Zašto dolazi do nesporazuma u komunikaciji? Emocionalna osjetljivost i odgovornost u razgovoru

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 3835 times
Been thanked: 1547 times
Status: Offline

Re: Zašto dolazi do nesporazuma u komunikaciji? Emocionalna osjetljivost i odgovornost u razgovoru

Post by Quds » 01 Sep 2024, 13:58

Shadow wrote: 01 Sep 2024, 13:54
Matan wrote: 01 Sep 2024, 13:35
znaci, zakacis se sa jednom osobom, zakacio si se sa jos par njeni prijatelja iz podzemlja..
tako, da bi za normalnu komunikaciju trebalo malo izaci iz pp, i dogovaranja i ogovaranja drugih..
Ma sve ti je tako moj ti.
Evo ja samo vrebam kad ce nekog meni bitnog potkacit, da se ubacim, kazem kako je taj neko divan, a ovaj drugi govno.
A pp mi radi sve u 16. Nema koga nisam otracala i nahajcala na ovog drugog, stajala sa strane i uzivala.
:valja

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22829 times
Been thanked: 20925 times

Re: Zašto dolazi do nesporazuma u komunikaciji? Emocionalna osjetljivost i odgovornost u razgovoru

Post by Masamune » 01 Sep 2024, 13:58

Naseef Mushroom wrote: 01 Sep 2024, 13:57 Meni je interesantno što bukvalno od prve stranice idu paralelno teme “Nesporazum u komunikaciji” i “Dnevna doza Matana” :oo
:D.

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3976 times
Been thanked: 7354 times

Post by Matan » 01 Sep 2024, 14:04

Matan wrote: 01 Sep 2024, 13:35
znaci, zakacis se sa jednom osobom, zakacio si se sa jos par njeni prijatelja iz podzemlja..
tako, da bi za normalnu komunikaciju trebalo malo izaci iz pp, i dogovaranja i ogovaranja drugih..
Evo ja samo vrebam kad ce nekog meni bitnog potkacit, da se ubacim, kazem kako je taj neko divan, a ovaj drugi govno.
A pp mi radi sve u 16. Nema koga nisam otracala i nahajcala na ovog drugog, stajala sa strane i uzivala.
Nisam na tebe mislio, sta se odmah osjecas prozvanom :D.
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan » 01 Sep 2024, 14:05

Naseef Mushroom wrote: 01 Sep 2024, 13:57 Meni je interesantno što bukvalno od prve stranice idu paralelno teme “Nesporazum u komunikaciji” i “Dnevna doza Matana” :oo
Dje bolan, ja napisao tri posta ovdje a vi po dvadeset..

Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 25278 times
Been thanked: 28064 times

Post by Shadow » 01 Sep 2024, 14:07

Matan wrote: 01 Sep 2024, 14:04

Nisam na tebe mislio, sta se odmah osjecas prozvanom :D.
Ma znam da nisi mogu se i ja malo zajebavat, sta.
Acta non Verba

Ledena
Ange Ou Demon
Ange Ou Demon
Mood:
Has thanked: 1369 times
Been thanked: 4696 times

Post by Ledena » 01 Sep 2024, 14:08

Eto čist primjer pogrešnog shvatanja :D.
Nikad ne dozvoli da budeš nekome trn u oku.
Budi ekser!

Matan
Sila nečista
Sila nečista

Post by Matan » 01 Sep 2024, 14:09

Ledena wrote: 01 Sep 2024, 14:08 Eto čist primjer pogrešnog shvatanja :D.
Samo da su sikirice bile pri ruci, vec bi se pokrhali.. :D.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 01 Sep 2024, 14:09

Shadow ne koristi smajlije :oo

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25325 times
Been thanked: 6637 times

Post by Veca » 01 Sep 2024, 14:10

Morgen wrote: 01 Sep 2024, 12:52 I ja ne znam sto me ono od skin toliko pogodilo. Eventualno je
Mozda ona jedina iskrena dok drugi misle a ne izgovaraju.

Ali ipak, sram vas bilo. Sve vas koji tako mislite. Ja mogu da odem gde god hocu, na bilokoji forum, ali sam izabrala ovaj jer smatram da su bosanci jedni od najb0ljih ljudi. I ovo nije ulizavanje, ovo iskreno mislim.
I ako to do sada nisam dokazala, ako vas je jedna jedina rec poremetila, i to je dovoljno da se onako ruzno misli o meni, hvala.
I ne mora mene vise niko da replicira.

