, ja živim sa muslimanima i govorim iz najbolje namere.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 24 Feb 2026, 12:58

Bojana wrote: 24 Feb 2026, 12:56
Masamune wrote: 24 Feb 2026, 12:53

Ja nisam nikome ništa nametala niti sam bila rođena u to vreme. Uostalom, ja živim sa muslimanima i govorim iz najbolje namere.
Baš iz tog razloga bi se trebala distancirati od takvog komentarisanja, jer će Srbi svaki put dobiti takav odgovor u slučaju da na takav način nešto pišu o Islamu.

Jbg, krivi su tvoji i oni su ti adresa zašto je to tako.

Bojana
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Bojana » 24 Feb 2026, 13:01

Masamune wrote: 24 Feb 2026, 12:58
Bojana wrote: 24 Feb 2026, 12:56

Baš iz tog razloga bi se trebala distancirati od takvog komentarisanja, jer će Srbi svaki put dobiti takav odgovor u slučaju da na takav način nešto pišu o Islamu.

LOL Ja govorim o ličnim iskustvima, ne u ime svih Srba ili ne znam koga.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 24 Feb 2026, 13:07

Da ti nacrtam - nemaš kredit ni da kao individualna osoba spočitavaš muslimanima neka nametanja kad se uzme u obzir koliko je tvoj narod nametovao svoje istim tim muslimanima kroz razne postupke.

Taj argument da se lično ograđuješ od njih, pa kao da na osnovu toga misliš da možeš ulaziti u tu priču - to je priča za malu djecu.

Bojana
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Bojana » 24 Feb 2026, 13:11

Masamune wrote: 24 Feb 2026, 13:07 Da ti nacrtam - nemaš kredit ni da kao individualna osoba spočitavaš muslimanima neka nametanja kad se uzme u obzir koliko je tvoj narod nametovao svoje istim tim muslimanima kroz razne postupke.

Taj argument da se lično ograđuješ od njih, pa kao da na osnovu toga misliš da možeš ulaziti u tu priču - to je priča za malu djecu.
Nisi Bošnjak ali jesi tvrdoglav :)

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4371 times
Been thanked: 3241 times

Post by Lavlje_srce » 24 Feb 2026, 13:12

Bojana wrote: 24 Feb 2026, 13:01
Masamune wrote: 24 Feb 2026, 12:58

Pa ti je jos smijesno. Zamisli sad da su muslimani uradili ono sto su uradili Srbi na teritoriji ex-yu 90-tih, pa ti nakon 30 godina dođu pametovati o tvojoj vjeri.

Ne da ih ne bi saslušala, nego bi ih najgrublje odbila. Sasvim je nebitno sto je osoba koja ti je došla pametovati, rođena nakon svega.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

I don't need nobody
And I don't fear nobody
I don't call nobody but you
My One & Only.

Bojana
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Bojana » 24 Feb 2026, 13:14

Lavlje_srce wrote: 24 Feb 2026, 13:12
Bojana wrote: 24 Feb 2026, 13:01

Pa ti je jos smijesno. Zamisli sad da su muslimani uradili ono sto su uradili Srbi na teritoriji ex-yu 90-tih, pa ti nakon 30 godina dođu pametovati o tvojoj vjeri.

Ne da ih ne bi saslušala, nego bi ih najgrublje odbila. Sasvim je nebitno sto je osoba koja ti je došla pametovati, rođena nakon svega.
Ok izvinjavam se i povlačim se iz diskusije.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 24 Feb 2026, 13:16

Bojana wrote: 24 Feb 2026, 13:11
Masamune wrote: 24 Feb 2026, 13:07 Da ti nacrtam - nemaš kredit ni da kao individualna osoba spočitavaš muslimanima neka nametanja kad se uzme u obzir koliko je tvoj narod nametovao svoje istim tim muslimanima kroz razne postupke.

Nisi Bošnjak ali jesi tvrdoglav :)
Ponosna bosanska glava jbg :mmm

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4371 times
Been thanked: 3241 times

Post by Lavlje_srce » 24 Feb 2026, 13:25

Bojana wrote: 24 Feb 2026, 13:14
Lavlje_srce wrote: 24 Feb 2026, 13:12

Ok izvinjavam se i povlačim se iz diskusije.
Samo ti piši, tema je svakako otišla u pogrešnom pravcu, ali budi i ti spremna na kritike.

Tvoja situacija je specifična i to znaš i sama; dečko (ili muž) ti je iz Sandžaka u kom žive Bošnjaci muslimani koji su u Srbiji nacionalna manjina. Iz tog proizlaze različite nesigurnosti, pa te zato nagovaraju da prihvatiš Islam.

Sumnjam da bilo ko nagovara Srpkinje u Sarajevu da promijene vjeru.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

I don't need nobody
And I don't fear nobody
I don't call nobody but you
My One & Only.

Post Reply

Return to “Religija”