Kako je u dijaspori?
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 3063 times
- Been thanked: 2657 times
- Status: Offline
Re: Kako je u dijaspori?
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10739 times
- Been thanked: 12639 times
BOSANAC PRODAO STAN U NJEMAČKOJ, PA KUPIO POLA RODNOG SELA: "Postinje će biti prepoznatljiva destinacija"

U malenom selu Postinje kod Travnika ponovo se budi nada u oživljavanje mjesta koje je godinama bilo zaboravljeno. Glavni pokretač promjena je Pero Jurčević, koji je nakon decenija rada u inostranstvu odlučio sav kapital uložiti u rodni kraj.
Još kao dječak, Jurčević je otišao u Njemačku, gdje su njegovi roditelji već ranije zasnovali život. Tamo je odrastao i izgradio uspješan biznis, a u gradu Augsburg posjedovao je veliku kuću i stabilnu budućnost. Ipak, nostalgija za djetinjstvom i livadama rodnog sela bila je jača od sigurnosti koju nudi Zapad, prenio je Srećko Stipović na svom YouTube kanalu.
Nakon rata, Postinje je, poput mnogih sela u Bosni i Hercegovini, ostalo gotovo pusto. Nekadašnje komšije raselile su se širom svijeta, a napuštena imanja počela su se prodavati. Upravo u tom trenutku, ovaj povratnik donosi sudbonosnu odluku – prodaje nekretninu u Njemačkoj i ulaže stotine hiljada eura u kupovinu zemlje u rodnom kraju.
Ambiciozni planovi za seoski turizam
"Kupio sam ono što je nekad bilo naše – kuće, livade, šume i njive. Gotovo pola sela danas je ponovo u jednim rukama, ali s ciljem da ono opet oživi", priča Pero Jurčević dok pokazuje prostranstva na kojima je nekad čuvao stoku. Njegova vizija nadilazi puki povratak; on planira transformaciju Postinja u prepoznatljivu turističku destinaciju.
Već do ljeta ove godine planirano je stavljanje u funkciju 40 kreveta u moderno uređenim apartmanima. Objekti će biti spremni za domaće i strane goste koji traže mir i autentičan seoski ambijent. Jurčević ističe da savremeni turisti traže upravo tišinu i iskrenu priču koju ovaj kraj posjeduje u izobilju.
Proizvodnja domaćeg pjenušca u najavi
U ovom ambicioznom poduhvatu, Jurčević ima podršku prijatelja i rođaka. Dragan Balta, koji trenutno radi u Švicarskoj, planira se vratiti za nekoliko godina i doprinijeti razvoju sela na specifičan način. Njegova ideja je pokretanje proizvodnje koja bi dodatno brendirala ovo područje.
Balta je izjavio: "Ja bih ovdje pravio vrhunski pjenušac koji bi nosio ime sela – Postinje." On je uvjeren da ovaj dio Bosne i Hercegovine ima potencijal za mnogo više od onoga što trenutno nudi. Dok se planovi realizuju, djeca ovih vizionara već redovno dolaze na odmor u selo, što ulijeva nadu da će se i drugi raseljeni mještani barem u penziji vratiti na svoja ognjišta.
- amidza idriz
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 3353 times
- Been thanked: 1507 times
Re: BOSANAC PRODAO STAN U NJEMAČKOJ, PA KUPIO POLA RODNOG SELA: "Postinje će biti prepoznatljiva destinacija"
Sretno.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4661 times
- Been thanked: 3742 times
Re: BOSANAC PRODAO STAN U NJEMAČKOJ, PA KUPIO POLA RODNOG SELA: "Postinje će biti prepoznatljiva destinacija"
U zivotu je najpogubnije biti impulsivan. Naucio sam to prateci neke najblize 
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
- Has thanked: 10161 times
- Been thanked: 8875 times
Meni je ideja super, al ako je prodao samo jednu kucu pa iako u Njemackoj, ne vjerujem da ce mu biti dovoljno ako je to jedini kapital.
Ima posla ko hoce da gleda svoja. 
-
mishic
- Poneki mu pročitamo