Za mene je tema zavrsena

wow, ja cu ti replicirati, ne prenosi misljenje, mozda jedne osobe, na nas sve :oklagija dobro znas da si na forumu dobro dosla i da si akceptirana...to sto se desilo izmedju tebe i Artha su nesuglasice, a mozda se vuku jos od prije...nemojmo da svaku nasu rijec moramo prvo izvagati na vagi za zlato...sjed' tuji i ne mrdaj. Srce :cvijece
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Shadow
Svemirka
Svemirka

Post by Shadow » 01 Sep 2024, 14:10

Losa komunikacija, nikakva. S njim sam najmanje tracala.
Acta non Verba

Shadow
Svemirka
Svemirka

Post by Shadow » 01 Sep 2024, 14:11

Masamune wrote: 01 Sep 2024, 14:09 Shadow ne koristi smajlije :oo
Ja, i? Sta je radio milevi promaklo? :haha
Acta non Verba

Ledena
Ange Ou Demon
Ange Ou Demon
Mood:
Has thanked: 1369 times
Been thanked: 4696 times

Post by Ledena » 01 Sep 2024, 14:11

Matan wrote: 01 Sep 2024, 14:09
Ledena wrote: 01 Sep 2024, 14:08 Eto čist primjer pogrešnog shvatanja :D.
Samo da su sikirice bile pri ruci, vec bi se pokrhali.. :D.
Sad ce Mute zavarit jednu sikiru :valja
Nikad ne dozvoli da budeš nekome trn u oku.
Budi ekser!

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 01 Sep 2024, 14:15

Shadow wrote: 01 Sep 2024, 14:11
Masamune wrote: 01 Sep 2024, 14:09 Shadow ne koristi smajlije :oo
Ja, i? Sta je radio milevi promaklo? :haha
Ti si naša Sonja :srce

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 31430 times
Been thanked: 29169 times

Post by Morgen » 01 Sep 2024, 14:40

Naseef Mushroom wrote: 01 Sep 2024, 13:54 Ja ne zauzimam ovdje ničiju stranu, šta više i sa Arthurom i sa Morgen sam baš u zadnje vrijeme fino komunicirao.

Ali zanimljiv mi je njen zadnji post, može se reći i ironičan.
Registruješ se kao Srpkinja, Srbijanka na forum nakon ratnih dešavanja, forumaši te prihvate i tretiraju te isto kao i nekog forumaša koji se zove Nazif i Fuad (probajte se registrovati na Poskoku kao Naseef i Fuddo pa ćete vidjeti suprotnu reakciju), stekneš poznanike gdje diskutuješ godinama i onda nakon prepirke sa jednim ili možda dva forumaša, počneš pisati generalno o Bosancima, kako ih smatraš finim ljudima a oni tebi tako, radi dvije osobe među toliko forumaša.

A onda se ljutiš što nakon jedne teme koja nije ni 000000000000000000000000000000000000.1% od onoga šta su četnici radili devedesetih te svrstavaju u istu grupu kao četnike, samo zato jer ste pripadnici istog naroda, dok sa druge strane je dovoljno samo par forumaša da počneš generalizovati “Vi Bosanci…”

Šta bi onda tek bilo da su Bosanci/Bošnjaci napravili više od “nepravedne” teme na internetu, ako je već ovo dovoljno da se generalizuje?
Nisam pisala generalno o bosancima, mislila sam forumase. Ovde nema samo bosanaca. I uopste mi nacija nije bitna, mislila sam na sve vas na forumu.

Moja deca su bosanci.

Gresis nazife, nigde nisam napisala “vi bosanci”
I niko nije rekao da sam ja cetnik, nego da ih branim. Mada to dodje isto.

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma

Post by Morgen » 01 Sep 2024, 14:49

Veca wrote: 01 Sep 2024, 14:10
Morgen wrote: 01 Sep 2024, 12:52 I ja ne znam sto me ono od skin toliko pogodilo. Eventualno je
Mozda ona jedina iskrena dok drugi misle a ne izgovaraju.

Ali ipak, sram vas bilo. Sve vas koji tako mislite. Ja mogu da odem gde god hocu, na bilokoji forum, ali sam izabrala ovaj jer smatram da su bosanci jedni od najb0ljih ljudi. I ovo nije ulizavanje, ovo iskreno mislim.
I ako to do sada nisam dokazala, ako vas je jedna jedina rec poremetila, i to je dovoljno da se onako ruzno misli o meni, hvala.
I ne mora mene vise niko da replicira.

Za mene je tema zavrsena

wow, ja cu ti replicirati, ne prenosi misljenje, mozda jedne osobe, na nas sve :oklagija dobro znas da si na forumu dobro dosla i da si akceptirana...to sto se desilo izmedju tebe i Artha su nesuglasice, a mozda se vuku jos od prije...nemojmo da svaku nasu rijec moramo prvo izvagati na vagi za zlato...sjed' tuji i ne mrdaj. Srce :cvijece
Izvini, nisam videla post odmah. Ma, i ja sam od reci… odgovaram ipak…a znas da ne moras, ja kod
Tebe cenim da direktno odmah kazes.
Sve ok :ruke

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma

Post by Morgen » 01 Sep 2024, 14:51

immuno wrote: 01 Sep 2024, 13:34 Svjetski smo sampioni dobru temu uhelaciti :bua
Pocelo vrlo interesantno, poucno, evo 12 strana od cetnika,filozofa,arogancije......
Moj licni stav
Arthur - interesantan, komunikativan, ima svoj stav ( po meni vrlo korektan ) iskusan,uspjesan, socijalan do bola ,cini sve da ljudi budu sretni i zadovoljni , da izvuce lijepo iz ljudi da budu pozitivni .
Volim ga citati ,slusati kad pjeva.

Morgen - draga , dobra majka ( heej 3 djece izvesti na put sama ) osjecajna ,voljela bi da su svi ljudi sretni i zadovoljni da nema ni starih ,ni siromasnih,ni alkoholicara. Trazi lijepo u ljudima i to njeguje .

Doslo je do nesporazuma u njihovoj prepiski i na pocetku nadjose rijesenje ( to govori kakvi su obadvoje )
i to bez ijedne ruzne rijeci ,Respekt, to je kvalitetna komunikacija kvalitetnih ljudi.

Necu druge diskusije komentarisati aliii niti je Arthur petljanac ( bez ti rijetko pises al tvoja pisanja su vrlo uvredljiva i bez osnove ) niti je Morgen cetnik .
❤️

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2788 times
Been thanked: 8772 times

Post by Duminjo » 01 Sep 2024, 14:59

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2788 times
Been thanked: 8772 times

Post by Duminjo » 01 Sep 2024, 15:59

Arthur Dent wrote: 01 Sep 2024, 10:08
Duminjo wrote: 01 Sep 2024, 03:57
Kada sa nekim komuniciramo, bitno je da znamo cilj te komunikacije tj sta zelimo postici recenim.

Vi ste, gospon Dent, otvorili temu o komunikaciji a izgleda da nemate baš jasan cilj ili imate više ciljeva a to zbunjuje sugovornike.

Ima finih odgovora na temi i nekoliko sugovornika koji imaju sta za reci na temu o komunikaciji.
A ima i onih koji su svašta pisali pa je na trosjedu zavrsilo oko 4 stranice, iz razloga sto nisu znaju sta je cilj.

Lutamo, usmjeri nas. Je li tema opcenito komunikacija, je li tema pisana komunikacija (konkretno Forum ili bilo koji vid pisane komunikacije) je li tema kako komunicirati bez eskalacije i kako eventualnu eskalaciju deeskalirati uz pomoci ili bez pomoci supervizora (onih koji nas mire).
Sve dok ne budemo znali o cemu tacno pisemo, pisacemo svasta i necemo nista postici a mislim da to nije cilj.