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 197 times
Uz iskrene čestitke i želje za uspješan biznis gospodinu Jurčeviću želim napomenuti da je ovo kraj sa dosta takvog potencijala. Lijep ambijent, čisti izvori pitke i kvalitetne vode, sredina iz koje se svijet masovno iseljava i nepostojanje privrednih subjekata koji bi apsorbirali mlade da privređuju i opstanu ovakvim projektima može iz temelja promijeniti sliku ovoga kraja.
U novije vrijeme i Vlašić je postao blizu jer se rade putevi kojima se može izaći na plato Vlašića a sve su brojniji kvadovi, motocikli i bicikli kojima se mogu obilaziti ogromna prostranstva netaknute prirode. Do sada su ta prostranstva gotovo nedostupna jer smještajnih kapaciteta u ovome dijelu Vlašića nema. Zanimljivi su i vodotoci koje hitno treba zaštititi od mini hidroelektrana koje su, nažalost, počele da narušavaju ovu ljepotu.
Ono što posebno može biti korisno od ove ideje i projekta je da i drugi ljudi koji su dugo u Švicarskoj, Austriji i Njemačkoj na sličan način investiraju kapital i da kroz etno-sela, ugostiteljske i smještajne kapacitete privuku jedan dio klijentele koja bi potakla i otkup zdrave hrane po kojoj je čitav ovaj kraj čuven i poznat.
Iskrene čestitke i sretno gospodine Jurčeviću!
U novije vrijeme i Vlašić je postao blizu jer se rade putevi kojima se može izaći na plato Vlašića a sve su brojniji kvadovi, motocikli i bicikli kojima se mogu obilaziti ogromna prostranstva netaknute prirode. Do sada su ta prostranstva gotovo nedostupna jer smještajnih kapaciteta u ovome dijelu Vlašića nema. Zanimljivi su i vodotoci koje hitno treba zaštititi od mini hidroelektrana koje su, nažalost, počele da narušavaju ovu ljepotu.
Ono što posebno može biti korisno od ove ideje i projekta je da i drugi ljudi koji su dugo u Švicarskoj, Austriji i Njemačkoj na sličan način investiraju kapital i da kroz etno-sela, ugostiteljske i smještajne kapacitete privuku jedan dio klijentele koja bi potakla i otkup zdrave hrane po kojoj je čitav ovaj kraj čuven i poznat.
Iskrene čestitke i sretno gospodine Jurčeviću!
- Laser
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Has thanked: 1448 times
- Been thanked: 4834 times
Fuad će uradit suprotno, on će se povući u osamu i postat Robinzon sa Vlašića.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.
-
mishic
- Poneki mu pročitamo

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 197 times
I Robinzon sa Vlašića proizvede zdrave hrane toliko da može hraniti čitavo jedno manje selo. A za takvom hranom se danas traga svugdje.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1448 times
- Been thanked: 4834 times
Pa sigurno da nije jedini kapital, sem toga sve te kuće i imanja koja je kupio nisu baš na nekoj cijeni, niko nije zainteresovan za to pa je mogao sve to pojeftino kupit.uvijek_kontra wrote: 19 Apr 2026, 08:12 Meni je ideja super, al ako je prodao samo jednu kucu pa iako u Njemackoj, ne vjerujem da ce mu biti dovoljno ako je to jedini kapital.
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.
- ironman
- sirius

- Has thanked: 29330 times
- Been thanked: 30563 times
Ja ne bih imao snage i zivaca zayebavat se ni sa cime vise...msm nakon sto bih dozivio to nesto ko penziju..bgm..
Nit obavexu nit sa drzavom da imam kakva posla. Goni..
Ja bih malo proputovao..bucno se u more...i odnorio od svega.
A za lika aferim i zelim mu da uspije.
dream of spring...
- Zana
- Gospođetina

- Has thanked: 10228 times
- Been thanked: 10635 times
ironman wrote: 02 May 2026, 16:31 Ja ne bih imao snage i zivaca zayebavat se ni sa cime vise...msm nakon sto bih dozivio to nesto ko penziju..bgm..
Pretvaraš se u Fudu
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14889 times
- Been thanked: 10427 times
Svi smo mi Fudo 
Gledam covjeka, vec je krenuo "nizbrdo", nije vise ni u punoj snazi. Lijepo je imati ideju, kapital, ali ako ce to sam pokrenuti onda ne znam sta da kazem.
Nisam gledala video, ne znam ima li djece, zele li se i oni vratiti i raditi na tom projektu, ili je u pitanju samo njegov plan.
To sto dolaze na odmor ne znaci nista, na odmoru nam je svima lijepo, puni smo elana i tt.
Danas pricam sa drugom na kafi, imamo plan, imamo kapital, ali koliko je moguce ostvariti ista sa ovom nasom birokratijom i "ugradjivanjem".
Ideja je nemajmanji problem.
Uglavnom, sretno chiki, da uspije.
Gledam covjeka, vec je krenuo "nizbrdo", nije vise ni u punoj snazi. Lijepo je imati ideju, kapital, ali ako ce to sam pokrenuti onda ne znam sta da kazem.
Nisam gledala video, ne znam ima li djece, zele li se i oni vratiti i raditi na tom projektu, ili je u pitanju samo njegov plan.
To sto dolaze na odmor ne znaci nista, na odmoru nam je svima lijepo, puni smo elana i tt.
Danas pricam sa drugom na kafi, imamo plan, imamo kapital, ali koliko je moguce ostvariti ista sa ovom nasom birokratijom i "ugradjivanjem".
Ideja je nemajmanji problem.
Uglavnom, sretno chiki, da uspije.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- HAVANA
- Penzioner

- Has thanked: 3041 times
- Been thanked: 25278 times
Jebo kucu i njemacku.Ako radi sto voli i zeli.Gladan nece bit sigurno.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 3063 times
- Been thanked: 2657 times
Re: Kako je u dijaspori?
Zalazak sunca U dijaspori
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)