Ja, kao recipijent, primio sam dosta informacija ali razlicitih i ne mogu da ih slozim, upakujem i sve mi se pomiješalo.
hvala vam na vasem uvidu, cijenjeni duminjo. razumijem vasu duboku zabrinutost da diskusija mozda nema dovoljno fokusa i da se cini da lutamo.

od srca cijenim vasu namjeru da pomognete u organiziranju i usmjeravanju razgovora i dignete ovu izmjenu misljenja na jedan daleko visociji nivo. dozvolite mi da vas pred svima pohvalim jer ne izostavljate ni trenutak i postavljate ujedno vazno, ako ne i krucijalno pitanje: trebamo li postaviti jasnije ciljeve kako bismo izbjegli konfuziju? mozda i prije nego pocnemo bilo kakvu komunikaciju? nonverbalnu, verbalnu..

mozda bi zaista pomoglo da definisemo nekoliko konkretnih tema o kojima zelimo razgovarati. na primjer, mogli bismo se fokusirati na specificne aspekte verbalne i neverbalne komunikacije ili strategije za prevenciju eskalacije nesporazuma. u istom nizu vam se zahvaljujem sto ste samoinicijativno cetri stranice svasta pisanog sklonili na trosjed!

takodjer primjecujem, bilo bi korisno za sve ucesnike ako biste vi odmah preuzeli odgovornost i postavili jasne ciljeve za ovu diskusiju. s obzirom na vase iskustvo, uvjeren sam da biste mogli donijeti dodatnu jasnocu i koherentnost u razgovoru. time bismo odmah izbjegli i zacatavanje i osigurali da diskusija bude produktivnija. iskustva sa drugih tema, gdje vi imate nadzor to jasno pokazuju. siguran sam da ce vam svi ucesnici, kao i ja sam, biti zahvalni na tom cinu! niko ne voli da se pise "svasta".

pored toga, zanima me na koje konkretne sugovornike, vas izuzimajuci, mislite kada govorite da "lutaju". da li ste imali neposredne zahtjeve ili povratne informacije od tih osoba, ili je to vasa pretpostavka? takodjer, sta vi mislite, koja je tajna uspjesne i empaticne komunikacije? da li su nesporazumi vise povezani sa nacinom na koji nesto kazemo ili sa nacinom na koji druga osoba interpretira nase rijeci? zasto?

ergo, vasi dodatni uvidi i konkretni prijedlozi ce nam svakako pomoci u unapredjenju ove diskusije. duboko vam se zahvaljujem! naravno i u ime svih ostalih!
Evo ti meni odgovori jutros u sitne sate a poslije tvoga odgovora pa evo do sada, napisano je nekoliko stranica koje su cisti pokazatelj lutanja i dolazimo na zadnje dvije stranice gdje više ne znamo šta je tema a kamo li sta je cilj.

Ja bih, na tvome mjestu, prvo riješio uzrok. Ukrupno, uzrok je ocigledan a to je nesporazum u nekoj prethodnoj komunikaciji. Pazi sada, mi hocemo ovdje da riješimo pitanja opštih nesporazuma komunikacije. Bavimo se deeskalacijom, empatijom, a svo to vrijeme osto je kamencic u patiKi koji nas cijelim putem zulja. I sve dok mi pokusavamo dalje da hodamo, taj kamencic nam odvraca paznju i stalno nam govori "ja sam tu". Zbog toga svega, dalji put je otezan, hodamo krivudavo sa mislima o kamencicu, umjesto da hodamo ravno i da ne mislimo o kamenu vec o mjestu gdje trebamo stici.

Eh, taj kamencic ti je nerješena rasprava od neki dan. Ostavili ste tu situaciju od neki dan da visi u zraku, niste je izveli na cistac i sve si to preskocio a uveo si nas u novu raspravu, na drugi sprat si nas popeo.
Ocigledno je da nesporazum od neki dan nije riješen i da ne mozemo pricati o tome kako si imao nesporazum. Ispravno bi bilo da još uvijek imaš nesporazum.
Ispravna komunikacija podrazumijeva kontinuitet a mi ga nemamo.

Isto tako, nesporazum izmedju neke dvije osobe je uvijek zanimljiv za širu javnost. Trac partija je nešto što nas sve privlaci, nekoga manje, nekoga više. Samim time imamo cesto komentare i ubacivanja sa strane, osoba koji ne poznaju citav nesporazum (ja licnom nisam vidio tu vasu raspravu i pojma neam o cemu se radi) vec im je jedan dio toga nesporazuma zaparao za oci i ufate se samo toga pa onda taj dio stavljaju u fokus pa tako onda više ne idemo ni onom krivom linijom vec smo skroz skrenuli sa glavnog puta i otisli nekim sporednim puticem u neki jarak. E sada nam je tema u jarku gdje pricamo o nekim cetnicima, stavovima, gdje se glavni lik nesporazuma pravda i objašnjava (narodnoj masi) izreceno u dijelovima nesporazuma sa drugim glavnim likom nesporazuma a ustvari to je trebalo biti raspravljeno i izvedeno na cistac izmedju ta dva glavna junaka, vas dvoje.

Vracamo se na ciljeve
Jel cilj samo da budes u pravu zbog sire javnosti?
Jel cilj da budes u pravu a istovremeno i da izgladiš odnos sa drugom stranom?
Jel cilj samo da izgladiš odnos bez obzira sta ce šira javnost reci?
Je li cilj opcenito komunikacija, nesporazumi i eskalacije?
Je li cilj nešto trece?

Ne mozes jedan cilj postici ako ganjaš dva cilja istovremeno.

Moj prijedlog je da rascistiš situaciju od nedavno i da to izvedeš na cistac. Da li ces to uraditi u 4 oka, da li javno ili uz medijatore (nas ostale), tvoja volja.
Dalje uspješne komunikacije ce teško biti bez toga. A najmanje ce biti iskrene komunikacije jer nekako prljavi veš ostade ispod tepiha.
Za deeskalaciju je mnogo bitnije slušati nego pricati. Predlazem da, ako krenete u taj proces, obratite paznju na ono što je tacno napisano i da uzimate tacno onako kako je napisano bez razmisljanja "šta li je ovime htio/htjela reci". Time cete se vratiti na pravi put a jos bitnije, pokazacete da poštujete sugovornika a to poštovanje sugovornika se cesto uzima za nebitno. Nije nebitno, mnogo je bitno i na takav nacin se izrazava postovanje a ne lijepim rijecima.
Npr, kada meni Nazif u diskusiji kaze "ja tebe postujem" pa mi u sljedecem pasusu ubaci u usta nešto što nisam reko, nabijem mu ja to njegovo što me poštuje u guzicu.
Ono sto je karakteristicno za rjesavanje ovakvih situacija, ukoliko iskreno zelimo postici pomirenje, jeste da obje strane moraju nešto progutati tj da ni jedna od strana ne moze dobiti sve. Izlizano ali dodjemo na kompromis.

Što se podvucenog dijela tice, nema od toga nista. Sam si se uvalio u govna, sam se vadi.
Salu na stranu, ti si otvorio temu, tvoja je, imaš u glavi koncept i goni lagano.
Sto se tehnickog dijela tice, svaki post koji prijaviš kao Off, bice prebacen na trosjed ili obrisan.

obrati paznju na boldano

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8238 times
Been thanked: 19384 times

Post by Maja » 01 Sep 2024, 16:55

Matan wrote: 01 Sep 2024, 14:05
Dje bolan, ja napisao tri posta ovdje a vi po dvadeset..
U pravu je Nazif. Ja i ti na svakoj temi, u svakoj raspravi, pricamo o sebi.
S tim da ti usput iskoristis priliku pa se malo zalis i tuzakas a ja budem preokupirana sobom.
Nikakvi smo diskutanti.

PieS: ova tema me NA MOMENTE tj postovi od danas, ne juce, juce je bila ok, taaaako podsjeca na forum(e) prije 5-10 godina kad bi se dvoje nesto raspravljalo u nedogled a ostali citaju i ubacuju se.
Jedni staju na stranu jednog, drugi na stranu drugog, treci dvoje zavadjenih pokusava pomiriti uz neizostavno "meni ste oboje super, znam vas godinama" a cetvrti izigravaju lakrdijase pa se po temi ko nesto zezaju kao hoce da poruce vi ste glupi sto se zamarate a vidi mene sve mi ravno do mora, tu sam da se zabavljam.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14437 times
Been thanked: 24312 times

Post by Fuddo » 01 Sep 2024, 17:12

Stvarno na ovoj temi ima jako kvalitetnih postova, vrijedilo je procitati,
Jebtito
Dozvolite da se obratimo

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”